Puncte de vedere

Întrebările mele către mine

  Îmi place să cred că încă nu m-am senilizat și nici nu m-a lăsat memoria, că nu m-am prostit […]

 

Îmi place să cred că încă nu m-am senilizat și nici nu m-a lăsat memoria, că nu m-am prostit și nici nu am înnebunit. Asta îmi place să cred și asta sper.

Desigur, mă gîndesc uneori la Gil Blas de Santillana (eroul lui Alain-René Lesage) care în cursul peregrinărilor lui prin Spania a ajuns la curtea arhiepiscopului de Toledo – cred că era de Toledo. Cîrcotașii vor sări în sus, tocmai ce mă lăudam cu memoria mea și după cîteva rînduri nu mai sînt sigur de unde era arhiepiscopul. Dacă aș fi fost cu el la o bere sau la un șpriț aș fi ținut minte sigur. Dar așa, fără bruderschaft, după zeci de ani de cînd am citit cartea, este firesc să am o rezervă asupra locului pe care îl arhipăstorea.

Arhiepiscopului i-a plăcut mult de Gil Blas și i-a propus să rămînă la palat cu o singură sarcină, să citească omiliile pe care le scrie și să îi atragă atenția cînd constată că apar derapaje de logică, de coerență. O muncă ușoară și plăcută. Un timp, totul a fost perfect dar într-o bună zi Gil Blas constată că arhiepiscopul a început să o ia razna. Îi aduce la cunoștiință obiecțiile și atunci arhiepiscopul, roșu de mînie, îi spune ceva de genul: „Cum, critici cea mai bună omilie pe care am scris-o în viața mea? Dispari din palat!

Ideea este că poți fi de maximă bună credință (cum a fost arhiepiscopul), dar cu vîrsta nu mai vezi cu claritate lucrurile, adevărul.

Și, văzînd ce se întîmplă în România, dar și în lume, am ajuns să mă întreb pe mine însumi dacă m-am senilizat și nu mai sînt în stare să înțeleg nimic, dacă am înnebunit eu, sau a înnebunit lumea?

                                                                       *

Fac, probabil, ultimele critici aduse PSD-ului.

Acum cîteva luni, într-un timp foarte scurt, au deraiat două trenuri. Aceasta din cauza terasamentului și a stării șinelor. Răzvan Cuc, ministrul transporturilor, a declarat că va cumpăra (probabil se gîndea la un import) vagoane noi. Nu va investi în măsuri de siguranță a circulației feroviare ci va cumpăra vagoane noi. Dacă tot deraiază trenurile, măcar să deraieze cu vagoane noi! Cuc are multe bube, dar nu dezvolt, mai am alți și clienți.

Iarna trecută au murit din cauza gripei peste o sută de români. La radio anunța zilnic noul număr al victimelor, menționîndu-se că în aproape toate cazurile, acestea nu erau vaccinate. Ministreasa sănătății, Sorina Pintea, sfătuia românii să se vaccineze. Eu, daca iarna nu ies din casă, nu îmi făceam griji. Dar la un moment dat aud cum în România nu au existat decît cca. 1.5 mil. doze de vaccine (adică nici măcar una la 10 români!), iar anul acesta vor fi la fel. Cît cinism poate fi aici, să sfătuiești un popor întreg să se vaccineze cu un vaccin care nu poate ajunge la peste 90 % din populație?

Am aflat că alegerile vor costa bugetul de stat 150 mil. euro dintre care 100 mil. pentru organizarea în țară iar 50 mil. pentru organizarea în străinătate.Nu știu dacă doar primul tur sau ambele. După alegeri, cînd se va anunța numărul celor care s-au prezentat la vot, vom afla și cît au costat pe fiecare român din țară  alegerile/ Știu, democrația costă, dar parcă la noi costă mai mult decît în alte părți.

Am mai aflat cu mare surprindere un lucru. O parte dintre alegătorii din străinătate au votat deja și pentru turul doi – dacă cel pe care l-au votat intră în turul doi, se ține cont de vot, dacă nu intră, votul se anulează. Eu nu prea înțeleg (poate din cauza vîrstei), oare buletinele de vot trimise în străinătate pentru turul doi au trecuți toți cei 14 candidați din primul tur, adică în loc de o pagină, au toate paginile? În cazul acesta a fost o mare risipă de hîrtie, de cerneală tipografică, deci de bani. Iar dacă Iohannis cîștigă din primul tur, cum ne asigura Ludovic, toate cheltuielile pentru turul doi se vor dovedi inutile.

Gabriela Vrînceanu Firea merită o atenție aparte.

După ce a ajuns prima primăriță a Capitalei, i-a venit idea să devină și prima președintă a țării. Și atunci, pe banii bucureștenilor, a îndeplinit dorințele Ierusalimului și ale Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) (un sprijin foarte important). Tot pe aceeași bani, a ajutat Chișinăul sperînd să atragă voturile de peste Prut. Pentru bucureșteni, a organizat petreceri, spectacole, concerte, a acordat (separat de indemnizațiile statului)  ajutoare sociale pentru handicapați, a dat vouchere pentru mașini, pentru biciclete, pentru electrocasnice, pentru ochelari, a dus autocare cu pensionari în Grecia (dar cînd s-a anunțat, toate locurile erau deja ocupate!). A propus (nu știu cum s-a finalizat propunerea) un ajutor de 10.800 lei pentru fertilizarea in vitro pentru cuplurile infertile și un ajutor de 2.000 lei pentru decontarea analizelor medicale ale femeilor gravide, etc., etc. A aruncat cu bani în dreapta și în stînga. Probabil că în afară de mine, toți ceilalți bucureșteni au beneficiat de generozitatea ei.

Despre o parte din activitățile și cheltuielile Găbiței am scris: „Oama” gospodară își face iarna car și vara sanie

Pentru altele, am strîns multe materiale – dar nu am mai avut putere să vin și cu partea a doua.

Nu a avut însă bani pentru reabilitarea rețelei termice a Bucureștiului.

Cînd visele ei cotroceniste s-au spulberat, și-a zis că este bun și un nou mandat de primar general. Ca atare, a și-a început campania anunțînd că se va ocupa de problemele RADET-ului, de care de zeci de ani nici un primar nu s-a ocupat iar rețeaua, ciuruită, merge din avarie în avarie. Cît tupeu poate să aibe femeia aceasta! A dus RADET la faliment, timp de trei ani și jumătate nu a investit nimic, iar acum, în prag de iarnă, vrea să refacă rețeaua!

Desigur, această inițiativă are ca scop și ajutarea Vasilicăi la alegerile prezidențiale.

Un prieten mi-a spus că a văzut la TV cum la un miting electoral, coborînd niște scări, Vasilicăi i-a sărit un pantof din picior. Desigur, i se poate întîmpla oricui, dar ei i se întîmplă prea multe, și fără să fie mîna lui Iohannis. Cam astea se petrec în timpul Vasilicăi, dar stați să vedeți ce va urma cînd cei care deja își ascut dinții vor prelua guvernarea (dacă o vor prelua)!

Am scris destul despre PSD. Despre multe alte nedumeriri ale mele, mai tîrziu.

                                                                                                          Dan Cristian IONESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.