Pamflet

„Spirocheta românească” a crescut mare și l-a îmbrâncit pe scări, nesimțita, pe domnul Patapievici, care nu-i făcuse absolut nimic

  Ei bine, când am văzut eu nu demult ce virgină despletită, de-o inepuizabilă delicatețe sufletească și de-un lirism nemărginit […]

 

Ei bine, când am văzut eu nu demult ce virgină despletită, de-o inepuizabilă delicatețe sufletească și de-un lirism nemărginit sălășluia în presa noastră autohtonă iar eu am ignorat-o, insensibilă, în toți acești ani, aproape că mi-a venit să plâng cu hohote și să-mi dau cu presa online în cap, exact așa cum își dădea Florin Bădiță, șefu’ lu’ „CORUPȚIA (sau PROSTIA) UCIDE”, nu știu exact cum se cheamă, cu o carte grosuță și cartonată, într-un filmuleț de pe YOUTUBE.

„Virgina” se numește Eugen Istodor… Am fost zguduită, vă mărturisesc, în ființa mea intimă de editorialul acestuia: „Patapievici – anii linșajului său public. Ura românului. Lașitatea mea. Cum Libertatea poate fi scuipată, violată/ croniCA rții «ANII URII», Editura Humanitas” – publicat de HOTNEWS.ro, pe 19 iunie 2019. Dânsul a descoperit potențialul inepuizabil de ură care zace-n poporul român și se manifestă „brusc și dintr-o dată” la vederea Patapieviciului. Iar Patapieviciul a descoperit și el același lucru, dar nemijlocit.

Reflecțiile lui Istodor pentru drama lui Patapievici m-au dărâmat psihic… căci el zice așa:

Cât de mult poate urî românul? Uite! Patapievici scuipat, înjurat, împins, îmbrâncit, crucea tatălui său devastată. Cât de laș am putut eu să fiu? După ceva băsism în opțiunea mea politică, am privit în altă parte. În viața mea, în amarul meu. Am dezertat. L-am trădat. Dar nicio clipă nu am realizat ce i s-a întâmplat lui Horia Roman Patapievici în România anilor în care mi-am văzut de viață. (…) În toți acești ani Horia Roman Patapievici în România asta a trăit – Anii urii.

Deci, cetățeni, iată VICTIMA ! Iată OMUL CARE A SUFERIT consecințele dramatice ale urii românești! Horia Roman Patapievici! Și iată și admiratorul lui, cel care l-a citit cu aviditate și care mărturisește :

Eu am fost și-n stradă, și-n jurnalism, și cu Patapievici, și fără, lătrând în gazetă și MĂRĂIND ( corect: MÂRÂIND, dar dânsul e „decât lector” universitar doctor la Facultatea de litere a Universității București, deci n-are de unde să știe…n.n.) pe feisbuk. Patapievici și-a asumat, de când îl știu, cu adevărat, «schimbarea la față a României». Mi-a fost bine știindu-l pe Patapievici acolo, în arenă. I-am ABSORBIT ARTICOLELE, m-am bucurat că este «cap limpede» în viața mea și, apoi, și al culturii, la ICR. ”( Eugen Istodor, HOTNEWS.ro, 19 iunie 2019)

Ceea ce nu înțeleg eu este, totuși, PENTRU CE DRACULUI SE MIRĂ ăștia doi? Nu este poporul român descris de însuși domnul Patapievici, cel pe care îl iubește, îl citește și-l aprobă domnul Eugen Istodor, exact așa cum veți avea plăcerea să citiți în cele de mai jos? Iată:

Românii nu pot alcătui un popor pentru că valoreaza cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roșu (…) Un popor cu substanța tarată. (…) Puturoșenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească își urmează cursul pînă la erupția terțiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconștient, pînă ce mintea va fi în sfîrșit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos( …) Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat românii pe daci în forma hibridă strămoșească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, așa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvântată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, și așa mai departe, la nesfîrșit. Apoi ne-au luat la urină rușii, care timp de un secol și-au încrucișat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o bășică a udului mai mare (de, bețiile…) i-au dovedit.” (toate citatele sunt din volumul „POLITICE” de H. R. Patapievici, editia 1996, n.n.)

Dragă Horia-Roman, păi… mata de la poporul ăsta pe care l-ai descris mai sus în culori atât de calde te așteptai la altceva? Cum, prietene? De ce să te superi? Doar „spirocheta românească” a ajuns, nu-i așa? la maturitate… ce vrei, monșer, de la unii despre care crezi că-s plămădiți dintr-o clisă pentru diluarea căreia fluidul a fost urina tuturor? Ce așteptări aveai? O turmă, dragă… patibulari… cu creierul un amestec apos, cum frumos remarcai în 1996. Așa că, nu pune la inimă, Horia…

Pe mine, însă, mai ales de domnul Istodor mă doare rău… că el , în toți anii aceștia, fecioară neprihănită fiind, și oleacă băsist, pe la încheieturi, nu a văzut ura manifestă decât acum. În rest, în Piața Victoriei, de ani de zile el a observat că se cântă numai lieduri cu conținut intelectual și se scandează cugetări și maxime din marii gânditori ai lumii, adică un fel de M**E PSD!!!. O plăcere a spiritului! Unul dintre pașnicii și nelipsiții protestatari ai Pieței Victoriei, exponent al dragostei și înțelegerii între cetățeni, cu „power-flower” la șepcălie, este celebrul Ceaușescu-Marian-Tivilic-Moroșanu. Acesta fără pic de ură în el îi striga, pe 21 iunie 2019, la ieșirea din tribunal, lui Darius Vâlcov așa:

Penalul Vâlcov! La pușcărie, grijania mă-tii… cât ai furat! la pușcărie tot o să ajungi, bă! Cu Dragnea, bă! Colegi de cameră! O să v-o trageți reciproc, bă, în c*r!

Mi-am permis să reproduc citatul din domnul Marian Tivilic, deoarece și televiziunile l-au dat tot astfel- lipsit de ură, frust și degajat – fără frunză de viță peste părțile rușinoase. Ei , cu toate astea… eu am pus o frunză mică…

Noroc totuși că domnul Marian Ceaușescu e de partea bună a istoriei, așa cum rezultă din fotografiile -foarte reușite!- cu președintele Klaus, cu doamna Codruța, cu domnul Orban și evident, cu doamna Turcan, și nu-l putem bănui de ură, că altfel îi puneau televiziunile „biiiip!” și ne lipseau în mod nedrept de înțelepciunea fermecătoare a examenului său oral!

                                                                                                                 Luminița ARHIRE

8 Comments

 1. IQ100

  1.”crucea tatălui său devastată.’??/tatal sau nu era crestin, deci, de unde cruce??
  2.dar Patibularovici ne poate urî pe noi?? Sa ne fac inima ca un cur sisufletul;de consistenta fecalei???

 2. TITUS B

  Patapievici despre români…
  „Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.63)

  „23 de milioane de omuleti patibulari (buni de spanzurat)” (din „Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag 53)

  „Un popor cu substanta tarata. Oriunde te uiti, vezi fete patibulare, ochi mohoriti, maxilare incrincenate, fete urite, guri vulgare, trasaturi rudimentare.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag. 34) –

  „Romanii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cit o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag. 64)

  „Romana este o limba in care trebuie sa incetam sa mai vorbim sau… sa o folosim numai pentru injuraturi…” (din „Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.64)

  „Toata istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cind i-au lasat romanii pe daci in forma hibrida stramoseasca, ne-au luat in urina slavii: se cheama ca ne-am plamadit din aceasta clisa, daco-romano-slava, ma rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era sa ne inecam, asa temeinic au facut-o. Demnitatea noastra consta in a ridica mereu gura zvintata iar ei reincepeau: ne zvintam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfirsit. Apoi ne-au luat la urina rusii, care timp de un secol si-au incrucisat jetul cu turcii, pe care, in cele din urma, avind o basica a udului mai mare (de, betiile…) i-au dovedit.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.63)

  „Puturoșenia abisală a stătutului suflet romanesc… spirocheta românească iși urmează cursul până la erupția terțiara, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconștient, pâna ce mintea va fi in sfirșit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag 49)

  „Cu o educatie pur romaneasca nu poti face nimic.” (Din „Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.56)
  ———————

  Preşedintele Traian Băsescu a acordat Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei”.

  • Luminița Arhire

   Aceasta este din 2010. I s-a mai acordat o decorație similară și în 2014, tot de către Traian Băsescu, când l-a decorat și pe Liiceanu. Deci, acest „iubitor de patrie” a primit de la statul român două decorații!

 3. TITUS B

  Mircea Cărtărescu a primit de la Institutul Cultural Român, doar între anii 2009-2012, uriaşa sumă de 4.086.887.500 lei, bani din bugetul statului pentru traducerile cărţilor lui Cărtărescu, „Orbitor”, „De ce iubim femeile?” şi „Travesti”.
  Mircea Cărtărescu, a încheiat un contract de exclusivitate cu Editura Humanitas, astfel încât o parte din banii primiţi de la ICR intră automat şi în contul lui Gabriel Liiceanu pentru dreptul de copyright!
  Numai în 2009, ICR a plătit 1.235.170.100 lei pentru traducerea romanului „Orbitor” în limba franceză sub tilul „L’Aile tatouée”, (Orbitor. Aripa dreaptă), Editura Denoël, Paris , 2009, traducere în limba franceză de Laure Hinckel. Deşi aceasta este singura traducere din Cărtărescu apărută în 2009, observăm se plătiseră două facturi: una de 49.078,69 RON şi alta de 74.438,32! …………………….

 4. Constantin

  din 2011: La conducerea ICR se află fiul unei fantome a NKVD https://www.cotidianul.ro/la-conducerea-icr-se-afla-fiul-unei-fantome-a-nkvd/

 5. Rodica Iris

  Eu nu incetez sa ma mir : cum de il mai rabda pamantul pe acest unsuros Patapievici ? Ca mai are si admiratori, este de inteles, cei ce se aseamana se aduna, nu-i asa ?

 6. un mizantrop

  Dismorfofobie. Grava, endemica la nivelul autointitulatelor elite…Din pacate, Romania are prea putini psihiatri, iar boala asta, nu numai la noi, face ravagii de vreo 70 de ani…Asa cum anomalii le sexuale, decretate normalitate, vor deveni cale de urmat, asa si uratenia fizica si sufleteasca au devenit modele in societate, sunt elitisme, alaturi de prostia cu diplome, de analfabetismul functional cu titlu doctoral…Daca nici asta nu e satanism…

 7. gigimutu

  Pai si

  jegul asta inca mai e in Romania?

  ca daca era intr-o alta tara asa ceva, il linsau mai pa nemernicul care ar fi scris asa ceva, sau il expulzau in Africa!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*