Investigatii

Terenurile din Băneasa, bomba cu efect întârziat a lui Becali!

  Dragnea, coleguțul din stânga lui Băsescu, va primi curând, pe guvernarea sa, un cartof fierbinte venit din trecutul său […]

 

Dragnea, coleguțul din stânga lui Băsescu, va primi curând, pe guvernarea sa, un cartof fierbinte venit din trecutul său de „dreapta”, de pedelist portocaliu din cercul marinăresc maro.

dragnea-basescu

Curând va exploda cea mai tare afacere de corupție din România ultimelor decenii ce implică primarii generali ai Capitalei, de la Băsescu încoace, coleguții săi de pe vremurile bune, gen Dragnea, Ambasada SUA, toate marile corporații și bănci cu sedii în Băneasa  –  plus, niște nașparlii de agronomi, de pe tarlaua Secu, desigur…

Culmea, toată dandanaua asta de miliarde și miliarde ventilate de către nababii Securității a plecat de la un oier, nu degeaba și-a luat-o pe cocoașă să-i ajungă. Povestea miliardelor este una de manual, este un caz tipic ce exemplifică modul în care nomenclatura PCR și Secu și-a consolidat puterea imediat ce l-au lichidat pe Ceașcă.

În anul 2000 Gigi depune o plângere penală la Parchetul General. Ca multe alte mii de plângeri și plângerea acestuia a stat nu mai puțin de 8 ani într-un sertar, după care, în mod miraculos, Parchetul General și-a declinat competența în favoarea DNA și intră în acțiune procurorii anticorupție, noi nouți și apretați, cu culoar american. Tema Dosarului, gigantica afacere Băneasa, cu marinaru Traian Băsescu la mijloc, alături de un agronom de pe tarlaua Secu, Puiu Popoviciu. Deși Băse zice că nu se cunosc, fiica sa, Ioana Băsescu, are biroul notarial într-un imobil al lui Puiu Popoviciu, și un micuț apartament tot în Băneasa.

Mai exact povestea începe cu niște ani în urmă, când unii dintre foștii mei colegi mai coruptibili de la Liga Studenților din Agronomie, plus niște profesori de asemenea mai sensibili la argumente financiare, au decis în Senatul Universității unele mici ajustări ale proprietăților Agronomiei.

La fel a fost și la Galați, la Iași și la Constanța și în alte locuri unde „tranziția” către capitalism feroce a găsit mediul propice în mediul universitar, de unde au plecat mulți dintre mogulii pușcăriași sau pușcăriabili de azi. Cadre abile ale Secu s-au intersectat printre papagalii de coleguți studenți, au combinat voturile lor pe nimic și au pus gheara pe tot de era mai de preț în principalele orașe ale scumpei noastre patrii socialiste – pardon, secu-capitaliste.

La Agronomie, lucrarea s-a finalizat cu trecerea a 224 de hectare aparţinând domeniului public al Facultății, adică al statului, ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investements S.A., societate controlată de Popoviciu, băietu’ drag al profesorului universitar Aurel Popoviciu de la Facultatea Veterinară din cadrul Agronomiei. Băiatul avea deja mega conexiuni – ginere al generalului Ion Dincă, mega dinozaur comunist, secretar al Consiliului Politic Suprem al Armatei, prim-secretar al Comitetului municipal București al P.C.R., fost primar general al Capitalei, prim-vicepremier în decembrie 89. Culmea, cumnații lui Dincă fuseseră legionari și unul dintre ei a încălțat vreo trei ani de temniță pentru că fredonase un cântecel.

La procesul lotului CPEx din ianuarie 1990, Dincă Te-leagă a jucat mima regretelor și mascarada umilinței alături de Tudor Postelnicu cu al său celebru „am fost un dobitoc”, pentru ca foarte rapid să devenim noi dobitocii deoarece Clanul Lor, al foștilor activiști PCR și securiști de frunte s-au lăsat de mimă de vodevil și au pus ghiara pe mai tot ce se putea înhăța devenind multi milionari mai toți foștii securiști și comuniști, în timp ce noi, pulimea, am rămas încă mai dobitoci decât dobitoacele din grajduri, de înhămat la jug.

Beizadele lor au ajuns cei care ne scuipă copiii în ochi, din goana limuzinelor. Beizadeaua Puiu Popovici, ginerele bine plasat, s-a împroprietărit din pix cu terenul Agronomiei, deși se afla în proprietatea statului și conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii.

Desigur, și el a folosit vechea metodă a transferului de proprietate pe numele unei mamăi – mai toate afacerile sale sunt trecute pe numele mămăiței sale, în vârstă de peste 80 de ani. Mămicuța sa deține: peste 50.000 de metri patrati de spatii comerciale, adica o mare parte din fostele Alimentara prin companii precum Comaliment, Meteor, Universal sau Practic, magazinul Big Berceni, Pavilionul H din parcul Herastrau, clădirea de birouri Dorobanti 239, actualul sediu al Petrom, parcul industrial Metav, situat tot in zona de nord a Capitalei, in apropierea aeroportului Băneasa, având o suprafață construită de aproape 61.000 de metri pătrati, plus mai urmează și un viitor mall in Piata Obor, după ce mămica a câștigat o licitație organizată de Primaria Sectorului 2, pentru atribuirea terenului de sub Piata Obor. Un fleac, niște miliarde doar.

Pe terenul Agronomiei s-au ridicat mărețe centre rezidențiale, de afaceri și super mall-uri pentru pulime, să aibă unde să-și lase bănuții fraierii. Binevoitor și cald la suflet, cum îl știe o țară întreagă, Traian Băsescu a semnat proiectul de tragere a rețelei de apă și canal pentru cartierul rezidențial din Băneasa, care altfel n-ar fi putut fi ridicat și n-ar mai fi fost nicio afacere pentru Puiu și puișorii săi (zona este evaluată la cîteva miliarde de euro acum).

Pe terenul cu pricina se află acum o sumedenie de corporații international, de la Vodafone la IKEA și Bricostore, dar și… Ambasada Statelor Unite ale Americii, așezată exact pe locul fostei Ferme Băneasa. Simpatică situație – un site aparținând unui „element de sprijin” SIE scoate în evidență și compilează câteva date ale Dosarului cunoscute de mai mulți ani cu privire la povestea din Băneasa, dar scoate în evidență preponderent, cu sarcasm răutăcios, situația locativă a Ambasadei SUA. O copită de la MRU, cu adresă.

În 2009 după ce apare pocinogul juridic Băneasa și DNA lansează pe țeavă celebrul dosar Popoviciu scumpetea de Puiu este deranjat de Justiție fix 24 de ore, atât a durat arestul său, atunci.

Cineva, nu spui cine, a dat niște super telefoane.

Declarație Mediafax imediat după eliberarea Puișorului, în martie 2009 – Traian Băsescu : „Hai să ne înţelegem cu următorul lucru: unde-i crima lui Popoviciu că a făcut o investiţie de câteva miliarde în Bucureşti? Este o crimă? Se pare că asta-i abordarea publică şi e foarte greşită. Problema, dacă există, este în zona legalităţii transferului terenului, dar de aici până la a blama o investiţie de asemenea dimensiuni consider că este o eroare”.

Eroare nu glumă, doar n-o să vă ia cineva miliardele.

Mai târziu, Puiu Popoviciu, se lăuda în niște interceptări scăpate pe media că îl are la degetu său mic pe Băsescu deoarece l-ar fi rezolvat cu „dosarul Flota”, dar Băse a sărit prompt și a afirmat într-un comunicat oficial prezidențial că nu a avut niciodată întrevederi cu Popoviciu. Cu sau fără întrevederi, toată zona Băneasa n-ar fi putut fi dezvoltată fără aportul hotărâtor al lui Băsescu ce știa clar, după cum rezultă din declarația sa, că există o problemă cu privire la „legalitatea transferului terenului”, și mai apoi Videanu, frend la cataramă cu Puiu și Gașca puilor lui Puiu.

Acum, toate, repet: toate clădirile ridicate pe terenul din Băneasa, ciordit de la Agronomie, în suprafața de peste 250 de hectare, intră sub sechestru asigurator și recuperare de către stat. Cu toată situația juridică incertă – respectiv ilegală – Ambasada SUA a primit toate avizele de mediu și de construcție a mega-compundului său, o adevărată cazemată – după 2009 – în condițiile în care asupra terenului era pus deja sechestru asigurator!!!

Anii au trecut, Dosarul a continuat, Puiu n-a fost deranjat, dar Justiția, respectiv Laura Codruța Kovesi s-a mișcat. Odată, în 2012. Redau la urmă Rechizitoriul DNA.

Apoi, pe instanță s-a dat soluția de condamnare la Curtea de Apel, în 2016. Apare și un fost șef al DGIPI în povestea de la Băneasa, Cornel Șerban, că doar (și) Internele sunt cu poporu puișorilor…

Procurorii DNA au cerut 14 ani pentru Puiu, instanța, clementă, a decis 9 ani.

Între timp, familia Popoviciu și-a aranjat un divorț la mișto iar soțioara și-a tras trei apartamente, un fleac, în Olympic Tower din inima New York-ului, Turn ridicat de însuși Aristotel Onasis. De la geamul unuia dintre apartamentele familiei Puiului se vede și Turnul Trump…

Ieri s-a produs o ultimă modificare pe secțiunea din Portalul Instanțelor de judecată al Ministerului Justiției.

Dacă hotărârea rămâne definitivă, și nu are cum să fie alfel, statul va trebui să confiște tot terenul din Băneasa, inclusiv cel de sub Ambasada SUA. Vă amintiți când Băsescu dărâma ca voinicu, înconjurat de camermani tv, să știe toată țara cine-i haiducu care-i alături de popor – buticurile ilegale din Drumul Taberei și de aiurea?

Ei bine și buticurile astea ale miliardarilor de Băneasa tot ilegale sunt.

Tot ce este construit acolo este ilegal – cele mai tari corporații și bănci din România, cu sediul la Băneasa, alea de ne dau nouă lecții de democrație și capitalism sunt în ilegalitate de ani și ani de zile iar zona a bobinat miliarde de euroi din ăia curați de tot, spălați de nu li se mai distinge urma și izul specific cazon.

Plus, pe colivă, tronează Ambasada SUA, miezul din dodoașcă.

Să vedem ce va face acuma Trump, investește imobiliar (și) la noi și le ridică finally ambasadorilor SUA o coșmelie unde să locuiască și ei legal, nu pe furate-lea ca până acum?

„Campionii” vocali ai anticorupției, de ne dădeau note, ambasadorii SUA care s-au perindat prin sediul ăla știau cu toții situația ilegală a amplasamentului – dar au fost cointeresați la ciordeală, li s-a făcut parte din furăciunile cadrelor Secu nu întâmplător pe unii dintre ei, mai social democrați ca orientare, îi vedem conectați cu celebri mafioso acoperiți, gen Adamescu – plătea generos banditu’, 100 000 de dolari salariu lunar lui Mark Gitenstein.

Avea de unde să fie generos Adamescu, patronul deontologilor de la România Liberă, frauda produsă la firma Astra Asigurări, unde funcționa drept consilier special Gitenstein ăsta nesătulu, era de peste 500 milioane de lei noi.

Cadrele Secu au știut să miroasă toți goldsteinii nehaliți, i-au cumpărat la pachet și împreună s-au pus voios pe jefuit, patriotic, jumi juma.

Poate cel mai haios amănunt legat de povestea gigantică de corupție din Băneasa este că soția lui Puiu Popoviciu, fata cea mai mare a lui Dincă te-leagă, lucra pentru Secu, activând la Academia din Băneasa, la secția dialecte arabe, unde-i învăța pe colegii securiști cum se zice șpagă în farsi sau pashtună, pentru a se descurca mai bine la negocierile pe mitraliere și rachete cu iranienii sau afganii. Soția multimiliardarului Puiu se ocupa (și) cu puii de teroriști arabi, aduși în țărișoara noastră dragă de însuși Ceaușescu în cadrul acordurilor multiple cu țările arabe și mai ales cu Arafat.

Zona Băneasa a dat naștere unor talente capitaliste de top.

Teroriștii au ajuns miliardari, dobitocii securiștii au ajuns miliardari, se învârt doar pe la Monaco, New York sau prin Caraibe, prin țările calde, doar noi am rămas aici, la răcoare, în ”iadul alb”, tot povestind la gura sobei reci istorioare despre jefuirea României care nu mai e, că s-a vândut cam tot – dacă n-am știut să-i terminăm pe dobitoci în 89, na, că ne terminară ei pe noi acum.

Epilog: „Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român la plata a 4.500 de euro despăgubiri pentru omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, dându-i câştig de cauză pentru reclamaţia că procurorii DNA l-au reţinut fără vreo bază legală, timp de aproape 9 ore, înainte să îl audieze în dosarul în care a fost ulterior trimis în judecată pentru dare de mită cu privire la terenul fermei Băneasa.
Pe 24 martie 2009, la ora 15.00, Popoviciu a fost adus de poliţie la sediul DNA.
Popoviciu a stat la DNA până la ora 23.30, el fiind audiat de procurori şi fiindu-i aduse la cunoştinţă acuzaţiile abia între orele 22.00 şi 22.55, arată CEDO. În tot acest timp, procurorii le-au audiat şi pe celelalte persoane din dosar. Popoviciu a fost informat de măsurile care se luau faţă de el şi de ceilalţi inculpaţi abia la ora 23.30, când au fost reţinuţi pentru 24 de ore. A doua zi, Popoviciu şi doi alţi inculpaţi au fost duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă, cerere pe care judecătorul, demn pui de urs, a respins-o…”

Deci, dacă Puiu a luat de la Statul român, pentru 9 ore de reținere – 4.500 de euro – înseamnă că eu și frate-meu, pentru reținere ilegală la Măgurele de către colegii tovarășei procuror Monica Macovei, în iunie ’90, ar trebui să primim măcar vreo cîteva zeci de mii de euroi, să ne facem și noi un coteț, ceva… dacă nu la Băneasa, la Lacu Morii, pe pâmântul străbunicilor, unde este ridicat (și) sediul STS, complet ilegal de altflel, plus multe alte mall-uri și acareturi de-ale barosanilor.
Evident, n-o să reușim în veci să recuperăm nici măcar doi metri pătrați, de copârșeu, din pâmântul familiei, au luat tot puișorii Secu…

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  1. În perioada 2000 – 2004, inculpatul Alecu Ioan Niculae, (rectorul Agronomiei) beneficiind de sprijinul interesat al inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu Gabriel Aurel. În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp.

Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București- Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale. Inițial, Popoviciu Gabriel Aurel în înțelegere cu rectorul Alecu Ioan Niculae au creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea S.C. Log Trans S.A., devenită ulterior Băneasa Investments S.A. și pe inculpatul Bejenaru Andrei Mihai care a acționat potrivit indicațiilor omului de afaceri.

Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa. Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat și al Senatului USAMV București, Alecu Ioan Niculae și Popoviciu Gabriel Aurel au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49 % pentru Universitatea de Științe Agricole și 51% pentru S.C. Log Trans S.A.

O evaluare asupra terenurilor în suprafață de 224 ha și a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49 % de către Universitate nu s-a făcut în condiții legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părți a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societății. Pentru a pune în aplicare înțelegerea ascunsă cu omul de afaceri Popoviciu Gabriel-Aurel, rectorul Alecu Ioan Niculae i-a indus în eroare pe membrii Senatului USAVS București, prezentându-le date neadevărate și impunând chiar modificarea Cartei Universității.

De asemenea, a susținut că se vor mări salariile cadrelor didactice, că universitatea va câștiga fonduri bănești cu ajutorul cărora se va dota unitatea de învățământ, pentru asigurarea unor condiții decente de studiu, că vor fi construite garsoniere pentru a fi închiriate de preparatori, asistenți, doctoranzi, etc. Inculpatul Alecu Ioan Niculae a fost de acord ca sus menționatul contract de asociere în participațiune să fie conceput și redactat de Popoviciu Gabriel Aurel și de avocații acestuia, fără să participe consilierul juridic și economistul Universității.

Contractul a fost a fost semnat la USAVM București în condiții improprii de reprezentare a universității. La data de 3 august 2000, încălcând hotărârea Senatului USAVM, inculpații Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel și Bejenaru Andrei Mihai au aportat dreptul de folosință asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafața de 224 ha a fermei Băneasa) împreună cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Băneasa Investments SA (S.C. Log Trans S.A.).

După aportarea dreptului de folosință, clădirile aferente fermei Băneasa au fost demolate. La solicitarea rectorului Alecu Ioan Niculae, omul de afaceri Popoviciu Gabriel-Aurel, fiind direct interesat, i-a promis ca îl va sprijini să obțină titlul de proprietate pe terenul aferent Fermei Băneasa. Astfel, în condiții nelegale, în cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia mun. București a eliberat titlul de proprietate pentru USAVM București. Aceasta, deși membrii comisiei cunoșteau ca terenul aparținea domeniului public și că, pentru a fi restituit, trebuia să fie trecut în domeniu privat al statului, prin hotărâre de guvern.

În legătură cu subcomisia de aplicare a Legii 1/2000, menționăm că inculpații Minea Lizeta și Todiraș Ioan, au întocmit în fals un referat în care au consemnat că terenul aferent Fermei Băneasa a fost trecut din domeniul public în cel privat, document înaintat comisiei mun. București. De asemenea, inculpații Luican Mihai Ion Florin și Toader Gabriel Răsvan, în calitate de prefect, respectiv de secretar la Prefectura mun. București, au aprobat nota de fundamentare prin care au întărit faptul că terenul a fost trecut din domeniul public în cel privat, indicând o hotărâre de guvern care nu reglementa acest aspect. Ulterior, comisia mun. București, din care făceau parte Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan și Petrulian Gheorghe a decis emiterea titlului de proprietate.

După eliberarea titlului de proprietate, inculpatul Alecu Ioan Niculae în înțelegere cu Popoviciu Gabriel-Aurel au aportat dreptul de proprietate asupra suprafeței de 174 ha la capitalul social al SC Băneasa (inițial fusese aportat dreptul de folosință al aceleiași suprafețe) și dreptul de proprietate asupra clădirilor edificate pe acest teren, deși Hotărârea Senatului USAVM interzicea acest lucru. În acest context, terenul de 174 de hectare a fost subevaluat. La o dată ulterioară, în cursul anului 2004, a fost aportată și diferența până la 224 hectare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, în condiții de subevaluare. Practic, în urma tuturor acestor activități, Universitatea de Științe Agricole nu a avut nici un beneficiu, dimpotrivă a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare, inițial.

Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei.

Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A. și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru.

Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în numele statului român, solicitând revenirea terenului în suprafață de 224 ha, în proprietatea publică a statului.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile imobile aparținând inculpaților Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel-Aurel, Diaconescu Ștefan, Bejenaru Andrei Mihai, Toader Gabriel-Răzvan, Minea Lizeta și Petrulian Gheorghe.”
http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=3763

Condamnarea:
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx…

23.06.2016 Ora estimata: 09:00 Complet: S1 C-4

Tip solutie: Condamnare

Solutia pe scurt: Sentinţa penală nr. 115/F/23.06.2016: Condamnă pe:

… 2. Inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel în temeiul: – art. 26 rap. la art. 248 Cp. cu ref. la art. 2481 Cp., cu aplic. art. 41 alin.2 Cp., cu aplicarea art.5 noul Cod penal, la 7 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă calificată.

– în condiţiile prevăzute de disp. art.71 Cod penal, interzice inculpatului, pe toată durata executării pedepsei principale, exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a, teza a ll-a şi lit.b Cod penal.

– art. 255 alin. 1 Cp. cu ref. la art. 6, 7 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art.5 noul Cod penal, la 7 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

– în condiţiile prevăzute de disp. art.71 Cod penal, interzice inculpatului, pe toată durata executării pedepsei principale, exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a, teza a ll-a şi lit.b Cod penal.

– art. 33 lit.a şi art.34 lit.b Cp., dispune ca inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel să execute pedeapsa de 7 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 2 ani, în final, inculpatul executând 9 ani închisoare.

– în condiţiile prevăzute de disp. art.71 Cod penal, interzice inculpatului, pe toată durata executării pedepsei principale, exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a, teza a ll-a şi lit.b Cod penal.

– art.65 Cod penal, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit. a teza a ll-a şi lit. b Cod penal, pe timp de 5 ani, după executarea pedepsei principale. Deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata reţinerii de 24 de ore de la data de 24 martie 2009 la data de 25 martie 2009. ”

Asta de la urmă chiar că a fost simpatică, deducerea celor 24 de ore…

                                                                                                                         George RONCEA

1 Comment

  1. Jan Valjean

    Si la Cluj s-au petrecut lucruri asemanatoare cu terenurile Agronomiei apartinand statului.Beneficiar,Arpad Paskany adica ungurul care a sponsorizat la greu campnia lui Basescu din 2004.Rezultatul ? Inca Paskany n-a fost saltat de DNA.Deci mafia basista a terenurilor statului era in toata tar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *