Lichele

Două lichele: Bogdan Chirieac și Cristian Tudor Popescu

                    Bogdan Chirieac și CT Popescu   Am tot așteptat Summit-ul NATO […]

 

                  Bogdan Chirieac și CT Popescu

 

Am tot așteptat Summit-ul NATO și, mai apoi, întîlnirea celor 7 de la Taormina, destinată mediului economic. Să nu credeți că muream după rezultatele discuțiilor și după conținutul documentului final. Marile înțelegeri și-așa nu ajung la noi decît după ani și ani. Pe mine mă interesau schimbările impuse de Donald Trump și dacă la sfîrșitul reuniunii impetuosul președinte american dă fuga pînă la București. Înainte de a-l vedea urcîndu-se în Air Force One și de a se întoarce peste Ocean, n-am avut curajul să rîd de știrea-bombă lansată de Chirieac. Adică să bat în cuie prostia lansată de analist acum două luni. Și dacă Trump, așa imprevizibil cum este, zice, gata, zburăm la București, măcar pentru cinci sau opt ore! Să văd și eu ce fac Becali și Ilie Năstase! Și ce mai scrie Bogdan Chirieac! Omul nostru, adică scăldatul în unt și margarină Bogdan Chirieac, mare artist al dumelor pe domeniul externelor, a fost cel care a lansat marea veste legată de vizita scurtă a președintelui american în România. Cică persoane și informații credibile de la Casa Albă i-au scăpat lui despre o vizită a lui Trump în România. Probabil că informatorul lui Bogdan Chirieac era surd de urechea stîngă. Și a recepționat pe cea dogită că un Trump pleacă spre București, fără să înțeleagă care despre care este vorba. Iar pescuitorul de știri al lui Bogdan Chirieac a crezut că este vorba despre președintele Trump, nu despre un june vînător Trump.

Bogdan Chirieac este jumătatea lunecoasă a unui tandem stricat de ceva vreme. El s-a născut la fostul Adevărul, cînd CT Popescu era de partea minerilor, iar Chirieac cînta de zor de partea FSN-PDSR-PSD. Prin 1997, această acritură stilistică (mă refer la Popescu), e drept, uneori extrem de expresivă, profețea spargerea României. Marile lui panseuri n-au depășit însă limita unor isterii pe subiecte morale, iar analizele sale s-au proptit în interpretări stupide, cel mai adesea non-democratice. Pentru Popescu a contat întotdeauna exagerarea, și mai puțin adevărul și obrazul. Tandemul Bogdan Chirieac-CT Popescu a făcut din ziarele Adevărul și (mai tîrziu) Gândul publicații fără sare și piper, dar și fără substanță, și fără cîrmă. De-aia s-au și scuturat din ele.

Cristian Tudor Popescu, Bogdan Chirieac și Adrian Ursu la sicriul șefului de clan, Dumitru Tinu, decedat în condiții misterioase.

Cristian Tudor Popescu, Bogdan Chirieac și Adrian Ursu la sicriul șefului de clan, Dumitru Tinu, decedat în condiții misterioase.

Vedetele noastre seamănă mult cu Ciutacu și Rareș Bogdan. Mai tinerii confrați ai lui Chirieac și Popescu, adică Ciutacu și Rareș Bogdan, au și ei „meritele“ lor în strălucirea chioară a presei de azi. Juniorii lui Chirieac și Popescu au ajuns să facă din dezbaterea de televiziune o circotecă patriotică agresivă și penibilă. Parcă am asista la versiunea 2017 a lui Vadim și Becali!

Din punctul de vedere al aparițiilor, cei doi nu sunt decît actorii de fiecare seară ai dezbaterilor politice. Pe de-o parte, CTP-ul sfîșie nimicuri și declarații politice sub privirile admiratoare ale unui director de televiziune prostit de delirul interlocutorului. De partea cealaltă, Chirieac este actorul ambulant care își face rolul pe la toate televiziunile care îi deschid ușa. Cu ce s-a ales Chirieac din aceste apariții confuze și tăvălite prin vaselină lecții de înțelegere a politicii?

Cu contracte profitabile (la un moment dat, o firmă de distribuit tehnologie, Motorola, a făcut 25 de milioane de dolari) și cu o prietenie istorică, demnă de antologie și de răcoroase penitenciare. Este vorba de marea admirație și îngăduință față de tandemul Elena Udrea-Dorin Cocoș. Noroc de la Dumnezeu că aspirațiile sale de a deveni secretar de stat la Externe s-au lovit de un categoric „marș la comentarii, nenicule!“.

Donald Trump n-a venit în România, lăsînd descoperită duma lui Bogdan Chirieac și obligîndu-ne să ne aducem aminte cît de antiamerican era și CT Popescu.

                                                                                                                        Cornel NISTORESCU

Sursa: Cotidianul

2 Comments

  1. gogu

    gunoaie

  2. ion ion

    Vai de mine ce seamana poza cu cele de la moartea lui Gh Gh. Dej. De paza la catafalc Sinistra poza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *