Tribuna democratiei

Ziaristul Julien Tănase, dreptul la replică

                                    Stimați colegi […]

 

                                  Stimați colegi de breaslă,

Vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită, deontologic, de a mi se publica dreptul la replică, ca urmare a comunicatului de presă din data de 12 aprilie 2016, făcut de DNA-ul din Târgu-Mureș, care a anunțat arestarea mea în flagrant pentru acuzația de șantaj, pe motiv că aș fi făcut presiuni asupra unui candidat înscris în cursa electorală pentru scaunul de primar al unei comune din județul Mureș, ca acesta să accepte să-i sprijin candidatura în ziarul pe care îl conduc în calitate de patron media și jurnalist, în caz contrar l-aș fi servit pe contracandidatul său, pe care îl ajutasem în campania electorală din 2012, ca să câștige alegerile în defavoarea denunțătorului.

Dacă cineva ar fi citit comunicatul DNA cu atenție, ar fi realizat imediat că acuzația ce mi se aduce nu e doar cusută cu ață albă, dar e la limita grotescului, pentru că articolul din Codul Penal, spune limpede în toate cele 3 paragrafe ale sale, că atunci când urmărești să șantajezi pe cineva, îi vrei răul, în nici un caz binele, iar în acest caz, așa cum a fost prezentat de către DNA, reiese limpede că eu i-aș fi vrut binele denunțătorului… cu forța (!!!)… (căci doar îi solicitasem denunțătorului să-mi plătească serviciile pe care i le ofeream ca să-l ajut în actuala campanie electorală, ca să-și facă o strategie electorală, necesară pentru a reuși să ajungă și el primar al comunei respective, nu?)… ceea ce este de-a dreptul hilar! Concluzia asta are însă acum la bază și respingerea cererii DNA-ului, de arestare pentru 30 de zile, atât de către judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Mureș, cât și în apel, de către judecătorul de la Curtea de Apel Mureș.

Prin urmare, prin intermediul acestui drept la replică, îi solicit, cu respectul cuvenit șefei DNA-ului, Laura Kovesi, ca din banii solicitați Parlamentului și pe care dorește să-i investească în tehnică de ascultare a convorbirilor, să investească o parte și pentru cursarea și pregătirea angajaților DNA, trimițându-i să participe la câteva training-uri și cursuri ce țin de tehnicile de negociere și de vânzare a unui produs.

Și pentru că am fost acuzat de procurorul Ardelean Ioan, de la DNA Târgu-Mureș, că din cauza unor jurnaliști ca mine, care ne implicăm ca strategi în campania electorală, ajung în scaunul de primari doar oameni șantajabili, doresc să-l întreb public, oare ce rol joacă instituția DNA-ului din Târgu-Mureș, dacă aceasta își anunță cu surle și trâmbițe, doar acum, în prag de campanie electorală, succesul deschiderii unor noi mari dosare penale, deschise doar pe numele unor candidați la aceste alegeri locale?

Și cum respectivul procuror știa că și eu urma să candidez la funcția de primar al unei comunități, îmi permit să-l mai întreb, oficial, interesele cui servește DNA-ul, în ziua de azi?

Cu stimă,

Julien Tănase

Sursa: http://www.agerpres.ro/comunicate/2016/04/26/drept-la-replica-julien-tanase-13-29-34

 

12 aprilie 2016
Nr. 506/VIII/3

                                                               COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11 aprilie 2016, a suspectului

TĂNASĂ JULIEN, jurnalist, cu privire la săvârşirea infracţiunii de șantaj.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii martie 2016, unui viitor candidat la primăria unei comune din județul Mureș (denunțător în cauză), i s-a propus printr-un intermediar, ajutorul unui jurnalist pentru a câștiga alegerile locale din anul în curs, lucru cu care viitorul candidat a fost de acord.
Astfel, la data de 24 martie 2016, într-un restaurant din Luduș, denunțătorul s-a întâlnit cu suspectul Tănasă Julien pe care l-a recunoscut ca fiind același jurnalist care, în urmă cu 4 ani, l-a denigrat în publicaţia sa, avantajându-l şi favorizându-l pe contracandidat să câştige acele alegeri. Suspectul i-a dat de înţeles că, pentru ajutorul dat atunci contracandidatului ar fi primit bani, însă nu a precizat ce sumă primise de la persoana respectivă.
În același context, pentru a-i face acelaşi serviciu,suspectul Tănasă Julien i-a cerut denunțătorului suma totală de 3.500 euro, asigurându-l totodată că va câştiga fără dubiu alegerile cu ajutorul acţiunilor sale pe care le va îndrepta împotriva celui pe care-l ajutase să devină primar în urmă cu 4 ani.
În continuare, suspectul Tănasă Julien i-a mai spus denunţătorului că, în urmă cu 4 ani, procedase în aceeași manieră şi cu alţi candidaţi la funcţiile de primar din alte trei comune.
Ulterior, la începutul lunii aprilie 2016, jurnalistul i-a transmis denunțătorului că, în cazul în care nu îi va aduce suma de bani, redusă în urma negocierilor la 2.500 euro, va stabili o înţelegere cu contracandidatul său și va avea grijă din nou ca acesta să câștige alegerile locale. De asemenea, denunțătorul urma să fie denigrat din nou în publicaţia electorală ce urma a fi difuzată în comuna respectivă, prin prezentarea unor fapte neadevărate, ori a unora adevărate, dar cu caracter compromiţător.

La data de 11 aprilie 2016, în condiţiile stabilite la întâlnirile anterioare, denunțătorul i-a remis suspectului Tănasă Julien suma de 2.500 euro pretinsă, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 12 aprilie 2016, suspectul Tănasă Julien urmează să fie prezentat Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

                                                      BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Sursa: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7320

1 Comment

  1. Cremenarul

    Dreptul la replica este bland, foarte bland, prea bland !
    Nu cunosc orientarea politica a dlui TANASE. Avand insa in vedere ca DNA-ul aplica cu scrupulozitate principiile unei JUSTITII POLITICE SELECTIVE este cert ca Domnia Sa (dl TANASE) nu face parte din gasca agreata de dna KOVESI !?
    Pana nu vom reusi sa eliminam din viata societatii romanesti actuala JUSTITIE POLITICA SELECTIVA promovata de dna KOVESI, cu complicitatea dlui IOHANNIS, cetateni nevinovati, precum dl TANASE, vor/vom avea de suferit !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *