Cadran international

Demersul Venezuelei în faţa Consiliului de Securitate s-a axat pe suprimarea monopolului imperial

  New York, 1 martie 2016 (Jurnalul de Orinoco).  Ambasadorul Venezuelei la Organizația Națiunilor Unite (ONU), Rafael Ramirez, a declarat […]

 

New York, 1 martie 2016 (Jurnalul de Orinoco).  Ambasadorul Venezuelei la Organizația Națiunilor Unite (ONU), Rafael Ramirez, a declarat luni seară că demersul țării latinoamericane pe lângă președinția Consiliului de Securitate ONU a fost axat pe încercarea de a suprima monopolul imperiilor în cadrul respectivului organism internațional.

„După 25 de ani, Venezuela și-a asumat această poziție înaltă în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Acest demers a fost orientat în această lună către preşedinție, în încercarea de a suprima monopolul deplin pe care îl dețin cele cinci țări (membrii permanenți) asupra evoluțiilor internaționale și a deciziilor adoptate în cadrul Consiliului”, a declarat diplomatul.

A amintit că Venezuela a fost aleasă în cadrul Adunării Generale a ONU cu un număr de voturi foarte înalt, peste 184 de voturi. „În acest fel am încheiat astăzi o președinție care este rotativă, dar care ne-a corespuns pe parcursul întregii luni februarie guvernarea Consiliului, administrarea tuturor chestiunilor, și realizarea unei gestiuni diferite cu privire la ceea ce reprezintă acest organism care poate decide pacea sau războiul oriunde în lume”.

Ramirez a explicat că, în primul rând, s-a purtat o discuție pe teme de mare interes, cum ar fi pacea în Siria, situația umanitară din Yemen, Palestina și teritoriile ocupate din Sahara Occidentală.

„Am îndeplinit o guvernare foarte transparentă față de ceilalți membri ai Adunării, astfel încât ei să fie la curent cu chestiunile care se discutată, am renunțat la sesiunile închise pentru a organiza numeroase sesiuni deschise, care sunt transmise pe site-urile de internet și de către presa internațională și am finalizat un program de lucru foarte greu ”, a spus el.

A evidențiat că s-au organizat peste 25 de sesiuni de lucru, 14 din ele extraordinare, și au fost susținute trei dezbateri deschise în cadrul Consiliului de Securitate, unul cu privire la sancțiuni, altul cu privire la nevoia de continua și a apăra principiile Națiunilor Unite, alături de Dreptul Internațional și ultimul cu privire la consolidarea păcii.

A criticat că una dintre teme a fost constant blocată de SUA, Marea Britanie și Franța – cea referitoare la situația din Palestina și ocuparea Saharei Occidentale. „Niciuna dintre aceste trei țări nu permit să fie atins, nici să fie rezolva, nici să se spună nimic cu privire la această temă”.

Contrar, au existat teme, precum situația din Orientul Mijlociu, pe care trei țări au insistat să fie tratată „deoarece se transformă într-o cutie de rezonanță politică în strategia națională și pe câmpul de luptă”.

A calificat drept o tragedie situația din Palestina, deoarece afectează un popor care a fost îndepărtat din propriul său teritoriu. „Noi am introdus 15 puncte de discuție cu privire la introducerea unor noi teme, iar 5 dintre acestea au fost cu privire la Palestina, fapt ce a deranjat anumite puteri, dar noi dorim în continuare să se vorbească despre Palestina, este o temă care trebuie să își continue cursul în Consiliul de Securitate și trebuie văzută în toate dimensiunile sale”, a menționat acesta.

A exprimat, de asemenea, că există tematici care indignează realmente, dar ceea ce indignează mai tare „este tăcerea, de aceea, noi, Republica Bolivariană Venezuela, continuăm poziția noastră încă din timpul mandatului comandantului (Hugo) Chávez, cu președintele (Nicolás) Maduro, care a fost și este denunțarea ocupației israeliene și găsirea unei soluții bazate pe propunerea existenței a două state, doar că pentru această propunere Palestina trebuie să existe ca stat înainte”.

                                                                                              Correo del Orinoco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.