Fără categorie

Or fi înţeles ceva Iohannis & Co. din „efectul” Donald Trump?!

  Victoria fără drept de apel a lui Donald Trump la prezidenţialele americane din 8 noiembrie ar trebui să dea […]

 

Victoria fără drept de apel a lui Donald Trump la prezidenţialele americane din 8 noiembrie ar trebui să dea de gândit multora. Mai ales Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României, dar şi birocraţilor de la Bruxelles (nealeşi de nimeni!). Triumful miliardarului american a venit pe fondul unei nemulţumiri generale, cu toate că media obedientă, plătită cu bani grei de contracandidata Hillary Clinton, a făcut tot ce se putea pentru a ascunde gunoiul sub preş. Nu mai insist aici asupra modului partizan şi abject în care „jurnaliştii lu’ peşte prăjit” din America au minţit/manipulat/dezinformat un electorat pregătit să voteze o schimbare radicală în establishmentul politic de la Washington, nicidecum o persoană care să continue sfidarea unei naţiuni în văzul lumii şi care avea/are în debara un buchet de schelete cu iz penal.

Puţini au înţeles că Donald Trump nu a fost un simplu candidat la Biroul Oval, că miliardarul newyorkez a creat în jurul lui o mişcare în stare să genereze un cutremur şi să aducă cu picioarele pe pământ o clasă politică îmbuibată. De altfel, pentru prima dată din 1928, Partidul Republican a luat tot: Preşedinţia, Senatul, Camera Reprezentanţilor (Congresul), dreptul de a numi judecătorul cu numărul 9 la Curtea Supremă a SUA, cele mai multe posturi de guvernator şi Guvernul SUA, unde preşedintele ales va fi şi premier şi va numi în funcţii miniştri cu ajutorul cărora să-şi poată derula proiectele. E prea mult – vor spune unii – ca un singur om să aibă atâta putere. Nu e mult. E ceea ce trebuie într-o democraţie consolidată ca America, iar Donald Trump va avea liniştea de a face „America Great Again” fără să se împiedice de luptele între cele două mari partide. Dacă preşedintele nu va reuşi să facă nimic în primii doi ani, urmează “cartonaşul galben” (adică alegerile de la jumătatea termenului – „midterm elections”), când configuraţia Congresului se poate schimba în favoarea democraţilor, apoi prezidenţialele din 2020, după care, în cazul unui eşec al guvernării, americanii vor scoate „cartonaşul roşu” și îl vor trimite acasă pe Donald Trump! Cam aşa funcţionează o democraţie… funcţională: totul sau nimic, adică un mandat de probă, urmat de un al doilea în caz de succes sau un nou preşedinte mai capabil decât cel care a primit votul în 2016.

Trecând Oceanul, observ că, în România, preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte şi el să ia tot, dar fără să dea doi bani pe votul românilor din 11 decembrie. Preşedinţia a luat-o (cum a luat-o) în 2014, acum vrea „Guvernul meu” şi „Parlamentul meu”. Bag sama că nu a înţeles mai nimic din „efectul” Donald Trump, a cărui victorie am anticipat-o şi susţinut-o. Simt că locatarul temporar de la Cotroceni va primi o lecţie aspră la parlamentare şi sper că şocul îl va trezi la realitate! Și atenţie, soroşiştilor: veţi rămâne fără pâine! „Oracolul de la New York” nu prea greşeşte, căci gura păcătosului adevăr grăieşte!

P.S. Urmărind posturile tv din România înainte de prezidenţialele din America, am reţinut două declaraţii care m-au pus pe gânduri, conform cărora Victoria lui Hillary Clinton ar fi fost “mai bună” pentru România! Ele aparţin lui Cristian Diaconescu şi Mircea Geoană, ambii foşti miniştri de Externe. Pesemne că erau obişnuiţi să meargă la Departamenul de Stat al SUA bătând din călcâie şi cu căciula în mână, precum actualul şef al diplomaţiei româneşti, dinozaurul securisto-ceauşist Lazăr Comănescu. Ei bine, stimabililor, a venit vremea să pricepeţi că noul preşedinte ales al Statelor Unite se numeşte Donald Trump şi este un om de afaceri care nu dă doi bani pe „yesmeni” – eventual îi pune să-i toarne în pahar, apoi îi va trimite la plimbare. Reţineţi ce vă spun/scriu aici: Donald Trump iubeşte negocierea şi România va scăpa de vize în primul lui mandat, dar numai dacă Externele vor şti să-i „vândă marfa”!

                                                                                                           Grigore L. CULIAN (New York)

Sursa: http://www.cotidianul.ro/or-fi-inteles-ceva-iohannisco-din-efectul-donald-trump-291123/

1 Comment

  1. podaru valentin

    A inteles, dar nu spune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *