Istorie

80 de ani de ticăloşie

În 21/23 ianuarie 2021 s-au împlinit 80 de ani de la așa zisa „rebeliune” legionară, în fapt lucrarea mârșavă și […]

În 21/23 ianuarie 2021 s-au împlinit 80 de ani de la așa zisa „rebeliune” legionară, în fapt lucrarea mârșavă și premeditată a generalului Antonescu de a confisca sau elimina Mișcarea Legionară din viață publică a României. Încercând inițial să preia conducerea Mișcării înlăturându-i ierarhia și reorganizandu-i structura, va eșua rapid ciocnindu-se de rezistență legionarilor că de un zid de granit. 21-23 ianuarie 1941 reprezintă începutul prigoanei antonesciene, una mai sângeroasă decât a sceleratului Carol, iar legionarii căzuți în aceste zile sunt primii martiri ai acestei prigoane. Rândurile lor vor crește constant pe durata dictaturii Antonescu ingrosandu-se atât cu jertfele din temnițe, cât și cu viețile legionare secerate pe front în batalioanele de reabilitare de la Sărată sau cu cele încheiate prematur într-un exil ostil și primejdios.

Evenimentele petrecute în acel ianuarie de tristă amintire ne sunt cunoscute atât sub înfățișarea lor schimonosită din toată propagandă lui Antonescu, preluată că atare și utilizată cu succes mai apoi de regimul comunist, cât și din mărturiile camarazilor legionari care le-au așternut pe hârtie pentru o istorie adevărată a neamului care încă așteaptă să fie repusă în drepturi. Nu voi insistă asupra derulării evenimentelor, dar va îndemn cu multă căldură să reluați măcar una din cărțile legionare pe subiect (Horia Sima, Mihail Sturdza, Nicu Iancu, Blanaru-Flamura etc). Mă voi opri în schimb asupra unor aspecte mai puțîn cunoscute ce reies din ziarele acelor zile. Pentru că subiectul e atât de amplu și nu poate fi tratat corespunzător în cuprinsul unui articol de revista, mai voi limita la două subiecte principale: numărul și identitatea victimelor și atitudinea Bisericilor față de „rebeli”. Evident ziarele consultate nu sunt legionare, dar faptul că relatează la cald evenimentele (desigur în favoarea regimului Antonescu) reprezintă un atuu. Ulterior propagandă Antonescu a publicat niște volume catastrofale despre „rebeliune”, care culmea, încă se mai tipăresc și vând în librării și anticariatele României („Pe marginea prăpastiei” vol I și II). Cu durere trebuie să menționez că ministrul secretar de stat pentru propagandă a fost Nichifor Crainic, același ticălos care îl batjocorea pe Căpitan în paginile revistei sale imediat după miselescul asasinat din 29/30 noiembrie 1938.

Așa cum bine șțiți, toți cei căzuți în zilele de 21-23 ianuarie 1941, evrei și români, au fost atarnati în corpore, pe nedrept, de Antonescu, în cârca Mișcării Legionare. Comunismul i-a preluat integral discursul și atitudinea la adresa legionarilor astfel că și astăzi, la 80 de ani distanță, Mișcarea continuă să fie considerată responsabilă atât pentru „rebeliune” cât și pentru victimele și distrugerile suferite de țară în timpul ei. O mare mizerie politică ce a fost transformată în adevăr istoric. Să ne înțelegem, nu afirm și nu pot afirmă că legionarii nu au omorât niciun om în acele zile. Nu am datele necesare și dincolo de asta, faptul în sine mi se pare improbabil. Atacați și împușcați din toate direcțiile, cu siguranță că în unele cazuri au ripostat, erau în legitimă apărare și aveau tot dreptul să o facă. Dar de aici până la asasinatele dubioase și macabre de la Jilava, de la împușcarea cu sânge rece a populației civile și până la jefuirea magazinelor evreieșți sau româneșți, e un drum lung și total străîn de Mișcare.

Numărul victimelor

Ce m-a intrigat întotdeauna în legătură cu victimele Rebeliunii a fost numărul și identitatea acestora. Dacă identitatea victimelor evreieșți se cunoaște bine, identitatea românilor rămâne în mare parte un mister. Pentru ei nu a existat și nu există nici în prezent o comemorare anuală, nu apar niciodată revendicați memorialistic nici de rude nici de instituțîi, nu au niciun monument care să amintească de moartea lor nedreaptă și violentă. Așadar câți au fost oamenii secerați de gloanțe la rebeliune și cine erau ei?

Horia Sima descrie foarte clar atât cronologia cât și contextul întregii situații de la 21/23 ianuarie în „Era Liberatii volumul II. Legat de numărul morților și de zonele în care s-au pierdut cele mai multe vieți omeneșți Comandantul notează: Spre seară focul a încetat și atunci am aflat îngroziti de masacrul de pe străzile Capitalei. Mormane de cadavre zăceau în Piață Teatrului Național, la Telefoane, pe Calea Victoriei, la încrucisarea cu Bulevardul Elisabeta, la Palatul Poștelor. 800 de vieți omeneșți au fost secerate de mitraliere. Desigur mărturia lui nu este singulară.

Pe de altă parte presă de la începutul lunii februarie 1941 prezintă o statistică foarte interesantă despre numărul morților și răniților și despre meseriile acestora. O prezentăm integral atașată acestui material. De aici reiese clar pentru Bucureșți la dată de 2 februarie 1941 un număr de 236 morți dintre care 118 evrei (și evident 118 români, puțîn neverosimilă perfectă egalitate). Cifrele rămân neschimbate pentru Bucureșți, iar la jumătatea lui februarie se anunță și bilanțul pentru restul țării: 117 morți și 73 răniți. Cu un total general de 374 morți și 380 răniți (ciferele sunt iarăși suspicios de apropiate).

Identitatea victimelor – legionarii

Dintre legionarii căzuți în zilele „rebeliunii” cunoaștem foarte puține nume. Cu siguranță au căzut mult mai mulți, dar prigoană dezlănțuită odată cu „rebeliunea” a făcut că numele lor să nu apuce a fi înregistrate de memoria legionară și să nu ajungă până la noi. În plus, Generalul Antonescu avea interesul de a prezența poporului un număr cât mai mic de morți din rândurile legionarilor și unul cât mai mare din rândul populației civile „asasinate de rebeli”. În toate comunicatele către țară generalul insistă asupra faptului că armata a avut ordin să nu tragă decât în „rebeli” și numai în legitimă apărare (desigur ordinele transmise de general direct către armata arată diferit). Așa justifică de pildă împușcarea comandantului legionar Victor Silaghi căzut chiar la începutul „rebeliunii”, un nume extrem de sonor în Legiune, despre a cărui moarte aflase rapid întraga țară. Un număr mare de nume legionare vehiculate ulterior că victime ale rebeliunii i-ar fi contrazis comunicatele către țară și ar fi întors balanță în favoarea legionarilor. De aceea mare parte din victimele „rebeliunii” au rămas și azi o statistică lipsită de identitate.

Ploieșți. Să revenim la Victor Silaghi, de departe cel mai cunoscut legionar căzut la 21/23 ianuarie 1941. Comandant legionar, avocat și doctor în drept la Roma, născut în 1906 la Satu Mare, era fiul preotului greco-catolic Isidor Silaghi. Era membru al Legiunii de la înființarea ei, cu grand de comandant legionar din 1932. La momentul asasinării era directorul general al Asigurărilor Sociale și șeful organizației legionare Prahova. În dimineață zilei de 21 ianuarie 1941 Silaghi se află la Bucureșți unde află cu stupoare alături de toată conducerea structurilor Mișcării că peste noapte Antonescu a schimbat din funcție toți prefecțîi legionari și a dat ordin armatei să ocupe instituțiile și să pună la conducerea lor militari. Acțiunea lui Antonescu era pe lângă mișelească și perfect ilegală, prefecții neputând fi numiți sau revocați prin ordin militar, ci numai Decret semnat de conducătorul statului, decret care devenea activ după plublicarea lui în Monitorul Oficial. Așadar, vanazand ce se petrece la Bucureșți, Victori Silaghi pleacă de urgență la Ploiești unde descoperă că armata era stăpână deja pe Prefectura și alte instituții. Adunând legionarii și incolonandu-i pe rânduri de câte 3 pornesc neinarmati, în marș, spre Prefectura. La încercarea coloanei de a intrat în clădire se deschide foc fără somație. Cade primul rând de trei: Silaghi împușcat moral în inima, Costică Dumitrescu împușcat în omoplat și în mâna (va supraviețui) și Badea Popescu împușcat în cap.

Badea Popescu era șeful FDC Prahova, student anul I la Facultatea de Drept, participant la revoluția legionară din 3-6 septembrie 1940. Rănit atunci în drum spre ocuparea postului de Radio Bod, Popescu a fugit imediat din spital după ce a aflat că asasinul lui Lucian Caramlau se ascundea la Sfântul Gheorghe și așa rănit cum era a încercat să îl captureze. Badea Popescu va muri la spital în seară zilei în care a fost împușcat, după ce a primit Sfânta Împărtășanie. Ultimele lui cuvinte au fost „Aveți grijă de Horia!”.

Silaghi și Popescu sunt primii morți ai „rebeliunii”. Așa cum spuneam, Silaghi era o mare personalitatea legionară. Moartea să petrecându-se chiar la începutul evenimentelor apucă să fie mediatizată (ziarul legionar „Cuvântul” publică și un necrolog al lui în 23 ianuarie, revista constantena „Biruitorii” scrie chiar în 22 ianuarie despre împușcare lui și a lui Badea Popescu). Din aceste motive Victor Silaghi este singurul legionar asasinat la „rebeliune” a cărui moarte este explicată ulterior în presă de Ministerul de Interne: Ministerul de interne desminte zvonurile puse în circulație, după care legionarul Victor Silaghi ar fi fost omorât la Ploieșți de către iudeo-francmasoni. Legionarul Silaghi a atacat în fruntea unei cete de rebeli în dimineață zilei de 21 ianuarie perfectura Ploieșți, căutând s-o ocupe forță. Garda militară care păzea prefectura l-a somat să se oprească. Nesupunandu-se somatiunii, garda a tras doborând pe Silaghi și încă trei rebeli. Cu această ocazie repetăm că, pe tot timpul rebeliunii armata nu a provocat pe nimeni, nici sub formă și n-a făcut uz de armă decât când a fost atacată și numai în scopul de a se apară. („Gazeta Transilvaniei”, 6 februarie 1941).

Bucureșți. În măcelul de la Palatul Telefoanelor (descris foarte clar de Horia Sima) cad secerați de mitraliere legionarii Aurelian Mandrila și Vasile Bodea (doar pe ei îi știm cu numele). Vasile Bodea era de loc din Mănăstirea Humorului, licențiat în drept, nu participa la manifestații și nici nu încerca să ia cu asalt vreo instituție. Mergea spre casă de la Piață Română în direcția Liceului Lazăr. Din păcate, luând-o pe Calea Viictoriei a fost secerat de cuibul de mitralieră de pe Palatul Telefoanelor. A murit îmbrăcat în suman și în costum popular bucovinean.

Aurelian Mandrila fusese șef al FDC Câmpulung, depusese legământul pe Rarău sub conducerea lui Dimitrie Leonties, era student la Facultatea de Drept din Iași, arestat în Prigoană cea Mare, prezent la revoluția de la 3-6 septembrie 1940, membru al „Gărzilor Incazarmate”. Mandrila cade în 22 ianuarie, iar familia îl caută ani de zile fără succes. Iată mărturia lui Leonties: Nu te-am îngropat noi, în cântece, la locul nostru de onoare, în salve de pistoale. N-am mai putut. Ne-au înghiţit închisorile negre și surghiunul nesfârșit de dureros. Tu eșți mereu în sufletul nostru, că o pildă de iubire nestrămutată de Legiune! Eșți prezent în veșnicie! Patru ani după aceea bătrânul tău tată te-a căutat mereu pe toate meleagurile, fără să te găsească… Ce pildă de neuitat… Când a auzit dela mine totul, n-a mai zis nimic, s-a întors de unde a venit, cu umerii mai gârboviţi, cu părul mai albit… Pierduse tot ce putuse să piardă mai scump. Mai mult ce se mai putea? Mut, s-a dus spre Ţară… Ce să mai piardă timpul acolo. Singurul lui copil, mândria și nădejdea bătrâneţelor lui zăcea într-un mormânt comun din Bucureșți, neștiut de nimeni, fără flori la căpătâi, poate fără cruce… Răsplata că-și iubise Ţara că puţini din lumea asta… Răsplata pentru o dragoste nemărginită de Neam și Legiune… („Dacia”, Rio de Janeiro, decembrie 1957).

Rădăuți. Potrivit profesorului Florian Bruja („Extremă dreapta în Bucovina”) aici ar fi căzut 9 victime în ziua de 23 ianuarie 1941. Dintre aceștia 6 legionari și 3 evrei. Nu avem nume  pentru niciunul dintre ei.

Vatra Dornei. Profesorul Bruja menționează un mort legionar la Vatra Dornei în seară zilei de 22 ianuarie 1941. Un grup de legionari ar fi atacat instituțiile – Poliție, Primărie, Poștă – armata a ripostat și astfel a cazul Ilie Costea adjunctul organizației legionare locale.

Alba Iulia. „Rebeliunea” s-a soldat cu doi morți, ambii în centrul orașului. Prim procurorul Eugen Hanza moare în 21 ianuarie aruncat de la etajul Chesturii Poliției care era ocupată de legionari. Hânza era unul singur, legionarii era peste 100. Din moment ce i-au permis să între, nu înțeleg de ce ar fi dorit să îl omoare și încă arucandu-l pe fereastră spre îngrozirea tuturor localinicilor. În 22 ianuarie sosesc la Albă grupuri de legionari din județ și încearcă să rupă cordoanele de soldați spre a întră în piață orașului unde un grup de legionari se aflau sub pază militară. În această lupta cade împușcât mortal țăranul legionar Florian Luca din Cricau.

Suceava. Aici știm că în total au fost doi morți. Pe unul dintre ei îl menționează și Dumitru Oniga (el însuși rănit în timpul „rebeliunii”) doar cu numele de familie Reguș. Am reușit să îl identific în persoană lui Ștefan Regus, născut la 1910 în Ipotești/Suceava, student la Facultatea de Drept. Potrivit mărturiilor familiei citată de un site în memoria eroilor comunei Ipotești, Regus ar fi fost împotriva legionarilor – despre care rudele susțîn că l-ar fi și împușcât în timp ce Regus participa la luarea cu asalt a Primăriei, decedând la spital în 22 ianuarie. Versiunea acesta nu poate fi corectă. Primăria era ocupată de armata, nu de legionari. Dacă el încerca să ia cu asalt Primăria nu era de partea armatei…

Brăila. Potrivit Comandantului Horia Sima (Era Libertății vol ÎI) la Brăila 11 legionari ar fi căzut în 21 ianuarie 1941. Din păcate nu cunoaștem numele niciunuia dintre ei:

Trebuie să spulberăm și legendă că Generalul Antonescu, dacă n-a avut succesul așteptat din prima zi a „loviturii”, această se datorează faptului că „nu vroia să verse sânge”. Contrarul e adevărat. El dăduse ordin că acolo unde se întâmpina rezistență la ocuparea clădirilor publice, să se întrebuinteze forță, tragând fără milă. Ordinele erau categorice. La Brăila, Prefectura era ocupată de legionari. Armata a tras în ei și 11 tineri legionari au plătit cu viață rezistență lor la uzurparea antonesciana.

Câteva lămuriri asupra prefectului legionar de Iași, Alexandru Ventonic a cărui moarte prin sinucidere este plasată în „perioada rebeliunii”, că urmare a descoperirii unor afaceri necurate și trădării făcute de tatăl sau împotriva Legiunii. Aceste informații se găsesc pe internet cu indicarea unor mărturii evreiești, dar parțial și în unele cărți legionare (ex. „Memorial Legionar”, Madrid 1960). Alexandru A. Ventonic, medic, născut în 1904 la Iași, era fiul comandantului legionar Alexandru Ventonic prezent alături de Căpitan de la înființarea Legiunii. Recent am descoperit în presă vremii („Bună Vestire” 6 ianuarie 1941) că Alexandru Ventonic a murit de fapt în 5 ianuarie 1941: Moartea neașteptată a camaradului dr. A. Ventonic, prefectul jud. Iași. Duminică seară a încetat din viață în locuința să camaradul dr. Sandu Ventonic, prefectul județului, fiul camaradului comandant legionar Alexandru Ventonic. Dr. Sandu Ventonic era unul dintre tinerele elemente ale Mișcării Legionare din județ. În calitate de prefect a izbutit să rezolve o serie de grele probleme reclamate de actuală situație. D. Horia Sima, Comandantul Mișcării Legionare a transmis o telegramă de condoleanțe indureratei familii. Corpul defunctului a fost mai întâi depus la sediul legionar din Râpă Galbenă, iar în cursul zilei de ieri a fost depus în Capela Mitropoliei. Pe dinaintea catafalcului au defilat toți legionarii din Iașși un numeros public. Înmormântarea va avea loc miercuri 8 ianuarie, ora 12. Amploarea funeraliilor și depunerea trupului  fix la Mitropolie mă fac să păstrez niște rezerve asupra cauzei morții. Totuși formulările din articol și neprecizarea detaliilor referitoare la felul în care a murit pot indică sinuciderea. Trădarea tatălui nu se verifică prin nicio sursă legionară contemporană sau ulterioară momentului și nici legăturile de afaceri cu evreii. Singură mențiune în acest sens este chiar pe dos. Comandantul amintește în „Era Liberatii vol I” de unele abuzuri comise de prefecții legionari dând exemplu chiar pe Sandu Ventonic care a interzis încărcarea cu marfă a unor vagoane pe motiv că proprietarii mărfurilor era evrei. Abuzul ajuns în față autorităților este sancționat imediat atât de Comandant cât și de restul Consiliului de Miniștri. Cert este că Ventonic nu are nicio legătură cu „rebeiunea” și că la 80 de ani distanță de la moarte, mormântul sau se păstrează în Cimitirul Eternitatea din Iași.

Identitatea victimelor – nelegionarii

Totalul victimelor evreiești se ridică potrivit Federației Comunității Evreiești din România la 123 persoane. În tabelul nominal care conține numeroase date de identificare (nume, prenume, vârstă, funcție etc), apar și 3 asasinați în provincie (posibil cei 3 evrei asasinați la Rădăuți?) și 4 cadavre neidentificate cu mențiunea „incinerat la Cenușă”. Toate trupurile identificate au fost înmormântate în Cimitirul evreiesc Sefard Giurgiului și în Cimitirul evreiesc askenaz Filantropia.

Din rândul armatei știm că au fost în total 21 de victime, 17 în București și 4 în țară. Pentru militarii căzuți la București Generalul Antonescu a dat dispoziție să se facă funeralii naționale în dată de 27 ianuarie. Ceremonia a avut loc în Piață Victorie la ora 15 și sicriele au fost înălțate acolo pe un catafalc. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Nicodim înconjurat de un mare sobor de preoți. Generalul a rostit un discurs foarte interesant la finalul slujbei și a decorat „post mortem” în numele MS Mihai I pe toți cei 17, cu „Virtutea militară” şi „Steaua României eu spade”. Un fragment din discurs: De aceea, în clipă această a despärtirii, pierzând pe cei mai vrednicii fii – umili legionari ai brazdei – Țară întreagă prezentându-va cucernică ei întristare, va cere voe că prin zabranicul care va acoperă trupurile fără viață să intrezareasca strabatand într-o rază de bucurie, că mijirea unui răsărit de soare plin de bune și rodnice fagadueli, nădejdea în viitor. La orele 17 cortegiul a pornit spre Cimitirul Ghencea unde soldații au fost înmormântați. Întreagă ceremonie a fost transmisă în direct la radio.

În țară știm că au fost inmormantati după cum urmează: 24 ianuarie Albă Iulia prim procurorul Eugen Hanza; 30 ianuarie Blaj, plutonierul Anghel Marinescu mort la București; 1 februarie Brașov caporalul Constantin Rădulescu – curierul Generalului Dragalina. Practic ne rămâne 1 soldat neidentificat până acum.

Cine și unde sunt restul morților?

Așadar am identificat: la București – 2 legionari, 17 soldați, 119 evrei, adică 138 din cei 236 de morți declarați oficial. În țară – 22 legionari, 4 soldați, 3 evrei, adică 29 din cei 117 de morți declarați oficial. Să zicem că în țară e oarecum justificabil să nu fie cunoscuți cu numele cei 88 rămași fără nicio referință, dar în București lipsesc 98 de oameni despre care nu știm nimic, adică 98 de cadavre ale lor plus cele ale lui Mandrila și Bodea care nu au fost recuperate de familii. Cine erau cei 98 probabil nu vom ști niciodata. Dar ce s-a întâmplat cu trupurile astea? Mă îndoiesc profund că au stat zile întregi la morgă așteptând să fie identificate de eventualii aparțînători. Au fost îngropați undeva într-un cimitir din București? Au fost arși la crematoriu asemeni celor 4 evrei neidentificați? Sunt întrebări la care (încă) nu am găsit un răspuns, deși sunt convinsă că el trebuie să existe consemnat undeva. Morții aceștia au rămas ai nimănui. Antonescu nu i-a prohodit și nu a găsit de cuviință să publice numele lor, comuniștii nici atât. An după an în 21 ianuarie presă ne amintește de „periculoasă rebeliune legionară” și de victimele ei. Singurii care își omagiază pierdutii sunt evreii, astfel încât comemorarea generică a victimelor „rebeliunii” definește astăzi exclusiv pomenirea celor 123 de victime evreiești. Și românii? De ei nu își amintesc nici autoritățile, nici aparțînătorii, nici Armata, nici măcar Biserica. Asta în condițiile în care, repet, evrei și români sunt cu toții puși pe seama „violențelor provocate de legionari”.

Cezarina CONDURACHE (www.FGManu.ro)

32 Comments

 1. vltra

  După povestirea dumneavoastra Antonescu a fost răul absolut iar Sima un comandant legionar genial si nevinovat. Alta ar fi fost istoria daca ar fi guvernat Antonescu- CZC.

 2. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  Ion Antonescu a fost cea mai mare lichea românească față de legionari. Articolul trebuia să menționeze și faptul că, potrivit ziarului Universul nr.52/25 februarie 1941, în timpul rebeliunii au fost arestaţi 9.352 legionari, la ordinul sceleratului de Antonescu. Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Virgil Maxim, Traian Trifan erau studenți sau elevi de liceu când au fost arestați și condamnați, la ordinul criminalului de Ion Antonescu. “Conform datelor furnizate de ilustrul ziarist Filip Brunea-Fox, contemporan cu sângerosul eveniment, în timpul răzvrătirii şi-au pierdut viaţa 30 de soldaţi şi 200 de legionari, multe alte sute de combatanţi şi civili fiind răniţi. După rebeliune au fost condamnate nu mai puţin de 2.707 de persoane. În total aproximativ 400 de legionari s-au refugiat în Germania nazistă, iar cei rămași în ţară au fost arestaţi. Printre cei arestaţi s-au numărat sute de liceeni.”.
  Nu am identificat subiectul: atitudinea Bisericilor față de „rebeli”.
  Biserica a fost cea dintotdeauna: o târfă care face trotuarul istoriei și se dă cu cel mai puternic.
  Pentru conformitate, redau un pasaj din cartea Credința Neamului Românesc, al cărei coautor sunt: “Generalul Ion Antonescu dorea instalarea unui advesar al legionarilor la conducerea serviciului de informaţii. Intenţia lui Antonescu o deducem din declaraţia lui Cristescu în anchetele din 1946: Pentru cine ştie să facă politică în ţara aceasta…această formulă politică (Mişcarea Legionară-n.n.) trebuia să fie epuizată de o manieră oarecare. Ori o iei şi o suprimi total…ori o aduci la guvern şi de o manieră oarecare, după o vreme foarte scurtă, o suprimi. Iată dovada că aducerea legionarilor la putere în septembrie 1940 şi apoi rebeliunea legionară din 21-23 ianuarie 1941 au fost provocate intenţionat de şeful S.S.I. cu acordul lui Ion Antonescu. Într-adevăr că mai puţin de cinci luni de guvernare legionară este “o vreme foarte scurtă”. Eugen Cristescu a speculat teama lui Antonescu de legionari, strecurându-i informaţii false despre aceştia, astfel încât Antonescu să renunţe la colaborarea cu ei.”.

 3. Dle Militaru, asta este toata istoria. Oameni sinceri si impostori. Si turme care aleg prost. Tehnicile de manipulare sunt cartile pe care măscăricii le scot mereu din manaca atunci cand lucrurile ar putea lua o intorsatura favorabila pentru un popor.
  Singura solutie ar fi ca poporul sa fie educat corect. Sa priceapa mai mult decat ce ii invata dogma crestina, si anume, ca tot ce facem rău ni se intoarce. Atata timp cat preotii lălăie doua cuvinte si enoriasii cred ca se Mantuie doar prin rugaciune, lumea in care traim va fi tot asa: controlată.
  Pledez pentru asumarea României de catre toti cei ce spun ca sunt crestini sau daci. Cu fapta. Cu fiecare situatie din jurul nostru pe care o intalnim zilnic.
  Da, stiu! Daca oamenii ar pricepe ca se pot Mantui prin faptele lor bune, cu ajutorul Lui Dumnezeu, preotii si-ar pierde locurile de munca. Dar de ce minerii si alte categorii sociale pot suferi din cauza proastelor guvernari, iar preotii nu? Fiecare dintre noi suferim cand trecem prin perioade istorice crunte, când se incearca din nou impunerea unui sistem ocult.
  NOM vrea sa culce tot ce mai avem noi bun in suflet, transformandu-ne in niste idioti asistati si spalati pe creier. Cum sunt americanii.
  Dupa parerea mea, atat preotii cat si enoriasii crestini vor avea in cele din urma un rol important in stoparea tavalugului ce vine peste noi. Se vor trezi cand isi vor da seama ca batalia este pe muchie de cutit si ca le sunt in pericol urmasii.
  Cu o conditie: sa lucreze in planul fizic, nu pe internet. Citatele din Biblie postate pe internet nu schimbă situatia copiilor abuzati sau fara sansa de a se vindeca de boli ce necesită sume uriase, prea mari pentru buzunarele parintilor.
  Au sarit la gatul nostru crestini ce stau la panda pe net ca sa depisteze dusmanii BOR. Ideea ca BOR este atacata a fost inoculata abil in mintile crestinilor cuminti, ca o noua frica indusa romanilor. BOR nu este atacata, cat se autodistruge prin absenta iubirii.
  Cand BOR si crestinii practicanti isi vor face treaba lor in Romania, nicio forta din exterior nu se va putea atinge de credinta oamenilor sau de preotii cu Har care au grija ca sufletele oamenilor sa ramana cat mai curate.
  E prea mult rau in lume pentru ca balanta sa se reechilibreze numai prin rugaciuni si participarea la slujbe. Răul actioneaza direct, abuzand copii, distrugand familii si orice sistem sanatos din lumea asta. Binele trebuie sa actioneze la fel daca vrea sa respinga raul: direct, ajutand copii, impiedicand hotia generalizata…
  O batalie Cristos- Anticrist nu se câștigă numai cu tamaie si busuioc date peste realitatea crunta prin care trecem periodic. Dumnezeu da, dar nu si baga in traista. Multi din tabara care se crede de partea Lui Cristos sunt de fapt in tabara opusa. Pentru ca se limiteaza doar la dogma, faptele bune lipsind cu desavarsire.

 4. vltra

  Domnule sectant al serviciilor Militaru, matale comentezi pe toate paginile nationaliste cu aceleasi clisee expirate. Te declari simpatizant al Miscarii dar dai in Biserica. Si cred ca ai poza cu Sima acasa atarnata de noptiera. Cine i- a adus pe legionari sa guverneze? Nu Antonescu? Intr-adevar Cristescu lucra impotriva legionarilor dar facea fara stirea Maresalului,vezi minciuna cu masacrul de la abator.

 5. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ Maria
  Adevărat ai grăit, Marie. Fiecare trebuie să ducă lupta cu sine, pentru a birui și în jurul său. O altă Marie, doamna Maria Constantinescu, trecută prin închisorile comuniste, îmi spunea că acolo, în pușcărie, i-a fost greu până a reușit să-și descopere Dumnezeul interior. După această reechilibrare sufletească, toate vicisitudinile au fost biruite.

 6. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @vitra Eroule fără chip și fără nume. Este simplu să stai ascuns după pseudonime și să muști precum șarpele. Nu trebuie să fiu agentul nimănui. Am citit foarte mult, am studiat istoria interbelică, am analizat și am sintetizat. Am muncit enorm, pentru ca astăzi să mă pronunț pe un subiect. Nu sunt un admirator al lui Horia Sima. A greșit enorm, aducând Mișcarea la putere, alături de sceleratul de Antonescu. Biserica rămâne tot o târfă care face trotuarul istoriei Neamului românesc. Dovada este că nici un preot al BOR nu a făcut pușcărie pentru că era preot mărturisitor. Toți preoții ortodocși care au făcut pușcărie erau legionari, cu excepția fenomenului Vladimirești. B.O.R. condamnă și astăzi Mișcarea Legionară, catalogând-o drept antisemită și xenofobă. BOR rămâne o TÂRFĂ care se destrăbălează cu toți antihriștii. https://www.mediafax.ro/social/reactia-patriarhiei-dupa-ce-un-calugar-a-elogiat-miscarea-legionara-bor-respinge-antisemitismul-si-xenofobia-video-12861465

 7. vltra

  Ești pe lângă subiect ca un predicat. Biserica este mama neamului românesc ( numele asociației matale). Au fost o gramadă de preoți martiri care nu au fost legionari ( Daniil Sandu Tudor, Stăniloae,etc.) Induci lumea în eroare grav, dându-te naționalist. Vrei să te răzbuni ca nu ai fost primit in rândul Bisericii.

 8. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ vitra Da, ai dreptate. Rugul Aprins. Acum nu se poate spune că acolo se făcea numai rugăciune. Însuși Patriarhul BOR, Iustinian Marina, a interzis Rugul Aprins în anul 1948. Bine că mi-ai amintit. Bietul Daniil Sandu Tudor și-a complicat existența, încercând să facă un joc dublu cu oragizatorii Reeducării finale de la Aiud. A intrat într-un proces de conștiință și și-a dat obștescul sfârșit. Bietul părinte Dumitru Stăniloae mergea cu echipa de reeducatori prin celulele deținuților pentru a-i convinge să renunțe la CREDINȚA LEGIONARĂ. Despre Corneliu Codreanu spunea că acesta se ocupa cu magia mulțimilor și așa a atras românii în Mișcarea Legiunii. Adevărul rostit și de părintele Iustin Pârvu este faptul că Mișcarea Legiunii a fost organizația anticomunistă care a capacitat românitatea din perioada interbelică și a determinat în cea mai mare măsură reacția anticomunistă de după război. sunt multe de spus …

 9. San

  Oare cand va inceta neamul romanesc sa isi ucida cei mai buni fii ai sai??!!!
  Oare nu erau romani cei care au impuscat pe strazile Romaniei si strangulat conducerea Legiunii; au bagat in inchisori mii de rezistenti anticarlisti, antiAntonescieni sau anticomunisti?!
  Eu zic romanii ca suferim puternic de complexul lui Cain. peste care sangele Iscarioteanului a fost leitmotiv istoric, de care nu stiu ce apa ne mai poate spala…

 10. bali

  Celor care il injura in acest articol pe Maresalul Ion Antonescu le pun o singura intrebare: Cum ar fi colaborat Horia Sima cu Hitler, daca ar fi ajuns la putere ?
  Ar fi trecut Prutul, Nistrul, Donul ca un furnizor de carne de tun neconditionat ?

 11. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ bali A scrie istorie pe presupuneri, este o poveste. Sigur este faptul că românul Ion Antonescu a decimat, la propriu, cel mai motivat și mai activ segment al societății românești: Mișcarea Legiunii. Cert este că, nu legionarii, ci Antonescu, împreună cu armata, a efectuat deportările în Transnistria, a organizat lagărele de muncă obligatorie și a ordonat masacrele de la Odessa, ca represalii la aruncarea în aer a Comandamentului militar român. Toate acțiunile, care sunt incluse în fenomenul denumit “Holocaustul din România”, s-au efectuat sub comanda și administrarea directă a lui Ion Antonescu. În acest timp, legionarii erau hăituiți la ordinul aceluiași Antonescu.

 12. barbu

  Cam pervers antonescu ãsta le da la gioale cam la toti inclusiv regelui deaia lau dus russi la Moscova ca juca la doua capete cel putin. Nea bagat in ca..t de nu mai iesim nici acuma in loc sa stam ca spania si portugalia. La mincat in c.r sa se dea el mare strateg.

 13. barbu

  Baaaaa, bali ba trbuia sa faca ca franco nu sa se dea el jmecher in in Europa

 14. barbu

  v.m. antonescu ia cam ars pe toti, inclusiv pe hitler si pe rege isi facea de cap omora pe cine vruia el fara remuscari inclusiv pe protejati germaniei stiind ca Wehrmachtul are nevoie de el. Un bandit care a facut prapad pentru care platim inclusiv azi pentru ca nu am stat cuminti ca tara de ocupatie pina trecea nebunia. Au facut bine ca lau arestat au facut rau ca lau dus la Moscova iar “biserica” sa dat mereu dupa cum batea vintul

 15. barbu

  bali, de unde sti tu ca ar fi avut sima o mare colaborare cu hitler poate ca ii lasa sa faca ce vor?? Asa ca nemti au fost mai siguri pe loialitatea lu antonescu alffel la vremea aia il puneau pe sima la comanda in doi timpi si trei miscari pentru ca patrioti nau fost nici aia dinainte si nici aia de dupa razboi. Taranu a fost singurul ce si a aparat glia mereu… restu sint jocuri de putere puse n act de niste tradatori asasini cu fata umana

 16. barbu

  pai ce cristescu na tradat, nu le zicea el englejilor cum mergea treaba la bucuresti??? La ordinul cui din moment ce a ramas “linga maresal” pina la sfirsit??? Prostie mare au facut ca au trecut prutu si neau bagat in cataclismul in care sintem si azi. Sau complacut toti in uraganul mocirlei vremurilor respective si nau facut nimic pentru cetatean, doar latrau, ca si Martin borman ca “raul invinge binele” cind a aflat de invazia impotriva URSS. dar na facut nimic concret fiind linga fuhrer mereu. Probabil codreanu a fost un pic mai sensibil la nevoile taranului roman restul… manipulatori, tradatori cinici cu veleitati de mari strategi geopolitici. Au gresit toti din primul si al doilea esalon din prostie, obedienta, avantaj, euforie, grandomanie si poate chiar vise utopice. Cu un conducator intelept puteam fi martorii conflictului si am fi iesit de o mie de ori mai bine. Ca deaia neau si negociat ca la tîrg pentru ca era parsivitate contra parsivitate impotriva poporului iar la nivel inalt tara n a avut pe nimeni cu coloana verticala. Toti erau marunti ce si faceau interesul personal si al gasti din care faceau parte, dar de latrat latrau frumos. A fost si va ramine o pata de rusine pe obrazul tari ce nu va putea fi stearsa de nici un istoric oricit sar stradui pentru ca evenimentele sint recente si noi le cunoastem di gura contemporanilor nu din pixul celor cu interese. E mult mai plauzibil si credibil ce ne au povestit bunicii decit ce ne zice un academician. Ne au vindut, neau negociat ai nostri si ce pretentie sa mai avem la straini cind au impartit europa, near fi trebuit un tito daca nu un franco

 17. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ barbu Mă bucur să constat că mai există români care gândesc românește. Punctul dumneavoastră de vedere este corect. De fapt toate jocurile nebunilor de la putere se repercutează asupra celor de la talpa Țării. Codreanu a încercat să ajungă acolo, dar când a văzut în ce mocirlă a intrat, a preferat să moară. M-aș bucura dacă cei care se dau naționaliști români ar fi echilibrați ca dumneavoastră. Eu am citit mult ca să înțeleg că securiștii comuniști i-au diabolizat pe legionari, considerați o hoardă de indivizi de necontrolat, și l-au scos mare erou pe Ion Antonescu. Evreilor și rușilor le-a convenit de minune strategia proștilor. Nici rușilor și nici evreilor nu le convine să existe români educați, civilizați și treziți la realitate care să acționeze în România. Orice putere are nevoie de liniște ca să conducă prostimea. Legionarii au făcut excepție de la regula prostiei dar numai până la un punct. Când au luat puterea și-au dovedit insuficiența. Iar Antonescu a profitat de slăbiciunile lor.

 18. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ San a spus: “Oare cand va inceta neamul romanesc sa isi ucida cei mai buni fii ai sai??!!!”
  Răspuns: Românii vor înceta să își ucidă cei mai buni fii ai Neamului românesc atunci când se vor elibera de dictatura Bisericii iudeo – creștine. Românii trebuie să-și descopere Dumnezeul românilor și să nu se mai închine unor dumnezei străini. Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului şi din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine! (Ieșirea 20). DumneZeul lui Israel recunoștea că există și alți DumneZEI. Înseamnă că acest DumneZeu nu era Dumnezeul care a creat Universul. Cu ce se ocupă puterile cerești pomenite de Apostolul Pavel: îngeri, arhangheli, începătorii, domnii, puteri, scaune ș.a.m.d.???

 19. Tudor

  Vasile Militaru,
  Ce părere aveți despre ceea ce-a scris Douglas Reed, redactor-șef politică externă la The Times-ul britanic, în „Insanity Fair”, după prima vizită în România, a doua jumătate a anilor 1930?
  „Rumania is an attractive country and parts of it are lovely and its people appeal to me and life is pleasant there, but a little dangerous in these days for Gentiles because of the growth of the anti-Semitic movement.”

  După a doua vizită, același autor, scrie în „Disgrace”:
  „The Jews have seen the red light and are learning English, transferring their money to England, preparing in a hundred ways to try and get to England. As yet, nothing has happened to them, apart from insignificant local measures which have made practically no impression on the major problem. The King and his Government are seeking to solve the problem by humane and reasonable measures, by bringing about the emigration of one or two hundred thousand Jews and thus redressing the balance to some extent. Strangely, the Jews will not help in such measures as these. While I was in Bucharest a meeting was called of about thirty of the richest Jews in Rumania, under the chairmanship of a Jewish banker, to discuss means of collaborating with theGovernment in this aim. The basis of the discussion was that restrictive measures were sooner or later inevitable and that the best thing, in the common interest, would be for the Jewish community to work with the Government in devising, financing and organizing the emigration of a substantial number of Jews. To this end, the banker proposed that the wealthy Jews should contribute ten per cent of their fortunes. If they did not, he said, anti-Jewish measures would ultimately come anyway, and it would be better to take the edge off them by collaborating with the Government and getting the thing done in a creditable and efficient manner.
  The proposal was turned down flat. None of his hearers would consider it.

 20. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ Tudor Cuvântul “gentili” trădează cine era ziaristul. Contează foarte mult fiecare an în parte din așa zisa “a doua jumătate a anilor 30”. Guvernele se succedau rapid la putere. Carol al II lea făcea tot soiul de jonglerii cu partidele politice. Un lucru pe care am văzut că și evreii îl trec cu vederea, este cel legat de atitudinea lui Carol al II lea față de comunitatea evreiască. În mod eronat se vorbește doar despre antisemitismul Mișcării Legionare. Societatea românească se afla într-o criză și problema evreilor, care controlau o mare parte din economie și din finanțe, era una dintre ele. Să nu uităm că, în nebunia sa, Carol al II lea și-a înființat propriul partid fascist, Frontul Renașterii Naționale – o parodie a Mișcării Legiunii, după instaurarea dictaturii regale. Anterior acestei enormități, încercase să preia conducerea Legiunii de la Codreanu.
  Evreii săraci, pentru că existau și aceștia, au avut cel mai mult de suferit. Întotdeauna șmecherii cu bani, indiferent de neam, s-au descurcat și au fugit la greu.
  Revenind la Carol al II lea vă redau un fragment relevant: “În ianuarie 1938, la scurt timp după instaurarea poetului Octavian Goga ca prim ministru, Carol declara unui ziarist englez: “Sunt stăpânul ţării mele. Guvernul este guvernul meu. Trebuie să aibă aprobarea mea. În ziua când eu nu voi mai fi mulţumit de felul în care se ocupă de treburile ţării, voi cere schimbarea sa.”.”.
  (Credința Neamului Românesc, Editura Vicovia, Bacău, 2010, p.77).

 21. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ Tudor Completare. Să facem un exercițiu de imaginație. Să chemăm primii 30 de români bogați din România și să le propunem un plan de salvare a românilor. Câți vor răspunde apelului??? Nu întâmplător Iisus Hristos vorbea despre Mamona, zeul bogăției.
  Iar Karl Marx spunea: „Banul este zeul gelos al Israelului, în fața caruia nu poate exista nici un alt Dumnezeu. Banul ii degradează pe toți dumnezeii omului – și ii transformă în mărfuri.”.
  Între timp banul a devenit zeul multor români.

 22. army

  Maresalul Antonescu , unul din cei mai mari patrioti, un om cinstit, corect , aflat din greseala intr-o hazna numita Romania. Nu mai razbea cu furaciunile si mizeriile din societatea romaneasca. De la rege cu curvele lui, care furau direct din bugetul statului, la contracte aranjate(in timp ce bunicii nostrii isi riscau viata in noroaiele de pe front), la furaciunile din armata , la armamentul si munitia de proasta calitate. A incercat si cu unii si cu altii, dar nu se poate face treaba pt, ca si azi. romanii sunt majoritar, h…i, exc….i, len….i, etc. Pt cei care spun ca au studiat istoria, sa le spun eu cum se studiaza. Mergeti la batranii care au mai ramas, si o sa vedeti ca singura perioada cand justitia facea dreptate in Romania, a fost perioada Antonesciana, singura perioada cand a fost ordine , am gasit batranii din sudul tarii care au carat copii evreilor si tiganilor cu carutele in Grecia, pentru ai salva de fascisti. Leprele si golanii si atunci treceau de la un partid la altul imediat ( ca azi, de la psd, la pdl, liberali, usr, etc). asa ca nu mai catalogati, legionarii, antonescienii, comunistii, etc.

 23. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ army Poveștile dumitale îmi amintesc de nenorocitul de Moise care a ordonat masacrarea propriilor triburi ale lui Israel, de către tribul lui Levi, dezamăgit că oamenii s-au împreunat cu femei din triburi străine. Asta în condițiile în care el a avut două soții de neam străin, o madianită și o etiopiancă.
  Probabil, tot din “dragoste” de Neam și “prețuire” față de condiția țăranului român, Antonescu a comandat foc de voie asupra unui grup de țărani răsculați din zona Galațiului, în anul 1907. Un comandant adevărat nu ordonă în timpul unei misiuni executarea propriilor aliați. Tocmai formația de militar ar fi trebuit să-l oprească de la masacrarea legionarilor. Trebuia să se aștepte ca, atunci când s-a crezut cel mai bun și nu și-a oprit nici un aliat serios, să vină ziua în care în propria izolare pe care și-a creat-o, să fie eliminat.
  Știu că Antonescu era scârbit de starea mănăstirilor românești, după ce a văzut comportamentul călugărilor din Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea, unde a avut domiciliu forțat ordonat de regele Carol al II lea.

 24. Tudor

  Ce se zice, 2016, prin alte părți ale lumii de Antonescu:
  „The same can be said for Ion Antonescu, whose bio is—like every other one I have studied—a joke. It would take another long paper to prove that, but notice that when Codreanu was arrested in 1938, Antonescu—almost his righthand man—resigned in support of him and was a celebrity defense witness at both his trials. Although we are told Codreanu was “discreetly” murdered by Gendarmes, Antonescu mysteriously skated, only being reassigned to the Third Army. In 1940 he was put under house arrest, but was “aided to escape by socialite Alice Sturdza”. Really? Sturdza was actress connected to Romanian Intel. So we have many indications in the early bio that Antonescu was not who we were told he was. Within months of this fake escape he was supposedly installed as Prime Minister by the Nazis, with the consent of Carol. Which begs the question: why did Carol have Codreanu murdered but not Antonescu? None of this makes any sense.”

  http://mileswmathis.com/trump.pdf

 25. xyz

  Miles W Mathis, unul din agentii opozitiei controlate, ba chiar mai putin de atit. Nu trebuie sa fii geniu ca sa-ti dai seama cu ce se maninca un astfel de individ. Si eu am crezut la inceput ca e ceva de capul lui, dar au inceput sa apara “heringii rosii”, semnalele de alarma, i-am citit si pe criticii sai si l-am dat dracu. La el, toate celebritatile, toti oamenii politici sint evrei crypto, ba la un moment dat se si da de gol spunind ca are o slabiciune pentru frumusetile evreice (care sint rare, fie vorba-ntre noi). Repet, fiind opozitie controlata, mai le nimereste citeodata, dar altfel pas! Ia voalat apararea violatorilor si pedofililor celebri afirmind ca se exagereaza relatarile despre acestia in mijloacele mass media, scopul fiind subminarea….heterosexualitatii. Cu o alta ocazie, povestea ca in Danemarca niste copii i-au facut invitatii sexuale atingindu-l pe picior si el n-a vazut nimic ingrijorator in asta. De altfel, am serioase dubii ca Miles W Mathis este numele sau real, cel mai probabil o falsa identitate conferita de CIA/MOSSAD. Si el are tupeul sa vorbeasca de istoria Romaniei, de Codreanu si Antonescu, serios?

 26. San

  Lică, Lică, Vasilică…
  Nu sări gardul(gradinii Domnului) in curtea dacismului sau a altor paganisme….
  Avem acelasi Creator toti oamenii de pe Pamant, chiar daca unele neamuri se dau balene in degetar despre o *alegere* a neamului lor dintre ceilalti. Ca nu credem toti oamenii in acelasi Dumnezeu, asta e o alta mare-mare poveste…
  Românii sufera de secole prigoana strainilor din cauza tradarii de frati si de conducatori, care bântuie istoria Românilor de la Burebista si pâna la Nicolae Ceausescu.
  Am preluat aceasta trasatura de caracter si nu vrem sa renuntam la ea….*Nouă să ne fie bine* este filozofia de viață a poporului.
  Din cauza josniciei de caracter, Dumnezeu a ingaduit secole de cizme străine pe gâtul Românilor, doar-doar or învăța Românii ceva din lecția asta de lungă durată….dar…slabe speranțe !!!!

 27. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ San În înțelepciunea ta nemărginită, te rog să-mi definești și mie Dumnezeul acela. Sunt de acord că Dumnezeu care a creat Universul, a creat și toate neamurile. Dumnezeul tuturor neamurilor pământului este acel Dumnezeu, care este și al Neamului românesc.
  Să nu-mi spui că este Dumnezeul Sfintei Treimi, propovăduit de B.O.R. că ai încurcat dumnezeii.
  Dacă începi cu dumnezeul care a creat lumea în șase zile și a obosit ca să se odihnească, lasă-te de meserie. Dacă e acel dumnezeu care a creat în prima zi pământul și lumina și a treia zi și-a amintit să pună luminătorii pe cer, soarele și luna, iar lasă-te de meserie. Pr. prof. Dumitru Stăniloae afirmă că Hristos, ca Fiu și Cuvânt al lui Dumnezeu i-a dat lui Moise Tablele Legii. Perfect, imperfect. Atunci Hristos, Domnul, vorbea în pustie cu Moise și-i comanda să ucidă mame și copii???
  Și atunci, San, fiule, cu ce se ocupă puterile cerești, tronuri, domnii, începătorii, stăpânii pomenite de Apostolul Pavel??? “Pentru că întru El au fost făcute toate, cele din ceruri şi cele de pe pământ, cele văzute, şi cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El şi pentru El.”. (Coloseni 1, 16).
  Vezi că cineva te minte. Există niște puteri cerești care sunt ca niște îngeri păzitori ai Neamurilor. Mai ai de prășit, prin țarina Domnului !!!

 28. San

  Ce tare te-ai incins, Vasilica, tată ! Oare de la incercarea grea de a intelege Taina Sfintei Treimi ti se trage ?! Pari copilasul / ingerul vazut de Sf .Augustin pe malul marii….Cat de adanca vrei sa faci groapa in nisip ?! Cu incrancenarea ta, nu-ti rezolvi neintelegerile.
  Unii ii spun contemplatie acelei odihne din ziua a saptea. Cat priveste organigrama cereasca, sunt scrierile unor Parinti Ortodocsi din vechime, care o descriu….Sau poate dai o fuga pana acolo, sa-l intrebi pe insusi Creatorul…
  Până atunci, mai prășesc vreo doua-trei rânduri, pe aici prin Tarină….

 29. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ San Fiule, te afli în obișnuita înșelare. Asta așteptam să mărturisești. Taina Sfintei Treimi este simplă numai pentru cei care au trăit ortodoxia și nu pentru cei care o papagalicesc. Ești unul dintre cei care l-ar fi declarat eretic pe Valeriu Gafencu în pușcărie, așa cum au făcut-o unii popi mari teologi.
  Dar nu mi-ai răspuns, fiule, cu ce se ocupă puterile cerești numite de Apostolul Pavel. Sau ai lipsit de la lecția aia de teologie? Hai, succesuri, că naivi creduli găsești pe toate drumurile.

 30. San

  Tu ai inteles un dick din toata istoria Neamului pe a carui nume ti-ai facut o asociatie….
  Biserica Ortodoxa e mama neamului Romanesc si asta n-am spus-o eu intaia oara.
  Fara Ortodoxia pe care pare ca o lupti, n-am mai fi grait in romaneste acum nici tu, nici eu.
  Oare CZ Codreanu, V. Gafencu, Papacioc,Parvu, Lacatusu, N. Nicolescu, Iovan, Boca, Oprisan,Fageteanu, Calciu, Anania,Felea, Argatu, Staniloaie, I. Balan, S.Tudor, Boghiu, R. Braga, impreuna cu Sfintii Năsăudeni, Sibieni si Dobrogeni si multi multi multi altii– al caror nume numai Domnul Dumnezeu le stie–erau din alta Biserica ?!
  Nationalismul (tău) fara Ortodoxie nu e decat o ratacire, ca multe altele.Retro, pagan !!!

 31. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ San În România, Biserica înseamnă ierarhia B.O.R.. Citește cu atenție Statutul B.O.R.. Credincioșii nu au decât îndatoriri iar preoții sunt slugile ierarhilor. Asta numești tu Ortodoxie??? Varlaam Ploieșteanul, într-o pauză de euforie bahică, a propus canonozarea peste patru ani a trei personaje reprezentative luptei anticomuniste. Primele două sunt Dumitru Stăniloae și Ilie Cleopa. Uite ce mari luptători au fost cei doi samurai ai Ortodoxiei.
  Preot profesor Dumitru Stăniloaie: arestat în septembrie 1958, în lotul Rugului Aprins, este eliberat în ianuarie 1963. Participă activ la Reeducarea finală de la Aiud a deținuților legionari. Conform mărturisirilor mai multor deținuți politic, acesta acceptă propunerilor directorului închisorii Aiud, col. Gheorghe Crăciun, și merge în celule. pprezentându-l pe Corneliu Codreanu ca pe un vrăjitor care a hipnotizat masele, pentru a-și face adepți în Mișcarea Legiunii. Semnând aordul cu Securitatea, intră în grațiile acesteia și primește acordul să meargă în străinătate. “În 1968 este invitat la Freiburg și Heidelberg, de către profesorul Paul Miron, pentru a susține conferințe. În 1969 conferențiază la Oxford. Merge la Vatican, ca membru al delegației B.O.R., în 1971.”. A avut meritul deosebit de a-l fi îndrumat, la teza doctorală, pe Dan Ilie Ciobotea, care încălcând canoanele ortodoxe, a intrat fraudulos în monahism, apoi, printr-un PUCI eretic (denumit Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii – cine dracu a mai auzit de așa ceva în Ortodoxie?), a intrat în Sinodul BOR, și a devenit, mai târziu, patriarhul B.O.R..
  Arhimandrit Ilie Cleopa este următorul propus pentru canonizare. Acesta nu a făcut nici o zi de pușcărie. Are meritul de a fi semnat Scrisoarea de acuzare, privind erezii (sic!!!) asupra preotului Ioan Iovan de la Vladimirești, unul dintre puținii preoți ortodocși care s-a opus fățiș, prin predici virulente, instaurării comunismului și care a criticat atitudinea de slugărnicie, față de comuniștii atei, a Patriarhului comunist Iustinian Marina. Ilie Cleopa a avut meritul deosebit de a fi încălcat Sfintele Canoane ale Ortodoxiei, fiindu-i naș de călugărie lui Dan Ilie Ciobotea, după numai două săptămâni de “ostenire” în mănăstirea Sihăstria. Haios este că, potrivit părintelui Iustin, Cleopa și-a făcut straie noi pentru momentul festivității. Același Cleopa, l-a acuzat pe părintele Iustin Pârvu, eliberat după 16 ani de detenție pentru activitate legionară, că a încălcat Canoanele Ortodoxiei, prin neascultare față de stăpânirea comunistă. Dezgustat, părintele Iustin l-a ales de duhovnic pe blândul părinte Paisie Olaru. http://rezistenta.ro/jos-masca-de-patriarh-ortodox-daniel-ciobotea/

 32. Tudor

  Poza de sus, cu morți pe caldarîm, pare trucată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.