Colimator

Ce i-a omorât pe copiii din Retezat?

    Dumnezeu să-i odihnească pe cei doi copilași morți pe munte! După umila mea părere, părinții sunt de vină, […]

 

 

Dumnezeu să-i odihnească pe cei doi copilași morți pe munte! După umila mea părere, părinții sunt de vină, fiindcă, doar ca să-și vadă numele în Cartea Recordurilor sau ca să obțină sponsorizări, niște inconștienți au sacrificat copilăria și în final viața odraslelor! Cum să forțezi un copil să devină alpinist internațional la doar 12 ani? Alpinismul presupune forță fizică, mușchi, rezistență fizică extremă, capacitate pulmonaro-toracică (respirație) maximă, osatură finalizată, un organism uman format – nu unul în dezvoltare! –, experiența maturității pentru decizii vitale și alte caracteristici specifice adulților. Atenție, vorbim de alpinism, nu de gimnastică artistică deasupra saltelei! Muntele trebuie respectat, el nu iartă pe nimeni, indiferent de vârstă. Lăsați copiii să-și trăiască inocența, nu încercați să-i faceți campioni în domenii sportive care aparțin strict adulților!
                                                                                                                     Marius Albin Marinescu

 

                  Ce i-a omorât pe copiii din Retezat?

Cred că trebuie să formulăm niște întrebări foarte serioase după tragedia de sâmbătă, din Retezat, când o avalanșă a ucis doi copii (și a rănit alte 5 persoane).

Cei doi copii morți în avalanșa din Retezat sunt Geta Dor Popescu și Erik Gulacsi.

Geta Dor Popescu deținea o serie de recorduri de vârstă la ascensiunea unor vârfuri muntoase (la 12 ani, Ojos del Salado, 6.893 de metri; Aconcagua, 6960 de metri).

Erik Gulacsi, la fel, alpinist de 12 ani cu recorduri europene de vârstă la ascensiunea unor vârfuri (Elbrus, 5.642 metri, Aconcagua).

O să revin la aceste “recorduri” și la ce anume le provoacă (nu e greșit termenul). Până atunci, rămân la avalanșa din Retezat: nu pare să fi fost nici o întâmplare imposibil de prevăzut și nici victimele nu se aflau accidental în zonă.

Atât ANM cât și salvamontiștii din zonă avertizaseră asupra riscului de avalanșă. Ziarul Adevărul îl citează pe meteorologul Mihai Huştiu, care declară că „riscul de avalanşă în zona munţilor Retezat a fost crescut la 5, încă de vineri, 21 aprilie, pe o scală de la 1 la 5.” De asemenea, „salvamontiştii din judeţul Hunedoara au atras, de vineri, atenţia asupra pericolului iminent de producere a unor avalanşe în masivele Parâng şi Retezat.” (sursa) Șeful Salvamont Hunedoara spune și că “de două zile (adică începând de vineri, n.m.) am dat comunicate că e risc de avalanșă pentru că a nins și nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune. Eu nu plecam sau nu lăsam din băieții mei să plece.” (sursa)

Carevasăzică, era cunoscut riscul; poate că nu știau pantofarii și grataragiii de weekend, să zicem, dar sigur știau cei care au organizat grupul de ascensiune decimat ulterior de avalanșă. Nu era o excursie, era o piesă dintr-o colecție și, măcar pentru Geta, un antrenament pentru ascensiuni mai dificile; nu era pentru amatori, ci măcar pentru pasionați; și nu era gratis:

Anunțul de înscriere, contra unei taxe de 390 de lei, în Circuitul „7 Munti din Gradina Carpatilor” de pe site-ul 7munti.ro

Și cu asta, e momentul întrebărilor.

Cât de responsabili – sau iresponsabili – sunt adulții care au organizat această ascensiune, în ciuda avertismentelor de avalanșă, luând în grup și doi copii?

Că tu ești adrenaline-junkie, pot înțelege, dar ce lampă-ți filează când îți expui copilul la aceleași riscuri mortale care-ți dau ție furnicături?

În România există o legislație bogată și destul de precisă care privește protecția minorilor și există și instituții finanțate din bani publici care se ocupă cu aplicarea acestei legislații. Cum se simt acum funcționarii din acest sistem, când citesc despre moartea unor minori, pe munte, care au făcut anterior recorduri de vârstă la ascensiuni montane?

De fapt, cui i-o fi venit ideea de a stabili un „record de vârstă” la ascensiunea unor vârfuri de 7000 de metri? Ce e asta, experiment de supraviețuire cu minori?

Cât discernământ are un copil de 12 ani când spune că ar vrea să urce un munte de 7.000 de metri? Cât discernământ are un părinte care-l încurajează să facă asta?

Cum nu se autosesizează Direcția de Protecție a Copilului când observă asemenea cazuri?

Geta Dor Popescu

Geta Dor Popescu era fata lui Ovidiu Popescu, alpinist și unul dintre inițiatorii circuitului „7 Munți”. Dacă vi se pare cunoscut numele, nu e fără motiv: dl. Popescu este tatăl unei alte fete deținătoare de multiple recorduri de vârstă la ascensiunea unor vârfuri de peste 7.000 de metri din lume: Crina Coco Popescu.

De altfel, multe dintre recordurile doborâte de Geta Dor Popescu erau deținute de sora ei mai mare, Crina Coco.

Care să fi fost rolul dlui Popescu în alimentarea acestei competiții intra-familiale, între copiii săi care nici buletin nu aveau, încă? S-o fi gândit la consecințe, la riscuri?

Cât a câștigat dl. Popescu din sponsorizări și finanțări prin stabilirea, doborârea și restabilirea acestor „recorduri de vârstă” de către proprii lui copii?

Poate credeți că am mers prea departe cu aceste întrebări. Am auzit oameni care cer să fie lăsați părinții în pace, pentru că sunt sfâșiați de durere. Nu mă îndoiesc (cum ar fi să nu fie?) dar suferința nu anulează responsabilitatea. Legea protejează minorii față de adulții care-i supun la rele tratamente. Chemăm Protecția Copilului când un părinte beat își bate copilul. De ce nu sunăm la Protecția Copilului când un părinte își duce copilul pe munte, în condiții de risc maxim de avalanșă (5 pe o scară de la 1 la 5)?

Pe pagina de Facebook „7 munți” apare, la un moment dat, această fotografie (și link):

Un îndemn la înscrieri în circuitul “7 munți”, din iunie 2013

Citiți și comentariile. Cineva remarcă situația de pericol în care se află copilul din spatele alpinistului. Administratorul paginii îi răspunde, țâfnos, că habar n-are ce vorbește.

Nu știu cine este alpinistul din poză, dar seamănă chiar cu dl. Popescu:

Prezentarea alpinistului Ovidiu Popescu de pe site-ul 7munti.ro

Imaginea mi se pare groaznică. Ce vrea să transmită, că dl Popescu oferă adrenalină ca nimeni altcineva?

Ce e asta, Supraviețuitorul real-life cu propriile progenituri? Cât de înecat să-ți fie creierul în testosteron ca să pozezi așa?

Iresponsabilitatea poate fi, în egală măsură, criminală și ridicolă, după cum remarcă unul dintre comentatorii la imaginea de mai sus: “bine că alpinistul are cască”.

În dechiderea paginii 7 munți tronează, pompos, un soi de citat motivațional pompos: “A vrea și a ști să privești în sus înseamnă curajul de a face primul pas către libertate; libertatea de a alege”.

Câtă libertate de alegere au avut copiii dv., domnule Popescu?

Nu avalanșa i-a omorât pe cei doi copii, ci vanitatea, și nici măcar a lor, ci a părinților.

Închei cu această știre: „Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce doi copii au murit, sâmbătă, surprinși de o avalanșă în Retezat”.

                                                                                                                           Vlad PETREANU

2 Comments

  1. ion Iofciu

    Judecata lui Dumnezeu va fi pe masura faptelor! Ovidiu POPESCU-tatal,va trai toata viata incarcat de remuscari si de faptul ca este ASASINUL propriei fiice. Vanitatea nu este o calitate si nici o scuza in cazul de fata!

  2. parinte

    Copii scosi la ”produs” in varianta”eco” si ”frumosi si liberi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *