Abuzuri

FDGR a mutat jaful imobiliar de la Sibiu la Arad!

  După ce au recăpătat averea naziștilor la Sibiu, FDGR continuă jaful imobiliar la Arad. Fostul lor șef a ajuns […]

 

După ce au recăpătat averea naziștilor la Sibiu, FDGR continuă jaful imobiliar la Arad. Fostul lor șef a ajuns președintele României!

Scrisoare deschisă adresată opiniei publice și autorităților (încă) românești

 

Cadrele didactice și conducerea Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad (fostul Grup Școlar Forestier), vă informăm cu privire la  aspecte legate de viitorul acestei instituții în speță, dar care de fapt este un mesaj în numele multor alte licee tehnologice sau de meserii,  având în vedere că se fac demersuri pentru plecarea noastră din sediul care ne apartine de 70 ani, fiind singurul liceu cu profil de prelucrarea lemnului și silvicultură din județ, cu mențiunea că acest document nu constituie o reclamație, ci o informare-solicitare, și, desigur, promovează și sugestii pentru rezolvarea unor probleme actuale legate de revigorarea învățământului profesional și tehnic, adică a meseriilor.

Populația școlară oricum este în declin și datorită supranormării  numărului de clase la liceele teoretice este evident că nici măcar pe hârtie nu au cum să se mai ocupe locurile la liceele tehnologice. Datorită acestor evidențe, la aprobarea planului de școlarizare automat se taie din numărul de clase propuse pentru liceele tehnice deși s-ar putea echilibra prin reducerea claselor la teoretic.

Domnul Inspector Școlar General al I.S.J. Arad, în interviul acordat în 18.09.2013 ziarului local „Glasul Aradului” spunea că liceele teoretice s-au dezvoltat în defavoarea celor tehnologice, dar când aprobă planul de școlarizare procedează exact invers.

La liceele teoretice recunoscute ca performante, unde se aprobă chiar și 9 clase, fără ca acest efectiv să fie ocupat doar de elevi performanți, sunt admisi elevi cu medii care ar „onora” foarte bine o școală profesională, respectiv sub 7.

În această problemă, considerăm că la nivel de țară, datorită unor politici educaționale necorelate cu piața muncii, s-a creat  în rândul beneficiarilor educației o ideologie cu iz burghez, de inducere a unor false vanități cu privire la finalizarea unui ciclu liceal în orice condiții, ca o confirmare a nivelului social și intelectual.

În ultimii 2 ani, înainte de stabilirea rețelei școlare apar articole în presă, legate de fuzionarea-desființarea etc. a liceului nostru, pentru a ne tăia orice șansă de reabilitare, prin publicitatea negativă recepționată de beneficiari, deoarece de ani de zile se dorește mutarea din sediu.

 

ARADON Ştirile judeţului Arad   Blocaj pe rețeaua de invatamant preuniversitar

Scris de Monica Ardelean – S-a renunțat la comasarea Liceului Tehnologic „Henri Coandă” dar rămâne propunerea de desființare a Liceului „Iuliu Moldovan”.

„Iuliu Moldovan” nu rămâne în rețea(…) etc

Două licee, o clădire, Aradon, 17 01 2017

Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului va fuziona prin absorbţie cu Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”. Tendinţa de scădere a numărului de elevi este principalul motiv, dar se merge și pe ideea unui management mai eficient. Ambele licee au avut cheltuieli peste cele prognozate, primul cu 721.000 de lei, iar al doilea cu 401.000 de lei.

Pe de altă parte, există probleme din cauză că un imobil este împărțit acum de Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” şi Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”. Pentru că sunt două unități cu personalitate juridică în același spațiu, nu se poate obține autorizaţie sanitară de funcţionare.

Menționez că există multe alte articole în ziarele locale, în care se utilizează termenul desființare.

 

Referitor la problema instituției noastre, demersurile de fuzionare, desființare, contopire, absorbție etc. au început în teorie, fără consultarea noastră, la modul tacit, în urmă cu 8-9 ani, situație prezentată laborios și cu date precise în memoriul trimis la Consiliul Local Municipal Arad în 2014 și în articolele apărute în presa locală, problema fiind prezentată pe larg într-un memorii laborioase trimise la CLM, la minister, la guvern, la ziare etc

În ultimii 2 ani, înainte de stabilirea rețelei școlare apar articole în presă, legate de fuzionarea-desființarea etc. a liceului nostru, pentru a ne tăia orice șansă de reabilitare, prin publicitatea negativă recepționată de beneficiari, deoarece de ani de zile se dorește mutarea din sediu.

Motivațiile eliminării nostre sunt că neavând elevi, nu ne încadrăm în buget dar pe de altă parte un buget enorm se alocă altor licee care nu au ca finalizare promovarea meseriilor și care au un număr supradimensionat de clase, totalul sumelor fiind de fapt același, doar că redistribuit inechitabil.

Avem informații care frizează calomnia, confirmate și de colegii de la alte licee tehnice, fiindcă nu le putem proba, dar, așa cum sigur știți, la școlile gimnaziale, completarea formularelor de admitere se face cu diriginții, care au sugerat clar părinților conform indicațiilor de la forurile „competente”, ce opțiuni să bifeze sau nu.

Pe scurt, dorința autorităților locale este  mutarea noastră din sediul donat instituției de proprietarul clădirii contele Pallavicini, prin fuzionarea prin absorbție cu Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului,  pentru a reloca aici un alt liceu din zonă, respectiv Liceul Teoretic Adam Müller Gutennbrunn, cu care, de altfel, am dorit să fuzionăm si să creăm un liceu mixt pe zona Aradul Nou, lovindu-ne de refuzul acestora, dorința dumnealor fiind de a se instala singuri în sediul nostru, fără nicio motivație. De la instituția în cauză s-au mutat forțat unele clase în instituția noastră, încă din 2010, pentru a-și face intrarea, prin schimbarea destinației fondurilor alocate modernizării atelierelor Liceului Tehnologic Iuliu Moldovan, prin proiectul nr.22/2002, cu construirea de clase pentru Liceul Adam Müller Gutennbrunn, la adresa instituției noastre. După acest demers s-au desființat 4 ateliere de: sculptură, prelucrări manuale, prelucrări mecanice și ascuțitorie.(care se presupunea, conform proiectului, că vor fi modernizate).

La 19.11.2013, conducerea Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” din Arad a participat, în calitate de invitat, la ședința Consiliului profesoral al Liceului Teoretic  „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad, str. Posada nr. 19, unde a expus argumentele pentru care s-ar dori fuzionarea celor două școli (suntem împreună din ianuarie 2010, majoritatea elevilor din cele două școli provin din cartierul Aradul Nou – unde funcționăm, navetiștii din cele două școli sunt din zonele apropiate – din sud, prevederea legală prin care se vor reînființa școlile profesionale pentru care liceul tehnologic – gazda momentană a liceului teoretic – are dotările corespunzătoare, starea materială a elevilor  etc. ).

Demersul acesta a fost tratat cu refuz de către cadrele didactice din liceul „musafir”sau chiriaș în curtea noastră (Liceului Teoretic  „Adam Müller Guttenbrunn”), ba mai mult ne-au sugerat să ne mutăm noi și să rămână ei („pleacă gazda și rămâne musafirul”). Nu este  moral să muți o școală din sediul ei pentru a pune o alta în loc.

Dorim să precizăm că Liceului Teoretic  „Adam Müller Guttenbrunn” este cunoscut ca fiind „Liceul German ”deși mai aveau in 2013 doar în jur de 60-70 de etnici germani (adică maximum 2 clase dacă acei etnici ar fi de aceeaşi vârstă), majoritatea fiind elevi români la care se adaugă maghiarii (elevii maghiari sunt chiar mai mulți decât cei germani), rromi și alte naționalități. Acum, numărul a scăzut și mai mult, avand doar vreo 5-6 etnici.

Cunoaştem că Legea Educaţiei Naţionale ( Legea nr. 1 din 5 ianuarie 2011) permite şi chiar încurajează constituirea de şcoli pentru etnici, cu predare în limba lor maternă, dar de aici şi până la a deforma realitatea spunând că eşti şcoală pentru germani şi de fapt să funcţionezi cu majoritatea elevi români, este cale lungă şi inacceptabilă (în majoritatea  claselor nu există niciun etnic german, deşi clasa este de matern) (?!?) Pe acest  motiv au foarte puţini elevi în clasele A şi B (matern): 8-14-15-16-17-19, unde predau doar anumite cadre didactice care trebuie să aibă o muncă mai uşoară, iar în celelalte C-D sau E sunt înghesuiţi până la 31 elevi.  Nici materiile prevăzute de programă nu au specialişti care să predea în limba germană (doar vreo 15-20 % din cerințe au acoperire). Dintr-un total de 80 – 100 de elevi pe nivel de studiu, au câte 5 clase în loc de 3 sau 4 cât ar fi normal, astfel numărul normelor didactice fiind ”umflat” nejustificat.

Etnicii  germani  din  Arad  – INS recensământ 2011  –

Arad Populația stabilă Masculin Feminin
Județ 2.400 1090 1310
Municipiu 1.613 730 883
Aradul  Nou aprox. 350– majoritatea bătrâni- Adevărul.ro   Aradul Nou: Fostul cartier nemțesc a devenit șantier în anul 2011 (30.11.2013)
Edumanager.ro, 20 06 2011“Liderul informatiei in educatie”, Luni, 20 Iunie 2011

De altfel, tot în curtea Liceului Forestier au fost aduse și grupe de grădiniță (PN nr. 15), sufocând și mai mult spațiul școlii. Școala parcă este privată dar are finanțare de la stat.

Toate acestea se petrec cu buna știință a I.S.J. Arad (unii dintre actualii sau foștii inspectori au avut sau au copiii la liceul german; chiar unele cadre didactice au părinți angajați la ISJ Arad).

In scrisoarea deschisă către Inspectoratul Școlar Județean Arad, în ziarul “Aradon”, în 25.11.2013, se arăta că avem argumente care să ne favorizeze  rămânerea în sediul de drept.

Impactul pe care îl are mutarea liceului asupra beneficiarilor direcţi ai procesului de învăţământ – elevii – ar fi unul dezastruos. O bună parte dintre ei provin din partea de Sud  a judeţului și  fac naveta zilnic. Dacă liceul s-ar muta în altă locaţie, foarte mulţi ar fi nevoiţi să renunţe la educaţie din cauza drumului prea lung (de aproximativ 10 km) de la gara de sud până la noua școală, fiind nevoiți să  traverseze întregul oraș, cheltuind în plus bani pentru abonamentul de tramvai și riscând să ajungă la ore târziu. Majoritatea elevilor au probleme financiare din ce în ce mai grave și mutarea ar spori povara financiară a familiilor acestora.

Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă rămâne fuzionarea cu Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrun” şi formarea unui colegiu puternic, în Aradul Nou (…)

Este inadmisibil să distrugem specializări precum prelucrarea lemnului şi silvicultură, care au avut şi vor avea un impact social extrem de mare la nivelul judeţului Arad (…)

Interesul uriaș din 2011 al primăriei, părea a fi pentru clădire:  CityNews.ro  Eveniment Joi, 16 Iun. 2011, 00:15

Legende din Arad, descifrate de administrația locală

Un tunel subteran, care face legatura intre cladirea Grupului Scolar Forestier din cartierul Aradul Nou si Cetatea Aradului, va fi explorat de specialisti, urmand sa fie deschis publicului si introdus în circuitul turistic.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a anuntat, miercuri, ca a luat legatura cu reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis“ si le-a cerut sa faca toate demersurile pentru a intra in canalul de subtraversare, pentru a vedea stadiul in care se afla, tinand cont de faptul ca acesta nu a fost supus conservarii. „Se spune ca, in timpul Revolutiei din Decembrie ‘89, din acel canal, care incepe de sub Liceul Forestier si duce la Cetatea Aradului, au iesit militari. Impreuna cu reprezentantii ISU Arad vrem sa vedem ce este in acel canal si daca putem sa il exploatam”, a spus Gheorghe Falca. Primarul a mai adaugat ca, din „legendele“ existente, se pare ca ar exista 3 trasee subterane, toate trecand pe sub raul Mures, care au legatura cu Cetatea Aradului. Unul face legatura cu Grupul Scolar Forestier, unul cu cartierul Parneava si unul cu Piata Romana, sub „Casa cu Lacat“. „Specialistii care vor face cercetari privind istoricul Cetatii Aradului, vor studia actele pastrate in arhivele de la Viena si vor cauta traseele exacte ale celor trei tuneluri. Ar fi foarte bine daca ele s-ar fi pastrat intacte, pentru ca mi se pare interesant sa le transformam in locuri pe care sa le viziteze aradenii si turistii”, a mai spus Falca, care a sustinut ca a intrat si el in tunelul de la Grupul Scolar Forestier.

Studiul va fi realizat de istorici din Arad, dar si din Ungaria si Austria, care vor face cercetari ale actelor cetatii, care sunt in arhivele de la Viena, Budapesta  si de la Ministerul Apararii Nationale. Primarul a mai mentionat ca, astfel, incepe sa se contureze un pol de atractie turistica si in cartierul Aradul Nou, atat suprateran, cat si subteran. Falca a mai anuntat ca primul monument din Arad al Sfintei Treimi va fi reamplasat in zona Grupului Școlar Forestier, după ce va fi finalizată piațeta, în cadrul proiectului BERD II. De asemenea, se are in vedere deschiderea pentru aradeni si turisti a unor incaperi din cladirea Grupul Scolar Forestier, care a fost resedinta baronului Ladislau Nopcea, singurul aristocrat de origine romana care a fost prezent pe Campia Libertatii de la Blaj, in 1848. Izgonit de la Alba Iulia in anul 1848, baronul s-a stabilit apoi la Arad, in cladirea in care acum functioneaza Grupul Scolar Forestier. In aceasta cladire s-au pastrat salonul si dormitorul baronesei, dar si o incapere in care a functionat o biblioteca. Baronul Nopcea a fost recunoscut pe plan modial ca fiind un renumit paleontolog, acesta descoperind dinozaurul pitic.

Primarul Falcă a mai anuntat ca, vineri, va avea loc receptia lucrarilor de modernizare a Grupului Scolar Forestier, unitate de invatamant care include din acest an si Liceul german „AM Guttenbrunn”. Receptia va avea loc in prezenta presedintelui Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Ovidiu Ganz, a presedintelui Forumului Democrat al Germanilor, filiala Arad, Michael Zellner, a consulului Germaniei la Timisoara, Klaus Christian Olasz. Modernizarea acestei unitati de invatamant va continua in anul 2012 cu mansardarea imobilului si punerea in valoare a incaperilor cu valoare istorica.”

Argumente și dovezi   PRO  DOMO (de rămânere în sediu)

Clădirea a fost lăsată școlii de marchizul Carol Pallavicini pentru realizările care l-au încântat la data vizitei sale în România (era foarte mulțumit că aici era o școală care pregătea specialiști în domeniul lemnului și silvicultură).

Prin mutarea Liceului ”German” în incinta noastră, au fost desființate: un atelier de sculptură și intarsie, un atelier de prelucrări manuale, un atelier de prelucrări mecanice (din cele două),un atelier de montaj (din cele două)

Cădirea Liceul Teoretic „A.M. Guttenbrunn”, situat în curtea Grupului Școlar Forestier, a fost inaugurată oficial, vineri, 17 iunie 2011, în prezența oficialităților locale, a parlamentarilor arădeni și a celui a minorității germane, a președintelui Forumului democrat al germanilor din românia, Ovidiu Ganz, a președintelui Forumului Democrat al Germanilor, Filiala Arad, Michael Zellner dar și a consulului germaniei la Timișoara, Klaus Christian Olasz.

„Lucrările executate la liceul ”AM Guttenbrunn” în valoare de 2 milioane lei au fost finanțate din bugetul local și au constat în consolidarea clădirii, amenajarea sălilor de clasă, amenajarea laboratoarelor și dotările necesare. Spațiul destinat liceului are 13 săli de clasă, două laboratoare de informatică și un cabinet de limba germană, toate  dotate în conformitate cu cerințețe europene. Șase dintre sălile de clasă au fost amenajate în clădirea fostei spălătorii a Liceului Forestier, iar opt în clădirea în care a funcționat atelierul de practică. Liceul ”A.M. Guttenbrunn” dispune acum de trei corpuri de clădire, în care învață 1.200 de elevi: corpul de pe Calea Timișorii, care este proprietatea liceului și unde funcționează ciclul primar (clasele I-IV), corpul din strada Posada nr. 19, unde funcționează ciclul gimnazial (clasele V-VIII) și clădirea inaugurată vineri, pe Calea Timișorii – în aceeași curte cu Liceul Forestier – unde funcționează clasele de liceu (IX-XII).” (pp.270-271)

Ideea vehiculată în presă de 3 ani, la propunerea Consiliul de administrație al ISJ Arad, este să ne unim cu Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului, tot  un liceu cu deficit de clase, aflat în partea opusă a orașului (deci nu se pune problema niciunei apropieri pentru reducerea de cheltuieli, și care nu are spații corespunzătoare pentru a recepționa uriașa bază materială deținută de instituția noastră.

Inspectoratul Şcolar Arad va efectua un amplu proces de reorganizare a reţelei şcolare

18.09.2013 Glasul Aradului

„Trebuie să regândim reţeaua şcolară pentru că mai multe unităţi de învăţământ, în special cele din învăţămîntul tehnologic, nu şi-au realizat planul de şcolarizare. Dorim să avem parte de o eficientizare mai mare a reţelei, pentru că în acest moment există riscul de desfiinţare a unor şcoli“, atrage atenţia prof. Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al Judeţului Arad. Se pare că cel mai mare obstacol în realizarea planului de şcolarizare al şcolilor tehnologice îl reprezintă ponderea exagerată de care beneficiază în acest moment învăţământul teoretic, peste 50%. „Este mult prea mare această pondere. Învăţământul tehnologic are o pondere de sub 35%, în timp ce singurul procent normal îi aparţine părţii vocaţionale, undeva la 9%. Vom avea discuţii cu reprezentanţii tuturor unităţilor de învăţământ, în urma cărora vom încerca să echilibrăm această pondere.”

 

ARADON Ştirile judeţului Arad   O noua varianta pentru sediul scolii „Mihai Eminescu”

„Și tot fuziune va fi și în cazul Liceul Tehnologic “Iuliu Moldovan” Arad (Liceul Forestier) care va fi absorbit de către Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad.

ARADON   ARADON Ştirile judeţului Arad   Gauri in bugetele scolilor

 (…)Liceul „Iuliu Moldovan”, s-ar putea lipi de Colegiul Tehnic de Protecția Mediului,

În această problemă, menționăm aspectul că atelierele (de fapt avem o microfabrică-cu toate avizele de funcționare la zi) corpul nou de clădire, cantina pe care o deținem, dotarea cu utilaje specifice fluxului tehnologic pentru prelucrarea lemnului au fost realizate din fondurile ministerelor de resort de la vremea respectivă (MILMC-Ministerul Industriei Lemnului și al Materialelor de Construcție)și a IMAR, nicidecum din fondurile primăriei sau ale Ministerului Educației.

De fapt se doreste desființarea meseriilor legate de prelucrarea lemnului, ca efect complementar al acestui demers.

La Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului există o dotare minimală cu utilaje pentru dulgherie, domeniu care are cu totul alt flux tehnologic decât cel al fabricării mobilei sau al lucrărilor de silvicultură și care aparține de domeniul construcții, nicidecum de prelucrarea lemnului și silvicultură.

Replica autorităților este că o școală nu mai trebuie să aibă ateliere proprii, deoarece practica se poate face la agentul economic, ceea ce este inexact, întrucât chiar și instruirea teoretică la modulele de specialitate presupune utilizarea atelierelor și laboratoarelor de profil, inexistente acolo și imposibil de mutat de la noi. De asemenea, în clasa a IX-a, pregătirea practică se face în proporție de 80% ÎN ȘCOALĂ!!! (Metodologia funcționării învățământului profesional și tehnic, www.tvet.ro)

Este chiar ilar să sugerezi unei instituții care are atelier performant, în perioada când se elaborează legi pentru revigorarea meseriilor, să-l închidă și să meargă la capătul orașului pentru ca elevii să facă practică la vreo firmă oarecare, care nici nu are pe flux toate utilajele din Standardele de Pregătire Profesională pentru specializările noastre. De asemenea, instalația de exhaustare specifică fluxului tehnologic pentru prelucrarea lemnului nu poate primi aviz de mediu între blocuri, unde este situat Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului, ca să nu mai spunem de trepidațiile produse de funcționarea utilajelor, a căror mutare este imposibilă în primul rând din cauza lipsei de spațiu.

Această fuzionare cu alt liceu tehnic este inoportună și nedorită de resursa umană din ambele instituții iar realizarea ei forțată ne duce la gândul că scopul principal este preluarea clădirii donate de contele Pallavicini Liceului Forestier, actualul Iuliu Moldovan, în urma constatărilor legate strict de frumusețea și importanța profesiilor promovate prin finalizarea studiilor, a dotărilor și resursei umane existente,șidesființarea meseriilor legate de lemn,  ca scop secundar.

După publicitatea negativă făcută nouă de atâția ani, deși TOATE liceele tehnologice au probleme cu realizarea planului, nu mai putem singuri să rezolvăm problema, fără o legislație adecvată legată de mediile la admiterea în liceu.

De altfel, firma COTTA S.R.L.(tapițerie) a confirmat cu dovezi, finanțarea a 56 elevi în învățământ profesional  dual, pentru meseria de tapițer-plăpumar-saltelar și tâmplar care ne asigură un efectiv de peste 300 elevi, dar care nu se doreste sa fie inclusi in planul de scolarizare decat la anul, pentru a putea duce planul de decimare prestabilit in urma cu 9 ani ca un aspect incitatnt este declaratia telefonica (pe speaker fiind pus) la minister, cu martori din Comisia de învățământ și delegații liceului nostru, in care, un inspector din conducerea ISJ Arad, a afirmat (nestiind ca se aude ceea ce spune) ca “de 9 ani ne chinuim să-i mutăm”.

De asemenea, avem informații (verbale) din cartierul Aradul Nou, că s-au adunat semnături de la părinții elevilor în toamnă, de la Liceul Teoretic AMG,  care exprimă dorința expresă a lor de a se muta în sediul liceului nostru. Această mutare ar urma sa aibă loc deoarece părinții au fost informați că dl primar dorește clădirea de pe str. Timișoarei nr. 67 (fost internat de băieți al Liceului Forestier, de altfel) în care se desfășoară acum învățământul primar de la Liceul Teoretic AMG.

În PDI-ul AMG, deși apare adresa str. Posada nr. 19, de 8 ani apare poza liceului nostru, de pe strada Timisoarei nr. 29-31, ca și cum le-ar aparține (deja), deși e ilegal ca 2 instituții să aibă aceeași adresă. Iar adresa este a Forestierului..

Menționăm că, unde a fost scoasa rețeaua școlară de pe ordinea de zi, dl primar a promis (a se verifica și în presă) că rețeaua școlară rămâne pe loc, ceea ce s-a mediatizat și în presa scrisă.

La ședința restrânsă cu dl primar, care a urmat sedinței CLM din data de 26 01 2017, acesta a afirmat că Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan NU VA MAI PRIMI niciun sprijin în anul acesta și VOR CĂDEA SUB 300 (de unde rezultă că măcar acest an vom fi lăsați pe loc)-o nouă denigrare colectivă pentru a ne impedimenta admiterea la liceu,  făcându-ne din nou publicitate negativă.

Avem convingerea că această situație neplăcută în care se află instituția nostră a fost regizată de către fosta conducere, ca element de legătură între primărie și ISJ Arad, de 9 ani.

În 2013, era totul perfectat să ne mutăm la Colegiul Tehnic dar după apariția în presă a propunerii doritei fuziuni cu Colegiul Tehnic și a reacției corpului profesoral, a scrisorilor la ziar, a memoriului la CLM, conducerea a fost indignată de-a dreptul, exprimându-si ostilitatea față „cei care se află în spatele acestei acțiuni”  (Ce acțiune? De păstrare a instituției și meseriilor promovate aici?);  ulterior, obținându-se amânarea mutării, conducerea și-a asumat rolul de salvator, asumându-și toate demersurile concepute de alții pentru împiedicarea  fuzionării.

De asemenea, la toate consiliile profesorale au fost infiltrate la invitația conducerii, persoane care nu aveau ore de predare în scoala noastră (deci prezenta lor nu era necesară), de la Liceul AMG, în acest fel fiind la curent cu toate demersurile noastre. De altfel, tot fosta conducere a acceptat fără să ne consulte, ca Liceul AMG să își pună pe fațada clădirii Liceului Forestier, firma lor, (2 instituții la aceeași adresă) inducând în eroare părinții care ar fi venit la înscriere.

De asemenea, fără să consulte corpul profesoral ne-a impus programul pilot din 2011 de monitorizare a absențelor prin tablete electronice (program care nu a fost acceptat de școlile teoretice performante). Tor fără să ne consulte, în vara lui 2016 s-au tras cabluri pe coridoare, pentru cataloage electronice, iar în iarnă,  pe ultima sută înainte de schimbarea directorilor, camere de supraveghere pe coridoare și chiar în ateliere (unde de fapt este interzis, fiind sală de clasă și ilegal a se utiliza fără acceptul maiștrilor și elevilor). În CA a afirmat că AU VENIT FONDURI (așa, direct) special pentru toate acestea, fără drept la replică. D aici ar fi rezultat că ne modernizăm, nu că ne mutăm.

Pentru această obediență, fosta conducere, care, deși am avut rezultate slabe  la bacalaureat până în 2015, a scăzut categoric numărul de clase, am avut absenteism ridicat, ca la toate liceele tehnologice din țară (elevii noștri lucrează pentru a se întreține și mai absentează) a fost răsplătită mereu cu gradații de merit și calificative Foarte Bine, ceea ce presupune că managementul a fost performant (de la 650 elevi am ajuns la maxim 307). Poate ar trebui verificate toate actele manageriale din ultimii ani și dosarele de gradații din ultimii ani.SERVIND CĂROR INTERESE acești directori au primit gradații de merit pentru o școală dusă la faliment???

Am fost un colectiv unit, care a avut încredere în conducerea din ultimul sfert de secol, și, deși am intuit aceste probleme, am sperat în buna credință și în bunul simț.

                                                                                      În speranța că vom fi susținuți, vă mulțumim.

                                                                                                       Un grup de profesori

 

FDGR tinteste cladirea noastra. Va prezentăm date despre altă cladire vizată precum si câteva informatii suplimentare  despre aceasta organizatie (FDGR) din Arad, care a fost condusa la nivel national, pana in 2013, de actualul presedinte al Romaniei.

www.aradon.ro/la-infectioase-adulti-arad-ca-la-auschwitz/1770878

 

MEDIAFAX.RO

REPORTAJ – Secţia de Boli Infecţioase din Arad, nereabilitată de zeci de ani, este o ruină: Sunt condiţii mai aproape de un lagăr decât de spital

Autorităţile invocă situaţia juridică incertă a clădirii revendicate de comunitatea germană

Despre cauzele stării deplorabile în care a ajuns Secţia de Boli Infecţioase Adulţi, medicul Alexandru Jivcovici spune că acest complex de clădiri şi terenul sunt revendicate de comunitatea germană, iar din această cauză nu se pot face investiţii.

„În clădirea veche de o sută de ani a funcţionat Casa Germană, iar pe la începutul anilor 2000 a fost revendicată cu tot cu terenul pe care e şi clădirea nouă, construită cu destinaţie de spital. Vă daţi seama că din acel moment, din punct de vedere legal, nu am mai putut face investiţii”, spune Jivcovici.

SCJU Arad aparţine de Consiliul Judeţean, iar purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Andreea Oţoiu, spune că situaţia juridică a clădirilor nu a fost rezolvată.

„Terenul şi clădirile Secţiei de Infecţioase se află într-o situaţie juridică incertă. Există pe rol o procedură de revendicare, iar din acest motiv nu s-au mai putut face investiţii. În acest moment, pentru acele spaţii nu se plăteşte chirie, pentru că nu a fost stabilit proprietarul de drept”, explică Oţoiu.

Dreptul de proprietate asupra complexului de imobile a fost revendicat de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), filiala Arad. Preşedintele filialei, Michael Szellner, spune că revendicarea s-a făcut în urmă cu 15 ani.

„Procedura juridică este blocată de ani la o comisie specializată pe retrocedări din subordinea Guvernului. Noi am ales să depunem cererea la această comisie şi să nu apelăm la instanţă decât dacă nu se face dreptate. Totuşi, consider că situaţia juridică nu ar trebui să împiedice investiţiile într-un obiectiv de interes public. Din păcate, aici vorbim de nehotărârea mediului politic când e vorba de decizii necesare pentru a clarifica situaţia imobilelor confiscate de comunişti”, afirmă Szellner.

El spune că FDGR ar accepta o altă clădire din oraş, în schimbul celor în care funcţionează spitalul, „mai ales având în vedere reputaţia unor imobile în care au stat decenii la rând bolnavi”.

„Noi ne dorim să realizăm din nou acea Casă Germană, un fel de centru cultural al comunităţii germane”, spune Szellner, care reprezintă o comunitate de 3.000 de nemţi în judeţ, de zece ori mai mică decât în 1990.

Există planuri, dar nu şi bani

Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai SCJU Arad au totuşi planuri pentru o nouă clădire destinată Infecţioaselor. Planurile sunt însă vechi de zece ani, dar fondurile necesare nu au fost alocate.

În momentul de faţă, există doar un studiu de fezabilitate realizat, care prevede construirea unui imobil în imediata vecinătate a SCJU. Investiţia ar fi de aproape nouă milioane de lei fără TVA. Clădirea, cu suprafaţă utilă de 2.500 de metri pătraţi, ar mai încorpora Secţia de boli infecţioase pentru copii, Centrul antirabic şi Compartimentul destinat celor infectaţi cu HIV. În total, ar fi 56 de paturi, din care 25 ar fi ale secţiei pentru adulţi, mai puţine faţă de cele 35 de acum.

Comentariu 

 • Un cetatean din Aradul Nou luni, 13:15

Buna ziua,

Acuma înţelegem de vor să desfiinţeze fostul Grup Şcolar Forestier din Aradul Nou.
Acest schimb este OK din partea FDGR.
Aşa se fac totul la noi. Pe sub firul ierbii, că noi suntem nişte „proşti”.

                                                                             * * *

 

Strada Cicio Pop (fosta 6 Martie) este aceea pe care se află săgeata. Clădirea spitalului în cauza este la aproximativ 100 m față de Catedrala ortodoxă (în imagine).

catedrala

 

Se vorbește despre Dreptul de proprietate asupra complexului de imobile care a fost revendicat de FDGR, filiala Arad. !!!

Palatul Nopcsa cu care ar face schimbul (!?)

Din fotografii se poate vedea că Liceul Forestier din palatul Nopcsa (Calea Timisorii nr. 29-31) în care se află și Liceul german este la doar 10 m de Biserica romano-catolică (Calea Timisorii nr. 33)si parohie. Tot aici (în fața bisericii) se află și Monumentul eroilor germani căzuți în timpul Primului război mondial (din 1923). Deci, de ce n-ar fi și sediul Forumului german tot aici, in Palat (!?) după dorința și manevrele preşedintelui  filialei Arad, Michael Szellner, care este și profesor (de fizică) și fost director al liceului până la mutarea lor în clădirile despre care am vorbit, la Liceul  PSEUDOgerman (mană cerească numai pentru un grup de 12-15 profesori vorbitori de limba germană, precum și pentru amicii lor).

Profesorul Michael Szellner.

Profesorul Michael Szellner.

 Mulți profesori ai Liceului german fac parte din acest Forum  german.

Palatul Nopcsa (Liceul forestier Arad)

liceu_Arad

 

Biserica romano-catolică Aradul Nou (în dreapta ei se vede parohia)

parohie_Arad

 

Săgeata roșie este în dreptul străduței (str. Popa Șapcă) dintre Palatul Nopcsa si biserică (cu o lățime de aprox 10 m). Imaginile sunt din anotimpuri diferite.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

 1. Din cartier

  Principala vina o are inspectoratul scolar Arad. Ar fi cazul sa se ceara demisia celor 4 inspectori (genaralul, adjuncii si responsabilul de scoala). Se vede clar, din articol, ce se urmareste – disparitia scolii. Pleaca gazdele si raman “invadatorii”. Nici primarul nu este absolvit de vina. Cum s-a preocupat conducerea scolii de scoala? A fost la mica intelegere?
  N-am mai auzit niciunde ca repartizarea elevilor la liceu este conditionata de rezultatele la bacalaureat. Gaselnita asta a fost inventata de funeriu si gasca lui pt a minimaliza munca profesorilor. Nu este logic sa se dea bacalaureatul, la liceele tehnologice, din cultura generala si sa nu aiba nicio proba din specialitate. Parerea mea este ca profesorii de la Forestier ar trebui sa mearga la minister pt a cere desfiintarea asa-zisului Liceu german. In cartier sa se faca un Colegiu mixt pt. toti elevii .

 2. ofuscatul

  Poate vor sa faca un lagar de exterminare (ca instalatie de exhaustare este, eventual se poate adapta la un crematoriu) dupa ce decimeaza elevii si pofesorii de le Forestier). De groaza ce abuzuri s-au facut asupra Forestierului, de 9 ani, cu acordul mafiot al TRInomului primarie-ISJ-conducerea scolii, ca doar fara un om corupt INSIDE era mai greu de actionat(Lua-l-ar DNA-ul!)
  Acei muta(n)ti abuziv in curtea Forestierului nici nu exista, sunt HOLOGRAME ca Primaria a subtilizat fondurile pt modernizarea Forestierului si asa, pe furis, fara aviz MEN, a facut ziduri REALE pentru asa zisii “germani” de 3 lulele, romani sadea, adica unii si RRomi sadea. Juridic NU EXISTA!! Da’las ca urmeaza o…”prealabila” la Parchet la Bucuresti, sa se cerceteze CINE se afla in spatele acestor magarii. Unii, din conducere, si-au asigurat (cred ei) spatele cu niste amenintari fara finalizare adresate primariei (la mica intelegere) sa nu fie prea batator la ochi la prostime…Cine rade la urma, rade mai bine, e clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *