Cadran international

Declarația Ministerului de Externe al Republicii Cuba: Guvernul S.U.A. alocă fonduri de milioane  pentru a stopa cooperarea cubaneză în domeniul medicinei

  Ministerul Relațiiilor Externe denunță și condamnă energic  recenta agresiune contra Cubei  de către  Guvernul Statelor Unite printr-un program al […]

 

Ministerul Relațiiilor Externe denunță și condamnă energic  recenta agresiune contra Cubei  de către  Guvernul Statelor Unite printr-un program al USAID destinat să finanțeze activități și culegerea de informații pentru a discredita și sabota  cooperarea internațională pe care Cuba o acordă  în domeniul sănătății în zeci de țări și în beneficiul a milioane de persoane. Este vorba de o acțiune care se adaugă la presiunile grosolane exercitate  asupra câtorva guverne  pentru a  stopa cooperarea cubaneză și eforturile făcute în același scop ca programul  special de ”parole” destinat furtului de resurse umane  formate în Cuba.

Centrul calomniei imorale constă în afirmația, fără nici o  bază reală, că Cuba practică traficul de persoane sau sclavia, denigrând munca merituoasă pe care o desfășoară în mod voluntar  și au desfășurat-o de-a lungul istoriei sute de mii de profesioniști și tehniceni sanitari cubanezi în câteva țări, în mod deosebit  din Lumea a Treia.

Este vorba de o ofensă adusă programelor bilaterale și interguvernamentale de cooperare, toate stabilite în mod legitim  între guvernul cubanez și  guvernele din zeci de țări, care au fost  consecvente în respectarea jaloanelor  trasate de Națiunile Unite referitoare la cooperarea Sud-Sud și au răspuns condițiilor de sănătate pe care guvernele respective le-au definit  în mod suveran.

Este un atentat la efortul solidar care a primit recunoașterea comunității internaționale și elogiile specifice ale celor mai înalte foruri  ale Națiunilor Unite, Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Panamericane a Sănătății..

Aceste  minciuni sunt revelatoare pentru fața morală josnică a guvernului Statelor Unite și a politicienilor care se dedică negoțului cu agresiuni contra Cubei. Campania dispune de fonduri de milioane și complicitatea marilor  media, și în mod special  a unor reporteri fără scupule care își sacrifică presupusa imparțialitate și  obiectrivitate în slujba intereselor politice ale guvenului Statelor Unite.

Timp de decenii și până astăzi, în țările  cu condiții economice dintre cele mai defavorabile, această cooperare s-a acordat și se acordă  ca un gest de solidaritate, cheltuielile fiind acoperite de Cuba practic în totalitate.  Tot așa și  pe linia  concepției Națiunilor  Unite în materie de  cooperare între țările în curs de dezvoltare , cooperarea este oferită în câteva țări pe baza complementarietății și a compensației parțiale pentru serviciile prestate.

Este  vorba de schimburi total juste și legitime între țări în curs de dezvoltare , între care multe  dispun de bogății naturale, dimensiuni economice sau grade de dezvoltare industrială  superioare față de Cuba, dar care nu dispun de resurse umane  pe care statul nostru a reușit să  le formeze, de profesioniști devotați și umaniști, dispuși  din proprie voință să lucreze în condițiile cele mai dificile.

Tehnicienii și profesioniștii cubanezi care participă  în aceste programe o fac în mod absolut liber și voluntar.  Pe timpul în care își îndeplinesc misiunea, continuă să/și primească salariul integral în Cuba, dispunând și de un salariu în țara  de destinație, împreună cu alte forme de compensații.

În cazurile în care Cuba primește compensații pentru cooperarea prestată, acești colaboratori au meritul de a aduce o contribuție valoroasă, justă și total legitimă la finanțarea  susținerii și dezvoltării  sistemului de sănătate publică  și gratuit care este accesibil tuturor și fiecărui cubanez în  parte, precum și pentru programele de cooperare care se desfășoară în multe părți ale lumii.

Accesul la sănătate este un drept al omului și Statele Unite comit o crimă vrând să-l refuze sau să-l interzică din motive politice sau de agresiune.

                                                                                                        Havana, 29 august 2019

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *