Cadran international

Curtea de Justiție a Uniunii Europene limitează libertatea de expresie

  Pe 3 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat printr-o hotărâre că instanțele naționale ale statelor membre ale UE […]

 

Pe 3 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat printr-o hotărâre că instanțele naționale ale statelor membre ale UE pot ordona ca Facebook să elimine materiale defăimătoare din întreaga lume:

„Legea UE nu împiedică un furnizor gazdă, cum ar fi Facebook, să iaba ordin să elimine comentarii identice și, în anumite circumstanțe, echivalente declarate anterior ilegale. În plus, legislația UE nu împiedică ca un astfel de ordin să producă efecte în întreaga lume, în cadrul legislației internaționale pertinente de care trebuie să țină seama Statele membre.”

Hotărârea a venit după ce politiciana austriacă Eva Glawischnig-Piesczek, președinta partidului Die Grünen (Verzii), a dat în judecată Facebook Irlanda în tribunalele austriece. Potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene:

Ea [Glawischnig-Piesczek] solicită un ordin prin care Facebook Irlanda să elimine un comentariu publicat de un utilizator pe rețeaua socială dăunător reputației sale și acuzații care erau identice și / sau cu un conținut echivalent.

„Utilizatorul Facebook în cauză a distribuit pe pagina personală un articol din revista austriacă de știri online oe24.at intitulat „Verzii: venitul minim pentru refugiați ar trebui să rămână”. Aceasta a avut ca efect generarea pe pagina respectivă a unei „miniaturi” a site-ului original, care conține titlul și un scurt rezumat al articolului, și o fotografie a doamnei Glawischnig-Piesczek. Acest utilizator a publicat, de asemenea, în legătură cu articolul respectiv, un comentariu pe care instanțele austriece l-au considerat dăunător reputației dnei. Glawischnig-Piesczek, și care a insultat-o ​​și a defăimat-o. Această postare ar putea fi accesată de orice utilizator Facebook.”

Eva Glawischnig-Piesczek

Hotărârea a generat îngrijorare printre organizațiile de exprimare liberă. Thomas Hughes, directorul executiv la ARTICOLUL 19, o organizație non-profit care lucrează la „protejarea dreptului la libertatea de exprimare în întreaga lume”, a declarat:

„Această hotărâre are implicații majore pentru libertatea de exprimare online în întreaga lume.

A obliga platforme de rețele sociale, cum ar fi Facebook, să elimine automat postările indiferent de contextul lor, ne vor încălca dreptul la libertatea de exprimare și restricționează informațiile pe care le vedem online …

Hotărârea înseamnă, de asemenea, că o instanță dintr-un stat membru al UE va putea să ordone înlăturarea publicațiilor în rețele sociale din alte țări, chiar dacă acestea nu sunt considerate ilegale acolo. Acest lucru ar stabili un precedent periculos în care tribunalele dintr-o țară pot să controleze ce pot vedea utilizatorii de internet dintr-o altă țară. Acest lucru poate fi deschis abuzurilor, în special din partea regimurilor cu registre slabe ale drepturilor omului.”

Thomas Hughes

Conform ARTICOLULUI 19:

„Hotărârea înseamnă că Facebook ar trebui să folosească filtre automate pentru a identifica postările pe rețelele de socializare considerate a fi „conținut identic” sau „conținut echivalent”. Tehnologia este utilizată pentru a identifica și elimina conținutul care este considerat ilegal în majoritatea țărilor, de exemplu imagini despre abuzuri asupra copiilor. Cu toate acestea, această hotărâre ar putea vedea filtrele folosite pentru a căuta postări de text pentru conținut defăimător, ceea ce este mai problematic, având în vedere că sensul textului s-ar putea schimba în funcție de context. Deși hotărârea a spus doar conținut care este în esență egal ca postarea ilegală inițială care ar trebui eliminată, este posibil ca filtrele automate să facă erori.”

Hotărârea „subminează principiul îndelungat potrivit căruia o țară nu are dreptul să-și impună legile în discursuri în altă țară”, a comentat Facebook într-o declarație.

„De asemenea, se deschide ușa către obligațiile impuse companiilor de internet de a monitoriza proactiv conținutul și apoi de a interpreta dacă este „echivalent” cu conținutul care s-a dovedit a fi ilegal.”

Hotărârea „permite, în esență, unei țări sau regiuni să decidă ce pot spune utilizatorii de internet din întreaga lume și ce informații pot accesa”, a spus Victoria de Posson, senior manager în Europa la Computer and Communications Industry Association, un grup industrial care include Google și Facebook ca membri. De fapt, procesul pare să deschidă o cutie a Pandorei pentru spațiul mereu redus al libertatii de expresie în Europa și potențial la nivel mondial, deși încă nu este clar în acest moment, modul în care judecata ar putea afecta libertatea de exprimare în întreaga lume. *Vezi și  “Noi spunem pe cine trebuie sa cenzureze YouTube, Facebook si Twitter”

Eforturile guvernamentale din Europa pentru a cenzura libertatea de exprimare s-au desfășurat de multă vreme: în Germania, controversata lege a cenzurii, cunoscută sub numele de NetzDGcare a intrat în vigoare la 1 octombrie 2017, pretinde ca platformele de socializare, precum Facebook, Twitter și YouTube, să cenzureze utilizatorii lor în numele statului german. Companiile de socializare sunt obligate să șteargă sau să blocheze orice „infracțiuni” online, cum ar fi calomnia, defăimarea sau instigarea, în termen de 24 de ore de la primirea unei plângeri a utilizatorului. Companiile de socializare primesc șapte zile pentru cazuri mai complicate. Dacă nu reușesc acest lucru, guvernul german îi poate amenda până la 50 de milioane de euro pentru nerespectarea legii.

Noua hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, probabil, ar putea însemna că o instanță germană ar putea ordona că ceea ce se consideră conținut ilegal, sau echivalentul sau, în conformitate cu NetzDG, sa fie eliminat în alte state membre ale UE care nu au o lege de cenzură atat de draconiană.

Franța încearcă să adopte o lege similară celei din Germania: la începutul lunii iulie, Adunarea Națională a Franței a adoptat un proiect de lege menit să reducă discursul de ură online. Proiectul de lege acordă platformelor de socializare 24 de ore pentru a elimina „conținutul de ură” sau riscă amenzi de până la 4% din veniturile lor globale. Proiectul de lege a fost trimis la Senatul francez. Din nou, dacă proiectul de lege devine lege, hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene ar putea însemna că instanțele franceze ar putea cere ca Facebook să elimine ceea ce instanțele consideră conținut ilegal sau echivalentul său în conformitate cu legea franceză. *Vezi și Uciderea libertații de expresie în Franța, Germania și pe Internet

Cu alte cuvinte, hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene pare să ofere Statelor membre ale UE o putere fără precedent pentru a determina discursul public online, adica ce pot și ce nu pot spune sau citi cetățenii. Rămâne în mod firesc de văzut exact modul în care hotărârea va fi interpretată în practică de instanțele naționale ale statelor membre ale UE, dar perspectivele par acum mai sumbre pentru viitorul libertății de exprimare în Europa.

SURSA: gatestoneinstitute via Invictus Web Media

 

 

1 Comment

  1. gigimutu

    nimic nou sub soare, comunismul e in floare!
    amintiti-va cenzura din timpul comunismului, cei care au trait vremurile alea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.