Observator

Adevărul despre moartea lui Paul Goma: a fost internat cu boli cronice și infectat cu virusul ucigaș în spitalul francez

  Este de coșmar când vezi cum site-ul lui Tapalagă a ajuns să fie tribună oficială de răspândit informații, parțiale, […]

 

Este de coșmar când vezi cum site-ul lui Tapalagă a ajuns să fie tribună oficială de răspândit informații, parțiale, despre moartea lui Paul Goma, când știm că scriitorul anticomunist îl făcea, într-o replică savuroasă, pe deonologul-majur, pur și simplu „mârțog, chior, surd, obosit, tâmp și căzut”.

Împietatea de a transmite comunicatul imprecis privind moartea marelui scriitor român, Paul Goma de către G4Media și Hotnews îmi amintește de pretenția Monicăi Macovei de a conferenția la Închisoarea Pitești.

De altfel, Paul Goma i-a prins pe amândoi, Dan Tapalagă și Monica Macovei, în aceeași filă de insectar, disponibilă, alături de o parte din opera lui, pe http://paulgoma.free.fr:

Acest Tapalaga, cu numele sau predestinat a tapalagi niste podele inca neimbalegate de opincile consilierului special al procurorului Monica Macovei… Așadar, juna Băsescu este: „martoaga, chioara, surda, obosita, tampa si cazuta”. Să-mi fie cu iertaciune: toate cele șase (doar atâtea) cuvinte tapalagice sunt, nu ale unui mânuitor de cuvinte, ci ale unui prostălau de tractorist imbețivat la chenzina si care, proaspat respins de o gagica (pai daca puteà a bere borhotita), i-o zice – pre limba lui: «’Ai sictir d-acilea – „martoaga, chioara, surda, obosita, tampa si cazuta”, ca d-alde tine pot regula o suta…» Daca as avea rabdare, as putea masculiniza femininele folosite de Tapalaga, ca sa i le lipesc lui, pe tapalaga fruntii sale: “Martog, chior, surd, obosit, tamp si cazut”. Uf! M-am răcorit”.

Prin titlul ventilat de deontolgii de servicii în toată presa și inoculat rapid în mințile bieților oameni supuși războiului informațional, turat la maximum zilele acestea, se induce, voit sau nevoit, ideea falsă că Paul Goma a murit din cauza epidemiei de coronavirus, motiv pentru care s-ar fi internat la spitalul universitar în cauză, La Pitié Salpêtrièr, cel mai mare spital public francez, situat în arondismentul 13 al Parisului.

Adevărul parțial însă se numește ca și minciună prin omisiune – respectiv „fake-news”.

În realitate, după cum scrie reprezentata editorială a lui Paul Goma în România, cercetătorul Flori Bălănescu de la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, Paul Goma „a fost internat în spital pentru că avea boli cronice. În spital, nu se știe de la cine, a fost infectat cu virusul și a murit în câteva zile”.

Iată, deci, o completare, cred eu, importantă, care lipsea din textul intitulat pentru o capta o notă „oficială” drept „comunicat” și transmis de Mariana Sipoș la G4, unde a fost publicat fără nici o altă explicație sau informație obținută „deontologic”, din mai multe surse.

Istoricul Flori Bălănescu publică pe site-ul ei și un Mesaj din partea supraviețuitorilor Grupului Canal 77, colegii anticomuniști ai lui Paul Goma, Radu Negrescu-Suţu din Paris şi Gabriela Niţă din Los Angeles:

„În noaptea de 24/25 martie 2020, a decedat la Paris curajosul opozant şi scriitor Paul Goma. Ce nu au reuşit comuniştii în ţară și în exil, cu toate metodele lor de exterminare, a reuşit virusul Corona, într-un spital parizian, în libertate. În numele Grupului Canal ’77, din care am avut onoarea să fac parte, alături de Dan Niţă, Ion Marinescu, Raymond Păunescu şi Nicolae Windisch, cu toţii semnatari ai Apelului Goma, adresăm fiului, Filip-Ieronim, îndurerate condoleanţe pentru pierderea acestui om, model de curaj şi probitate pentru românii anticomunişti. Dumnezeu să-l ierte şi să-l hodinească!”

                                                                                               Victor RONCEA, „Evenimentul zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.