Abuzuri

La Târgu-Mureş, alegătorii acuză! (IV)

     În atenţia Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Guvernului României De la data apariţiei celei de-a treia […]

 

   În atenţia Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Guvernului României

De la data apariţiei celei de-a treia părţi a acestei anchetei şi până azi au trecut 4 săptămâni. A fost un august fierbinte- atât pentru “căminarii” rezidenţi ai Centrului social- adăpost de noapte din Str. Rozmarinului 36 cât şi pentru cei care, conform Legii protecţiei sociale 272/ 2004 ar fi trebuit să-i apere, începând cu primarul Dorin Florea şi penalul său consilier personal Claudiu Maior, vice-primarii Makkai şi Papuc şi sluga lor preaplecată, directoarele din cadrul D.A.S, Maier Mihaela şi Todoran Corina. Aceasta din urmă a fost propulsată pe orbită din postul de directoare la grădiniţa Rozmarin. Cercetând anumite documente am avut ocazia să aflu adevăratul motiv pentru care acest grup infracţional s-a organizat în tabără adversă: au trecut clădirea în care se află Centrul social din proprietatea Statului în proprietatea Municipiului Târgu-Mureş. Aşa cum veţi vedea în continuare,  gaşca criminală, călcând peste cadavre, a folosit tot armamentul din dotare pentru a-şi atinge obiectivele, dintre care cel mai plauzibil este schimbarea destinaţiei clădirii în scop de afaceri personale. Că doar se apropie alegerile şi trebuie să cotizeze la şefii lor din Bucureşti! Menţionez că în imediata apropiere oamenii primăriei au cumpărat două case care urmează a fi demolate iar lângă Centru există o altă clădire dezafectată de mai mulţi ani, pe care sunt sigură că vor să o folosească în aceleaşi scopuri, iar oamenii îi încurcă….

Înainte de a relua firul cronologic al evenimentelor îl voi aduce în prim-plan pe Bârciu Aurelian Eugen – bărbatul de 43 de ani care, faţă de demonstraţia de forţă a jandarmilor lui Filipaş, a agenţilor poliţiei locale şi municipale din 9 august şi-a turnat benzină pe cap, cu intenţia de a-şi da foc.

Cunoscând foarte bine sistemul represiv al statului român mafiot, sunt sigură că acţiunea de intimidare a fost pusă la cale de minţile bolnave ale unor securişti care activează la nivelul acestor instituţii de forţă. Ca şi în cazul evacuării mele abuzive, am toate motivele să cred că nu s-au întocmit documentele legale pentru intervenţia în asemenea situaţii, ci s-au dat simple telefoane… practică frecventă,  prin care vinovaţii sunt exoneraţi de răspundere.

Să ne întoarcem la Eugen: când au văzut că şi-a turnat benzină, jandarmii au intervenit şi au chemat un echipaj al pompierilor. Ajunşi la faţa locului în timp record, cei de la ISU şi-au demonstrat încă o dată  profesionalismul: i-au acordat primul ajutor după care l-au dus  cu ambulanţa la psihiatrie. După câteva zile de la acest eveniment, am fost cu liderul grupului Bogdan Oltean şi cu un cameraman de la TVR Naţional  să-i luăm interviu. Prima dată ne-am dus la Clinica de psihiatrie II, condusă de dr. Aurel Nireşteanu. Conform instrucţiunilor primite de la şef, portarul ne-a interzis să intrăm în clădire fără aprobarea lui Ovidiu Gârbovan, „menajerul”  Spitalului Clinic Judeţean Mureş. De o astfel de  interdicţie am avut parte în acest an  în calitate de  aparţinător al unui membru de familie internat la ei. Înafara unei hotârâri judecătoreşti  de interdicţie a accesului, numai existenţa unor lucruri grave- cum ar fi starea de degradare a clădirii sau aspecte legate de malpraxis- pot determina conducerea unei instituţii să măsuri prohibitive. Aşadar portărelul ne-a îndrumat să mergem la subsol, la camera de gardă. Acolo am aflat că Eugen a mai fost internat la psihiatrie şi că defapt este pacientul Clinicii de Psihiatrie I, condusă de domnul profesor Gabos Grecu Iosif.

Deşi între cele două clinici există un protocol prin care pacienţii doctorilor unei clinici sunt transferaţi a doua zi de la clinică care i-a internat în regim de urgenţă, transferul acestui pacient nu s-a efectuat a doua zi, 10 august, conform protocolului, ci în 13, după ce Nireşteanu a prins de veste că vrem să-l vizităm pe Eugen. Deşi nu ne-a permis să intrăm, ştiam cum arată acest spital aflat sub tutela directă a UDMR-iştilor Consiliului Judeţean- condus de Peter Ferenc. Fotografiile vorbesc de la sine despre dezastrul din sistemul de sănătate publică…

În cele din urmă l-am găsit pe Eugen, cu care am avut o scurtă discuţie:

Reporter: Ce v-a determinat să recurgeţi la acest gest extrem?

Bârciu Eugen: Am făcut gestul în semn de solidaritate cu toate persoanele abuzate de către oamenii primăriei , din care fac parte şi cele două direcoare de la D.A.S. Deşi ei sunt cei care, după lege, ar trebui să ne reprezinte şi să ne apere, ne-au demonstrat pe faţă că sunt duşmanii nostri, ai oamenilor săraci. Este inadmisibil să ne dea afară ca pe nişte câini,în prag de toamnă, maiales că în toate familiile există copii, din care mulţi trebuie să înceapă şcoala!

Rep.: Din spusele tovarăşilor de suferinţă am înţeles că aţi fost evacuat din Centru în urmă cu câteva luni şi că actualmente dormiţi în spatele clădirii, într-un fel de construcţie în care bate vântul, care nu are nici uşi, nici ferestre. Este adevărat?

B.E.: Este adevărat… din păcate Szekely Istvan m-a aruncat ca pe o zdreanţă, asta este a şaptea lună de când sunt pe drumuri. Am fost dat afară deşi nu am făcut niciodată scandal, am lucrat cu ziua în construcţii, nu am băut şi mi-am văzut de treabă fără să deranjez pe cineva. Motivul a fost acela că nu am buletin de Târgu-Mureş…

În 2010 am avut un accident de maşină pe trecerea de pietoni ; am avut fracturi la ambele picioare şi la coloană. Am fost transportat la Bucureşti, unde am fost operat. În urma operaţiei am fost transferat la căminul din Sighişoara, în scaun cu rotile, loc în care am stat circa 3 ani. Am avut condiţii excelente, am primit 3 mese pe zi, aveam şi televizor.Apoi am revenit la Târgu-Mureş. Am 43 de ani, provin din sistem; părinţii mi-au murit în urmă cu câţiva ani şi înafară de sora mea care e căsătorită în Proştea, jud.Sibiu, nu am pe nimeni…

Rep.: Ce pregătire aveţi? Unde aţi lucrat?

B.E.: Am terminat 8 clase şi m-am calificat în meseria de zugrav -zidar. Am lucrat cu ziua în mai multe locuri, pe unde am găsit iar înainte de alegeri am lucrat şi pentru primarul Florea: am lipit afişe electorale prin care i-am făcut reclamă, dar acum îmi pare rău. Ăsta şi cei din jurul lui trebuie daţi jos. Noi, cei săraci, avem nevoie de oameni care să ne apere, nu care să fure şi să îşi bată joc de noi!

Rep.: Cum sunteţi tratat în spital?

B.A.: Mulţumesc lui Dumnezeu, foarte bine. Medicii de aici îşi fac datoria. Din cauza benzinei pe care mi-am turnat-o pe cap am avut iniţial probleme cu ochii, dar doamna profesor Gaboş m-a trimis la oftalmologie pentru control şi tratament.

Rep.: Ce le transmiteţi prietenilor de la centru?

B.E.: Că sunt alături de ei şi că mă lupt în continuare cu mafioţii din sistem!

După interviul luat pacientului(n.a: care , conform scrisorii medicale a fost externat la data de 02.09.2019) şi trimis pentru cazare la Centrul Social Sighişoara) am avut o convorbire cu alte victime ale tandemului Florea- Maior.

Irimia Lucian: Sunt pensionar de boală, am 41 de ani… după cum vedeţi din ultima scrisoare de ieşire din spital a medicul curant  Gliga Mirela Liana din  09.05.2017, sufăr de:  boală renală cronică stadiul III B , hiperuricemie asimptomatică, hipertiroidism secundar normocalcemic, anemie severă hiposidermică, hipertensiune arterială grad 2 cu risc cardiovascular mediu, cardiomiopatie hipertensivă, bloc minor ramură dreaptă, sindrom anxios…pot muri în orice moment dacă mă enervez iar ei ştiu asta!

În data de 14 august am fost chemat la Szekely în birou, care mi-a spus: Ţi-am rezolvat problema la azilul de bătrâni din Căpuşu de Câmpie. Vei avea o cameră curată, cu televizor, în care vei locui singur. Asta a fost promisiunea, căci când am ajuns la Căpuşu, situaţia a fost cu totul alta. Am fost repartizat în salonul numărul 6, cu 5 bătrâni invalizi care îşi făceau nevoile pe ei. Podelele erau pline de excremente şi bălţi de urină.  Din această cauză camera duhnea ca o hazna, fiind o adevărată sursă de infecţie. Întrucât aerul era irespirabil, am fost constrâns să stau toată ziua afară. Masa de prânz era o lătură…într-una din zile, în ciorba de zarzavat am găsit un castravete murat din care cineva muşcase. Să nu vorbesc de farfurii, toate erau din tablă, ruginite, iar tacâmurile unsuroase, nespălate. Şi asta pentru că bolnavii care se pot deplasa le spală cum dă Domnul şi cu ce apucă. Tot ei spalăşi sala de mese, camerele, holurile, baia, toaletele. Nu puteam să beau nici apă din cauza muştelor care au invadat acele spaţii insalubre.. Deşi am doar atacuri de panică, nu îmi dădeau voie să ies în comună fără bilet de voie, porţile clădirii fiind închise cu lacăt. Psiholoaga de acolo mi-a reţinut toate actele, adică cardul de sănătate, cartea de identitate şi dosarul medical. A încercat să îmi reţină şi medicamentele, dar eu m-am opus, întrucât îmi era frică să nu îmi dea o supradoză. Din cauza mirosului pestilenţial am fost nevoit să iau somnifere ca să pot dormi. Puteam să mă îmbolnăvesc de hepatită în orice moment!

Am solicitat să fiu transferat în clădirea nouă, unde sunt condiţii bune, dar directoarea a refuzat categoric. Şi accesul la televizor mi-a fost restricţionat în funcţie de preferinţele portarului. Szekely e un bandit, un criminal, se gândeşte numai la el! După câteva zile m-am întors înapoi, în Centru.

Din documentele prezentate de Lucian am aflat că directoarea acelei instituţii insalubre se numeşte Sand Viorica Susana…

Dadi Anton: Înainte de Crăciun, Szekely şi asistenta Ştefania m-au băgat într-o cameră de la parter împreună cu un batrân, Panczi, de 82 de ani, care îşi făcea necesităţile pe el…În fiecare zi, după ce veneam de la lucru, îi făceam baie şi îl îmbrăcam. Situaţia asta a durat două luni, după care bătrânul a fost transferat la Căpuş. Au făcut asta în mod intenţionat, ca să plec de bună voie din centru!

Szakacs Iren: M-au dat afară acum trei luni, fără nici un motiv. Am fost internată la psihiatrie de 3 ori. Ultima oară m-au trimis la Cluj, iar după ce-am venit de acolo nu m-au mai primit. Nu am nici o sursă de venit, nici act de identitate. Dorm prin parcuri şi în Weekend, pe cartoane. Uitaţi ce boală am la picior şi nu am medicamente, la vârsta asta am ajuns să trăiesc din mila oamenilor…

Într-adevăr, la data la care am stat de vorbă cu această persoană bătută de soartă, stătea pe o bancă în parcul trandafirilor, loc în care am filmat-o şi am fotografiat-o.

Vass Juliana: am 59 de ani… sufăr de hipertensiune arterială, am făcut fibrilaţie la inimă. În urma unui accident am placă şi şuruburi în picior. Deşi am aceste probleme de sănătate, merg la lucru. Lucrez la Auchan ca femeie de serviciu, 8,5 ore pe zi. Cu drumul 10 ore. Ne trebuie orice bănuţ, pentru că şi soţul meu e pensionat de boală şi doar cu pensia lui nu ne putem descurca. Unde să plecăm? Cum să mergem la lucru dacă nu avem un acoperiş deasupra capului? Ăştia vor să devenim infractori, aşa văd! Luna trecută, Ştefania împreună cu Szekely l-au dat afară pe Precup Emil. Omul are 60 de ani, este bolnav şi nu are decât un ajutor social de 140 lei. Săracul doarme pe străzi, prin parcuri, pe unde apucă, e vai de capul lui că vine iarna…

Csurkuly Alexandru: După ce am primit somaţiile de la Primărie, am mers la D.A.S. să vorbesc cu doamna Todoran Corina, directoarea adjunctă. Ne-a spus în felul următor: „Veţi avea o mare surpriză în zilele astea. Se execută ordinul, evacuarea. Se pierde licitaţia la reparaţiile programate, se pierd banii respectivi.”

Deci…baza legală a acestor acţiuni de forţă ar trebui să o constituie un contract de antrepriză, autorizaţia de construcţie, o hotârâre a consiliului local fundamentată privind începerea acestor lucrări pe raportul unui inginer specializat în construcţii. După cum ştiu, primăria a executat cu locatarii centrului mansardarea clădirii, fără a evidenţia acest lucru în Cartea Funciară. Ca o mică-mare paranteză vă informez că, prin firmele create pe plan local de oamenii primăriei (MANSARDA  INVESTMENT, ALFA  CONSTRUCT) s-au efectuat de-a lungul anilor lucrări de reabilitare termică şi construcţia apartamentelor denumite “mansarde” fără licitaţii, contracte de antrepriză, autorizaţii de construcţie etc. în cadrul blocurilor din străzile Constantin Romanu Vivu, Făget , Secuilor Martiri, etc. În toate aceste lucrări ilegale în care fondurile europene prevăzute a se aloca au fost furate, proprietarii au fost pur şi simplu” jumuliţi” – a se vedea AFACEREA  MANSARDA apărută în „Justiţiarul”. Deşi noile apartamente trebuiau să intre în cadrul spaţiului locativ al primăriei, acestea au fost vândute la preţul pieţei, dosarul penal  4597/P/2015 instrumentat de procurorul ORZA  BOGDAN  în care Florea- Maior şi borfaşii primăriei ar fi trebuit să fie cercetaţi şi băgaţi la puşcărie, fiind clasat prin ORDONANŢA din 16.05.2017. Ţinând cont că au procurorii lor, judecătorii lor, executorii lor, într-un cuvând MAFIA  IMOBILIARĂ,. E clar că în acelaşi stil mafiot intenţionează să acţioneze şi în cosmetizarea Centrului cu societatea  CRONOS( o altă firmă înfiinţată peste noapte) conform modelului pus la cale în urmă cu 20 de ani!

Văzând că prima parte a experimentului lor nu dă rezultatele scontate şi nimeni nu pleacă de bună voie, hidoşeniile  primăriei  au schimbat macazul. La data de 16 august, prin Biroul Ececutorului Judecătoresc Szekely Szabolcs,  au trimis NOTIFICĂRI, prin care ameninţau oamenii că, dacă nu părăsesc imobilul în termende 5 zile, îi vor acţiona în instanţă. Nu se ştie cine a semnat hârtia în locul primarului Dorin Florea… Faţă de această nouă acţiune de terorism psihologic, cu rogojina aprinsă-n cap şi cu jalba în proţap, un grup de 20 de persoane( dintre care o femeie gravidă şi un copil), a luat drumul Bucureştiului. Se întâmpla în data de 20 august 2019.

La întoarcere, am stat de vorbă cu Bogdan Oltean, liderul grupului:

Rep.: Am auzit de acest tur de forţă pe care l-aţi întreprins la Bucureşti. Îmi puteţi da amănunte?

Bogdan Oltean: Da, într-adevăr, a fost un tur de forţă plin de peripeţii. Am pornit din Tîrgu-Mureş seara, cu trenul, fără bilete. Am vorbit cu “naşu”, încercând să-l înduplecăm . La Miercurea- Ciuc am fost daţi jos din tren de un ofiţer de poliţie şi o trupă de jandarmi formată din 7 persoane, condusă de Barabaş,  care l-a prins pe Florin şi l-a tras jos. Sigur că se primise ordin să facă acest lucru. Deşi le-am explicat motivul pentru care mergem, că suntem disperaţi şi terorizaţi, că nu avem bani, jandarmii nu au stat la discuţii…Cu chiu, cu vai, morţi de oboseală, a doua zi am ajuns în capitală.

Rep.: La ce porţi aţi bătut?

B.O: Întîi am fost la  Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, apoi la Guvernul României. Am lăsat memorii la ambele instituţii: cel de la Guvern a fost înregistrat sub nr. 994/21.08.2019 iar cel de la Min. Muncii sub nr.26.559/21.08.2019. Am cerut şi demiterea duin funcţii a tuturor vinovaţilor de această teroare instituţionalizată. În cadrul ministerului am stat de vb cu un secretatr de stat, o femeie, iar la Guvern cu un alt scretar de stat. Ambii ne-au spus:  Nu au cum să vă scoată afară, nu au cum!

Rep.: Ce s-a întâmplat după cele două întrevederi de la Bucureşti?

B.O: am fost cazaţi la adăpostul de noapte Odăi care funcţionează conform legii: au cameră de gardă şi doi medici, nu ca la noi! Culmea că acolo este hrană caldă, este curăţenie, totul funcţionează ireproşabil. Am fost trataţi numărul unu, aşa cum trebuie tratat un om la un adăpost de noapte. Am fost examinaţi de medic, fiecare în parte, la cabinetul medical. Femeii gravide – Ana Ksurkuly – i s-a luat tensiunea, iar mie, care am un început de ulcer, mi-au dat ranitidină. Jos pălăria! A doua zi, ne-au cumpărat bilete de întoarcere acasă la toţi şi ne-au dat şi pachete de hrană pentru drum.

După ce ne-am întors acasă, ne-am dus din nou la D.A.S. pentru a clarifica situaţia relocării scrise, pe bază de semnătură. Vă daţi seama că ăştia ne ţin tot timpul în tensiune. Cum să mergem la lucru când nu ştim ce ne aşteaptă? Ba vă dăm afară, ba nu vă dăm…

Într-adevăr, tandemul Florea-Maior şi acoliţii lor nu au renunţat la teroarea psihologică. Văzând că oamenii sunt uniţi şi că Somaţia nu i-a determinat pe oameni să părăsească centrul, infractorii primăriei au trecut la partea adoua a distracţiei: au pus-o pe cucuveaua number one a D.A.S. să le trimită NOTIFICĂRI  de evacuare tot cu termen de 5 zile, în caz contrar urmând să fie daţi în judecată. Dacă somaţiile au fost trimise atât celor singuri cât şi familiilor, Notificările au fost trimise doar familiilor.

Deşi trebuia să înceapă procedura prealabilă în respectivele dosare, oamenii au început să primească deja, în timp record, citaţii privind Acţiunea în evacuare pentru două termene: 18 septembrie şi 8 octombrie. Cum e posibil acest lucru? Simplu:  Florea şi acoliţii are legături de tip mafiot cu preşedinta Judecătoriei, Aldea Simona Tunde, pion de bază al Mafiei imobiliare mureşene.

Cu toate că i-au dat în judecată, borfaşii primăriei nu şi-au oprit acţiunile criminale. Au afişat un program al AYILULUI  DE  NOAPTE, nesemnat şi neştampilat, vizând accesul în Centru, care prevede că la ora 9 lumea e obligată să îl părăseasă, urmând să poată avea acces doar  seara la orele 19,00. Deci bolnavii, părinţii şi copiii urmează să vagabondeze prin oraş, să cerşească eventual, copiii fiind condamnaţi la analfabetism…în data de 3 septembrie, doi fitness-işti plini de muşchi dar fără gram de creier – Ionuţ Pol  şi Moldovan Remus Ciprian, amicii lui Claudiu Maior, au intrat în Centru  pentru a băga frica în oameni şi a face ordine.  În aceiaşi zi, o mână criminală a făcut debranşări de la circuitul electric şi ţevile de gaz, neştiind că aceste fapte constituie infracţiune penală.

Ba mai mult, ştiind că începe şcoala, cei doi forţoşi fără creier au  deconectat 4 din cele 5 aragaze, astfel încât oamenii să nu poată prepara mâncarea copiilor. Şi, pentru ca demonstraţia lor să prezinte suficientă garanţie în a-i determina pe oameni să plece rapid, în după-masa  zilei de  5 septembrie, bruta musculoasă  Remus Moldovan l-a agresat fizic pe Barabas Bela. Pe motiv că acesta „are gura mare” i-a aplicat doi pumni în coaste şi unul în picior,  ameninţând public că îi vor bate şi pe ceilalţi din azil. Din această cauză persoanele single nu au fost chemate în judecată. Conform actelor medicale, Bela Barabas-  41 de ani, suferă de: fibrilaţie ventriculară post infarct miocardic acut, stop cardiorespirator resuscitat, angioplastie coronariană cu implant de stent la nivelul arterei coronare drepte, cardiomiopatie ischemică cronică şi hipertensivă  arterială şi tulburare anxios-depresivă.

După această tentativă de omor cu premeditare, victima a făcut plângere, însă nu sunt sigură că va reuşi să o ducă până la capăt datorită sănătăţii precare. Stând de vorbă cu oamenii, am aflat că nu vor să cedeze ci din contră, au decis să plece din nou la Bucureşti, unde vor sta până când un reprezentant al ministerului sau al guvernului va veni la Târgu-Mureş pentru a le rezolva problema. Între timp am avut ocazia de a-l surprinde pe Claudiu Maior ieşind din primărie. Profitând de moment, am încercat să îl intervievez. Precum şobolanii, aidoma primului-procuror din Caracal, marele Maior cu faţa tumefiată de alcool, a fugit de la faţa locului!

Şi ca să vedeţi până unde ajunge ticăloşia găştii de infractori care a distrus oraşul şi ne-a furat banii, vî relatez un eveniment petrecut la Centru în data de 8 septembrie a.c.Ş

În jurul orelor 18,32, un echipaj al Poliţiei Locale a adus la Centru o femeie disperată culeasă de pe stradă… Axinte Doiniţa, o persoană rămasă fără apartamentul proprietate personală din Str. Făget Nr.20. O femeie disperată, cu probleme psihice evidente, care în necazul ei, solicita îndurarea Primăriei. Deşi există camere berechet, femeia nu a fost primită. A fost reîncărcată în maşina poliţiei şi dusă pentru descărcare, nu ştim unde. În încheiere vă promit un singur lucru: va urma.

                                                                                                      Liliana-Delia MORARIU

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *