Cadran international

Shmuel Avukia: Țiganii sunt descendenții tribului israelit Simeon

     Legătura evreiască-țigănească: Sunt țiganii descendenți ai tribului lui Simeon? Cercetătorul israelian a creat Forumul evreiesc-țigănesc după descoperirea legăturii […]

 

   Legătura evreiască-țigănească: Sunt țiganii descendenți ai tribului lui Simeon?

Cercetătorul israelian a creat Forumul evreiesc-țigănesc după descoperirea legăturii biblice dintre evrei și poporul țigănesc. De la publicarea rezultatelor sale de cercetare, a fost contactat de mii de membri ai comunității țigănești și sute s-au întâlnit în Israel pentru întâlniri cu membrii forumului.

Sute de țigani. s-au adunat în Israel pentru conferințe ca urmare a descoperirii de către savanți a unei legături biblice între evrei și țigani. Potrivit lui Shmuel Avukia din comunitatea lui Kokhav Yaakov, unul dintre organizatorii acestor conferințe, poporul țigănesc este descendent din tribul israelit Simeon.

„Cu câțiva ani în urmă, am început să studiez temeinic textele biblice”, spune Avukia, care de mai mulți ani studiază legătura evreiască-țigănească. „Nu doar superficial, în ceea ce citim în Torah în fiecare săptămână, dar în mai profunzime. Și acolo am dat peste problema țiganilor.”

„Am descoperit lucruri foarte interesante despre legătura lor cu poporul evreu. A fost foarte mare și am început să vorbesc despre asta puțin pe Facebook și pe Internet și a fost un răspuns imens. Am primit multe reacții și am decis să realizez un pas mai departe și să creez Forumul evreilor-țigani”

                      „Țiganii știu că sunt de origine evreiască”

Forumul a avut loc la Ierusalim pentru prima dată la începutul lunii decembrie 2017. Aproximativ 60 de turiști romi din Franța au sosit în Israel pentru o serie de întâlniri cu Avukia și alți membri ai forumului. Impreună, au creat un simbol combinând o stea a lui David și roată cu spițe din steagul tíganilor. În timpul adunării, Avukia a prezentat rezultatele studiului său, care a concluzionat că poporul țigan este descendent al tribului lui Simeon.

forum

„Tiganii stiu ca sunt de origine evreiasca, dar nu au nici o dovada. Cred că împreună cu cercetarea și lucrurile pe care le vom învăța despre comunitatea țigănească, despre tradițiile și sursele acesteia, vom putea să punem lucrurile împreună ”.

Într-o conferință adresată delegației țigănești, Avukia a spus că primul verset pe care l-a găsit, indicând legătura dintre evrei și țigani, este din Cartea Genezei: „Esau a spus:” Atunci lasă-mă să las pe unii dintre oamenii mei cu voi. „Potrivit lui Avukia, interpretările mai profunde ale versetului, și mai ales a „părăsirii” lumii, ar putea fi o referire la alte lucruri, în afară de sensul literal.

                   „Dacă avem dovada, nu o putem ignora”

De la publicarea constatărilor sale, Avukia a fost contactat de mii de membri ai comunității țigănești, iar sute dintre ei au vizitat deja Israel pentru întâlniri suplimentare.

„Sunt în contact cu mai mulți reprezentanți ai comunităților țigănești din Franța, Finlanda, Spania, Rusia și chiar Statele Unite”, spune el.

Ce te-a condus să cauți o conexiune evreiască care nu a fost niciodată dovedită?

„Vedem o legătură istorică între oameni. Naziștii, de exemplu, au căutat să anihileze doar doi oameni – evreii și țiganii. Și există și alte contexte istorice. Cred că dacă avem dovezi că am găsit un trib pierdut, nu putem ignora acest lucru. ”

          Are autoritatea rabinică confirmarea cercetării dvs.?

„În prezent lucrez la un videoclip și la o carte care va prezenta toate dovezile și cercetarea completă. După aceea, îl vom prezenta rabinilor și autorităților halahice.”

                         Presupun că nu o vor accepta

„În mod evident, majoritatea oamenilor vor încerca să o arunce, dar eu urmăresc logica evreiască – este doar ceea ce pare imposibil să se întâmple în cele din urmă, ca și înființarea Statului Israel. A fost un vis care părea imaginar, dar aici suntem.

„Este clar un proces, și suntem doar la începutul drumului și trebuie să o facem inteligent și încet. Dar dacă este adevărul, se va materializa în cele din urmă.”

                                                                                                           Sursa: Ortodox Info

 

 

9 Comments

 1. alex

  Alta diversiune jidaneasca!

 2. EUGEN

  Buna ma numesc serban Eugen,sunt reprezentantul As. de Cultura a Romilor din Romania Cheudeana,cu sediul in Baia Mare,am citit acest comunicat informativ si sunt interesat si eu de a primi invitatii la asemenea intalniri,multumesc pt. atentia acordata

  • Delia

   Nu trebuie să fii doctor în istorie să ştii de unde provin țiganii! Cu toată stima…stați calm că această poveste a lui Avukia nu e adevărată ci doar o diversiune mincinoasă. Originea tuturor țiganilor este din triburile nomade din Nord vestul Indiei şi o mică parte de lângă granița de vest a Pakistanului. Țiganii au emigrat timp de câteva generații spre Europa ìncepând cu aproape 800 de ani în urmă. Sunt foarte multe dovezi scrise şi chiar dacă nu ar fi puteți să comparați fizionomia şi culoarea pielii cu cei din India şi Pakistan. În plus foarte multe cuvinte sunt exact la fel cu dialectele de origine. Iar ca ultima dovadă pentru cine e inapt să înțeleagă…poate face testele ADN de ultimă tehnologie csre poate spune exact zona geografică de originea. Exodul țiganilor a fost lung şi plin de aventură întrucât ei fiind nomazi nu voiau nici să muncească şi să-şi cumpere terenuri sau sa construiască case nici să se integreze în societate…aşa că preferau să fie nomazi liberi în călătorii ori argați. Dar la început majoritatea erau meseriaşi tradiționali foarte buni. Din cauza că au migrat de sute de ani țiganii nu mai au o țară a lor. Însă “Povestea cu furatul” la țigani e cea mai interesantă întrucât indienii la origine -nu fură deloc! Nici dacă sunt foarte saraci! Această problemă cu furatul(nu generalizez.. dar din păcate e super adevărată) a fost adoptată şi moştenită(din păcate ) din cauza faptului că au fost marginalizați de societate tocmai din cauza lor din lipsa dorintei țiganilor de adaptare… asa ca dacă țiganii ar fi fost evrei ar vorbi în dialect de ebraică nu în dialect indian…

   • Cristian

    Și cum au ajuns in nord vestul Indiei?

 3. Dac Roman

  Prin aceasta teoriei evreii vor sa se faca stapani pe toate tarile unde traiEsc tigani.

 4. Jinga

  Ce aiureala! Unii sunt indoeuropeni,ceilalti semiti! O teza care nu e susținută lingvistic sau arheologic!

  • gigimosu

   Israelul, acum nu prea mai are un culoar de marire a populatiei pe termen scurt.Asa ca iata ca gasira o populasie avida de trai fara munca.Sa le fie de bine!!

  • Majoritatea evreilor de astazi sunt kazari,de neam turanic,nu semiti.
   Tiganii,dupa limba sunt indoeuropeni si India,pentru prima data i_a recunoscut printr-un oficial.

 5. Mihai Daniel Ionuț

  Sunt țigani din Israel și sunt și din India

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *