Internet

Mircea Cărtărescu, premiul Nobel pentru pupincurism

    Mircea Cărtărescu, „Fiziognomie…”, „Contrapunct” (*), nr. 3/1990: „În ultimul timp mă cam deprimă unele supoziţii ale Europei libere, apelurile […]

 

 

Mircea Cărtărescu, „Fiziognomie…”, „Contrapunct” (*), nr. 3/1990: „În ultimul timp mă cam deprimă unele supoziţii ale Europei libere, apelurile Doinei Cornea şi, fireşte, în alt plan, comentariile agramate ale câte unui «om de pe stradă», care deja văd în Front o conspiraţie a comuniştilor. (…) Cele ce voi spune, în continuare, vor părea, poate, frivole. Dar a gândi politicul doar în termeni politici mi se pare insuficient. Omul obişnuit nu gândeşte numai aşa. Sau nu doar gândeşte, mai şi simte. Oricum, profit de condiţia mea de «poet» (adică de naiv, în limbajul familiar) ca să spun că îmi plac, îmi sunt simpatici câţiva membri ai actualei conduceri. Fiziognomia e o ştiinţă veche şi cu implicaţii profunde (…). Îmi plac, deci, expresia feţelor şi felul de a fi ale lui Ion Iliescu şi Petre Roman. Intuiţia îmi spune să merg pe mâna lor. Mi-e absolut imposibil să-i bănuiesc de joc dublu, de «comunism camuflat», de sete de putere, de voinţă de dictatură personală, sub o formă sau alta. Nu-i greu să-ţi dai seama că sunt extrem de inteligenţi şi că au o competenţă politică indiscutabilă. Petre Roman (a cărui expresie îmi aduce, uneori, vag, aminte de cea a lui N. Manolescu) a ieşit excelent din clenciul atent şi viclean construit al televiziunii franceze. Despre Ion Iliescu auzisem deja de câţiva ani tot felul de legende. Mi-e neclar prin ce mecanism a ajuns în locul unde se află acum, dar mi se pare omul cel mai potrivit.”

1 Comment

  1. gica70

    „În ultimul timp mă cam deprimă unele supoziţii ale Europei libere, apelurile Doinei Cornea şi, fireşte, în alt plan, comentariile agramate ale câte unui «om de pe stradă», care deja văd în Front o conspiraţie a comuniştilor. (…) Cele ce voi spune, în continuare, vor părea, poate, frivole. ”
    Cred ca se referea la Frontul Salvarii (parca am mai auzit ceva cu salvarea asta dar nu legat de 112 ci de un alt partid) Nationale. Iata, eu sunt unul dintr-a ceia de pe strada cu un comentariu “anagramat”; la acea vreme s-a stabilit ca FSN-ul sa nu participe la alegeri pentru ca era ceva prea batator la ochi, era un conflict urias de “interese”..dar stiti bine ce-a urmat. Iar tu, mare “neagramat”, poetul poetilor, asa frivol cum esti, chiar nu ai realizat ce a insemnat pentru noi, Poporul Roman, aceasta “ciuma rosie”? Desigur este o intrebare retorica.

    ” Îmi plac, deci, expresia feţelor şi felul de a fi ale lui Ion Iliescu şi Petre Roman. Intuiţia îmi spune să merg pe mâna lor. Mi-e absolut imposibil să-i bănuiesc de joc dublu, de «comunism camuflat», de sete de putere, de voinţă de dictatură personală, sub o formă sau alta. Nu-i greu să-ţi dai seama că sunt extrem de inteligenţi şi că au o competenţă politică indiscutabilă. Petre Roman (a cărui expresie îmi aduce, uneori, vag, aminte de cea a lui N. Manolescu) a ieşit excelent din clenciul atent şi viclean construit al televiziunii franceze.”
    Nici Ceausescu nu a avut parte de o asa saliva asa calda si dulce prin acele locuri unde soarele nu ajunge..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *