Colimator

„Pe gheața subțire”, film cu Evgeni Plushenko, la Cluj

  Motto: „Celebrul patinator Evgeni Plushenko vine în premieră mondială, în România, la Kings On Ice, alături de fiul său, […]

 

Motto: „Celebrul patinator Evgeni Plushenko vine în premieră mondială, în România, la Kings On Ice, alături de fiul său, Alexander, în vârstă de 6 ani, cu cel mai impresionat show de patinaj artistic din lume! Momentul emoționant dintre cei doi va fi acompaniat de sunetele viorii Stradivarius, mânuite de «prințul viorii» Edvin Marton, într-o compoziție special creată pentru acest eveniment.(… ) Ne despart doar câteva zile până la Kings On Ice, unul din cele mai așteptate evenimente din Cluj-Napoca. Un show plin de magie și pasiune, care îmbină patinajul artistic, coregrafiile și acrobațiile de nivelul olimpiadelor cu muzica live a celebrului violonist și compozitor Edvin Marton.” (STIRI DE CLUJ.ro, 4 decembrie 2019)

Și-a venit, celebrul. Acum, nu știu dacă a fost peste așteptările publicului „show-ul plin de magie”, dar sigur-sigur a fost peste așteptările lui Evgeni ceea ce a găsit la Cluj. Căci dânsul nu mai patinase niciodată până atunci pe ceva care să arate ca o piftie pe care a luat-o puțin răcoarea și de-aia tremură moderat, cam ca un clănțănit de dinți, dimineața, când e avarie majoră pe rețeaua de termoficare – dar, altfel, pregătită ca lumea, gospodărește, ca la mama-Rareș-Bogdan acasă… că știți, în urbea lui Rareș sunt numai realizări temeinice, nu cum vezi pe la „miticii” din București sau de prin Alexandria-Teleorman. Că bine a zis și omul ăla serios, Sabin Gherman, care s-a „săturat de România” încă din 1998: „poate de aceea Europa se termină pe undeva pe lângă Brasov. Acolo se termină și Transilvania.” Ei, săptămâna trecută, Europa, săraca, s-a terminat și mai și – adică undeva mai sus de Cluj, că pe patinoarul din BT ARENA ( Sala Polivalentă) din municipiu n-a mai ajuns picior de Europă.

Cum uriașa piftie pe care Evgeni Plushenko trebuia să patineze nu era închegată pe 7 decembrie 2019, dată pentru care fuseseră vândute biletele, spectacolul a fost reprogramat:Din cauza firmei de producție din Ungaria, care se ocupă de realizarea patinoarului, organizatorul se vede nevoit să amâne spectacolul deoarece gheața nu permite patinajul. Spectacolul va fi reprogramat pentru duminică, 8 Decembrie la ora 9:30 dimineața cu acces începând la ora 8:00.În numele organizatorului ne cerem scuze pentru neplăcerile create.” (MYTICKET.ro/evenimente, 7 decembrie 2019)

Adică trezește-te, popor, cu noaptea-n cap ca să ajungi la Sala Polivalentă pe la ora opt – o experiență unică… Stelele patinajului (ca orice STELE, dânsele obișnuiau să alunece pe gheață după apusul soarelui) au trăit și ele emoția unei evoluții inedite, la ora 9:30 de dimineață… excepțional… în speranța că la acea oră piftia s-a mai întărit. Bine, speranța a fost parțial împlinită, deoarece pe margini, către mantinelă, aproape că se putea patina, dar în mijloc a rămas un frumos lac glaciar pe care STELELE l-au ocolit cu grijă. Spectacolul trebuia să dureze 3 ore – dar din cauza condițiilor atmosferice vitrege „show-ul plin de magie” s-a contractat și a durat doar o oră… Faptul că Evgeni Plushenko a spart cu patina o țeavă de apă montată prea la suprafață și aceasta s-a descărcat cu boltă peste patinatori, a părut așa, o chestie veselă, ca să ne mai și râdem, cetățeni…

Evgeni Plushenko părea totuși pătruns de adevărul incontestabil că neprevăzutul face, până la urmă, farmecul vieții trăite la maximum. Dovedind o matură înțelegere pentru ceea ce i s-a întâmplat, acesta a declarat: „Astăzi a fost cel mai uimitor spectacol din viaţa mea. Spectacolul trebuia să aibă loc ieri (sâmbătă – n.r.), la 19:00, dar la 18:00, gheaţa nu era nici măcar îngheţată: bălţi, tuburi lipite, ar fi imposibil să sari, să patinezi. Nu am văzut niciodată aşa ceva. Împreună cu organizatorii, echipa noastră şi-a asumat riscul şi a amânat spectacolul pentru această dimineaţă (duminică -n.r.) la 9:30, pentru că seara avem deja spectacol la Budapesta. Sincer, nu mă aşteptam să văd sala plină la un eveniment organizat atât de devreme. Am patinat mai mult de 3.000 de spectacole de-a lungul vieţii mele, dar nu am avut niciodată astfel de probleme cu gheaţa (problemă care nu a fost rezolvată până la urmă) şi nu am patinat niciodată pentru public atât de devreme dimineaţa! Gheaţa ne-a dezamăgit oricum, pe lângă gaura din mijlocul gheţii, pe care toată lumea o înconjura cu grijă, până la sfârşitul spectacolului, gheaţa a început să se topească şi să se crape, dar tot am riscat un sari cu Sanya (fiul de 6 ani al campionului -n.r.) în final. El a sărit şi a căzut, am sărit şi eu, am lovit o conductă de apă cu o patină şi s-a întâmplat Fântâna din Trevi (a țâșnit apa din ţeavă -n.r.). Aţi văzut vreodată aşa ceva? Eu, cu siguranţă, nu am văzut! Am avut astfel de spectacol de neuitat.”( DIGI FM.ro, 10 decembrie 2019)

Mă întorc la înțelepciunea lui Sabin Gherman, care s-a „săturat de România” și care îi dojenește pe românii-mitici, că: „N-au învățat nimic de la unguri, n-au învățat nimic de la austrieci, n-au învățat nimic de la nemți.

Adică, de când am citit eu știrea despre ceea ce s-a întâmplat la Cluj și am aflat că firma care a amenajat patinoarul artificial este din Ungaria, mă gândesc că ar putea Miticii să învețe de la colegii unguri cum se face o piftie ca lumea, pe câteva sute de metri pătrați!

                                                                                                                 Luminița ARHIRE

2 Comments

  1. IQ100

    a fost sabotaj, nu e clar?/

    • Adrian Grigoriu

      Adica firma ungureasca a sabotat? NU prea cred, pur si simplu sunt tembeli . avem multe alte exemple. De exemplu la competitiile de triatlon, federatia romana de triatlon fiind condusă in întregime de unguri de prin Tg Murest etc., diverse servicii sunt asigurate de firme din ………. Ungaria precum cronometrajul etc. servicii de execrabila calitate, o rușine si o insultă pentru români. Exista firme romanesti competente dar sunt respinse de federatie. Incercand sa îmbunatatesc situatia la o competitie am incercat sa vorbesc cu cei de pe la firme dar toti raspundeau cu ‘Nem Tudom Romano” asadar numia sefii federatiei puteau vb cu ei.

      La Tg Mures festivitatea de premiere se tine numai in engleza si ungureste. Sugestia mea sa se vorbeasca si românește a fost cu totul ignorată de sefii federației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.