Remember

13 IUNIE 1990 – CE O FI FOST ATUNCI?

  Hotărît lucru, mi-a prins bine spitalizarea! 4 iunie – am putut sa particip la lansarea cărții „:Mausoleul de la […]

 

Hotărît lucru, mi-a prins bine spitalizarea!

4 iunie – am putut sa particip la lansarea cărții „:Mausoleul de la Mărășești” editată de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe din România.

8 iunie – am ajuns (este adevărat, cu mare întîrziere, dar am ajuns) la Ziua Eroilor organizată la Mănăstirea Comana.

13 iunie – am plecat într-o adevărată aventură, singur (doar cu bastonul) la Universitate!

Nu eram cu toți 40 de persoane, inclusiv cei trei preoți, membrii de familie ai victimelor si o pereche care a adus o coroană și despre care mi s-a spus că ar fi fost de la USR (aveau niște insigne dar eu fiind fără ochelari, nu pot spune decît că păreau frumoase – desigur, puteam să citesc panglica de pe coroană, dar mi-au dispărut multe dintre curiozitățile tinereții).

Un amestec confuz de sentimente, nostalgie, tristețe, chiar jale.

Oare ce se crede că înseamnă 13 iunie 1990? Ziua de naștere a unui fotbalist de națională? Ziua de naștere a unei actrițe care a filmat goală?

Cînd serbăm Ziua Independenței, vin tineri care nu au participat la Războiul de Independență. Cînd serbăm Marea Unire, vin tineri care nu au participat la aceasta. De ce nu vin și de 13 iunie, chiar dacă nu au participat la acel minunat moment unic în lume, fenomenul Piața Universității?

Știu tinerii de azi că  în aceste 53 de zile extraordinare (despre care am scris destul) s-a luptat contra trădătorilor și criminalilor care ajunși fraudulos la putere, au inițiat distrugerea României? Este ziua la sfîrșitul căreia unii și-au pierdut viața, este ziua precedentă celei în care sute de bucureșteni au fost maltratați sau arestați ilegal. Este o zi pe care tinerii ar trebui să o rețină și dacă își iubesc țara, să participe în viitor la comemorarea acesteia.

În serile de sîmbătă și duminică, în zona din jurul balconului de la Universitate se strîngeau 100.000 de oameni, bucureșteni sau veniți din toată țara. Se pare că mulți dintre aceștia între timp au murit, au placat din țară sau pur și simplu au uitat.

L-am reîntîlnit pe Viorel Ene, președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”.

L-am reîntîlnit pe Nelu Iofciu, președintele de la „Baricada Inter 1989”.

L-am reîntîlnit pe Constantin Calancea, fostul președinte al Asociației „21 Decembrie 1989”.

Doar pe aceștia îi mai cunoșteam!

Autorul articolului împreună cu ceilalți participanți la evenimentele din urmă cu 29 de ani. Click pe imagine pentru mărire!

                                                            *

Am plecat împreună cu prietenul Calancea, la un loc foarte drag nouă, acea livadă cu vișini de lîngă mine unde am băut bere și am fumat (lucruri care de altfel ne sînt interzise ambilor). Dar am aflat două amănunte foarte interesante.

Pe 13 iunie, venind dinspre hotelul Union, unde își parcase mașina, spre Universitate, a asistat la momentul incendierii celebrului autobuz. Acesta a fost incendiat de un membru al Asociației „21 Decembrie 1989”! Această informație îmi ridică mari probleme. Mai sîntem unii care ținem minte interceptarea telefonică între gen. Diamandescu, șeful poliției și Chițac, ministrul de interne, în care așa cum țin minte, Diamandescu a spus „Rog informați pe dl. președinte, am dat foc autobuzului, conform înțelegerii” (eu așa țin minte după 29 de ani, chiar dacă pe net nu există în această formă).

Prietenul Calancea nu mai ținea minte numele membrului, dar cînd va ajunge acasă va căuta în evidențe fiindcă sigur și-l va reaminti. Apoi, va trebui să vedem dacă mai trăiește și cum să îl găsim.

Pe 14 iunie este luat de pe stradă de trei mineri și fără a fi bruscat, este condus spre a fi predat poliției. Pe drum, îl recunoaște pe unul dintre cei trei – era un văr al lui care plecase cu toată familia din nord-estul țării în Valea Jiului și se făcuseră mineri. În aceste condiții, ceilalți doi ortaci pleacă să caute altă victimă iar verii se duc la cîrciumă. Aici, prietenul Calancea află că vărul, căzu într-un păcat penal, era în penitenciar pentru executarea unei pedepse. A fost eliberat, îmbrăcat în haine de miner și trimis să se alăture foștilor săi ortaci.

Multe mizerii s-au întîmplat atunci!

Am scris mai de mult despre faptul că pe timpul Pieții, comandantul secției 1 poliție (nu îi mai țin minte numele) a convocat hoții de buzunare din zonă și i-a trimis în Piață să fure portofele, cu promisiunea că vor beneficia de impunitate! Piața trebuia compromisă!

Ziarul „Adevărul”, condus de agentul KGB Dumitru Tinu, organul principal de presă al lui Iliescu, prezenta Piața ca o adunătură de huligani, drogați, curve și hoți de buzunare.

Celălalt ziar, „România Liberă”, condus de agentul KGB Petre Mihai Băcanu, așa-zis sprijinitor al opoziției, avea o alta tactică. Lăuda Piața, dar îi selecta pe cei pe care îi promova. În seara de 29 aprilie 1990, venit de la Timișoara, am anunțat de la balconul Pieții  constituirea Alianței Naționale pentru Proclamația de la Timișoara – îmi permit să spun că a fost cel mai important anunț făcut în cele 53 de zile, dar „România Liberă” a tăcut.

Apoi, un „om de bine”, mi-a explicat că în „Adevărul” și în „România Liberă” numele meu este interzis.

La cît de puțină lume a venit astăzi, nici nu am cum să scriu mai mult. Așa că închei spunînd Dumnezeu să odihnească acele alte victime nevinovate.

                                                                                                                Dan Cristian IONESCU

 

6 Comments

 1. IQ100

  Ce sa fie??Cearta pe putere intre Est si West,,,dupa ce cu totii fusesera de acord cu nea Ion, ca sa il “rezolve” pe Ceausescu
  PU n-a fost de loc curata…oleaca mai subtila decat minerii, dar nu cu mult…am trecut pe acolo des…# avant la lettre…nu lanterne si “labe” pe justitie, ci cheite zanganite, nu Tedor Urechile Chioraila Chiraila interesatul ci bietul Cristian Paturca, sincer…

 2. gelu

  Justitiarul, de ce mi-ati taiat postarea referitoare la PU??? Am povestit adevarul si numai adevarul ca un participant activ la Golaniada chiar la varful ei. Ati facut acest lucru pentru ca v-a alertat Haaretzul sau SRI??? Daca da, inseamna ca acest site este o mare pacaleala.

  • Fiindcă sunteți un diversionist cu atacuri la persoană împotriva unuia dintre ziariștii noștri. Nu vrem ca acest site să fie invadat de agenți de influență sioniști ca site-ul profesorului Coja. Dumneavoastră vă comportați ca un propagandist manipulator! Ați înțeles acum?

  • Materialul de mai jos aparține colegului Dan Cristian Ionescu, dar nu l-am publicat tocmai pentru a nu transforma un site serios ca al nostru într-o „șezătoare” de polemici și jigniri ale comentatorilor și autorilor, cum a ajuns din păcate site-ul „Ion Coja”. Menționăm că acele comentarii dispărute la care se referă domnul Ionescu nu au fost șterse de cineva din redacție, dar e posibil să fi fost eliminate din greșeală de firma care asigură protecția site-ului și a făcut o revizie zilele trecute sau radierea lor aparține autorului „gelu”.

   CINE ESTE DOMNUL „GELU”?

   Începusem un articol avînd o cu totul altă temă, de la care am fost însă deturnat. Ieri, la un moment dat, am simțit nevoia (voi explica de ce) să recitesc comentariile făcute de cineva la un mai vechi articol al meu. Articolul este următorul:
   http://www.justitiarul.ro/victima-liviu-dragnea/
   Primul comentariu a venit de la „Gelu”, un comentariu decent, pe care l-am privit ca poziția tristă a unui pesedist de bună credință afectat de arestarea lui Dragnea.
   Fiecare este liber să își aleagă partidul sau candidații pe care îi susține, adesea avînd la bază rațiuni sentimentale. O verișoară a mea împreună cu soțul ei au votat permanent cu Ion Iliescu și partidele lui succesive, desprinse din FSN. În anii ’50, soțul ei a fost trimis la studii la Moscova și, într-una din crunt de geroasele ierni moscovite, într-un mod care nu este de mirare, i s-au furat din cămin paltonul și căciula din blană. S-a dus la șeful studenților români de la Moscova, Ion Iliescu, iar acesta i-a dat alt palton și altă căciulă. Am înțeles atașamentul lor față de Iliescu.
   Spre deosebire de alții, eu nu jubilam față de condamnarea lui Dragnea, ridicam însă mai multe întrebări. Avînd în vedere tonul decent, i-am explicat lui “Gelu” că eu nu-mi doresc o Românie condusă de Iohannis, Helvig, Orban, Barna, Tomac, Băsescu.
   Speram că m-am făcut înțeles, dar comentariile lui ”Gelu” au continuat în aceeași notă. În primul moment, am crezut că înțelege mai greu, apoi m-am gîndit însă că poate insistă așteptînd o dezicere din partea mea, un pas înapoi, o neconcordanță.
   La un moment dat, scrie:
   gelu
   Posted iunie 3, 2019 at 10:24 AM
   Sunt curiso d-le Dan Cristian Ionescu daca tot atat de vehement sunteti si cu penalii din varful SRI, DNA, ICCJ si PICJ care au semna Protocale, adaugand la lege, bagand oameni nevinovati la inchisoare cu sutele, uniii dintrei ei murind in detentie??? Gen. Coldea, gen. Dumbrava, Kovesi, Lazar, Stanciu, Tarcea…. sunt fara de prihana si ei saracii s-au strans averile din lefurile lor de bugetar la stat??? Am inteles va deranjeaza Dragnia ca e corupt dar pe calii astia ce sunt??? Criminali in mod sigur si hoti la fel de sigur. Iar faptele lor sunt mult mai grave deoarece acestia au facut POLITIE POLITICA pe fata ucigand destine!!!
   I-am recomandat să citească serialul meu în 4 episoade de anul trecut postat în „Justițiarul” sub titlul „Laura Codruța Kovesi este o infractoare” (în ultimul episod referindu-mă și la Coldea), i-am recomandat să caute pe site-ul d-lui Ion Coja articolul meu despre serviciile secrete, i-am recomandat articolele mele despre justiție.
   Mi-a răspuns (și sper că memoria încă mă ajută să fi reținut cuvînt cu cuvînt): “Multumesc pentru raspuns. Sinteti antisistem, vroiam sa ma conving. Va urez o zi buna”.
   Am crezut că lucrurile sînt lămurite, articolul ieșise din panoul principal, nu l-am mai urmărit. Dar a vrut Dumnezeu să trebuiască să îl caut din nou, și am avut marea surpriză! Ultimele două postări erau șterse, și apare un nou comentariu al lui „Gelu”:
   gelu
   Posted iunie 3, 2019 at 1:44 PM
   Vad ca distinsul ziarist care-l critica pe Dragnea nu mi-a raspuns la ultimile 2 intrebari. Sa inteleg ca el s-a facut o tinta din Dragnia la comanda de servicii???
   Adică, după ce îmi mulțumise pentru răspuns, ȘTIIND că cele două postări au fost șterse, vine cu acest comentariu, despre care probabil nu credea că voi afla, din care se subînțelege că nu i-am răspuns la întrebări și că el înțelege că eu mi-am făcut o țintă din Dragnea la comanda serviciilor!
   Trebuie să existe o explicație pentru orice, în acest caz explicația este încercarea de discreditare a mea. Neștiind de ultimul comentariu și neptînd astfel răspunde la el, cititorii ar fi tras concluzia că eu accept tacit că mă aflu sub comanda serviciilor!
   Nu mă pricep, nu știu dacă „Gelu” putea să șteargă din exterior comentariile sau a fost ajutat de cineva din redacție, dar aștept ca guralivul ”Gelu” să-mi dea o explicație!
   *
   Acum trei zile am postat articolul http://www.justitiarul.ro/13-iunie-1990-ce-o-fi-fost-atunci/.
   ”Gelu” postează prompt două comentarii, iar aceste comentarii m-au făcut să caut articolul precedent cu comentariile la acesta. Știa multe, prea multe despre Piață, și nu am constatat decît o singură greșeală, Doru Mărieș nu era de la Asociația “16-21 Decembrie” ci de la Asociația ”Alianța Poporului”.
   Se pare că era ubicuu, a fost la cîțiva pași și de cel care a incendiat autobuzul de lîngă arhitectură, l-a văzut și știe că nu era de la Asociația “21 Decembrie”, dă de înțeles că și Constantin Calancea face jocul serviciilor.
   Ei bine, să nu se supere pe mine, dar atîta timp cît nu îl cunosc, eu am mult mai multă încredere în Constantin Calancea, pe care îl cunosc de zeci de ani, cu atît mai mult cu cît a reușit să îl identifice în evidențele asociației pe cel care a aruncat Molotovul asupra autobuzului.
   „Gelu” are o memorie atît de bună încît după 29 de ani ține minte cum era îmbrăcat Nelu Iofciu și unde stătea. Nelu nu mai ține minte. ”Gelu” ori are o memorie fotografică perenă, ori are acces la arhivele fotografice ale unui serviciu. Adesea, cei care îi acuză pe toți că sînt securiști, sînt de fapt ei înșiși.
   Cred că „Gelu” a greșit scriind mai mult decît trebuia. Dar am reținut un lucru, aprecierea lui față de Doru Mărieș, informatorul celor de la UM 0215, cum a dezvăluit la parchetul militar în timpul vieții răposatul Cico Dumitrescu:

   Sînt multe de comentat asupra lui „Gelu” (inclusiv despre convertirea lui de la antifesenist la pesedist), dar nu are rost să mai pierd timpul
   *
   În această dimineață, în timp ce concepeam acest text, am primit de la Incorectpolitic articolul de mai jos:
   https://www.incorectpolitic.com/ghid-de-propaganda-antiromaneasca-pe-site-uri-nationaliste/
   Se constată un tipar, repetat și în cazul meu, cînd în loc să scriu articole noi, sînt nevoit să răspund la multe comentarii inutile. Dar ce mi s-a întîmplat cu ștergerea celor două comentarii pentru ca prin adăugarea altuia, de care nu știam și la care nu puteam răspunde, să se creadă că sînt omul serviciilor, nu mi s-a întîmplat niciodată!
   Singurul lucru oarecum asemănător a fost ștergerea de pe site-ul d-lui Ion Coja a unui articol întreg, despre care dînsul a aflat doar de la mine.

   Dan Cristian Ionescu

 3. gelu

  Ati luat-o pe ulei si batei campii cu gratie, acum m-ati facut si securist pentru ca am o memorie foarte buna si imi mai amintesc cum a fost la Golaniada!!! Da, imi amintesc de acea borna Zero de securisti adusa in PU si pe cel care statea langa ea din fotografia respectiva. Cand am fost in PU, am fost alaturi de Doru Maries, Dumitru Dinca, Nemtiu si din atitudinea lui de atunci nu l-am suspectat c-ar fi informator la unitatea de care promeniti. Cat am fost in PU, singurul care a era pe fata alaturi de Securitate si securisti era Marian Munteanu care a introdus cenzura in acel balcon nepermitand vorbitorilor sa critice activitatea baietilor cu ochii albastrii si opunandu-se mitingurilor de protest la TVR care era pro-fesene pe fata si transmitea informatii eronate despre acea miscare. Eu am povestit ceea ce am azut cu ochii mei, nu ma inventat absolut nimic. In ceeace priveste ca optiune politica dupa Dec. 89 m-am inscris in PNL si dupa ce am vazut ca Radu Campeanu juca dublu cand cu PNTCD cand cu FSN am parasit acest partid si am trecut la taranisti. Eram anti-FSN. S-au venit minerii si totul a fost facut tabula rasa. Si nu i-am suportat FSN pana a parut in scena Basescu si a pus tara cap compas pe directia Baneasa. Din acel moment, incet, incet datorita politicii PSD am inceput sa-i simpatizez cat de cat. Si pe parcurs m-am convins ca PSD alaturi de Alde sunt sigurele partide care se zbat sa faca ceva petru tara asta. Un PSD care s-a inscris pe aceasta liniei datorita lui Dragnia din care ati facut o tinta de bataie la fel ca si #rezist si securistii lui Helvvig si Pahontu. Iar acum dupa ce Dragnia a ajuns la puscarie continuati sa-l tineti in vizor conform inclinatiilor de luptator darz impotriva coruptilor indicati de Johannis, SRI, USR, PMP si PNL. In ceea ce priveste pe Doru Maries stiu foarte bine ca Doru Maries era presedintele Aliantei Poporului care-si avea sediul pe colt, vis-a-vis de Magazinul Victoriei dar special am scris ca conducea Asociatia 16-21 Dec, sa vad daca cineva este vigilent si ma ataca pentru ceea ce am postat pe acest site. Parca din cate imi amintesc eu, Doru Maries a avut legaturi cu acea asociatie si mai apoi a format Alinata Poporului. Iar daca atunci Doru Maries mi s-a parut ok, acum nu mai am nici un respect pentru activitatea lui politica de azi. In rest, continuati sa-l urati pe Dragnia si sa visati ca fara el tara asta va deveni o democratie adevarata, dar nu intelegeti ca nu maine ci la pastele cailor. Vad ca nu sunteti asa de vocal impotriva protocoalelor SRI-DNA, derapajelor din justitie, celor din USR, PNL si #rezitentilor drogati si anarhisti. Aveti capul compas, pus impotria lui Dragnia si a celor care-l simpatizeaza pe acesta. Asa ca traiasca lupta pentru pace alaturi de Johannis, Helvvig, Poahontu, Orban, Barna, Rares Bogdan. Iar faptul ca ati pierdut timpul sa-mi consacrati un articol asa de lung ma face sa inteleg ca numai vreo vrabiuta din padure v-a indemnat s-o faceti. Sa aveti o zi buna dupa cum va este sufletul de curat.

  • Ești obraznic și mincinos. Gata, ajunge, nu mai ai ce comenta pe aici, ești banat. Poți merge să-ți depui icrele otrăvite prin alte părți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.