Fără categorie

Justiție coruptă: Dosarul penal al mafiotului imobiliar sibian Daniel Maricuța, cel mai bogat primar din România, este tergiversat de șase ani!

  Notarul Bucșa Radu Gabriel și avocatul Suciu Dorin, din mafia retrocedărilor de  la Sibiu, se regăsesc și în dosarul […]

 

Notarul Bucșa Radu Gabriel și avocatul Suciu Dorin, din mafia retrocedărilor de  la Sibiu, se regăsesc și în dosarul privind mafia terenurilor de la Șelimbăr, instrumentat de DNA Alba Iulia, cu principalul învinuit Daniel Maricuța, fostul primar al comunei Șelimbăr în rolul principal. Comuna Șelimbăr este lipită de Sibiu și afacerile primarilor Iohannis și Maricuța s-au suprapus, iar notarul și avocatul au fost prezenți în ambele dosare de corupție instrumentate de DNA. Deocamdată, s-a pus batista pe țambal și în dosarul Șelimbăr de la DNA Alba Iulia! Este de notorietate în Sibiu că fostul primar Maricuța a mituit cu terenuri magistrați, polițiști și politicieni.

După ce a fost luat pe sus pentru audieri, în 14 octombrie 2015, de către procurorii de la DNA Alba Iulia, primarul Daniel Maricuța și restul complicilor din Primăria Șelimbăr au plecat a doua zi acasă, spre stupefacția tuturor șelimbărenilor și sibienilor, care știau de afacerile necurate ale grupului de crimă organizată din comuna limitrofă municipiului Sibiu.

Reamintim că doar două publicații din Sibiu au scris de-a lungul anilor despre ticăloșiile comise de coruptul / corupătorul Daniel Maricuța și restul grupării mafiote din Șelimbăr: „Justițiarul sibian” și „Dacii liberi”. Doar doi jurnaliști sibieni, Marius Albin Marinescu și Dan Tomozei, au avut curajul să scrie depre mafia terenurilor din Șelimbăr în ultimii zece ani. Restul presei locale, care și acum scrie cu reținere, a tăcut mâlc, fiind cumpărată sau intimidată de faraonul Daniel Maricuța, primar al comunei Șelimbăr din anul 2000 până în prezent. De aceea l-am și numit faraon, fiindcă se credea primar pe viață și atinsese o culme a bogăției demnă de un vechi conducător egiptean.

Se știa de foarte multă vreme despre actele de corupție de la Șelimbăr, bazate în principal pe terenurile cândva agricole ale comunei. Șoseau de centură a Sibiului și sumedenia de supermarketuri construite la marginea municipiului, pe terenurile Șelimbărului, au făcut ca prețurile terenurilor respective să crească la sume fabuloase. De ce nu a fost deranjată banda de escroci, deși au exista plângeri la absolut toate autoritățile locale și naționale? Fiindcă nemernicii atrăseseră în hora corupției politicieni, judecători, procurori, polițiști, notari, avocați, persoane foarte influente în județul Sibiu, dar și la București. Unele din aceste persone duc inevitabil la Klaus Iohannis, fiind implicate și în mafia imobiliară de la Sibiu. Este vorba de un notar și un avocat, nelipsiți la toate retrocedările frauduloase din orașul reședință de județ, prezenți și în mafia terenurilor agricole de la Șelimbăr! Coincidență? Nu, lăcomia acestora și notorietatea lor ca persoane corupte, fără scrupule și fără frică de Dumnezeu și Lege, au făcut ca ei să se regăsească în ambele grupări mafiote. Aceste persoane au fost protejate tocmai fiindcă erau strâns legate de Klaus Werner Iohannis, personaj tabu pentru justiția română.

Publicăm mai jos un articol apărut recent, spre surprinderea noastră, în „Turnul sfatului”, organul de presă în limba română al primăriei săsești din Hermannstadt (Sibiu). Probabil tocmai pentru că marea majoritate a victimelor primarului Maricuța sunt sași din Șelimbăr emigrați în Germania.

                                                                                   Dan FLORESCU, „Justițiarul”

Dosarul Maricuța. „Măsuri compensatorii” de milioane de euro, propuse pentru păgubiții din dosar. „Dar noi mai așteptăm vreo 20 de ani”

În timp ce procurorii DNA se pregătesc să celebreze șase ani de când lucrează la noul dosar penal deschis pe numele lui Daniel Maricuța, fostul primar al comunei Șelimbăr, administrația celei mai bogate comune din județ a reluat procedurile retrocedare. Și chiar și de acordare de măsuri compensatorii pentru cei păgubiți de gruparea Maricuța. Aceste măsuri compensatorii de milioane de euro ajung nu doar la persoane considerate păgubite în dosar, ci și la nume din anturajul grupării Maricuța. În acest timp, nădejdea în finalizarea dosarului este tot mai scăzută.

Deschis din 18 martie 2014, dosarul de urmărire penală nr. 40/P/2014 a devenit cunoscut public în octombrie 2015, odată cu efectuarea unor amplelor descinderi în ceea ce avea să primească numele de ”dosarul Maricuța”. Șase ani mai târziu, niciuna din cele aproape 20 de persoane urmărite penal în dosar nu mai este supusă controlului judiciar, cel puțin.

Acesta este tabloul în care, în octombrie anul trecut de exemplu, la avizierul Primăriei Șelimbăr era agățată într-o piuneză copia conformă cu originalul a unui tabel nominal „cuprinzând persoanele fizice și juridice pentru care nu există disponibil de teren agricol sau forestier la nivelul unității administrativ-teritoriale, respectiv al județului, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate solicitat prin cerere și pentru care se propune acordarea de măsuri compensatori”.

Una din listele celor propuși să primească „măsuri compensatorii”. Click pe imagine pentru mărire!

Tabelul nominal în discuție include trei nume: Kreuder Reimar, Kreuder Erwin Michael și Schuster Ute Sara, iar suprafața pentru care este propusă acordarea de măsuri compensatorii este de 6,65 de ha.

Din 2013, legislația în materia retrocedărilor a fost completată cu un sistem de restituire prin „puncte de compensare” (după ce despăgubirea cu acțiuni la Fondul Proprietatea a început să nu mai fie o opțiune). Pentru cei cărora, din diferite motive, autoritățile locale nu le mai pot retroceda fizic terenurile naționalizate, Autoritatea națională pentru retrocedarea proprietăților (ANRP) alocă așa-numitele ”puncte de compensare” care pot fi vândute sau transformate, ulterior, în bani.

Erwin Michael Kreuder este un nume care se regăsește printre păgubiții din dosarul de urmărire penală constituit de DNA Alba Iulia pe urma neregulilor de la Șelimbăr. Din actele de urmărire penală redactate de procurori reiese că, prin diferiți intermediari, Daniel Maricuța și Elena Scumpu ar fi emis pe numele lui Erwin Michael Kreuder două titluri de proprietate pentru suprafețe de peste 26 de ha de teren, deși acesta nici nu ar fi solicitat retrocedarea unor suprafețe și nici nu ar fi avut dreptul, la momentul respectiv (tatăl său trăia încă la acea vreme și tatăl său era cel care trebuia să formuleze cererile de retrocedare). Procurorii susțin că cererea care a stat la baza retrocedării celor peste 26 de ha de teren a fost semnată în fals de o altă persoană care a recunoscut în fața anchetatorilor acest lucru. Punerea în posesie a celor 26 de hectare este suspectată de asemenea a fi măsluită, mai arată procurorii, după ce au analizat procesele-verbale pe acest subiect. „S-a stabilit faptul că la rubrica «conform anexei nr. 50/9» grupul de cifre «50» este înscris cu instrument scriptural cu bilă și substanță de culoare neagră, în timp ce mențiunea «/9» este înscrisă cu creion din mină din grafit, aspect care relevă faptul că numitul Kreuder Erwin Michael nu a figurat inițial în acea anexă și că ea a fost ulterior completată. Cifra «9» existentă la rubrica menționată mai sus a fost scrisă ulterior, după ce grupul de cifre «20» înscrise inițial a fost înlăturat prin ștergere.”, mai notează procurorii.

Cu alte cuvinte, prin aceste plastografii, Daniel Maricuța, Elena Scumpu și grupul pe care îl coordonau au pus mâna pe terenuri care nu erau al lor, nici nu fuseseră solicitate a fi retrocedate la acea dată și nici nu ar fi trebuit retrocedate pe acele amplasamente. „Toate aceste modificări demonstrează modul intenționat haotic prin care membrii grupului au modificat și schimbat amplasamentele parcelelor, care nu are nicio legătură cu respectarea prevederilor legale în materia reconstituirii dreptului de proprietate și nici cu respectarea drepturilor cetățenilor îndreptățiți de a primi teren, astfel încât, în final, parcelele atribuite unor persoane interpuse, însumate, să formeze un grup compact. În ceea ce privește modalitatea în care au fost emise titlurile numitului Kreuder Erwin Michael, pentru a-și putea atribui terenul într-o zonă cu valoare economică, Maricuța Ioan Daniel, împreună cu Scumpu Elena și Melniciuc Maria au efectuat punerea în posesie pe amplasamentele altor persoane.”, mai notează procurorii. Povestea ilegalităților comise cu terenuri pe numele lui Michael Erwin Kreuder a fost descoperită după ce adevărații proprietari ai terenurilor retrocedate în numele acestuia au deschis procese pe acest subiect.

                                     3,1 milioane de euro

Acum, însă, pe numele lui Michael Erwin Kreuder ale cărui terenuri au fost preluate ilegal de gruparea Maricuța, administrația din Șelimbăr emite documente de adoptare a unor măsuri compensatorii. Pentru a ilustra dimensiunea despăgubirilor la care ar avea dreptul, merită consultate evaluările de terenuri realizate de procurori în acest dosar, rapoarte consultate de Turnul Sfatului. Și potrivit cărora media terenurilor furate este de cel puțin 47 de euro pe metru pătrat. Raportat la cele 6,65 ha în discuție acum, rezultă peste 3,1 milioane de euro care ar urma plătite sub formă de despăgubiri din bugetul public doar în acest caz. ”Cu alte cuvinte, acum îi despăgubim noi, ăștia mulți, pe cei pe care Maricuța și cei din jurul lui i-au furat de terenuri. Sau, altfel spus, păgubiții din dosarul Maricuța primesc acum despăgubiri de la statul român”, a declarat pentru Turnul Sfatului persoana care a atras atenția asupra tabelului afișat la Primăria Șelimbăr.

Elena Scumpu, considerată de procurori mâna dreaptă a lui Maricuța în dosarul penal deschis pe numele acestuia, este în continuare secretar al Primăriei Șelimbăr. La fel ca și în cazul lui Daniel Maricuța, nici pe numele ei procurorii nu mai au nicio măsură de control judiciar, măcar. I-am solicitat Elenei Scumpu, în scris, explicații pentru motivul pentru care acum au început a fi emise acte de despăgubire a unora dintre părțile vătămate în Dosarul Maricuța. Până la publicarea acestui articol nu a fost transmis niciun răspuns.

L-am contactat și pe primarul Șelimbărului, Marius Grecu, care la un moment dat era de asemenea în atenția procurorilor. „Dosarul de acordare a măsurilor compensatorii a fost lucrat de către Comisia locală și își urmează cursul. Nu este singurul, printre altele prin care au fost făcute puneri în posesie. Comisia lucrează, și-a reluat activitatea din 2016. Avem titluri emise, puneri în posesie, foarte multe lucruri care s-au făcut”, a răspuns primarul Marius Grecu. Întrebat dacă acest lucru nu poate fi interpretabil, având în vedere că – în cazuri precum cel de față – apar și nume păgubite în Maricuța, primarul Grecu a declarat că e vorba de lucruri diferite. ”Nu are legătură, din punctul meu de vedere, una cu alta. Noi ne facem datoria instituțională. Pe latura penală nu mă pot pronunța”.

                                Nu doar pentru păgubiți

În tabelul din octombrie 2019 cu persoane cărora le sunt propuse măsuri compensatorii apar și nume care nu fac parte din rândul celor păgubite. Ci din rândul celor care au lucrat la un moment dat cu gruparea Maricuța. Este cazul lui Schuster Ute Sara. „Schuster Ute Sara este măritată cu Wilhelm. Iar fratele lui Wilhelm este Michael Schuster.”, arată unul din păgubiții din dosarul Maricuța cu care a discutat Turnul Sfatului.
Iar Michael Schuster este, într-adevăr, un alt nume care apare în dosarul Maricuța, ca făcând parte din cercul relațional al fostului primar al Șelimbărului. Spre exemplu, Michael Schuster este cel care, în 2007, cumpără de la doi interpuși ai lui Maricuța 2,1 ha de teren, aflat chiar la marginea cu Sibiul (în capătul bulevardului Mihai Viteazul). 6.330 de euro este suma plătită pentru acest teren, care ulterior a fost dezmembrat în trei parcele. Una dintre parcele a fost vândută mai apoi pentru ridicarea magazinului Lidl. O altă parte din teren a fost vândut, mai apoi, pentru ridicarea ansamblului de șapte etaje. Terenul respectiv a fost vândut ”la pachet cu autorizația de construire emisă”. Emisă pe numele lui Michael Schuster.

Din ansamblul respectiv, procurorii spun că 61 de apartamente reprezintă o mită disimulată dată lui Daniel Maricuța.

                        „Mai așteptăm vreo 20 de ani”

Turnul Sfatului a reușit să ia legătura și cu unul din cei mai mari păgubiți din dosarul Maricuța. Omul locuiește de mulți ani în Germania și a cerut ca numele lui să nu fie făcut public. „Puteți avea încredere într-un guvern, de fapt o mafie? Eu nu cred că poți avea încredere în mafioți? Cioară la cioară nu scoate ochii, îmi scuzați expresia, de aceea nu se întâmplă nimic nici aici”, a fost răspunsul dat la întrebarea dacă mai are încredere că dosarul Maricuța va fi finalizat prin trimiterea în judecată și recuperarea prejudiciilor.

Mai mult, deși este printre cei mai mari păgubiți (în dosarul de la DNA, procurorii scriu că ar fi avut dreptul la retrocedarea a zeci de hectare), sasul plecat din Șelimbăr spune că nu a fost nici măcar o dată contactat de autoritățile române în toți acești ani. „Deloc. Zeci de hectare de teren furat și… nimic. Am mai discutat cu avocatul meu, care, într-adevăr, mi-a spus că a discutat cu cei de la DNA, sunt prins în dosar. Dar, din punctul meu de vedere nu s-a întâmplat nimic. Mai așteptăm vreo 20 de ani până se va întâmpla ceva”.

Păgubitul care nu își dorește numele făcut public a mai „scăpat” însă o informație. Faptul că, totuși, la aproape 30 de ani de la primele sale solicitări de reconstituire a dreptului de proprietate, cei din Primăria Șelimbăr au reacționat pozitiv. „Am fost chemat la Primărie la sfârșitul anului trecut, din cauza unor hectare de pe vechiul amplasament, pe care, într-adevăr, le-am și primit. Dar, în rest, nimic. Fără nume, vă rog să nu pomeniți numele meu”.

                                         „Pendinte”

„Vă comunicăm că în dosarul 40/P/2014 urmărirea penală este pendinte”. (Pendinte – care este subordonat cuiva, care depinde de… 2. Care n-a fost încă soluționat, care urmează să fie rezolvat; (despre litigii) care se află în curs de soluționare în fața unui organ de jurisdicție, conform Dex 2009, via dexonline).

Click pe imagine pentru mărire!

Aceasta este hârtia pe care o arată reporterilor Turnul Sfatului un alt păgubit din dosarul Maricuța. A devenit parte în dosar după ce a izbucnit public scandalul și a venit din Germania pentru a arăta procurorilor cum și în cazul său Daniel Maricuța, Elena Scumpu și compania au lucrat în disprețul legii și în paguba lui personală.

După mai bine de cinci ani de drumuri Germania – Sibiu, după nenumărate expertize și noi procese, interpelări și declarații, omul nu prea mai are nădejde. Crede că între gruparea Maricuța și cei mai mulți dintre păgubiți s-a ajuns „la pace”. Cel puțin asta îi este impresia după ce, în octombrie anul trecut, a participat la întâlnirea sașilor din Șelimbăr. „Nimeni dintre cei care au venit acolo nu a mai discutat despre dosarul acesta. Nimeni nu mai are niciun interes, poți să încerci să vorbești, dar toți tac”.

Am solicitat celor de la DNA atât aprecieri cu privire la măsurile compensatorii propuse pentru păgubiții din dosarul pe care îl instrumentează, cât și o serie de detalii despre persoanele care mai sunt urmărite penal, lucrările rămase de făcut în dosar, valoarea actualizată a prejudiciilor, a sechestrelor instituite, a faptului că imensa proprietate deținută de Daniel Maricuța la Veștem a intrat în lucrări de finisaj, precum și o apreciere a perioadei în care consideră că vor finaliza lucrările la dosar.
Răspunsul celor de la DNA, transmis în cursul lunii decembrie 2019, este un rezumat a ceea ce s-a efectuat până acum în dosar, fără a se aprecia cât timp le mai este necesar.

„În acest moment, cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1858/VIII/3 din 26 noiembrie 2015, la care faceți referire, este în lucru pe rolul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia, infracțiunile cercetate (grup infracțional organizat, abuz în serviciu, spălare de bani, dare/luare de mită, ș.a.) impunând verificări amănunțite și administrarea unui probatoriu complex și de durată.
Până în prezent s-au desfășurat următoarele activități:
– au fost efectuate 61 percheziții domiciliare,
– au fost audiate (în calitate de suspecți, inculpați, martori) peste 500 persoane,
– sunt cercetați în stare de libertate 43 inculpați/suspecți (40 de persoane fizice și 3 persoane juridice),
– au fost dispuse și efectuate 11 constatări financiar-contabile,
– au fost dispuse și efectuate 28 constatări criminalistice grafice,
– au fost emise peste 150 de ordonanțe prin care, în temeiul art. 170 Cod procedură penală, au fost solicitate înscrisuri de la diverse instituții și persoane fizice/juridice,
– prin ordonanțele emise în anii 2016, 2017 și 2018 au fost instituite măsuri asigurătorii care au fost menținute de judecătorii de drepturi și libertăți,
– a fost dispusă și efectuată de către trei experți o expertiză interdisciplinară, topografică și de evaluare, cu obiective stabilite de procuror, părți și subiecți procesuali principali, a cărei complexitate (atât ca obiective, cât și ca procedură) a justificat perioada de timp relativ îndelungată de întocmire/comunicare conform rigorilor procesual penale. Obiecțiunile formulate la Raportul de expertiză au fost respinse de procurorul de caz, respectiv procurorul ierarhic superior.
În acest moment, alte informații privind stadiul anchetei nu pot fi oferite în conformitate cu prevederile art.12, alin.1, lit. e) din legea 544/2001”
Răspuns transmis de DNA la întrebările trimise de Turnul Sfatului pe tema „Dosarului Maricuța”

Unul din avocații apărării în acest dosar spune că, de fapt, peste Dosarul Maricuța s-a cam așternut praful. „În vara lui 2018 au fost finalizate expertizele, în toamna lui 2018 au fost finalizate contraexpertizele, obiecțiunile. În ianuarie 2019 toate obiecțiunile au fost respinse. De atunci, din ianuarie 2019, eu nu știu ca altceva să se mai fi lucrat în acest dosar. Iar multe dintre infracțiuni sunt prescrise”.

                                                                                                        Traian DELEANU

Sursa: „Turnul sfatului

 Parte din articolele despre Mafia din Șelimbăr, condusă de primarul Daniel Maricuța, apărute în revista „Justițiarul sibian”:

Primarul Daniel Maricuța, baronul din Șelimbăr, a fost protejat până acum?

Averile bugetarilor din Primaria Selimbar sunt secrete… Nu si pentru noi!

Afacerile necurate ale primarului Daniel Maricuta din Selimbăr

Mafia terenurilor din Şelimbăr (I)

Mafia terenurilor din Şelimbăr (II)

Mafia terenurilor din Selimbar (III)

 

2 Comments

  1. gigimutu

    pai asta e chiolhanis 2 sau chiolhanis reloaded!!!
    maricuta + joianis = love

  2. Varga Stefan Valentin

    Coruptia a existat si in ograda DNA .In prezent ,in mod vizibil ,datorita coruptiei din institutia statului numita DNA….avem un stat de tip terorist in care poporul nu mai are cai legale de a-si valorifica calitatea de popor suveran datorita terorismului exercitat de institutiile corupte prin functionari publici incompetenti ,corupti sau teroristi ”de drept” (vsv)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.