Fără categorie

CORUPȚIE: Partenerii sibieni ai lui Iohannis în afaceri dubioase cu bani publici au fost prinși de DNA cu mită de un milion de euro!

  „Industrial Software” SRL din Sibiu, acuzată de DNA că a dat mită un milion de euro secretarului de stat […]

 

„Industrial Software” SRL din Sibiu, acuzată de DNA că a dat mită un milion de euro secretarului de stat Constantin Ficioru

Fostul secretar de stat Constantin Fecioru a fost reţinut de DNA pentru corupţie şi abuz în serviciu. Fostul secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională, Marius Constantin Fecioru, a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA care îl acuză de instigare la abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional, au declarat surse judiciare. Potrivit surselor citate, Ficioru este acuzat de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la trafic de influenţă şi constituirea a unui grup infracţional organizat. În cazul acestuia, procurorul de caz a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmând să decidă dacă propune unui judecător de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a acestuia.” (Mediafax)

Ficioru este acuzat totodată de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la trafic de influenţă şi constituirea a unui grup infracţional organizat. În cazul acestuia, procurorul de caz a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmând să decidă dacă propune unui judecător de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a acestuia. Despre el se spune că a primit de la SC Industrial Software SRL, administrată de Cristian Ioan Domşa peste un milion de euro, în mai multe tranșe într-o perioadă ce se întinde pe mai mulți ani. (…) Doi dintre cei implicați în dosar, Petru Iura și administratorul societății sibiene, Cristian Ioan Domșa au recunoscut în fața procurorilor DNA comiterea faptelor și au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Ei au fost de acord cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influenţă (2 fapte) şi spălarea banilor.” (Turnul sfatului” – publicație din Sibiu)

Firma sibiană  „Industrial Software” SRL a vândut Primăriei Sibiu, în anul 2010, o sută de calculatoare calculatoare cu exorbitantul preț de 6.000 euro bucata! Primarul Klaus Werener Iohannis a decis în urmă cu nouă ani să înlocuiască calculatoarele funcționarilor cu unele mai moderne și a organizat o licitație pentru achiziționarea de echipament IT. Condițiile contractuale, foarte „stricte”, au făcut ca la licitație să participe doar o singură firmă care a și câștigat, respectiv „Industrial Software” SRL din Sibiu. Această firmă realizase în urmă cu zece ani, în anul 2000  –  ce „coincidență”, exact de când devenise Klaus Werner Iohannis primar!  –  reţeaua de echipamente de clacul a primăriei, instalase  programele de calcul, conectase prin fibră optică serviciile publice de primăria-mamă, asigura și upgrade-ul, întreţinea echipamentele de calcul, softul administraţiei publice locale a Sibiului, care devenise total dependentă de această firmă!

Iată ce spunea primarul Klaus Iohannis în anul 2010, după achiziția calculatoarelor la prețurile acelea fabuloase: „Noile terminale vor scădea consumul de electricitate, vor împiedica orice atac informatic şi vor permite angajaţilor să lucreze doar ce este scris în fişa postului şi nu vor putea să mai stea pe reţelele de socializare sau să lucreze altceva.”  Iată ce s-a întâmplat în anul 2018: „La începutul acestui an, președintele organizației județene a USR Sibiu, Raluca Amariei, semnala public faptul că, în timp ce a accesat portalul Primăriei Municipiului Sibiu, a constatat că acesta a fost spart. «Un hacker a avut acces la datele de pe serverul care găzduiește Sibiu.ro și probabil la datele Primăriei Sibiu, fiind aceeași subrețea cu serverul de administrare electronica.», preciza Amariei. Această arhivă electronică se referă la date cu caracter personal ale sibienilor, CNP-uri, impozite, proprietăți, plăți efectuate sau alte informații. Potrivit Ralucăi Amariei, site-ul Primăriei Sibiu nu deține certificate de securitate, iar, începând cu anul 2007, portalul Google marchează ca nesigure astfel de platforme fără certificat. După spargerea site-ului, hackerul respectiv a postat pe pagina Primăriei Sibiu diverse anunțuri cu privire la vânzarea unor replici ale unor ceasuri marca Rolex, pentru care cerea 20 de dolari per bucată.” („Jurnalul național”, 13 iulie 2018)

Dar… așa cum „ulciorul nu merge de multe ori la apă”, iată că acum, după nouă ani de la țeapa trasă pe bani publici Primăriei Sibiu, cu complicitatea primarului de atunci al Sibiului, Klaus Werner Iohannis, firma „Industrial Software” SRL din Sibiu a fost prinsă cu același „modus operandi”, adică mituirea funcționarilor publici!!!

Cităm din Comunicatul DNA nr. 404/VIII/3 din 3 mai 2019: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților: (…)SC INDUSTRIAL SOFTWARE SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influență (2 fapte), spălarea banilor.Atenție maximă!!! Ați reținut anul în care s-a petrecut mânăria pe bani mulți de la Primăria Sibiu, „gheșeftul” dintre S. C. „Industrial Software” S. R. KL. Sibiu și primarul Klaus Iohannis? Anul a fost 2010! Iată ce făcea aceeași firmă, tot în anul de grație 2010: „În cursul anului 2010, în contextul desfășurării de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a procedurilor de atribuire a proiectului „e-Academie” pentru funcționarii publici, inculpatul Marius Constantin Fecioru a solicitat, direct, dar și prin intermediarul lui Domșa Cristian Ioan, ca unul dintre reprezentanții unei asocieri de firme, îndreptățite să câștige licitația, să cumpere un soft inutil, în valoare de 150.000 de euro, de la SC Industrial Software SRL (administrată de Domșa Cristian Ioan).” (Comunicatul DNA nr. 404/VIII/3 din 3 mai 2019). Mai departe, dăm cuvântul DNA-ului, publicând fragmente din Comunicatul oficial. După care revenim cu un articol mai vechi de-al nostru despre Afacerea „Industrial Software” SRL – Primăria Sibiu din anul 2010.

             

3 mai 2019
Nr. 404/VIII/3

                                                 COMUNICAT DNA 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:
SANDU GABRIEL, la data faptelor ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență,
FECIORU MARIUS-CONSTANTIN, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– trafic de influență (2 fapte), (…)

SC INDUSTRIAL SOFTWARE SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– complicitate la trafic de influență (2 fapte),
– spălarea banilor.

SC NORIMA TECH SRL pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită,
SC SMANET SYSTEMS SRL pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, ca urmare a influenței traficate de cei doi demnitari, Sandu Gabriel și Fecioru Marius-Constantin, inculpații Neagoe Dumitru-Daniel, Simon Victor, Ștefan Cătălin-Marian și Stănescu (fostă Janho) Diana-Luciana, în calitățile menționate mai sus, și-au încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în contextul achiziționării, de către CN Poșta Română (CNPR) SA, la un preț supraevaluat (aspect cunoscut de aceștia), a proiectului „Meter Net” (mașini de francat și o aplicație de colectare și raportare a datelor privind corespondența prelucrată).
Cei patru inculpați au beneficiat de sprijinul inculpatului Sandu Gabriel care, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a depus diligențele necesare pentru numirea acestora în funcțiile respective, special pentru a se încheia contractul menționat mai sus.
Concret, în luna august 2010, inculpații Diana Luciana Janho, Cătălin Marian Ștefan, Victor Simon, membri ai comisiei de evaluare, cu nesocotirea dispozițiilor legale, au desemnat câștigătoare oferta unei societăți comerciale „agreate”, cunoscând mărirea frauduloasă a valorii de atribuire. Ulterior, între societatea respectivă, în calitate de furnizor și CN Poșta Română SA, în calitate de beneficiar a fost încheiat un contract în condiții dezavantajoase, a cărui executare a prejudiciat compania națională cu suma de 4.959.149,78 euro.
Raportul procedurii de achiziție a fost aprobat de către directorul Neagoe Dumitru-Daniel în condițiile de mai sus.
Ulterior, după încheierea contractului de achiziție publică, administratorul firmei beneficiare a remis sumele de bani pretinse anterior de inculpați, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de aceștia din urmă, utilizând contracte comerciale fictive astfel:
– în perioada octombrie 2010 – februarie 2011, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe a primit, suma de 270.254 lei, prin mai multe transferuri bancare, în conturile unei societăți pe care o controla printr-o persoană apropiată,
– în perioada octombrie 2010 – februarie 2011, inculpații Ștefan Cătălin-Marian și Stănescu (fostă Janho) Diana-Luciana au primit, cu ajutorul inculpatului Janho Khall Abdel Nour, suma totală de 263.273 lei (respectiv câte 131.639 lei pentru fiecare dintre cei doi inculpați) prin plăți efectuate în conturile unei societăți administrată de o interpusă a inculpatei Stănescu (fostă Janho) Diana-Luciana,
– în perioada octombrie 2010 – februarie 2011, inculpatul Victor Simon a primit, prin intermediul a două societăți administrate de inculpatul Ion Orzac (una dintre acestea fiind SC Norima Tech SRL) suma pretinsă, în cuantum total de 307.018 lei,
– în perioada septembrie 2010 – martie 2011, inculpatul Gabriel Sandu a primit suma totală de 11.380.297 lei, prin intermediul unor societăți controlate de inculpatul Dinu Florin Bogdan.
Ulterior, acesta din urmă a creat, prin folosirea conturilor bancare ale unor societăți comerciale controlate prin apropiați ai săi, fără a avea la bază operațiuni comerciale reale, 7 circuite prin care au fost desfășurate operațiuni de transfer a sumelor de 1.600.000 euro, 3.826.030 lei și 636.000 lei, către beneficiarul real, în vederea disimulării originii lor, cunoscând că aceste sume provin din comiterea de infracțiuni.
– în perioada septembrie 2010-mai 2011, inculpatul Marius Constantin Fecioru a primit suma pretinsă de 3.164.009 lei prin mai multe transferuri bancare, în conturile firmei SC Industrial Software SRL (controlată de intermediarul său, Domșa Cristian Ioan). (…)

Astfel, în perioada mai 2011-mai 2012, inculpatul Marius Constantin Fecioru a primit, prin intermediul inculpatei SC Industrial Software SRL Sibiu, administrată de Cristian Ioan Domșa, în baza unor contracte simulate, suma totală de 1.047.749 lei.
În același context, în perioada iunie 2011 – mai 2012, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, în calitate de director general al CN Poșta Română SA, a primit prin intermediul a două societăți administrate de Petre Iura, în baza unor contracte simulate, suma totală de 1.364.001 lei.
În plus, pentru același motiv (de a susține în continuare proiectul poștei hibride) în toamna anului 2010, inculpatul Victor Simon, în calitate de director operațional al CN Poșta Română și membru al comitetului asocierii în participațiune a pretins pentru sine și pentru sindicat, sume de bani pe care le-a primit în perioada ianuarie 2011-mai 2012 și care au însumat 1.310.099 lei.

În cursul anului 2010, în contextul desfășurării de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a procedurilor de atribuire a proiectului „e-Academie” pentru funcționarii publici, inculpatul Marius Constantin Fecioru a solicitat, direct, dar și prin intermediarul lui Domșa Cristian Ioan, ca unul dintre reprezentanții unei asocieri de firme, îndreptățite să câștige licitația, să cumpere un soft inutil, în valoare de 150.000 de euro, de la SC Industrial Software SRL (administrată de Domșa Cristian Ioan).
Această tranzacție a fost impusă omului de afaceri, pentru ca inculpatul Marius Constantin Fecioru să nu împiedice desfășurarea procedurii de achiziție publică și desemnarea asocierii respective ca și câștigătoare a licitației.
Pretențiile de mai sus au fost transmise prin intermediul lui Domșa Cristian Ioan care, folosindu-se de SC Industrial Software SRL, a intermediat primirea, în luna august 2011, de către inculpatul Marius Constantin Fecioru, a sumei de 393.780,60 lei (sumă la care s-a ajuns după reducerea pretențiilor inițiale), plătită ca preț al softului amintit.
În același context și pentru același motiv, inculpatul Paul Ivanov a pretins de la același om de afaceri suma totală de 180.000 de euro pentru a-și folosi influența pe lângă ministrul comunicațiilor de la acea vreme și a primit, în perioada iunie-august 2011, prin intermediul inculpatei SC Smanet Systems SRL, suma de 900.240 lei. (…)

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, în prezența avocaților, inculpații IURA PETRU și DOMȘA CRISTIAN IOAN au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
– 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influență (2 fapte) și spălarea banilor.

Instanța de judecată a admis acordul încheiat cu IURA PETRU, iar cel încheiat cu DOMȘA CRISTIAN IOAN se află în curs de judecare la Curtea de Apel București.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Anterior, au fost trimise spre judecare alte opt dosare având ca obiect infracțiuni care au determinat prejudicii în dauna Companiei Naționale Poșta Română (vezi comunicatele nr. 251/VIII/3 din 13 octombrie 2009nr. 687/VIII/3 din 15 decembrie 2010nr. 1133/VIII/3 din 9 decembrie 2013nr. 1112/VIII/3 din 18 iunie 2015nr. 1814/VIII/3 din 19 noiembrie 2015nr. 1332/VIII/3 din 01 noiembrie 2016 și nr. 1488/VIII/3 din 13 decembrie 2016nr. 206/VIII/3 din 3 martie 2017). Până în acest moment, în trei dintre cele șapte dosare s-au pronunțat decizii de condamnare definitivă.

                                                                   BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Sursa: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9417

DNA ar trebui să cerceteze multiplele contracte pe bani publici ale firmei sibiene „Industrial Software” SRL cu instituțiile statului și cine a făcut „lobby” (trafic de influență, conform legislației românești) pentru favorizarea firmei de casă a lui Klaus Iohannis!!!

Autoritatea Națională pentru Administrare în Comunicații (ANCOM), instituţia condusă de fostul prim-ministru Sorin Grindeanu, a încheiat cu o companie IT din Sibiu (SC Industrial Software SRL  –  Nota redacției „Justițiarul”) un contract pentru implementarea unor soluții de măsurare a calității serviciului de acces la internet. Firma în cauză realizează, de mulți ani, mentenanța pentru serverele și programele informatice ale site-ului Primăriei Sibiu, site care, la începutul acestui an (2018  –  Nota redacției „Justițiarul”), a fost spart de un hacker, acesta din urmă postând anunţuri cu privire la vânzarea unor replici de ceasuri Rolex.

ANCOM a atribuit, în data de 5 iulie, un contract în valoare de 3.402.638,4 lei cu TVA (765.141,9 euro) pentru achiziția de servicii având ca obiect implementarea unor soluţii de măsurare a serviciului de acces la internet, în acord cu cerinţele Regulamentului Uniunii Europene 2015/2120, cu privire la suportul sistemului informatic integrat Netograf.ro. Concret, prin acest contract, ANCOM a extins proiectul Netograf, serviciile urmând a fi prestate de către compania sibiană SC Industrial Software SRL, a cărei ofertă a fost singura admisă la licitație de către autoritatea contractantă. (…)

               Contracte guvernamentale de la Ponta, Cioloș și Grindeanu

Industrial Software SRL Sibiu a dezvoltat o relație contractuală cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) încă pe timpul guvernării lui Victor Ponta. Potrivit SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), în data de 24 februarie 2014, ANCOM a scos la licitație un contract privind furnizarea și implementarea platformei informatice pentru măsurarea calității serviciului de acces la internet.

Ca și în cazul achiziției de la începutul acestei luni, și în 2014, ANCOM a declarat drept admisibilă doar oferta depusă de către SC Industrial Software SRL, fiind, astfel, încheiat un contract în valoare de 2.373.025,2 lei cu TVA (527.338,9 euro). Compania sibiană a livrat, astfel, pentru autoritatea contractantă echipamentele hardware și software și a prestat serviciile aferente. O altă structură guvernamentală care a apelat la serviciile aceleiași companii este Secretariatul General al Guvernului. Prima afacere a fost parafată în timpul guvernării Cioloș, la 5 februarie 2016, când SGG a contractat, prin negociere directă, servicii de mentenanță și upgrade pentru utilizarea e-sistemului integrat ERP privind gestiunea investițiilor și achizițiilor, evidența financiar-contabilă, resursele umane și salarizarea. Valoarea contractului s-a ridicat la 83.360 de lei cu TVA (18.080 de euro). Un an mai târziu, Secretariatul General al Guvernului, sub conducerea lui Sorin Grindeanu, acordă, tot prin negociere directă, aceleiași societăți, un contract de 92.612,9 lei cu TVA (20.580,7 euro), pentru prestarea aceluiași tip de servicii.

                                        Zeci de joburi cu statul

Industrial Sofware SRL a derulat, în ultimii 11 ani, contracte cu foarte multe autorităţi publice locale sau centrale. Printre acestea se numără Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția Fiscală Brașov, Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Municipiului Brașov, Direcția Sport și Tineret Brașov, Sport Club Municipal Brașov, Primăria Municipiului Satu Mare, Direcția de Evidență a Persoanelor Lugoj, Universitatea Politehnica București, Primăria Municipiului Satu Mare, Primăria Municipiului Bistrița, Primăria Municipiului Craiova sau Garda Națională de Mediu.” („Jurnalul național”, 13 iulie 2018)

Primăria Sibiu cheltuieşte 600.000 de euro pentru a se apăra de hackeri”, titra „Gândul” un articol în data de 20 mai 2010 și scria în interior: „Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a anunţat că instituţia pe care o conduce va implementa o nouă tehnologie în domeniul IT, înlocuind calculatoarele cu terminale conectate la servere, echipamente care vor costa aproape 600.000 de euro. În schimb, se vor reduce costurile de întreţinere, iar riscurile unui atac informatic vor scădea, susţine primarul.(…) Contractul de furnizare a echipamentelor a fost încheiat cu firma care a câştigat licitaţia electronică pe SEAP, valoarea acestuia fiind de 2.500.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, condiţiile contractuale, foarte stricte, au făcut ca la licitaţie să participe o singură firmă, care a şi câştigat – Industrial Software Sibiu.”

Aiurea, ce protecție contra hakerilor? În data de 19.01.2018, citeam în mai multe ziare că „Preşedintele Organizaţiei Judeţene Sibiu a USR, Raluca Amariei, a sesizat astăzi Primăria municipiului Sibiu că i s-a spart pagina de Internet de către cineva care vinde ceasuri contrafăcute cu 20 de dolari.” „Liderul USR Sibiu explică pe pagina sa de Facebook cum un hacker a spart pagina Primăriei Sibiu. „Concret, un hacker a avut acces la datele de pe serverul care găzduieşte sibiu.ro şi posibil la bazele de date ale Primăriei Sibiu (şi încă are, până problema va fi remediată), fiind în aceeaşi subreţea cu serverul de administraţie electronică (date personale ale sibienilor, CNP, impozite, proprietăţi, plăţi-încasări, proiecte, etc).” („Mesagerul de Sibiu”) „Căutam ceva cu bugetul şi aşa am văzut”, a precizat, pentru AGERPRES, Raluca Amariei.

Click pe imagini pentru mărire!

         Remember: Un fel de Afacere Microsoft și la Sibiu

      Risipa banului public o regăsim în cheltuielile uriaşe de la Sibiu în anul 2010

Primarul nu vrea să înţeleagă că şi la Sibiu e criză şi că banii trebuie dirijaţi spre sectoarele deficitare ale bugetului, iată că,  funcţionarii din Primăria Sibiu au fost răsfăţaţi cu calculatoare în valoare de aprox. 6.000 de euro fiecare (!), de parcă ar lucra pentru NASA! Achiziţia celor 100 de calculatoare costă bugetul primăriei Sibiului 2,5 milioane de lei .

Licitaţia organizată a prevăzut condiţii stricte determinând (intenţionat?!) participarea unei singure firme, care, evident, a şi câştigat. Nici nu este de mirare, fiind vorba de SC Industrial Software Sibiu, care a realizat în ultimul deceniu reţeaua de echipamente de clacul a primăriei, a implementat programele de calcul, a „legat” prin fibră optică serviciile publice de primăria -mamă, asigură upgrade-ul, întreţinerea echipamentelor de calcul, softul administraţiei publice locale a Sibiului, care, iată, a devenit total dependentă de această firmă!

Cele 100 de calculatoare pe care Iohannis le-a cumpărat pentru funcţionarii primăriei au, însă, un preţ incredibil, 25.000 de lei bucata.

Din cercetările de piaţă efectuate de ziarul „Curentul”  („Tratament de criza: Klaus Johannis a cumparat calculatoare de 6.000 de euro bucata pentru functionarii fani Solitare” de Mihaela Dobrescu – http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010052143837/Actualitate/Tratament-de-crizaKlaus-Johannis-a-cumparat-calculatoare-de-6000-de-euro-bucata-pentru-functionarii-fani-Solitare.html)  reiese că „cel mai scump produs de acest tip comercializat de cel mai mare vânzător on line, nu trece de 13.099 RON. De la această sumă şi până la 22.500 RON cât a dat Johannis pe un calculator, avem dovada afacerilor profitabile făcute de instituţiile statului pe banii contribuabililor. Bine că ne-a ferit Dumnezeu şi Johannis a rămas primar la Sibiu că, cine ştie, dacă ajungea cumva prim-ministru ne vindea cu totul!”

Primarul Iohannis argumentează, în stilul său caracteristic, achiziţia: „Noile terminale vor scădea consumul de electricitate, vor împiedica orice atac informatic şi vor permite angajaţilor să lucreze doar ce este scris în fişa postului şi nu vor putea să mai stea pe reţelele de socializare sau să lucreze altceva” – de unde vrând-nevrând tragem concluzia că Herr primar ştie bine ce fac bine plătiţii angajaţi ai primăriei, în timpul serviciului…

Doar că, Primăria din Sibiu nu e nici NASA, nici Pentagonul, ca să se justifice atât de costisitoare măsuri de securitate. Iohannis a arătat că Primăria Sibiu este prima dintre instituţiile publice din România care implementează un astfel de sistem, iar noi ne tot întrebăm de ce trebuie să fim mereu primii în astfel de cheltuieli doar în beneficiul primăriei? De ce nu suntem primii care să construim un patinoar sau un parc aqualand, pentru întreaga comunitate, aşa ca braşovenii?

Cum această achiziţie a fost legată de către prietenii şi neprietenii lui Iohannis de momentele în care „din când în când se mai joacă şi el, când îl mai bagă lumea în seamă, cu jocul de-a prim-ministrul” (M. Dobrescu în articolul citat), justificările iohannesciene nu pot sta în picioare decât pentru naivi. În ceea ce priveşte unica participantă şi câştigătoare a licitaţiei, firma SC Industrial Software Sibiu, şi-a asigurat veniturile pe 3 ani, contractul prevăzând livrarea imediată a echipamentului şi plata în rate. Pentru cei iniţiaţi, se înţelege că aceeaşi firmă va face instalarea, va construi reţeaua, va efectua service-ul, va implementa softurile… Deci va avea „de lucru” şi bani asiguraţi, în timp ce alte firme care nu au avut norocul unor contracte bugetare, se sting în insolvenţă.

Într-un „drept la replică”, Primăria Sibiu a arătat că e vorba de o achiziţie complexă care poate fi accesată pentru documentare pe www.e-licitatie.ro. Anunţul de participare are numărul 93098/14.01.2010 iar denumirea contractului este „Extindere sistem informatic”. Preţul  total: 2.099.594 lei fără TVA, respectiv 2,5 milioane lei cu TVA ! Constatăm că, deşi reprezentanţii primăriei  au motivat că se face o înlocuire a calculatoarelor vechi şi uzate, contractul prevede extinderea sistemului informatic. Din caietul de sarcini al achiziţiei publice rezultă că Primăria are 21 de servere gestionate de 14 angajați. Ca urmare a achiziţiei se mai adaugă aşadar,  încă 14 servere. În total vor fi 35 de servere la 155.000 de locuitori. Şi totuşi, care va fi destinaţia acestora? Este ciudată şi situaţia echipamentelor „vechi” (ce se întâmplă cu acestea, vor fi administrate în continuare sau vor fi vândute?) dar şi prezenţa unei singure firme la licitație…

                              Doina DAMIAN (Remember: Un fel de Afacere Microsoft și la Sibiu)

2 Comments

  1. Pai dragi cetateni,aci se vede clar sursa banilor cu,care Johanis si-a cumparat casele 7 la numar terenuri,excursii ,bijuterii etc si la umbra imunitatii sta linistit. DNA nu-i aminteste numele ca ar trebui si el anchetat în aceasta mare spaga,tocmai din aceasta cauza.Johannis se zbate si vrea cu toata fortele de a mai câstga un mandat, de a scapa de audierile de la DNA cu aceste afaceri, prin imunitate si prescriere. Amintiti-va cum a scapat cu casele, cu ajutorul dat de procurorul general. Cica el nu a avut dosare penale s-au civile,”CURAT MURDAR” cum spunea Nea Iancu.

  2. nistor mircea

    Astept reactii de la Administratia Prezidentiala si DNA Sibiu (CLUJ)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.