Colimator

Despre pensiile de stat și cele private, Pilonul II de pensii

  E timpul să se termine această propagandă de doi lei contra sistemului public de pensii și în favoarea corporațiilor […]

 

E timpul să se termine această propagandă de doi lei contra sistemului public de pensii și în favoarea corporațiilor care fac sute de milioane de lei anual din administrarea privată a fondurilor publice de pensii (Pilonul II), fără a spori în vreun fel valoarea pensiei acumulate (ci dimpotrivă, aș zice).

Cheltuielile cu protecția socială ale României sunt realmente cele mai mici din Europa. Chiar și dacă, în mod „intelligence”, pensiile ar fi confundate cu asistența socială, pensiile totale plătite anual în România sunt mai mici de 7% din PIB (mai precis, 6,82%, așa cum îmi precizează dl Adrian Câciu), iar majorarea cu 40% a punctului de pensie (aceea pe care o consideră imposibilă pensionarul de lux Manole Isărescu, care mai ia și un salariu micuț de la stat, de cca 16 mii euro) ar duce costul total la 7,9% din PIB. Alocațiile pentru copii sunt în România de un euro pe zi (30 de euro pe luna, de 4 ori mai mici decât cheltuielile cu hrană și cazarea pușcăriașilor!), iar ajutorul de șomaj se situează la un penibil 0,5% din PIB. Bine că nu avem șomeri, că ar fi catastrofic.

 Spre comparație, în timp ce media europeană este de cca 30% din PIB, în Franța, cheltuielile cu protecția socială sunt de 34% din PIB, pensiile însemnând cam jumătate, adică aprox 16% din PIB, de două ori mai mari decât în România. Fondurile de șomaj în Irlanda sunt de 8% din PIB, adică de 16 ori (!!!?) mai mari decât în România. În Luxemburg, alocațiile pentru copii sunt de ordinul miilor de euro pe luna.

Veți spune că aceste țări își permit asemenea costuri, pentru că sunt bogate, iar muncitorii lor sunt productivi. România ar putea fi și ea bogată dacă nu ar arunca mai multe miliarde de euro anual pe ajutoare de stat acordate corporațiilor și băncilor și dacă ar reduce evaziunea fiscală, mai ales acolo unde se practică sub numele de „optimizare fiscală”. În plus, acolo unde există de lucru, românii lucrează productiv și mult, lăsându-și sufletul pe calculator.

Pe de altă parte, administratorii privați ai fondurilor publice de pensii sunt societăți comerciale care urmăresc profitul, nu stabilitatea pensiilor noastre și – în plus – își asumă riscuri economice care pot duce la faliment. Dacă aceste societăți comerciale decid că trebuie să facă profit, licit sau ilegitim din banii noștri (sunt cam 10 mld euro în acest moment), pot plasa banii noștri în companii condamnate pentru corupție (ce, ați uitat că Digi Communications are că cel mai important activ în portofoliu firma secu RCS & RDS, companie condamnată pentru corupție?), pot șantaja statul cu refuzul de a mai cumpără titluri de stat dacă nu modifică legislația și pot pierde bani din păstrarea lichidităților noastre în depozite bancare sub-remunerate, pe care banksterii stau cu fundul, refuzând să crediteze economia, dar concentrându-se pe împrumutul scump făcut de diverși psihedelici care se perindă pe la Ministerul de Finanțe. Când aceste societăți au dificultăți financiare și intră în faliment, banii noștri de pensii sunt în pericol.

 Nu ați auzit, nu ați citit, nu ați văzut americani care își pierd economiile de o viață, din care sperau să își finanțeze bătrânețea, pentru că fondurile de pensii dau faliment? Chiar dacă sumele acumulate în administrarea unui falit de acest gen, cu ștaif, sunt trecute la alt viitor falit cu ștaif, tot durează doi-trei ani până când transferul este efectiv. Cei care se vor fi aflat în acea perioadă în așteptarea măreței pensii „private”, or să se mulțumească docil (că nu se protestează în România contra „capitaliștilor”, ci li se face statuie chiar și când scuipă pe noi), să încaseseze pensia publică, blamata și ponositapensie de la Pilonul I, pe care actualul guvern vrea să îl desființeze (bine că Iohannis îi vrea un rapid sfârșit…).

Oricum, să depui atât de mult suflet pentru două-trei sute de lei în plus la pensie (atât o să crească pensia după 20 de ani de cotizație) este un pic cam naiv, iar să depui atât de mult efort propagandistic în favoarea unui număr de șapte societăți comerciale care administrează 10 mld de euro cu câte 70-80 de angajați, în schimbul unui comision de 2,75% anual (de trei ori mai mare decât dobânda la euro!) este echivalent cu a te situa pe treapta cea mai de jos a mercenariatului.

Așa că, nu vă mai luați după psihedelici, prafnici și profesori ratați de economie la facultăți de stat, că fondurile „private” de pensii nu sunt o minunăție pentru România, ci un potențial crah generalizat, economic și social.

 Foarte important:  În 2018, sumă administrată de cele 7 societăți de administrare a pensiilor Pilon II era de 55 mld lei, adică de 11 mld euro. Comisionul anual încasat a fost de 490 mil lei, adică 100 mil euro. Randamentul, adică, sporul de valoare a pensiilor administrate – 165 mil lei, adică mai puțin de 40 mil euro, per total. Randamentul minunatei administrări a pensiilor noastre „private” este de sub 1% anual, deci cu 3 pp sub rată inflației. Societățile de administrare a pensiilor „private” ne ajută să pierdem bani, pur și simplu, în timp ce acționarii, managerii și salariații lor de top își umplu conturile și buzunarele cu profituri și bonusuri triple față de randament. Cu siguranță, situația din 2018 s-a agravat în 2019, și nu s-a îmbunătățit.

Ce puteți face, în mod direct, în loc să aplaudați acest „capitalism” monopolist și rentier pe bani publici și pe banii voștri? Pentru că tot sunteți „proprietari” ai banilor de pensii „private”, cereți informații lunare referitoare la sumele din cont și la evoluția lor, puneți-i la muncă pe „capitaliștii” care vă iau banii; cereți să vi se mute banii în alte conturi sau să vi se achite pe loc sumele din cont. O să aveți niște surprize neplăcute, dar va veți fi edificat asupra măreției acestui sistem neo-feudal făcut pentru privatizarea profitului și socializarea pierderilor.

                                                                                                           Gheorghe PIPEREA

Citiți și:

Despre pilonii de pensie, pe înțelesul tuturor

Digi TV, trompeta propagandistică a SRI-ului și klausului, reclamă în campania electorală la Pilonul II de pensii, ai căror administratori au investit taman în acțiuni Digi!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.