Observator

Din nou, scrise tot după ureche

  Ieri a fost în București un eveniment la care, ca de obicei în ultimii ani, nu am participat. De […]

 

Ieri a fost în București un eveniment la care, ca de obicei în ultimii ani, nu am participat. De data aceasta, nu am văzut nici imagini TV. Cu toate acestea, mă încumet să îl comentez în primul rînd după relatările Radio România Actualități, dar și după ce am citit azi pe net.

Am auzit mai de mult că ieri urma să aibe loc un miting enorm, cu participarea unui milion de români din diasporă. Ce glumă absurdă, stupidă chiar! În anul 1990, anul în care civismul românilor a atins apogeul, nici un miting la care am luat parte nu a avut mai mult de 100.000 de participanți (dar aceia, chiar au fost!). Marele miting din 28 ian. din Piața Victoriei, primul miting al opoziției unite, a avut cam 100.000 de participanți. În perioada Pieții Universității, între aprilie-iunie 1990, sîmbătă și duminică seara se strîngeau cam 100.000 de bucureșteni sau simpatizanți din provincie ai Pieței. La marșul cămășilor albe din 13 iulie 1990, la fel – cam. 100.000 de oameni. Și acum se vor strînge un milion de români din diasporă??!!

Am înțeles foarte bine că scopul mitingului era anti-PSD, dar am mai înțeles și că era în apărarea luptei anticorupție. Le comentez pe amîndouă:

  • Sînt de acord că guvernul PSD format după ce acest partid a cîștigat alegerile prin promisiuni mincinoase ar trebui să se ducă învîrtindu-se cu Vasilica lui cu tot și cu primul ministru din umbră, condamnatul Liviu Nicolae Dragnea, dar cine să vină în loc? Prietenul meu Ludovic Orban, pe care îl simpatizez și acum, ca prim-ministru ar fi o nenorocire – nu este cîtuși de puțin ca tizul său, Viktor Orban, care se ia de piept cu întreaga Europă ca să își apere țara și interesele ei;
  • Dacă mitingul era și pentru apărarea luptei anticorupție, atunci trebuia organizat la Palatul Cotroceni, mai de mult, cînd Klaus Iohannis refuza să o demită pe Laura Codruța Kovesi.

A treia veste aflată a fost aceea că asociațiile și organizațiile care anunțaseră la Primăria Capitalei manifestația, au făcut pasul înapoi. După ce s-au cățărat sus în urma manifestațiilor și demonstrațiilor din decembrie 1989, una din primele griji ale noii puteri a fost să le îngrădeaască – nu mai țineam minte numărul decretelor-lege, dar le-am găsit pe net: D-L nr. 2/1990 și D-L nr. 39/1990. De ce au făcut organizatorii pasul înapoi? Desigur, sunt mai multe explicații, dintre care eu o aleg pe aceea că știau cum vor degenera lucrurile și nu vroiau să își asume răspunderea. Oricum, fără să cunosc amănunte, fiind notificată, eu consider că Primăria Capitalei nu putea interzice mitingul, care astfel a fost legal.

Și a venit ziua cea mare. Ascult la RRA declarația unei participante: ea a venit la miting pentru o Românie mai bună, pentru ca fiul și fiica ei, ambii plecați în emisfera sudică, să se poată întoarce în țară. Deci la miting nu a venit diaspora, ci mama diasporei. Și nici „ultrașii” (celebrii huligani ai galeriilor cluburilor de fotbal bucureștene) nu fac parte din diasporă.

Ascult transmisia la radio ca și cum ar fi a unui meci de fotbal. După masa, în Piața se strînseseră cîteva sute de oameni. Apoi, au devenit mii. Eu nici acum nu știu cîți au fost. Se anunță violențe. Aflu din articolele de azi că un post TV a difuzat imagini cu lungi cozi de mașini la vama de intrare în România, pentru a participa la miting – apoi, aflu că de fapt imaginile filmate erau din China! Anunțurile posturilor TV îmi aduc aminte de după amiaza de 13 iunie 1990 cînd TVR transmitea violențele din Piața Universității, făcînd oamenii să iasă din casă și să se alăture rebelilor – o acțiune bazată pe psihologia maselor, care prinde de fiecare dată.

O jandarmeriță este bătută și i se fură pistolul. Nu mai lăsați măi armele la îndemîna copiilor! Acum cîțiva ani, la o manifestație de iarnă, un jandarm aflat în fugă și-a scăpat din mînă pistolul. Tot cam pe atunci, unui SPP-ist pe motocicletă, i-a zburat din mers pistolul din toc. Acum, altă boacănă. Ce căuta fata asta la jandarmerie? în virtutea egalității de sex,de gen sau cum s-ar mai numi acum? Probabil că cineva i-a spus: „Vino aici fată dragă, leafă bună și nu ai nimic de făcut”. Acum, după nefericita experiență trăită, poate se reorientează pentru viitor. Pistolul, bastonul de cauciuc, scutul, gazele lacrimogene nu țin de feminitate – sau cel puțin nu de feminitatea așa cum a rămas în mintea mea de om bătrîn.

Am aflat și astăzi ceva de la radio. Am aflat că președintele țării, Klaus Iohannis, i-a cerut procurorului general să ancheteze brutalitatea jandarmeriei. Îmi pare rău că trebuie să contrazic ditamai vlăjganul, dar în mod evident jandarmii au fost provocați. Nu pot să spun, întrucît nu am datele concrete, dacă riposta lor a fost disproporționată, excesivă, dar este cert că au fost provocați – se pare însă că Iohannis își alege doar ce îi convine.

Iar Ludovic Orban a declarat că violențele jandarmilor au fost premeditate. Ludovic, tu chiar nu știi că violențele au fost premeditate de oamenii voștri?

Cam asta am avut de scris fiind în afara subiectului, dar cred că nu greșesc.

                                                                                                             Dan Cristian IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.