Cadran international

Doliu la Havana

                 TOATE ONORURILE ETERNULUI COMANDANT 28 NOIEMBRIE 2016           […]

 

               TOATE ONORURILE ETERNULUI COMANDANT

28 NOIEMBRIE 2016

                           Omagiu lui Fidel în Sala Granma a MINFAR

Luni dimineața, la ora 8, în Salonul  Granma al Ministerului Forțelor Armate Revoluționare,  liderii Revoluției au format o gardă de onoare pentru Comandantul Șef al Revoluției Cubaneze Fidel Castro Ruz. În acest spațiu intim, unde se înalță imaginea unui Fidel imens , se află  urna cu cenușa până când va fi dusă la cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba.

castro-garda-de-onoare

La comanda Drepți! a Generalului de Armată Raul Castro Ruz,  s-a păstrat un moment de reculegere în memoria liderului istoric al Revoluției Cubaneze.

Raul a fost primul care a depus floarea albă la urnă; după câteva clipe a semnat  cartea care conține Jurământul de a rămâne fidel  conceptului de Revoluție exprimat de Comandantul Șef la 1 Mai 2000.

În continuare au adus omagiul lor comandanții Revoluției Ramiro Valdes Menendez și Guillermo Garcia Frias; apoi, ceilalți membri ai Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului, ca hotărâre revoluționară de a da continuitate ideilor Comandantului nostru.

 

Fotoreportaj: Cuba își ia rămas bun cu lacrimi și  angajare de liderul său istoric

28 noiembrie 2016

N-aș fi vrut niciodată să trăiesc o zi atât de copleșitoare,  ziua în care Piața Revoluției a devenit templu și refugiu, unde atâta lume încă plânge.

Fiecare a venit cu povestea lui sau cu amintirea cea mai dragă a ghidului fondator: o fotografie,  un fanion sau o medalie. Treceau foarte încet , ca și cum ar fi vrut să facă nesfârșită despărțirea.  Unii s-au așezat în șir indian, alții s-au oprit ca să-și strige cu sufletul durerea și toți  simțim inima strângându-se în piept în fața imaginii unui lider  vertical, a unui visător care nu obosește să privească la orizont.

piata-revolutiei

“Este dureros, prea tare doare, el este  învățătorul, el este cel care ne-a  îndrumat și ne-a arătat drumul corect al Revoluției, demnitatea și dreptatea în lume. Nu-l vom uita niciodată, va rămâne aici, în inima noastră,” ne-a spus o învățătoare  de toată viața, Lourdes  Espinosa.

castro

El, ca un războinic al timpului, a plecat  ca să câștige bătălia cu viața, ca să devină etern. Mâinile lui mari și osoase nu vor mai fi aici ca să arate drumul, dar rămân aici cuvintele lui, sfaturile și ideile, ca să-l avem aproape de fiecare dată când îndoiala va vrea să ne intimideze.

Subțirel, Nelson aproape că nu se vede  în șirul interminabil: ”Comandantul nostru a făcut mult, trei sau patru ore aici ca să-i aduc un omagiu nu înseamnă nimic. El merită mult mai mult. Pentru el și pentru noi suntem și trebuie să fim capabili să ducem mai departe această Revoluție, nu există alternativă”, ne-a asigurat   informaticianul.

castro-3

Îi vom simți lipsa bărbatului îmbrăcat în verde oliv, oratorului strălucit, de la  fruntea căruia începe cerul, a mobilizatorului înnăscut, a cuceritorului  de mase și idealistului încăpățânat.  Nu mă îndoiesc, totuși, avem norocul să ne putem întoarce odată și încă odată pentru a-i recapitula viața, care este și va fi carte de căpătâi a celor umili.

castro-1

Julio Camacho Aguilera ne-a spus cu toată siguranța: ”Fidel nu pleacă de la noi, fizic se poate duce, dar nu va dispărea niciodată. La fel ca Marti și Maceo, aici este Fidel. Voi, oamenii  tineri, să-l studiați bine pe Fidel.  Nu numai cum a acționat, ci cum gândea și se comporta, cum ne-a instruit, cum ne-a educat. Fidel nu pleacă, rămâne aici, cu noi.”.

Ana María del Toro a ieșit din Memorialul Jose Marti la brațul unei rude, pentru că ”nu voia să vină singură. Nu am forța să rezist durerii pe care o simt, să-l  pierdem pe acest om, să ne învățăm să trăim fără el, ne doare foarte mult”.

castro-2

Azi este ”ca și noi ceilalți, pentru că tuturor ne vine ceasul, dar vor rămâne ideile”, ne-a avertizat el, acum de curând, ca un părinte bun care-și pregătește fiii pentru despărțire. Totuși, vestea ne-a trezit, dar nu ne poate lăsa fără visuri. Angajamentul făcut este mult mai puternic decât moartea.

Piața este plină.  Mulțimea a vrut să-și aducă omagiul liderului, a venit din toate părțile, chiar știind că acolo durerea reprimă spiritul și  gâtuie glasul. Imposibil de redat toate sentimentele din această zi, aici unde suntem un popor care plânge și evocă.

”ÎN PIAȚA REVOLUȚIEI DUREREA NU SE ÎMPARTE, SE ÎMULȚEȘTE, CUM A SPUS FIDEL, ÎN ACELAȘI LOC, ATUNCI CÂND MULȚIMEA I-A OMAGIAT PE MARTIRII CRIMEI DIN BARBADOS, ÎN 1976.

 

                                                                                                         (Reprodus după CUBADEBATE)

1 Comment

  1. Dan Cristian Ionescu

    Moartea lui Fidel Castro era de asteptat, era previzibila; organismul omenesc are limitele lui, doar in Vechiul Testament, Matusalem a trait 969 de ani. Si cu toate ca era de asteptat, cind s- petrecut, intreaga Cuba a plins. Castro a fost cel mai mare erou al insulei. Si-a riscat viata pentru a scapa Cuba de generalul dictator Batista (cel din ordinul caruia, dupa cum se scrie, au fost ucisi 20.000 de patrioti cubanezi), sluga, lacheul americanilor. Cuba era jefuita de americani care, cind aduceau bani aici, ii aduceau pentru a-i lasa in tripouri si bordeluri, de unde se indestulau Batista si camarila lui. Castro l-a dat jos pe Batista dupa care nu din trufie ci din patriotism, a acceptat sa conduca tara. A fost o sarcina foarte grea si riscanta, intrucit aproape 50 de ani, el a fost cea mai importanta tinta a CIA, evitind zeci de atentate. Doar un patriot ar fi acceptat asta – altii, daca s-ar fi confruntat cu aceste pericole (ca de pilda ultimii nostri 4 presedinti) s-ar fi preaindestulat din Banca Nationala ori din spagi plecind intr-un alt loc exotic din lume. Castro a fost acuzat ca a fost dictator – nu stiu citi patrioti a ucis Castro, dar cei care il acuza de dictatura, nu pomenesc nimic despre patriotii ucisi de Batista, cel pe care Castro l-a rasturnat. Stiu ca in Cuba au fost detinuti poltici, dar daca in Romania bolsevica stiu ca detinutii politici erau patrioti, in Cuba nu stiu cine erau detinutii politici; nu cumva erau recrutati de CIA pentru a-l rasturna sau ucide pe Castro, si atunci era justificat? Stiu ca multi cubanezi au fugit in Florida si au sarbatorit moartea lui Castro – dar cine sint acestia? In filmele americane se vorbeste despre mafia cubaneza din Florida – oare cei care au fugit in SUA nu cumva sint cei carora nu le placea munca ci preferau infractiunile? In timpul lui Castro (ca si in prezent de altfel) sanatatea era gratuita (cum aveam si noi sub Gheorghiu Dej si Ceausescu, pina cind tradatorul de tara si popor Victor Ciorbea ne-a furat acest drept). Intr-unul din exceptionalele filme ale lui Michael Moore (“Cine este mai bolnav? Pacientul sau sistemul?”), film care nu m-ar mira sa fie sters de pe youtube, sintem plimbati prin spitalele si farmaciile cubaneze. Tinerii de azi nu ar crede ca intr-o tara “comunista” este posibil asa ceva, consultatiile si spitalizarea sa fie gratuite, iar pretul medicamentelor sa fie de peste 100 de ori mai mic decit cel din tara vecina (SUA). In paralel Michael Moore ne prezinta starea din SUA , unde oamenii sint lasati sa moara (sau chiar condusi la moarte) in interesul societatilor de asigurari medicale. In film, este si un interviu cu fiica lui Ernesto Che Guevara, medic in Havana. Fidel Castro a murit – Dumnezeu sa-l ierte! Intr-o lume atit de saraca in eroi, s-a mai stins inca unul! Ramin cei imbracati in haine scumpe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *