Cadran international

Președintele Barack Obama: „Viitorul Cubei va fi decis de cubanezi și de nimeni altcineva”

  „Viitorul Cubei va fi decis de cubanezi și de nimeni altcineva”, a afirmat președintele Barack Obama în declarația de […]

 

„Viitorul Cubei va fi decis de cubanezi și de nimeni altcineva”, a afirmat președintele Barack Obama în declarația de presă, la sfârșitul convorbirilor oficiale cu Raul Castro, în care a mulțumit președintelui, guvernului și poporului cubanez pentru primirea care i-a fost rezervată.

 

Președintele Barack Obama a asigurat că deși persistă multe diferende, guvernul Statelor Unite recunoaște rezultatele obținute de țara noastră în materie de sănătate și educație și a afirmat că viitorul Cubei va fi decis de cubanezi și de nimeni altcineva.

El a mai spus că după peste cinci decenii, transformările în relațiile dintre cele două țări un se vor petrece de pe o zi pe alta, pentru că sunt multe diferende în concepțiile despre democrație și drepturi ale omului. Timp de peste o jumătate de secol era  inimaginabil să vezi un președinte al Statelor Unite aici, dar  astăzi este o nouă zi, a spus el.

În intervenția sa  a mai adus un omagiu unui soldat american care a căzut în luptă și căruia i-a dedicat un gând și o rugăciune.

Obama a spus că a venit însoțit de soția sa și fiice pentru că dorea să le arate frumusețea Cubei și a cubanezilor. A mulțumit pentru primirea ce i-a fost făcută de oameni în Havana Veche și a subliniat că vizita la Catedrală i-a permis să-i cunoască atributele.

De asemenea a spus că delegația numeroasă care-l însoțește demonstrează interesul ambelor țări de a  continua pe drumul restabilirii relațiilor și a adăugat că vizita este importantă pentru ambele țări, că se caută mai multe opțiuni de schimburi reciproce și apropiere. De asemenea a mulțumit pentru spiritul de deschidere arătat de cubanezi.

Președintele Statelor Unite a spus că guvernul său își asumă cu plăcere orice dialog constructiv, chiar și când se vorbește despre diferende pe baza respectului reciproc și în mod sincer.

A mai adăugat că putem progresa în domenii pe care le avem în comun, pentru asta trebuie să avansăm  în deschiderea de posibilități pentru ca americanii să poată veni în Cuba, pentru a amplifica comerțul.

A făcut aluzie la măsurile recente luate de Guvernul său și a manifestat că agreează  disponibilitatea Cubei de a elimina impozitul pe dolar. De asemenea a menționat  noile acorduri care s-ar putea semna în domeniul Agriculturii și a reiterat  că Administrația sa continuă să ceară Congresului să ridice blocada.

Barack Obama s-a referit la eforturile făcute de Guvernul său pentru a  extinde conexiunea la Internet a Cubei, precum și creșterea schimburilor educaționale, culturale și sportive.

De asemenea, președintele Statelor Untie i-a felicitat pe medicii cubanezi pentru abnegația lor în combaterea  epidemiei de ebola și a scos în evidență munca comună a brigăzilor din țara sa și a noastră în confruntarea cu alte  boli, în Africa și Haiti.

A mai spus că vom continua că lucrăm împreună pentru a face față  unor boli ca zika și alte provocări cu care se confruntă regiunea, cum ar fi schimbările climatice. De asemenea, a asigurat că am putea lucra coordonat în domenii  de siguranță națională, cum este  combaterea traficului de droguri.  El a scos în evidență sprijinul oferit de Cuba la procesul de pace din Columbia.

În încheiere,  Barack Obama  a reiterat mulțumirile sale pentru primire și a asigurat că vom continua să avansăm în procesul de restabilire a relațiilor. Și cum spunem în Cuba, „să mergem înainte”. În pofida diferențelor,  dacă vom merge pe acest drum vom putea oferi un viitor mai bun  ambelor noastre popoare.

„Blocada este obstacolul cel mai important în calea dezvoltării economice și bunăstării poporului cubanez.”

Președintele cubanez a afirmat în declarațiile de presă după convorbirile oficiale susținute cu mandatarul nord-american Barack Obama că eliminarea blocadei va fi esențială pentru normalizarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări.

Președintele cubanez a afirmat în declarațiile de presă, după convorbirile oficiale susținute cu mandatarul nord-american Barack Obama, că eliminarea blocadei va fi esențială pentru normalizarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări, precum și retrocedarea teritoriului ocupat  ilegal de baza navală de la Guantanamo.

Generalul de Armată a spus că îi face plăcere să-l primească pe Obama în prima vizită a unui președinte al Statelor Unite după 88 de ani și că este posibil să constate rezultatele concrete din aceste 15 luni scurse de la anunțarea deciziei de a restabili relațiile diplomatice.

Printre acestea a menționat reluarea corespondeței poștale directe și semnarea unui acord entru restabilirea curselor aeriene regulate, amplificarea cooperării în domenii de interes reciproc și semnarea a două memorandumuri de înțelegere  pe proiecte de mediu și zone marine.

Negocierea, în prezent, a altui pachet de instrumente bilaterale de cooperare în domenii cum este combaterea traficului de droguri, siguranța comerțului și a călătoriilor, precum și în materie de sănătate, figurează printre exemplele expuse. În acest ultim caz, a menționat că se adâncește  colaborarea în prevenierea și tratamentul bolilor precum zika și cancerul, o cooperare  profitabilă nu numai pentru Cuba și Statele Unite, ci și pentru toată emisfera.

Pe baza deciziilor adoptate de președintele Obama de modificare a aplicării unor aspecte ale blocadei, întreprinderile cubaneze și  contra-partea americană lucrează la identificarea unor posibile operații comerciale care s-ar putea concretiza  în cadrul încă restrictiv al reglementărilor în vigoare, a explicast el, adăugând că unele s-au materializat în domeniul telecomunicațiilor și că se progresează în negocierea pentru cumpărarea de echipamente medicale și pentru protecția mediului.

Totuși, „s-ar putea face mult mai mult dacă s-ar ridica blocada”, a recunoscut el, și deși a scos în evidență poziția lui Obama și a guvernului său opusă acestei politici,  apelurile  pe care le-a făcut Congresului și ultimele măsuri pozitive adoptate, a spus el,  nu sunt încă suficiente.

„Am făcut un schimb de opinii cu președintele asupra altor măsuri care ar putea fi luate pentru a elimina restricțiile încă în vigoare și a aduce o impăortantă contribuție la eliminarea blocadei. Ridicarea blocadei este esențăială pentru continuă să fie în vigoare și are efecte intimidante cu extindere extrateritoarială”, a spus el.

A mai adăugat că și alte politici ar trebui suprimate pentru a crește relațiile dintre cele două țări, dar nu să nu se pretindă ca poporul cubanez să renunțe la destinul său  de libertate și suveranitate pe care l-a ales și pentru care a făcut sacrificii enorme.

„Profit de ocazie pentru a menționa și situația de destabilizare care se încearcă  în Venezuela, lucru care este  contraproductiv în momentele pe care le trăiește continentul nostru” și a subliniat  că în dialogul cu președintele Statelor Unite ale Americii s-a discutat  și mersul procesului de pace din Columbia și eforturile pentru a se pune capăt acestui conflict.

„Există profunde diferențe între țările noastre care nu  vor dispare, pentru că avem concepții diferite în multe teme ca democrația, exercitarea drepturilor omului,  justiția socială, relațiile internaționale, pacea și stabilitatea mondială”, a spus el.

Apărăm drepturile  omului. Considerăm că drepturile civile, politice, economice, sociale și culturale sunt indisolubile, interdependente și universale. Nu concepem ca un guvern să nu apere și garanteze dreptul la sănătate, la educație, la protecție socială, la alimentație și dezvoltare, la salariu egal pentru muncă egală și drepturile copilului. Ne opunem manipulării politice și a standardului dublu în materie de drepturi ale omului. Cuba are multe de spus și arătat în acest domeniu, a adăugat el.

Pe de altă parte, a reiterat că guvernul revoluționar are voința de a avansa în procesul de normalizare  a relațiilor, convins fiind că ambele țări pot coexista și coopera mai presus de diferențele  pe care le au și  pot contribui la pacea,securitatea, stabilitatea, dezvoltarea și  echitatea pe continentul nostru și în lume.

„Reafirm astăzi  că trebuie să punem în practică arta de a  conviețui civilizat, lucru care implică acceptarea și respectarea diferențelor și nu să facem din acestea centrul relațiilor noastre, ci să promovăm legături profitabile pentru ambele țări și popoare și să ne concentrăm pe ceea ce ne apropie și nu pe ceea ce ne separă”,  a spus el.

„Avem în față un drum lung, dar important este că am început să facem progrese pentru a construi o relație de tip nou, cum n-a existat niciodată între Cuba și Statele Unite.  A distruge un pod este ușor și cere puțin timp. A-l reconstrui trainic este o muncă mult mai îndelungată și grea”, a adăugat el.

Raul a  mulțumit președintelui Obama pentru vizita sa și a reafirmat voința guvernului Cubei de a continua să avanseze în următoarele luni în procesul început spre binele popoarelor și țărilor noastre.

Redacción Nacional | [email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.