Observator

Ruperea de oase pentru Kovesi

De la mineriadele din 1990 n-am mai văzut o asemenea încleștare. Și atunci demarcațiile între tabere erau la fel de […]

De la mineriadele din 1990 n-am mai văzut o asemenea încleștare. Și atunci demarcațiile între tabere erau la fel de nete. Numai că atunci C.T. Popescu era de partea FSN-ului, iar Rareș Bogdan reprezenta partea gongorico-penibilă a Vetrei Românești. Vatra Românească a lui Rareș Bogdan sună acum ca un amplificator german defect, rămas dintr-un război de care oamenii abia își aduc aminte. Marele servant al stîngii de la Adevărul, printr-un carambol greu de explicat, a ajuns un internaționalist de vază, un isteric de serviciu și un filoamerican. Noua generație de patrioți arată ca niște țîngălăi în pantaloni scurți, obsedați de guma de mestecat și care se încurcă la „Muma lui Ștefan cel Mare“. Toată trupa care cîntă melodiile Binomului vrea să-i sfâșie pe Tudorel Toader și pe Dragnea. Cap de haită – C.T. Popescu. La coada turmei, un cîntăreț care a descoperit că are mai mare audiență la puștime atunci cînd vorbește, nu atunci cînd cîntă.

Mărturisesc că mă lasă nepăsător tot acest război între tabere. În fapt, el ascunde nevoia de control asupra acestui cap de pod din Estul Europei. Prin 1998-2000, CTP încerca să joace același rol al antiamericanilor de la Scânteia și Adevărul. Acum, după ce batalioane de combatanți au schimbat orientarea, CTP-ul combate ca un soldat american (dintre cei dezertați de pe fronturile care dau bătăi de cap).

Să-i lăsăm însă pe combatanți și să încercăm să revenim la problemă. PSD-ul ar vrea s-o vadă pierdută pe Kovesi, deși puzderia de dosare și de bube în cap îl face să tacă. Cine îl sprijină pe Tudorel Toader? Prim-ministrul care l-a chemat de urgență din Japonia? Mai mare inutilitate nici că se putea! Ca să decidă ce? Viorica Dăncilă este departe de a fi un politician de luat în seamă. I-a stricat rostul ministrului și l-a băgat într-o viteză pentru care nici ea, nici PSD-ul, nici Tudorel Toader nu erau pregătiți. I-au smuls o conferință de presă întîrziată, în care ministrul a citit un raport pe care la fel de bine putea să-l transmită și pe e-mail. Vorba Alinei Mungiu, mult mai deștept ar fi procedat dacă l-ar fi tradus în cîteva limbi de circulație sau măcar în engleză (nu cea vorbită de Viorica Dăncilă, Laura Kovesi sau Liviu Dragnea) și l-ar fi trimis pe la toate cancelariile importante, inclusiv la Bruxelles. Și abia apoi l-ar fi lansat. Dar pregătit, nu așa, ca un patefon pus să cînte în mijlocul pieței.

Stilul Tudorel Toader va rămîne proverbial în conferințele de presă din România. Dar dincolo de stil, ministrul Justiției a venit cu 20 de puncte care se referă la abuzuri, greșeli și ilegalități. Sunt ele adevărate sau nu? Geaba a zis Klaus Iohannis că sunt neclare. A încercat și el să se scoată dintr-o situație fără replică. Cele 20 de puncte sunt ca tabla înmulțirii. Nici bădia de la Parchetul General, cel care s-a chinuit să numere 12 brățări de aur, nici Dogioaica, nici CTP-ul, nici Rareș Bogdan cu ai săi trupeți nu au găsit greșelile din cele 20 de puncte. Este drept că ei sunt juriști cum sunt și eu. Plus că au vînă și energie de propagandiști. În stilul acesta isteric sau de protest à la Piața Victoriei și Piața Mare din Sibiu, Tudorel Toader este vinovat pentru că are un neg și chelie, pentru că vine de la Iași și pentru că alunecă mai ușor ca pe patine la fiecare răspuns care nu-i place. Dar toate acestea n-au nici o legătură cu greșelile și abuzurile comise de DNA și de Laura Codruța Kovesi.

Drept care, toată hămăiala lui CTP, a lui Rareș Bogdan, a Dogioaicei și a lui Tăpălagă mă lasă rece.

Și pentru PSD, și pentru DNA și CSM, cele 20 de acuzații rămîn ca niște pietre greu de urnit sau de îngropat în țipete de mahala. Cînd vor cădea 10-15 dintre acuzații, mai vorbim. Pînă atunci PSD-iști rămîn la fel de corupți și de mici, iar adversarii lor, la fel de isterici și de ofticoși pentru că nu le pot sufla puterea.

Eu aștept juriștii care să demonteze acuzațiile. Sau instituția care să le confirme. Hămăielile acestea, cu atac la DNA, la justiție, la statul de drept, la democrație, nu sunt decît un tărăboi găunos.

                                                                                                                                  Cornel NISTORESCU

Sursa: COTIDIANUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.