Observator

Klaus Iohannis, tulburare de personalitate narcisistă

  Motto: „De omul care nu râde, fereşte-te, căci e rău. Sunt şi oameni care nu râd, dar care rânjesc; […]

 

Motto: „De omul care nu râde, fereşte-te, căci e rău. Sunt şi oameni care nu râd, dar care rânjesc; de aceia fereşte-te iar, căci se aseamănă câinilor care îşi arată colţii gata să te înhaţe.” (Calistrat Hogaș)

Pot să abordez acest subiect, narcisismul lui Klaus Iohannis, din două perspective: ca psiholog, fiind licențiat în această știință sau ca jurnalist. Pentru a îndepărta suspiciunea de subiectivism, prefer să las alți psihologi să descrie respectiva tulburare de personalitate, iar ca jurnalist am să-mi permit să fac adnotări (marcate prin culoarea roșie) cu trimiteri la exemple concrete de comportament ale subiectului în cauză.

                                                                                                                 Marius Albin MARINESCU

 

NARCISISTUL este extrem de preocupat de imaginea sa (A se vedea, la Klaus Iohannis, aranjatul obsesiv al ținutei, înainte de orice altă mișcare).

iohannis-haina-aranjata

Se îmbracă mereu la modă, cu haine scumpe, şi cheltuie ostentativ sume enorme pe produse de marcă, maşini scumpe şi vile uriaşe (Sunt cunoscute, atât ultimul autoturism al președintelui, cel cu funcție de masaj în scaun, achiziționat cu un  preț exorbitant, cât și investițiile uriașe de la vila de protocol).

klausi-iohannis-vila-lac-3-masina-800x500_c

Şi călătoreşte mult, în locuri exotice, la hoteluri scumpe (Vacanțele în Florida, Madeira și Palma de Mallorca sunt binecunoscute. Cazare doar la hoteluri scumpe: http://www.stiripesurse.ro/aici-a-stat-klaus-iohannis-in-new-york-pre-edintele-a-ales-cel-mai-scump-hotel-foto_970016.html).  Ca să epateze. Să impresioneze alte persoane. Nevoia lui patologică de recunoaştere, de a fi acceptat şi perceput ca important, este enormă (Coloana impresionantă de mașini cu care face abuziv naveta săptămânală pe ruta București-Sibiu). Nu va ezita, în acest scop, să folosească ORICE mijloace. Şi să cheltuie nelimitat pentru a satisface această sete nestăpânită. Iar ca să poată susţine aceste cheltuieli iraţionale, va fi dispus la compromisuri murdare. Iar tulburarea lui îl va forţa să se zbată, să facă eforturi supraomeneşti ca să avanseze în carieră. Însă rareori veniturile obţinute din munca cinstită vor reuşi să satisfacă, măcar temporar, setea lui de glorie. Şi să acopere traumele lui din copilărie. Aşa că va recurge mereu la scurtături. La ilegalităţi. Şi la căi ocolite, menite să îi asigure posibilitatea îmbogăţirii rapide (Traficul de copii de la începutul anilor ’90 [1], urmat de casele însușite prin uz de fals [2]). Tragismul situaţiei este că odată intrat în cercul vicios, nu se mai poate opri. Cheltuielile cresc şi ele, depăşind continuu veniturile! De unde nevoia permanentă de a se aventura, iresponsabil, în afaceri murdare. Ignorând orice risc! Politica pare a fi locul potrivit pentru acest tipar patologic, şi afacerile cu statul sunt singurele care pot aduce venituri mari şi rapide.

ioha-medievalul

HISTRIONICUL este o categorie de psihopat apropiată de narcisist. Acesta simte nevoia să joace teatru, să fie mereu în centrul atenţiei. Trauma vine din copilărie, când părinţii au abandonat, sau ignorat în mod repetat copilul. Acesta compensează acum lipsa iubirii de atunci. Şi faptul că acum presa şi televiziunea sunt cu ochii pe el îl face, pe moment, să se simtă important! Va juca mereu roluri, şi va folosi mereu măştile sociale, şi minciuna. Pentru a urca pe scara socială, şi a părea că e mai mult decât este. Va cheltui enorm pentru a crea o imagine în ochii publicului. Dorinţa de a epata, de a impresiona, de a fi cel mai tare se va vedea cu ochiul liber din exterior. Televiziunea, cinematografia, industria muzicală şi politica sunt domeniile în care histrionicul se va simţi pe val.

                     Daniel MOIȘ (http://psihologdanielmois.ro/triada-neagra-suntem-la-mana-acestor-nebuni/ )

Tulburarea de personalitate narcisista este caracterizata de un model de grandiozitate de lunga durata (in fantezie sau comportamentul real), o nevoie covirsitoare de admiratie si de obicei o completa lipsa de empatie fata de ceilalti. Indivizii cu aceasta tulburare frecvent cred ca sunt de o reala valoare in viata tuturor sau a oricaror persoane pe care le intilnesc. In timp ce astfel de comportament era oarecum adecvat pentru un rege din secolul XVI, astazi este in general considerat inadecvat pentru oamenii normali.

carnaval

Semne si simptome: Narcisistul este descris ca fiind excesiv preocupat cu problemele de putere, prestigiu si vanitate personale. Este o tulburare strins legata de auto-centrism.
Criteriile de diagnosticare a narcisismului patologic cuprind urmatoarele:
– un simt grandios de auto-importanta (isi exagereaza succesele si talentele, asteapta sa fie recunoscut drept superior fara a avea multe realizari)
este preocupat cu fantezii asupra succeselor nelimitate, putere, stralucire, frumusete sau dragostea ideala
– crede ca este special si unic si ca poate fi inteles doar de persoane cu statut special
– cere admiratie excesiva
– asteapta tratamente speciale (După conferințele de presă de la Cotroceni, la ieșire, nici măcar ușa nu și-o deschide singur. O slugă, care se uită pe un monitor de interior sau pur și simplu prin gaura cheii, îi deschide ușa, „împăratul” este prea important ca să atingă clanța ca un muritor de rând. El lustruiește doar clanța de la ușa ambasadei S.U.A.!)
– exploateaza alte persoane pentru a-si atinge propriul scop (S-a cățărat întotdeauna pe „cadavrele” altora. La Sibiu și-a făcut praf foștii aliați, pesediștii, iar la liberali pur și simplu a tras scaunul de sub Crin Antonescu, cel care l-a adus în partid!)
– ii lipseste empatia: nu vrea sa recunoasca sau sa identifice nevoile si sentimentele altora
– este invidios pe altii sau crede ca alte persoane sunt invidioase pe el
este arogant (Presupun că infatuarea lui Klaus Iohannis este evidentă pentru toată lumea. Aici însă îngâmfarea se transformă de-a dreptul în sfidare și nesimțire: https://www.youtube.com/watch?v=rG76A0k8OQQ)
– prezinta paranoia usoara sau moderata
– face asocieri si sugereaza afilieri cu nume si persoane importante.

iohannis_24_ef8982505c_3

Moduri de a recunoaste un narcisist: Thomas a sugerat urmatoarele manifestari care indica prezenta unei persoane cu tulburare de personalitate narcisista:
– asteapta ca altii sa faca treburile de zi cu zi pentru ca se simt prea importanti pentru a-si pierde timpul cu lucruri comune (Întotdeauna au lucrat alții pentru el, dar Iohannis a fost cel care a cules meritele!)
vorbesc foarte rar despre viata lor personala – despre amintiri si visuri (A fost de-a dreptul penibil în filmul realizat de regizorul iohannist Florin Epan, când nu a putut să-și amintească ceva din copilărie! https://www.youtube.com/watch?v=E_L8d7vrC6Y)
– tind sa prezinte un nivel ridicat de stres alaturi de persoanele cu care lucreaza sau interactioneaza
simt ca regulile nu li se aplica (La Sibiu, ca primar, parca mașina în Piața Mare, deși este permis doar traficul pietonal. Citez din Klaus Iohannis: „ Suntem egali în faţa legii, dar nu suntem egali şi în faţa locurilor de parcare” – http://www.turnulsfatului.ro/2009/09/08/johannis-suntem-egali-in-fata-legii-dar-nu-si-fata-de-locul-de-parcare/ .  Folosea poliția comunitară ca să-i păzească locuința, după o așa-zisă amenințare anonimă. Tare „curajos” Herr Klaus! – http://www.sibiul.ro/stiri-locale/de-paza-la-poarta-primarului/31417/)
simtul lor de auto-importanta si lipsa de empatie ii face sa intrerupa frecvent conversatiile cu altii (Sunt celebre pauzele pe care le face în conferințele de presă dacă „mișcă cineva în front”! – https://youtu.be/4C6zpr4aDzU . S-a făcut și bășcălie pe subiectul acesta: https://youtu.be/geWlW050iNg?t=6 ; https://youtu.be/pwuspvY950Y )
– devin nerabdatori si nelinistiti cind subiectul conversatiei este despre altcineva si nu ei
folosesc constant pronumele “eu”, “mie” si “al meu” („Guvernul meu”, „partidul meu”, „orașul meu”,  „eu, Klaus Iohannis” au fost și sunt exprimări frecvente ale președintelui)
– le lipseste empatia
invinovatesc pe altii pentru greselile lor  (Ca primar nu și-a asumat niciodată ceva concret, la fel face și ca președinte, fuge de responsabilități!)
– intr-o conversatie indiferent de subiect ajung sa vorbeasca despre ei
– vor insela si copia de cite ori vor crede ca nu sunt descoperiti
– relatii sociale de scurta durata
– tendinta de a fi atrasi de functii de conducere
– nevoia de a a fi in centrul atentiei sau de a fi admirati intr-un grup social
preocuparea fata de imaginea si opinia publica (A beneficiat permanent de un uriaș aparat de propaganda, atât ca primar, cât și ca președinte)
– virtual toate ideile lor sau modurile de comportament intr-o situatie data sunt copiate de la altii.

                                       Simona STIURIUC (http://www.la-psiholog.ro/info/personalitatea-narcisista)

 

Tulburarea de personalitate narcisica este o afectiune mentala in care pacientul are un simt crescut al propriei importante si o nevoie profunda de a fi admirat. Ei cred ca sunt superiori celorlalti si au putina consideratie fata de sentimentele acestora din urma. Dar in spatele mastii de incredere foarte mare sta o imagine de sine fragila, vulnerabila la cea mai mica critica.

Tulburarea de personalitate narcisica este una din cele cateva tipuri de tulburari de personalitate. Tulburarile de personalitate sunt afectiuni in care oamenii au caracteristici care ii fac sa se simta si sa se poarte dezagreabil in preajma celorlalti, limitand abilitatile lor de a functiona in cadrul relatiilor sau in alte arii ale vietii, cum ar fi profesional sau scolar. In mod particular, personalitatea narcisica este caracterizata de un comportament dramatic, emotional, intrand in aceeasi categorie cu tulburarile de personalitate histrionica, antisociala si borderline.

iohannis-pumni

Simptomele tulburarii de personalitate narcisica cuprind:
– credinta ca este mai bun decat ceilalti
– prezenta unor fantezii despre putere, succes si atractivitate
– exagerarea propriilor realizari si talente
asteptarea continua de lauda si admiratie (Adoră să fie lăudat și iubește osanalele mai ceva ca Ceaușescu. La fel și nevastă-sa, Carmen Georgeta Iohannis. Permanent a beneficiat de un cor de laudatori devotați, numiți la Sibiu „pupenklauși)
– credinta ca este special
– esuarea in a recunoaste emotiile si sentimentele celorlalti
– convingerea ca ceilalti trebuie sa fie de acord cu ideile si planurile sale
– profitare de bunavointa celorlalti
dispretul fata de persoanele pe care le considera inferioare (Klaus Iohannis nu a participat niciodată la sărbătoarea naţională de 1 Decembrie la Sibiu, deşi ca primar ales de români trebuia să aibă măcar acest minim bun simţ, e clar că nu-l dă afară din casă dragostea pentru neamul românesc! Până şi comparaţiile umilitoare cu „ţările în care s-a inventat apa caldă” – o expresie şablon folosită permanent de primarul sibian! – denotau dispreţ pentru România, pe care totuşi a vrut să o conducă, aşa înapoiată cum este.)
– gelozie fata de altii
– credinta ca ceilalti sunt gelosi fata de persoana sa
– probleme in mentinerea unor relatii sanatoase
– stabilirea de scopuri nerealiste
– se simte rapid respins si ranit
– incredere in sine fragila
aparenta de persoana cerebrala si neemotionala (Este o mască de care a profitat la maximum. Tăcerea sa nu se datora inteligenței, unii fiind dispuși să-l vadă ca pe un chinez bătrân și înțelept care vorbește rar. Motivele adevărate ale tăcerilor iohannisiene erau incultura, un vocabular sărăcăcios și imposibilitatea de a se exprima în limba română la nivelul  unui intelectual. Calmul său este autoimpus, face eforturi evidente să nu „explodeze” atunci când trebuie să răspundă la întrebări incommode.)

(http://www.sfatulmedicului.ro/Schizofrenia-si-alte-tulburari-psihice/tulburarea-de-personalitate-narcisica_93)

[1] Este incontestabilă implicarea lui Klaus Werner Iohannis în traficul internaţional de copii!

[2] Klaus Iohannis a pierdut în instanţă al doilea imobil obţinut prin uz de fals

                                                        

 

4 Comments

  1. Elena Dobrin

    De ce nu se face un control psihiatric candidatilor la presedentie??? Asa s-ar evita astfel de exemplare.

  2. ANONYMOUS

    Asta e un dulau.

  3. BALTAG LICĂ

    Cum e poporul la un moment dat, așa și președintele. Cu mici excepții. Poporul să se deștepte, și va avea un altfel de conducător. Unul drept, unul cu adevărat ortodox, unul care să țină cu România și nu să „ofere” resursele României sultanilor lumii de azi. Unul care să poată trece proba focului, adică să intre-n foc și să nu ardă. Atunci i-atunci ! Vor tremura toți ca varga de frica lui, nu ca acum, oricine scuipă pe oricine în față și nu se-ntâmplă nimic. O astfel de vreme așteptăm noi, ca pe vremea lui Țepeș – cel mult hulit de străini, dar și de străini de țară, azi.

  4. Liliana Morariu

    Klaus Joianis nu este unicul exemplar patologic care a accedat la putere. Daca privim in curtea “putorii” si ceilalti politruci au comportamente identice deci…sufera de aceiasi boala periculoasa cu care au decimat un popor milenar! Astia trebuie bagati in camasa de forta, iar dupa care sa fie deposedati de averile uriase acumulate pe suferinta poporului roman!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.