Abuzuri

AJOFM Hunedoara și dedulcirea la banii publici, povestea merge mai departe

        Voi continua să scot la iveală tot ce se încearcă a se îngropa!   În urmă […]

 

      Voi continua să scot la iveală tot ce se încearcă a se îngropa!

 

În urmă cu ceva timp, am semnalat, printr-un material ce purta titlul „FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE”, la Ministerul Public și la Agenția Națională de Integritate (ANI), despre posibile infracțiuni săvârșite de către unii funcționari publici de la AJOFM Hunedoara.

După doi ani și opt luni, am primit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia două ORDONANȚE prin care mi se comunică soluțiile de clasare a celor două dosare penale (nr. 294/P/2017, nr. 929/P/2016) privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prev. de art.301 alin.1 C.pen.

Procurorul șef de secție de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia,  constată că fapta conflict de interese nu există din următoarele considerente:

„În cazul de față, funcționarii de la AJOFM Hunedoara au încasat venituri sub formă de salarii de la cele două asociații (de fapt în material era vorba despre trei asociații) pentru faptul că au prestat servicii acestora, nu în calitate de funcționari publici, ci în calitate de persoane fizice. Ori în această calitate, cea de funcționari publici la AJOFM Hunedoara, nu au îndeplinit acte sau nu au luat decizii prin care au obținut un folos patrimonial”.

Prin urmare, dacă ești funcționar public poți avea activitate și în mediu ca și persoană fizică, chiar și la firmele soției, sorei, cumnatei sau alți afini, fără a exista vreo încalcare a legii. Asta reiese din constatările Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia.

În materialul „FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE”, am semnalat despre posibile  infracțiuni săvârșite de către unii funcționari ai agenției guvernamentale AJOFM Hunedoara, unde am expus faptele în mod detaliat, clar, și însoțite de dovezi, indicând mijloace de probă în sprijinul celor relatate și nicidecum nu am culpabilizat pe respectivii funcționari publici pentru că ar fi avut activității în mediul privat în caliate de funcționari publici, așa cum se răstălmăceste starea de fapt.

În material am semnalat în mod amănunțit aspecte cu privire la unii funcționari publici care împreună cu colegi de instituție publică, împreună cu membri lor de familie și nu numai, au devenit angajații (ca și persoane fizice) asociațiilor de familie.

Pentru a fi cât mai ușor de înțeles, și pentru cei care se fac că nu înțeleg despre ce era vorba, am să expun în sinteză materialul „FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENEprin „SCHEMA SCURGERII BANILOR PUBLICI”, având la bază declarațiile de avere a celor vizați. Click pe imagine!

schema

 Curtea de Apel Alba Iulia, dacă a constatat că nu există fapta de conflict de interese, atunci ce infracțiuni există în cazul când:

1 – funcționarul public Iorgovan Velichi, prin influența funcției, îi facilitează soției sale Luiza Iorgovan (funcționar public la mediu Deva în acea perioadă) și fiicei sale (domiciliate în Deva) angajarea tocmai la Petroșani la asociația „Thumende” Valea Jiului, într-un proiect desfășurat printr-un acord de parteneriat cu AJOFM Hunedoara semnat de către directorul Iorgovan Velichi ?

Agenția Națională de Integritate a constatat indicii privind săvârșirea mai multor infracțiuni de natură penală (conflict de interese, abuz în serviciu, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene) de către IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN, fost Director executiv în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara.

Potrivit ANI, în vederea implementării Proiectului POSDRU/103/5.1/G/75757 „Facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și a șomerilor”, în luna octombrie 2010, Asociația „Thumende”, Valea Jiului (în calitate de beneficiar) a încheiat un acord de parteneriat cu A.J.O.F.M. Hunedoara (reprezentantă de către IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN-director).

extras

2 – funcționarul public angajat la AJOFM Hunedoara, Bercea Valentin, este angajat, bineînțeles ca și persoană fizică, și în mediul privat la asociația AFC Arad condusă de soția sa, Bercea Mihaela ?

3 – funcționarul public Bercea Valentin își găsește loc de muncă în mediu privat și la asociația ACSP Petroșani condusă de sora sa, Chimerel Mihaela ?

4 – funcționarul public Bercea Valentin  acordă împrumuturi, în nume personal, sume importante de bani soției sale, firmei soție sale, firmei sorei sale, (a se vedea declarațiile de avere nr.14/19/04. 2012 și nr. 64/30. 04.2013) după care devine angajatul acestor firme obținând de la acestea din „activități didactice” venituri salariale aproape egale cu sumele împrumutate. Cât despre „sumele împrumutate”, funcționarul public nu face, până acum, dovada returnării acestora ?

5 – funcționarul public Bercea Valentin, în  declarația de avere nr. 13/30.04.2015, nu menționează concret cuantumul veniturilor bănești din activitatea desfășurată în mediul privat la  AFC Arad, asociația soție sale, (fapt contrar prevederilor Legii 176/2010 privind declararea veniturilor) pe motivul că este „confidențial conform contractului de finanțare, contractului individual de muncă și deciziei internă a etnității de drept privat” ?

6 – d-na Bercea Mihaela își găsește loc de muncă la  asociați ACSP Petroșani (asociație administrată de cumnata sa, Chimerel Mihaela, sora lui Bercea Valentin), asociație care a derulat proiecte prin programul POSDRU printr-un acord de parteneriat cu AJOFM Hunedoara semnat de Iorgovan Velichi ?

7 – aceeași doamnă Bercea Mihaela și-a găsit loc de muncă și la asociația „Thumende” Valea Jiului, asociație care, de asemenea, a derulat proiecte prin programul POSDRU în parteneriat cu AJOFM Hunedoara reprezentată în proiect de către directorul Iorgovan Velichi ?

8 – funcționarul public al AJOFM Hunedoara, Uifălean Dorina, la fel, își găsește loc de muncă  la asociația AFC Arad condusă de Bercea Mihaela soția funcționarului public Bercea Valentin, coleg de instituție cu d-na Uifălean Dorina.

9 – același funcționarul public al AJOFM Hunedoara, Uifălean Dorina, își găsește loc de muncă și la ACSP Petroșani condusă de Chimerel Mihaela (sora colegului Bercea Valentin) când această asociație a derulat, de asemenea, proiecte prin programul POSDRU în parteneriat cu AJOFM Hunedoara ?

10 – funcționarul public Uifălean Dorina (la fel ca și colegul Bercea Valentin) acordă împrumuturi, în nume personal, suma totală de 123.658 lei (a se vedea declarațiile de avere nr. 30/23.04.2012, nr. 56/29.04.2013) asociațiilor ACSP Petroşani, AFC Arad și persoanei fizicice Indricău Mihaela (devenită d-na. Bercea Mihaela), după care devine angajata acestor firme de la care obține venituri salariale din „activități didactice”. Cât despre sumele „împrumutate” d-na Uifălean Dorina, la fel ca și colegul Bercea Valentin, nu face dovada returnării respectivelor împrumuturi.

11 – dl.Uifălean Ioan, soțul funcționarului public Uifălean Dorina, este cooptat în această încrengătură în sensul în care și dumnealui găsește loc de muncă la asociația  ACSP Petroșani, asociație căreia îi oferă împrumuturi soția sa.

12 – același Uifălean Ioan este angajat și la asociația „Thumende” Valea Jiului, asociație care a derulat proiect prin programul POSDRU în parteneriat cu AJOFM

Hunedoara instituție reprezentată în proiect de Iorgovan Velichi, șeful doamnei Uifălean Dorina ?

13 funcționarul public al AJOFM Hunedoara, Pălivan Livia, își găsește, de asemenea, loc de muncă la ACSP Petroșani asociația condusă de sora funcționarului public Bercea Valentin coleg de instituție cu d-na Pălivan Livia?

14 – dl. Pălivan Daniel își găsește își găsește și dumnealui loc de muncă la asociația „Thumende” Valea Jiului, în proiectul derulat prin programul POSDRU în parteneriat cu AJOFM Hunedoara unde este angajată soția acestuia?

15 – și cu ce scop funcționarii publici, Bercea Valentin și Uifălean Dorina, acordă împrumuturi, în nume personal, soției lui Bercea Valentin, asociației ACSP Petroșani condusă de sora acestuia, asociației AFC Arad condusă de soția acestuia, asociații la care ulterior deveneau angajați atât ei cât și membri familiilor, obținând venituri de la aceste asociații sub formă de salarii ?

Oare, unde se pot încadra aceste fapte care evident, fără echivoc, încalcă legea, fapte prin care respectivi funcționari publici ai AJOFM Hunedoara au devenit angajați și în mediul privat (ca și persoane fizice) împreună cu membrii familiilor, prin diferite strategii și mecanisme.

Poze la deschiderea proiectului „Facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi a şomerilor derulat de către asociația „THUMENDE” Valea Jiului în parteneriat cu AJOFMHunedoara.

foto 1

Foto, de la stânga la dreapta:

IORGOVAN LUIZA- profil, plan apropiat – soția directorului AJOFM Hunedoara

UIFĂLEAN DORINA- plan îndepărtat- funcționar public AJOFM Hunedoara;

IORGOVAN VELICHI- director AJOFM Hunedoara – partener proiect cu asociatia „THUMENDE” V.J.;

IONESCU CRISTINELA- (văzută parțial în poză) președinta asociației „THUMENDE” VJ;

BERCEA VALENTIN- funcționar public AJOFM Hunedoara;

UIFĂLEAN IOAN – (în stânga lui Bercea Valentin) soțul doamnei Uifălean Dorina.

Poze la  deschiderea proiectului „Calificarea, o sansa pentru ocuparea durabila!”  derulat de către ACSP Petroșani în parteneriat cu AJOFM Hunedoara

foto 2

Foto, de la stânga la dreapta:

UIFĂLEAN DORINA- funcționar public AJOFM Hunedoara, șefa CFP Petroșani;

IORGOVAN VELICHI- director AJOFM Hunedoara- partener proiect cu ACSP Petroșani;

BERCEA VALENTIN – funcționar public AJOFM Hunedoara ;

BERCEA MIHAELA – (în picioare)- soția lui Bercea Valentin.

Materialul „FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE” pe care l-am trimis mai multor instituții ale statului reprezintă semnalarea unor fapte de corupție, nefiind formulat cu caracter de plângere penală, așa cum se arată în cele două Ordonanțe primite de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

De aceea, NU am să fac plângere la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia împotriva celor două ordonanțe, dar si pentru că rezultatul îl intuiesc având în vedere că solidaritatea și reflexul de colegialitate funcționează, ci  am să continui să scot la iveală tot ce se încearcă a se îngropa.
Nu înțeleg motivul pentru care nicio instituție a statului nu observă că, ceva nu este în ordine.

                                                                                                                             Petre LUNGOCI

 

 

 

8 Comments

 1. Petre Lungoci

  Să ai funcție, e bine,
  Chiar s-ajungi și-un mare domn.
  Rău e și nu se cuvine,
  Să-ți pierzi funcția de OM.
  Petre Lungoci

 2. ANETA

  Ce încredere poți avea în DNA când aceasta încurajează, pe față, încălcarea legii. Până nu apare legea răspunderii magistraților , în România dreptatea este doar o iluzie.

 3. Petre Lungoci

  CEI CARE STĂPÂNESC ARTA DE FURA, AU VIITORUL ASIGURAT PRIN LEGE

 4. ANDRONACHE

  Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi, a fost trimis în judecată, de procurori, după ce instituția pe care o conduce a atribuit un contract de lucrări firmei administrate de ginerele său Andrei Vizitiu. Șeful AJOFM Hunedoara spune că nu știa că ginerele său este administrator și că licitația s-a făcut transparent, prin SEAP.

  Procurorii secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia l-au trimis în judecată pe șeful AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi. Acesta este acuzat de conflict de interese.
  ”În cursul anului 2012, în calitate de director executiv al AJOFM Hunedoara a încheiat, prin atribuire directă, un contract de executări de reparații curente cu o societate administrată de ginerele său, numitul V.A. (Andrei Vizitiu-n.r.), afin de gradul I, ceea ce a dus la obținerea unui folos material pentru V.A, constând în suma de 82.772,48 lei, reprezentând valoarea contractului, sumă încasată efectiv de societate de la AJOFM Hunedoara”, se arată într-un comunicat remis presei, joi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
  Directorul AJOFM susține că nu avea habar că ginerele său e asociat în societatea care a câștigat contractul de lucrări, aflând despre acest lucru doar la momentul în care Parchetul i-a cerut documentele legate de acest contract. Asta în ciuda faptului că Parchetul susține că ginerele directorului de la AJOFM era administratorul societății.
  ”Am fost trimis în judecată pentru un conflict de interese pe care nu l-am știut la acel moment, l-am aflat anul acesta când Parchetul a cerut acte. Lucrarea e executată și s-a realizat un profit minim. S-a desfășurat în regim de achiziție pe SEAP. La momentul respectiv nu știam că firma care a câștigat îl are ca asociat pe ginerele meu. Eu semnez contractul, dar nu l-am văzut pe ginerele meu”, a declarat, joi, pentru GDD, Vasile Iorgovan Velichi.
  Potrivit sursei citate, nu l-a întrebat pe ginere în ce firme este asociat și nici acesta nu i-a spus nimic.
  ”Ginerele nu lucra în firmă, era doar asociat”, a mai spus Iorgovan.
  Directorul AJOFM Hunedoara susține că, potrivit devizului de lucrări, profitul pe care l-a realizat firma ginerelui său în urma executării lucrărilor este de doar 3000 de lei.
  Anchetatorii arată că prin atribuirea contractului de la AJOFM Hunedoara, ginerele directorului executiv a obținut un folos material de 82.772,48 lei.

 5. Romica

  4 decembrie 2014
  Agenția Națională de Integritate a constatat indicii privind săvârșirea mai multor infracțiuni de natură penală (conflict de interese, abuz în serviciu, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene) de către IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN, fost Director executiv în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara.

  Potrivit ANI, în vederea implementării Proiectului POSDRU/103/5.1/G/75757 ‘Facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și a șomerilor’, în luna octombrie 2010, Asociația ‘Thumende’, Valea Jiului (în calitate de beneficiar) a încheiat un acord de parteneriat cu A.J.O.F.M. Hunedoara (reprezentantă de către IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN — director), acord care se constituie ca Anexa 3 la contractul de finanțare.

  “Prin semnarea acordului de parteneriat și angajarea A.J.O.F.M. Hunedoara ca partener în contract, IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN a intrat în posesia unor informații din interiorul instituției publice pe care le-a utilizat ulterior pentru obținerea unor avantaje patrimoniale sub formă de remunerație, de către soția și fiica sa, conturându-se, astfel, premise în sensul inexistenței unei selecții pe criterii obiective a persoanelor în căutarea unui loc de muncă”, se arată în comunicatul ANI.
  Inspectorii ANI susţin că soția și fiica persoanei evaluate au obținut fiecare, pentru o perioadă de 5 luni, cât au fost angajate în cadrul proiectului mai sus menționat, venituri de natură salarială, în cuantum de 35.135 Lei.

  Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele judiciare în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN a următoarelor infracțiuni de natură penală:

  — încălcarea legislației penale în materia infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, prevăzută de art. 18^2, alin. (1) din Legea nr. 78/2000, potrivit căruia ‘Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani’;

  — încălcarea legislației în materia abuzului în serviciu, prevăzută de art. 297 din Codul Penal al României, potrivit căruia ‘Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică’, cu trimitere la prevederile art. 13^2 din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora ‘Infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și infracțiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani’, coroborat cu prevederile art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora ‘Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: (…) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații’;

  — încălcarea legislației penale în materia conflictului de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia ‘Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică’.

  IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN a deținut funcția publică de conducere în perioada 01 iunie 2005 — 10 iunie 2014.

 6. CIOFU TEODORU

  Conținutul soluțiilor celor două ordonanțe este un fel de lecție pentru perfecționarea profesiei furatului.

 7. Codreanu

  Acest grup infracțional se află sub protecția sistemului paralel.

 8. GOGU

  Corb la corb nu-și scoate ochii. Sistemul paralel greu de învins. DNA nu poate lua măsuri împotriva celor care fac parte din sistemul paralel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*