Puncte de vedere

Nu vom avea autostrăzi!

  Recunosc, nu ma pricep la economie. În facultate, am învățat ce trebuia ca să pot să trec examenul, nimic […]

 

Recunosc, nu ma pricep la economie. În facultate, am învățat ce trebuia ca să pot să trec examenul, nimic mai mult, nu mă interesa acest domeniu.

Am scris la un moment dat că în timpul vieții mele nu voi afla despre vreo autostradă terminată. Citesc tot felul de explicații, că Occidentul nu vrea să existe legătură între Vechiul Regat și Ardeal, că se opune Statul Paralel și tot felul de alte năzbîtii. Auzeam la radio că trebuiau noi studii de fezabilitate întrucît cele vechi erau expirate, că trebuiau noi proiecte care să prevadă treceri subterane prin care urșii să ajungă pe partea cealaltă a drumului, că în zonă erau colonii de lilieci care ar fi fost deranjați de trafic (știre urmată de alta, care susținea că în aceeași zonă nu au mai fost văzuți lilieci de zeci de ani), etc.

Statul român a cheltuit inutil sume enorme din care au cîștigat firme străine de escroci (pe primul loc Bechtel) care nu au făcut aproape nimic din ce s-au angajat să facă și pentru care au fost generos plătiți în avans. precum și firme care tot refac studiile de fezabilitate uitate și ele prin sertare pînă cînd ieșeau din termen.

Privatizarea a fost marea nenorocire a României. Pe de-o parte, în acest fel a fost distrusă economia națională. Pe de-altă parte, s-au creat nenumărate noi  posibilități de jaf.

Una dintre ele a fost externalizarea serviciilor. Serviciile care existau în cadrul ministerelor au fost desființate iar specialiștii (care își îndeplineau atribuțiile de serviciu în cadrul salariului primit) și-au înființat firme proprii la care apelau ministerele contra unor sume de zeci sau sute de ori mai mari decît salariul.

În domeniul autostrăzilor și drumurilor publice, aceste studii de fezabilitate se făceau în cadrul ministerului și nu erau lăsate să expire. Iar lucrările erau executate prin firmele statului și acestea chiar se executau, fiindcă altfel directorii zburau din funcție sau ajungeau în pușcărie.

Mai dau un exemplu din domeniul sănătății. Proiectele de spitale se realizau în cadrul unui serviciu (cred că avea rang de serviciu) din cadrul ministerului sănătății. Acum se realizează de către firme particulare care de cîte ori se cere proiectul unui nou spital, îl prezintă din nou pe cel vechi, eventual cu mici modificări, încasănd încă o dată banii. Vă dați seama ce șpagă se ia în ministerul sănătății?

Mi-am amintit în context de un aspect care nu are legătură cu tema, dar vi-l spun acum fiindcă altfel îl uit. În anul 1995 am aflat că directorul de la un Electro (nu mai țin minte, Electroreparații, Electromontaj, Electroconstruct sau alt Electro) și-a înființat o firmă proprie cu același obiect de activitate, a cumpărat utilaje noi, le-a vîndut la preț de fier vechi propriei firme după care s-a pensionat preluînd cu propria firmă contractele avute de firma pe care o devalizase. Dacă eu am aflat asta, de ce nu a aflat-o și SRI-ul?  Ei se ocupă  doar de supravegherea patrioților români?

O ascult la radio pe Vasilica lăudîndu-se cum și-a îndeplinit promisiunile, în primul rînd majorarea salariilor și pensiilor. Este adevărat, am beneficiat și eu de asta. La pensia de 262 lei primită pentru anii de muncă grea în procuratură s-au adăugat 27 de lei.

Doar că în ultima jumătate de an, țigările s-au scumpit în două rînduri cu cîte 5 lei cartușul datorită majorării accizelor (conform angajamentului luat de Vasile Pușcaș, negociatorul-șef al României în vederea admiterii în UE). Majorarea pensiei pe o lună s-a dus pe accizele majorate la țigări pe două săptămîni. Vis-a-vis de mine este un fel de fast-food de unde luam cîteodată mici cu cartofi prăjiți, la începutul toamnei trecute micul era 3 lei iar porția de cartofi prăjiți era tot 3 lei; după care prețul micului a rămas același dar cartofii prăjiți într-un timp record au urcat în doar cîteva luni la 3,50 lei, 4 lei, 4,50 lei (o creștere de 50 %). Anul acesta pîinea de 1 leu (deja scumpită de la 0,90 lei) a ajuns 1,20 lei (o creștere de 20 %). Acum vreo lună un pet de bere Neumarkt a crescut de la 8 la 9 lei (o creștere de peste 10 %). După semnarea noului contract cu Enel, plătesc cu 65 % mai mult – nu știu de ce, aștept răspunsul lor. Din toate aceste scumpiri profită statul care își cîrpește găurile din buget cu mai mulți bani încasați din impozitul pe profit, dintr-un TVA mai mare, din accize mai mari. Da, Vasilica, te-ai ținut de cuvînt, mi-ai majorat pensia. Să-ți dea Dumnezeu după inima și mintea ta.

Șansa României ar fi fost investițiile statului, care ar fi creat locuri de muncă și ne-ar fi scutit de pretențiile exagerat de scumpe ale companiilor din țările partenere strategic. Dar noi nu avem bani pentru investiții proprii.

Așa nepriceput cum sînt în probleme de economie, nu pot să nu văd pe ce se risipește bugetul statului, în interesul oamenilor de afaceri străini și români, și cu un posibil cîștig și la bugetul statului. Iau două exemple.

Primul este legat de voucherele pentru mașini noi (programul „rabla”).  Nu mi-a venit să cred, dar am auzit de mai multe ori la radio că se acordă vouchere de 10.000 de euro (pensia mea pe zeci de ani) pentru cei care vor să își cumpere autoturisme electrice. Cine cîștigă dintr-asta? Producătorii străini de autoturisme din  țară (Ford și Renault) și importatorii de autoturisme. Desigur, cîștigă și statul, din impozitul pe profit, dacă nu cumva este escamotat. Statul român aplică în politica sa vechea vorbă românească: „Ban la ban trage, și păduche la păduche.”. Oare la cît se ridică valoarea totală a voucherelor pe acest an pentru autoturisme, la care contibui și eu?

Al doilea este legat de voucherele pentru turism.

Eu nu am mai benefiat de foarte mulți ani de serviciile din turism, dar din cite aflu serviciile sînt foarte proaste iar prețurile mult mai mari decît la vecini. Este motivul pentru care mulți români prefer să schieze în Austria sau Bulgaria, să meragă la mare în special în Bulgaria, Grecia și Turcia.

Guvernul și Parlamentul au ajutat (și sînt convins că nu din prostie sau dezinteresat) mafia din turism. Vedem următoarele.

Au fost create „punțile”, adică zile lucrătoare transformate în zile libere (care nu știu dacă și cum se recuperează) între foarte multele sărbători legale pe care le avem. Dacă românii ar fi fi avut o singură zi liberă, ar fi petrecut-o în familie sau cu prietenii, la un grătar în pădure. Cînd are mai multe zile libere, este tentat să plece de acasă.

Apoi au apărut voucherele de vacanță, care pot fi folosite doar în România. Și atunci, românii mai săraci preferă să fie furați (fiindcă de fapt nu ei sînt furați, ci statul român) ducîndu-se să le folosească în stațiunile turistice.

Apoi, mafia din turism a mai beneficiat de o măsură favorabilă, repetată.

În anul 2015 TVA-ul în turism a scăzut la 9 %. Țin minte ca azi declarația unui reprezentant al agențiilor de turism că scăderea TVA-ului nu va însemna și scăderea prețurilor, ci îmbunătățirea meniului (ca și cînd cineva ar putea verifica asta).

În anul 2019,  TVA-ul în turism a scăzut de la 9 la 5%. Iarăși țin minte ca azi declarațiile agenților de turism, reducerea TVA nu se va concretiza prin reducerea prețurilor, ci prin creșterea salariilor angajaților.

Știe cineva la ce sumă se ridică pentru acest an valoarea voucherelor pentru turism, la care contribui și eu, deși nu am beneficiat de ele niciodată iar în prezent singurul meu turism este să mă tîrăsc în baston dintr-o cameră într-alta?

Poate că cineva mai priceput, mai informat, mai interesat, mai răbdător decît mine va putea să prezinte mai pe larg nota de plată a guvernului român față de companiile străine, față de afaceriștii români și pentru pomenile electorale.

                                                                     *

Dar ce se întîmplă la nivel de vîrf, se întîmplă și la nivelul capitalei.

Cine ar privi din cosmos Bucureștiul, ar crede că este cel mai vesel și mai fericit oraș din lume, cu mult peste Rio în zilele Carnavalului – concerte gratuite, lumini, fîntîni arteziene, cîrciumi de fițe în Centrul Civic și multe alte lucruri futile, care nu îi ajută cu nimic pe muritorii de foame ci sînt doar parte dintr-o campanie electorală declanșată prematur.

În sistemul de termoficare din București nu s-a mai investit nimic de 50 de ani, este în prag de prăbușire, ceea ce a condus în această iarnă la greve ale lucrătorilor din sistem.

Ce a făcut Gabi Firea pentru bucureșteni (ceea ce a făcut pentru sionism știu, dar nu-mi dau seama cine a făcut în ultimii ani mai mult, ea sau Vasilica)?

La ce a folosit bugetul primăriei capitalei? În prima fază, cînd îi încolțise ideea (sper că i-a trecut) de a candida la președenția țării. Primele ei inițiative au fost de a obține sprijin extern. Și-a dus prietenele într-o vizită în Israel în cursul căreia, o primăriță, a avut întîlniri la nivel înalt. Apoi, a făcut donații largi către Republica Moldova, fără să știe dacă acestea ajung la români sau la rusofoni, cu speranța că moldovemii de peste Prut cu cetățenie română o vor vota.

După care s-a ocupat și de bucureșteni. Acum, a supralicitat oferta guvernului oferind și, ea, în plus, vouchere pentru mașinile vechi, vouchere pentru biciclete, ochelari gratuiți pentru pensionari, a trimis (presa susține că pe pile) pensionari în vacanțe fericite și gratuite în Grecia, fertilizare in vitro în mod gratuit (11.000 de lei în fiecare caz, probabil obligația ei față de medicii care, conform propriei declarații, au ajutat-o să aduca pe lume în acest fel primul ei copil cu Pandele), achiziționarea din Turcia, țara ei favorită la petrecerea concediilor, a unor autobuze cu care eu nu am umblat dar le înjură pe internet toți bucureștenii, și multe altele.

Chestia asta cu plimbatul prin Grecia al pensionarilor cred că i se trage de la actualul ei soț. În urmă cu 8 ani, mergînd la Muntele Athos, în imensul dormitor pentru pelerini al Chiliei „Buna Vestire” de la Schitul Lacu, am împărțit paturile cu pelerinii dintr-un  autocar cu pensionari din Voluntari. În alte condiții, aș considera acest gest ca un act de creștinism, dar în cazul lor am reserve foarte mari.

Acum cîteva luni, cînd vroiam să scriu un articol despre cum prăduiește Găbița banii primăriei generale în interes electoral, făcusem un folder cu știri din presă  pe această temă – dar din păcate nu reușesc să îl mai găsesc.

Găbița, știind că niciodată nu vei avea votul meu, dacă nu ar fi cineva care îmi aduce din cînd în cînd mîncare, cum m-ai ajuta pentru taxele și impozitele pe care ți le plătesc? Ține minte că nu vreau mașină nouă electrică.

                                                                                                        Dan Cristian IONESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.