Cadran international

Știri din Cuba

               ZECE ZILE SUB REPLICILE SOLIDARITĂȚII Întoarcerea în țară a brigăzii de salvare care […]

 

             ZECE ZILE SUB REPLICILE SOLIDARITĂȚII

Întoarcerea în țară a brigăzii de salvare care s-a aflat în Ecuador pentru a presta servicii de asistență celor afectați de cutremur.

Autor: Lauren Céspedes Hernández | [email protected]

28 aprilie 2016 01:04:58

 

Foto: Yaimí Ravelo

Foto: Yaimí Ravelo

Brigada cubaneză de Salvare și prim-ajutor care a plecat spre Ecuador pentru a-i asista pe sinistrații cutremurului devastator produs în zona de coastă, s-a întors miercuri seara în țară.

La Aeroportul Internațional Jose Marti au fost primiți de Marcia Cobas, membru al  CC al PCC și vice-ministru al Sănătății Publice, și generalul de brigadă din Minsiterul de Interne Jose Luis Mesa Silva, Grupul care s-a întors este compus din 29 de salvatori care au fost acolo împreună cu cadrele medicale din
Contingentul Internațional de Medici Specializați în Dezastre și Mari Epidemii Henry Reeve, și timp de 10 zile au prestat servicii tehnice și medicale.

 foto_2

În cuvintele de bun-venit Cobas a subliniat importanța acestei misiuni unde pentru prima dată s-au unit într-un singur bloc două forțe: ”cea a personalului sanitar  și cea a ofițerilor din Ministerul de Interne, care nu sunt decât poporul în uniformă.”

Au fost zilele solidarității scurte dar intense, în care experiența colaboratorilor sanitari s-a întărit cu disciplina și rigoarea tehnicienilor salvatori.

La rândul său, colonelul Luis Carlos Guzman Matos, șeful corpului de pompieri din Cuba, în numele conducedrii Ministerului de Interne, a felicitat echipa pentru munca realizată și a recunoscut că ”din nou numele Cubei s-a înălțat cu dovezile de solidaritate și  altruism”.

Colonelul Lazaro Herrera Hernandez, șeful detașamentului de salvatori, și-a exprimat mândria de a se întoarce în Patrie cu certitudinea datoriei împlinite.

Salvatorii își împărtășesc trăirile din puținele zile cât au fost departe de țară și scenele emoționante pe care cu siguranță nu le vor uita niciodată.

 

Foto: Yaimí Ravelo

Foto: Yaimí Ravelo

“Am fost la Manabi și la Porto Viejo. În aceste locuri afectate a fost imensă gratitudinea acelor oameni care au pierdut totul, a copiilor care ne vedeau și ne chemau eroi,  și lumea care ne aducea de mâncare în tabără”, spune Rafael Velazquez Lalana.

Edel Llópiz Sáchez, alt protagonist, spune că recompensa pentru munca lor a fost gestul uman și  recunoștința ecuadorienilor. ”Noi eram acolo în condiții de campanie. Dormeam pe pământ și eu, de pildă, am fost înțepat de un scorpion veninos, foarte răspândit în zonă”.

Dar cu toate acestea, spune el, a meritat efortul, pentru că o vedeam pe fețele oamenilor pe care-i îngrijeam, ne-a spus-o acest popor frate.

Fiecare membru al brigăzii a primit o scrisoare de recunoaștere din partea Minsiterului Sănătății Publice și o reproducere a unei picturi de Ernesto Rancano care arată,  în prim plan, imaginea liderului Revoluției Fidel Castro Ruz.

La sosire au mai asistat și Regla Angulo, director a Unității Centrale de Cooperare Medicală și alte oficialități din Ministerul de Interne.

 

                  Cuba denunță blocada la Geneva

În timpul Comitetului Pregătitor al celei de-a 8-a Conferințe de Examinare a Convenției pentru Interzicerea armelor biologice, delegația cubaneză a denunțat blocada economică, financiară și comercială impusă de Statele Unite contra Cubei.

Autor: Cubaminrex | [email protected]

27 aprilie 2016 22:04:41

Foto: Juvenal Balán

Foto: Juvenal Balán

ELVEȚIA.  În timpul Comitetului Pregătitor pentru a 8-a Conferință de Examinare a Convenției pentru Interzicerea armelor biologice, delegația cubaneză a denunțat blocada economică, financiară și comercială impusă de Statele Unite contra Cubei.

Consiliera Misiunii Permanente a Cbuei la Geneva, Claudia Perez Alvarez, a declarat că țările dezvoltate trebuie să elimine, odată pentru totdeauna, restricțiile din schimburile libere de echipamente, materiale și informații științifice și tehnologice pentru uzul agenților biologici și toxinelor în scopuri pașnice.

De asemenea,  și-a exprimat preocuparea față de existența anumitor controale a exporturilor și transferurilor pe care le aplică țările dezvoltate și care afectează țările din Sud. În acest sens, a chemat la găsirea unei soluții negociate multilateral pe baza principiului fundamental al nediscriminării și a inclusivității în aplicarea Convenției  de Interzicere a armelor biologice.

Cea de-a 8-a Conferință de Examinare a Convenției va avea loc în perioada 7-25 noiembrie la Geneva, și se așteaptă o mare participare a statelor-părți. (Cubaminrex/Misiunea Permanentă)

 

1 Comment

  1. Dan Grosu

    Iata ca, datorita “Justitiarului” mai exista in lume si CUBA. Nu doar SUA… SUA… SUA… SUA… mm…UE… UE…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *