Colimator

Mitocănia Gauleiterului neamț și disprețul arătat românilor

Preşedintele Klaus Iohannis se poartă ca şi cum el ar fi pierdut alegerile Prestaţia preşedintelui României la festivitatea de învestire […]

Preşedintele Klaus Iohannis se poartă ca şi cum el ar fi pierdut alegerile

Prestaţia preşedintelui României la festivitatea de învestire a Guvernului ar fi trebuit să anunţe o pace politică, sfîrşitul unui război dur şi începutul unei perioade de construcţie. Nu a fost deloc aşa, din contră! Am văzut un preşedinte crispat şi am auzit un discurs plin de ţîfnă şi penibil, indiferent în faţa faptului că milioane de telespectatori aşteptau să vadă acest eveniment.

Klaus Iohannis s-a comportat la această învestire ca unul care a pierdut alegerile parlamentare, deşi, în realitate, nici măcar nu a participat direct la ele. Parcă a preluat sentimentul de frustrare din sufletul Alinei Gorghiu şi părea dispus să bată şi dumnealui la uşa copilului pentru a-l avertiza că vine Dragnea să-i ia covrigul.

Ce mă surprinde, însă, cu adevărat este dispreţul afişat faţă de posibila reacţie a populaţiei, ignorînd faptul că PSD şi ALDE au cîştigat aceste alegeri tocmai prin votul a milioane de oameni. Măcar din interesul de a-şi apăra propria imagine, Iohannis trebuia să se comporte altfel, să păstreze tonul solemn al festivităţii, să aibă un discurs îngăduitor, nu pentru că-i iubea pe viitorii miniştri, ci pentru că dumnealui însuşi a semnat Decretul de învestire. Cu alte cuvinte, acest Guvern, bun sau rău, cum se va dovedi, este şi al său!

I-am dat dreptate lui Iohannis cînd a refuzat-o pe Sevil Shhaideh, ca şi atunci cînd a anunţat desemnarea premierului după 24 de ore de la nominalizare, crezînd că are tot dreptul de a-şi exercita atribuţiile în ciuda oricăror ameninţări venite de la PSD. Eram, însă, sigur că la festivitatea de învestire îşi va arăta forţa dată de Constituţie printr-o atitudine demnă de un şef de stat. Nu este singurul om de pe pămînt care este nevoit să numească un guvern din partea adversarilor săi politici. Ba, din contră, a trecut chiar el, în 2009, prin acea penibilă respingere a sa de către Traian Băsescu şi acum parcă abia a aşteptat să-i facă şi el cuiva ceva asemănător!

Am citit cu atenţie, de mai multe ori, discursul lui Klaus Iohannis şi nici acum nu-mi vine să cred cît de nepriceput este în transmiterea mesajelor. Că sînt de vină consilierii sau că întreg discursul îi aparţine – nu are nici o importanţă, căci oamenii l-au văzut pe Preşedinte cum înghite în sec înaintea fiecărei propoziţii, ca pe unul care înjură pentru prima oară în viaţa lui şi îi este greu să rostească cuvinte pe care nu le-a exersat niciodată în conversaţiile cotidiene!

Nu este absolut deloc profitabilă o asemenea atitudine, căci şmecherul nu se bucură decît de aprecierea altor şmecheri, fiind, în acelaşi timp, dispreţuit de oamenii întregi la minte.

Iată ce a spus Klaus Iohannis, Preşedintele României, într-o manifestare oficială, chiar festivă, transmisă în direct de toate televiziunile de ştiri din ţară:

„Campania electorală nu este doar un circ mediatic”, „Sper ca, într-o zi, să-mi explicați cum veți face, în așa fel încât să vă încadrați într-un deficit bugetar de 3%, să creșteți salariile, să scădeți impozitul, TVA-ul și multe alte lucruri”.

Abia a trecut un an de cînd l-a uns premier pe Dacian Cioloş, pe care l-a însoţit prin toate ministerele la schimbul de şatafetă, punînd în fiecare locaţie să i se cînte Imnul Naţional ca pe un cîntec preferat, de petrecere! Întrebare: lui Cioloş i-a cerut „să-i spună într-o zi” cîţi bani va absorbi guvernul său de la UE?

Cum să vorbească tocmai dumnealui de „circul mediatic” din campanie, cînd favorita sa, Alina Gorghiu, a fost campioana circului, vedeta incontestabilă a ironiilor, într-un cuvînt: circăreasa campaniei? Chiar mă întreb: cum de nu a fost cooptată Alina Gorghiu în Guvernul Dragnea, căci ea a avut cel mai important rol în scorul obţinut de PSD în alegerile din 11 decembrie!

Să citim, însă, mai departe: „Aștept să păstrați clară, vizibilă și declarată, orientarea euro-atlantică a României”. Adică, i-a spus cineva lui Iohannis că PSD ar vrea să ducă ţara înspre Rusia? Nu ştie Preşedintele că România a intrat în NATO cînd Premier era Adrian Năstase de la PSD şi tot atunci s-au încheiat aproape toate capitolele aderării la UE? De unde vin astfel de inepţii care pot arunca România într-un joc periculos, creîndu-se impresia că ne-am schimbat orientarea politică? De la Sandra Pralong, trimisa lui George Soros, ştiindu-se că ONG-urile lui strigă peste tot în lume că americanul Donald Trump este omul ruşilor?

În plin scandal pe tema Justiţiei, cînd toată lumea se miră cum de mai este Laura Codruţa Kovesi în fruntea DNA, Klaus Iohannis, cel care a numit-o în funcţie, iată ce a găsit de cuvinţă să spună: „Eu aștept, și mulți așteaptă, nu toți, dar foarte mulți așteaptă, să faceți tot ce se poate, și se poate, să sprijiniți o justiție independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept”. Practic, preşedintele cere Guvernului să nu schimbe cumva vreo lege dintre cele care au permis ca, în casele SRI, şefa DNA să pună la cale condamnarea unor oameni şi acţionariatul trusturilor de presă! Chiar să nu fi auzit înregistrarea predecesorului său sau este de acord cu acele lucruri îngrozitoare despre care se vorbeşte acolo? Poate că era mai normal s-o fi chemat pe Kovesi la Palat şi să-i arate drumul către Mediaş!

În final, dorind să fie apoteotic, Iohannis s-a dezlănţuit într-o ironie de cea mai joasă speţă: „Îi salut și pe musafirii noștri de astăzi, Președintele Senatului, Președintele Camerei Deputaților, Președintele Curții Constituționale. Domnule preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!”

În faţa sa, Iohannis i-a văzut pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Valer Dorneanu, nu, cum era normal, pe preşedintele Camerei Deputaţilor, al Senatului şi al Curţii Constituţionale a României! Adică pe cei doi „penali” pe care i-a suduit în ultimul an şi pe cel care, în CCR, a cîştigat prin vot postul rîvnit de Iohannis pentru Livia Stanciu, cea care i-a mai dat o şansă în procesul caselor sale din Sibiu! În locul unei propoziţii memorabile, pe care urmaşii s-o citească cu uimire, preşedintele României, Klaus Iohannis, a preferat să dea o palmă „musafirilor” săi!

N-am crezut vreodată că voi asista la un astfel de moment, cînd Liviu Dragnea, inginer mecanic auto, ţăran din Teleorman, va fi mai civilizat şi educat decît Klaus Iohannis, neamţul din Sibiu, profesorul ajuns Preşedintele ţării!

                                                                                                                                Ion SPÂNU

Preluare din Cotidianul

9 Comments

 1. paraschiva bobes

  Felicitari pentru articolul scris !Exact asa am simtit si eu !Dumnezeu sa ne dea intelepciune si putere !Doamne ajuta !

  • Saigau L

   Mingea se afla in mâna puterii legitime investită de catre poporul Român adica in parlament.E momentul ca parlamentul sa dovedească verticalitate si sa legifereze renunțarea la salariile si pensiile exagerate ca si la imunitatea tuturor alesilor de catre popor.

 2. Elena Pescaru

  Cred ca a vazut negru inaintea ochilor cand i – a vazut pe cei doi invingatori ai alegerilor : Dragnea si Tariceanu;PSD – ALDE!! S- a simtit invis si nu accepta infrangerea!!! Oricat de rau a fost ,,guvernul meu” daca a fost condus pe placul sau ,oricat de mult rau a facut romanilor alt guvern nici nu conteaza pentru el chiar daca a fost cu girul celor care l – a votat! Poate invata sa accepte si un guvern cu program ales de popor! Poate devine mai intelept!!! Doamne ajuta!

 3. Dan Cristian Ionescu

  Din motive mai mult decit obiective, nu am ascultat discursul lui Iohannis si nici nu regret asta. Dar, ma intreb si eu: intr-o tara fara economie, cind scazi veniturile la buget dar maresti cheltuielile, cum te descurci? La ora asta vad doar un singur raspuns: prin imprumuturi externe. Mari.

  • Dec

   Domnule Dan Cristian Ionescu,

   “Corporatiile multinationale” declara la fiecare sfirsit de an financiar, profit ZERO! Ceea ce este total fals! De aici se pot retine in tara MILIARDE de Euro ANUAL! Asta cred ca vrea sa faca parlamentul PSD-ist! Altfel aveti dreptate!

 4. Adina

  Și prin tăierea unor cheltuieli inutile, cum ar fi un avion prezidențial, renovarea unor proprietăți care nu au nevoie de acest lucru, achiziții ptr protocol cu sume exuberante de lucruri inutile (creme, cosmetice etc lucruri pe care cred că și le pot permite din lefuri), prin utilizarea banilor un responsabilitate (adică nu sapi de 2 ori sa pui o țeavă, nu torni asfalt pana nu ai terminat ca sa ai motiv să-l mai torni odată- cred ca sunt exemple pe care le poate înțelege oricine). De ce întotdeauna vrem sa luam doar de la cei mai puțin avantajați? Când vom răsturna lista de priorități și când toți vom dori ca tuturor sa le fie mai bine, multe lucruri bune se vor intampla. Trebuie doar sa începem sa vedem și dintr-o altă perspectiva.

 5. floarea-soarelui

  Dan Cristia Ionescu: astazi,fostul guvern tocmai a imprumutat 500 mil de lei de la bancile comerciale.

  • Ionita Gheorghe

   In facultate am avut mai multi colegi de etnie germana;
   Am avut prilejul sa-i cunosc si sa le inteleg trasaturile care fac sa fie diferiti de noi ceilalti:
   Am apreciat spiritul de disciplina , rigoarea si meticulozitatea in actiunile lor;
   Lucrurile care m-au deranjat insa se refera la Aroganta si modul foarte distant pe care il afisau in raport cu noi romanii. Nu intelegeam deloc, pana cand , fiind intr-o practica la Sibiu, am aflat ca asa e firea lor. Vinovati suntem noi ca l-am Votat stiind aceste despre aceste trasaturi; Nimic nu-l va schimba : El e Groful cu cravasa, noi – Iobagii. E foarte posibil ca el sa fie de buna credinta, crezand ca are datoria sa-i transforme pe romani intr-o populatie mai disciplinata, asemanatoare etniei sale …

 6. Spataru pleau

  Vom reusi sa-l suspendam! E de o rautate incredibila! Si idiot pe deasupra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *