Cap limpede

Iosif din Arimateea și druidul

  Mulți atei, agnostici, sceptici se întreabă de ce pentru creștini Învierea lui Iisus Hristos reprezintă cea mai mare sărbătoare. […]

 

Mulți atei, agnostici, sceptici se întreabă de ce pentru creștini Învierea lui Iisus Hristos reprezintă cea mai mare sărbătoare. Fiecare are momente de nesiguranță și, deseori, (mai ales intelectualii), își pun întrebări la care ar dori să găsească un răspuns rațional. În tinerețe și eu am avut astfel de perioade până când am citit o legendă legată de Iosif din Arimateea. O prezint pentru că este deosebită.

Se spune că atunci când Iosif din Arimateea a ajuns la britoni cu Sfântul Graal și a început să îi creștineze s-a prezentat la el un druid care i-a spus: de ce aș crede eu în Dumnezeul tău? Ce a făcut Iisus și eu nu am putut să fac ca să fie deasupra mea? A vindecat boli? Și eu am vindecat. L-a înviat pe Lazăr? Eu am înviat mult mai mulți. A judecat? Eu am judecat conducători. Și atunci care este deosebirea între mine și Iisus? Iar Iosif i-a răspuns, având Sfântul Graal alături:

Este o mare deosebire. Iisus prin martiriul său ne-a readus speranța de a ajunge în împărăția Domnului, luând toate păcatele noastre asupra lui. Iisus prin martiriul său ne-a adus speranța pentru că el a învins moartea. Iisus nu ne-a judecat, ci ne-a iertat și mai presus de toate Iisus a adus în lume iubirea care să înlăture toate păcatele noastre. Spune-mi tu care dintre zeii păgâni pe care îi cunoști s-a făcut om și a îndurat pentru toți oamenii? Nu este aceasta dovada celei mai autentici dragoste de oameni? Tu te-ai sacrificat pentru ceilalți?

Legenda spune că druidul a plecat îngândurat și după o luna a revenit, s-a convertit și ar fi devenit unul dintre cei care au stat până la capăt alături de Sfântul Iosif din Arimateea.

În această săptămână a patimilor și a speranței să reînvățăm mesajul adevărat al credinței noastre creștine. Iubirea aproapelui și toleranța. Paște fericit!

                                                                                                 Prof. univ. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE

P.S.: Această legendă am citit-o când eram tânăr. De cel puțin 20 ani de zile am încercat să regăsesc cartea din care am citit-o și nu am reușit. Așa că v-am povestit-o cum mi-a ramas ea în minte și nu garantez pentru acuratețea textului.

1 Comment

  1. Dan Cristian Ionescu

    Sint doua momente de importanta egala si astrala pentru crestinism: Nasterea Domnului si Invierea (urmata de Inaltarea Lui). Fara primul moment, al doilea nu avea cum sa se mai produca. Fara al doilea, profetia nu se mai implinea. Nimeni nu poate spune ca unul dintre aceste momente a fost mai important decit altul.
    Graal-ul este o legenda, un mit, un basm nascocit incepind cu sec. XI de scriitori din occident. Din pacate oamenii, chiar daca se considera crestini, in loc sa citeasca Evangheliile (singurele in care gasesti adevarul si raspunsul la toate intrebarile), prefera sa asculte (de preferinta la un sprit) basme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.