Puncte de vedere

Opinia nonconformistului: Epidemia de Coronavirus – o țeapă pentru fraieri

  Câteva cifre seci din statisticile epidemiilor de boli banale din anii trecuți ne pot face să vedem adevărata realitate […]

 

Câteva cifre seci din statisticile epidemiilor de boli banale din anii trecuți ne pot face să vedem adevărata realitate a fiorosului Coronavirus chinezesc: O epidemie de isterie, prostie și manipulare mediatică. Numărul uriaș de îmbolnăviri, numărul îngrijorător de decese, faptul că îmbolnăvirile la om au fost cauzate de faptul că chinezii mănâncă șerpi, lilieci sau șobolani, precum și alte elemente ale acestei isterii mediatice vor fi desființate, una câte una. O isterie mediatică punctată de dezinformări de manual marca Daily Mail și Russia Today.

Pentru început, câteva cifre: Coronavirusul din Wuhan afectează, în acest moment, peste 8.000 de oameni. Numărul deceselor este de 170. Groaznic, nu-i așa?

Acum să dăm timpul în urmă cu 11 luni. România, 1 martie 2019: Finalul epidemiei de gripă. Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) publică datele pentru săptămâna 18-24 februarie a sezonului de gripă: 99.601 de îmbolnăviri cu infecții respiratorii acute la nivelul României, 158 de decese. Știrile sunt bune, oarecum. Numărul infecțiilor respiratorii, al cazurilor confirmate de gripă și al deceselor sunt mult (20-30%) sub cele raportate în aceeași perioadă, în februarie 2018. La finalul sezonului de gripă, în 2018, Ministerul Sănătății din România raportase peste 300 de decese.

Punând față în față cifrele celor două epidemii, ajungem la o concluzie tristă – gripa noastră românească, banală și veche de secole, e mai infecțioasă și poate chiar mai ucigașă decât super-mega-ultra trâmbițatul coronavirus chinezesc.

În 2019, am scris despre epidemia de gripă un articol intitulat ”1% epidemie, 99% isterie”, arătând cum autoritățile române au isterizat publicul începând cu 4 săptămâni dinaintea debutului oficial al epidemiei. Un an mai târziu, constat că românii se isterizează la fel de bine pentru o epidemie mică în țara lor, dar și pentru o epidemie și mai mică, aflată la 15.000 de kilometri distanță.

Joi, 30 ianuarie 2019, am avut surpriza să descopăr, schimbând canalele, o emisiune la Antena 3 în care Radu Tudor, cu seriozitate marelui analist militar care este și cu look-ul lui de angajat la pompe funebre de lux, ne anunța că situația e nasoală, că chinezii mănâncă lilieci și șobolani și că epidemia a căpătat proporții uriașe. Iar Radu Tudor nu e singur. Nu e buletin de știri la radio sau tv care să nu debuteze cu coronavirusul buclucaș, cu statistica îmbolnăvirilor, cu ultima dezinformare crasă legată de virus, sau cu isterii penibile despre suspecți de îmbolnăvire în România – oameni care au călătorit în China sau care au dat mâna cu vreun chinez. Noroc cu Mugur Ciuvică. Iritat probabil de faptul că fusese pus să joace în această cacialma la emisiunea lui Radu Tudor, el ne-a anunțat, ironic, că se pare că vom fi în siguranță dacă, până la finalul epidemiei, românii se vor abține să mai mănânce șerpi sau lilieci.

Că tot veni vorba de animale – una din marile prostii propagate cu elan de presa din România și nu numai a fost știrea privind apariția virusului la oameni în urma consumării cărnii de șarpe. După o săptămână în care ne-a făcut capul calendar cu șarpele lor, presa de știri din România și nu numai a descoperit cu groază că din analizele ADN rezultă că virusul seamănă mai mult cu cel întâlnit la lilieci, decât la șerpi.

O maximă celebră, atribuită lui Hitler, spune că: Dacă vrei ca o minciună să fie crezută, trebuie să o faci cât mai gogonată. Procedând ca atare, majoritatea presei de știri s-a adaptat din mers – Întrucât până ieri ne spuseseră că fomiștii chinezi au contactat boala mâncând șerpi, au păstrat supa și au schimbat numai animalul din ea. Unii, mai inventivi, au încercat să dreagă busuiocul, inventând că virusul de la lilieci a „sărit” pe șerpi, care au fost apoi consumați de chinezii înfometați. Alții, mai nepricepuți în șmecherii din astea, au dat cu bâta-n baltă – vezi cazul ziare.com, care sub titlul „Șerpii ar putea fi cauza focarului de infecție”, scriau, senini, că „ADN-ul virusului de la oameni se aseamănă foarte mult cu cel identificat la lilieci”.

Deloc surprinzător, în avanposturile telenovelei cu titlul „Ia șarpele care e liliac și pune-l în ciorbă” apar două nume dragi nouă – Daily Mail și Russia Today. Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu, Russia Today e canalul de propagandă mascată al Kremlinului, iar Daily Mail e ziarul în care a apărut reportajul trucat 100% despre traficanții din România care dau arme teroriștilor de la ISIS. DM, alături de The Sun și alte câteva foi britanice s-au remarcat în ultimii ani ca goarne ale știrilor alarmiste marca Rusia, preluând cu entuziasm știri false de genul „Urmează cea mai rece iarnă din ultimii 10.000 de ani, deci faceți stocuri mari de petrol (rusesc)”.

După publicarea știrii cu ADN-ul de liliac, Russia Today, Daily Mail și The Sun au publicat, aproape simultan, „imagini revoltătoare” cu „o femeie chineză ce mănâncă liliac la un restaurant de fițe din China”, supa în cauză fiind prezentată ca fiind o mâncare preferată în zona Wuhan-ului. Toată presa din România, de la Mediafax, la ProTV și Gândul, a pus botul instantaneu și a republicat informația din zbor. Videoclipul a devenit viral, femeia din videoclip a fost inundată pe rețelele de socializare de insulte și chiar de amenințări cu moartea.

Așa cum s-a dovedit ulterior, filmarea era din 2016 și nu fusese făcută în Wuhan. Nici măcar în China, ci în republica Palau din Pacific. Tipa din imagini are un blog de turism și parte a show-ului ei e să guste preparate exotice din țările pe care le vizitează, dovadă că și afirmația cu liliacul – mâncarea preferată a chinezului, e falsă.

Cei care au postat imaginile cu ea știau asta, pentru că filmarea fusese șutită de pe blogul femeii și scoasă din context. Dar probabil că ăsta e tot farmecul – să pui pe piață o prostie cât mai gogonată, iar apoi să te amuzi văzând cum milioane de fraieri pun botul…

                                                EPILOG

Trăgând linie, putem spune astfel: Coronavirusul Wuhan e o boală serioasă, care, fiind nou descoperită, nu are antidot. Totuși, prin comparație cu alte (mii) de boli și afecțiuni, e mult mai puțin periculoasă, dar primește (fără motiv?) foarte, foarte multă atenție. Din cele 7 coronavirusuri care pot fi contractate de specia umană, 4 coronavirusuri provoacă guturai și afectează oameni de pe tot globul, de sute de ani sau chiar mai mult timp.

Pe seama epidemiei mediatice de coronavirus se fac bani buni. De exemplu, personalul de la frontierele României a primit măști și mănuși cumpărate cu ‘jde mii de lei, personalul Poștei Române a solicitat oficial măști și mănuși ca să poată lucra cu coletele primite din China.

Cele mai mari câștiguri nu sunt cele materiale. Donald Trump e fericit că, pe urma isteriei, China cu care e în război economic primește o lovitură severă. Și mai important, păpușarii Kremlinului se folosesc de isterie pentru a arunca pe piață zvonuri și panică, putând apoi observa cât de rapid și de profund se infectează fiecare țară cu aceste zvonuri.

                                                                                                                  Răzvan PETRE

P.S. Căutând pe net să văd dacă și alte țări s-au infectat ca noi 100% cu febra mediatică a coronavirusului, am dat peste articolul ĂSTA: „O boală ucigașă se extinde de-a latul țării, infectând până acum 15 milioane de oameni” Articolul CNN este despre gripa normală, sezonieră. În fiecare an, numai în SUA, aceasta infectează milioane și omoară între 10.000 și 20.000 de mii de americani. Despre epidemia asta de gripă nu scrie nici dracul, cel puțin nu în România, deși la număr de infectări și decese ea bate coronavirusul chinez liliachiu, la scor de baschet.

Sursa: dezvaluiri.ro

 

5 Comments

  1. Dr Copy Paste

    Coronavirusul chinez poate afecta si sănătatea economiei globale
    Claudiu Vuta ianuarie 30, 2020 Economie, Energie, Global / Europa, Macro, Sinteze

    Criza declanșată în Wuhan,de către un virus necunoscut, riscă să sufere o mutație, în sensul că această criză nu este doar una umanitară, dar are potențialul de a se tranforma și într-o criză economică. Ne confruntăm așadar cu două crize, ambele cu impact major la nivel global.

    Blocarea activității economice într-o regiune ce cuprinde 60 de milioane de locuitori, concomitent cu oprirea zborurilor în și dinspre China, poate afecta grav întregul sistem economic global, prejudiciind vaste sectoare de activitate de pe toate continentele. Este o reeditare a crizei SARS din 2003, cu mențiunea că în prezent economiile lumii au un grad de interconectare și de dependență mult mai ridicat.

    În cursul zilei de 29 ianurie 2019, compania aeriană Lufthansa a oprit zborurile din și spre China continentală. Momentan, această decizie nu include și aeroportul din Hong Hong. De asemenea, compania aeriană indoneziană, își va suspenda toate zborurile spre China. Țara vecină, Kazahstan, a suspendat transportul din și spre China. De asemenea, guvernul kazah a luat și decizia de a suspenda toate vizele acordate cetățenilor chinezi.

    În tot acest timp, Președintele chinez Xi Jinping a declarat că „prevenirea și ținerea sub control a virusului rămâne o sarcină dură și complexă”.

    Criza se desfășoară sub ochii noștri și are potențialul de a afecta economia mondială.

    Republica Populară Chineză exportă bunuri de peste 2,5 trilioane dolari/an, principalii beneficiari ai mărfurilor produse în China fiind Statele Unite (480 de miliarde USD), Japonia (147 de miliarde USD), Coreea de Sud (110 miliarde USD), Germania (80 miliarde USD), India (77 miliadre USD), Olanda (74 miliarde USD) și lista poate continua.

    China este al doilea cel mai mare exportator pe plan mondial, după Uniunea Europeană, luată în ansamblu.

    Undele de șoc se propagă deja pe piețe. La ora scrierii acestui articol, prețul petrolului se situa sub 60 USD/baril, cotația WTI înregistra valoarea de 53,48 usd/baril, petrolul Brent era cotat la 59,51 USD/baril. Moneda EUR se tranzacționa la cursul de 1,10 USD.

    Prețul cuprului a scăzut cu 8,5%. Prețul minereului de fier din Singapore s-a prăbușit cu peste 6%, iar al cotațiilor Brent cu aproape 10%.

    Este foarte greu de spus la cât se va ridica valoarea daunelor economice produse de răspândirea coronavirusului, dar presiunea în ceea ce privește traficul de mărfuri este în creștere.

  2. Ionela Ionescu

    Moneda euro este 1,10 USD de multe luni , au trecut demult vremurile când era 1,27-1,33.
    Două chestiuni m-au făcut pe mine să bag în seamă subiectul, fără să ajung deocamdată la isterie :
    1. Înșiși chinezii au pus în carantină un oraș mai mare ca New-York-ul, auto-paralizându-și voluntar activitatea multor firme , inclusiv contracte de producție pentru reprezentanțe din UE, gen Siemens…. Așa ceva , de o asemenea magnitudine, n-a mai făcut nimeni niciodată.
    2. Numărul morților , versus numărul lecuiților, căci varianta trei nu există , scorul este de 40%-60%.
    Iar cine spune că să stăm liniștiți în băncuțele noastre că e un exercițiu făcut pe rasa galbenă ar trebui să se gândească la următoarele :
    – fiecare om este un unicat, oamenii nu sunt statistici, ar trebui DACĂ SUNTEM OAMENI să empatizăm cu un popor pe care (se presupune că) se fac exerciții , un popor care chiar acum își plânge morții, cu atât mai mult cum și noi știm cum e să fii teren de exerciții.
    -dacă pe ei s-ar face așa exerciții, următorul exercițiu pe cine se va face, când și de care ? Nouă ce exerciții ni se mai planifică ?
    -spre deosebire de bacterii, virușii suferă mutații de capul lor și anume imprevizibile și neplanificabile.

  3. gigimutu

    eu mi-am dat seama de la inceput ca e o cacealma,

    cum sa te imbolnavesti de la serpi si de la lilieci?
    tre sa fi nebun sa crezi astfel de baliverne.

    inclin sa cred ca este o arma biologica, si trebuia testata pe viu…ca americanii armele nucleare la Hiroshima si Nagasaki.

  4. Ghtug

    Sufera unii, de boli inventate.
    In articol scrie clar ca este o afacere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.