Cadran international

Nicolas Maduro: „Venezuela este în prezent centrul unei agresiuni sistematice, politice și mediatice”

  Conferința de presă internațională a președintelui Nicolas Maduro: Atacurile la adresa Revoluției Bolivariene caută să submineze democrația și pacea […]

 

Conferința de presă internațională a președintelui Nicolas Maduro: Atacurile la adresa Revoluției Bolivariene caută să submineze democrația și pacea în regiune

Caracas, 17 mai 2016 (Agenţia Venezueleană de Ştiri / Telesur) . Atacurile sistematice politice, mediatice și diplomatice întreprinse de axa Bogota–Madrid–Miami s-au intensificat în ultimele luni împotriva Revoluţiei Bolivariene, în încercarea de a-l răsturna pe Președintele Republicii, Nicolás Maduro, de a pune capăt realizărilor sociale ale oamenilor și de a da o lovitură în centrul stabilităţii democratice al regiunii, care este Venezuela.

Acest fapt a fost exprimat de către Șeful Statutului în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o marţi în Sala Ayacucho a Palatului Miraflores, situat în Caracas, unde a denunţat în faţa reprezentanţilor presei și mediilor de comunicare naţionale și internaţionale, încăpăţânarea factorilor de dreapta de a submina democraţia din Venezuela. „Venezuela este în prezent centrul unei agresiuni sistematice, politice, mediatice, și de caracter diplomatic, care rupe parametrii obișnuiţi a ceea ce am cunoscut în cei 17 ani de Revoluţie Bolivariană”, a declarat Maduro în transmiterea concomitentă la radio și televiziune. În acest sens, Șeful Statutului a cerut Şefilor de Stat, liderilor și oamenilor de bine din lume să arate solidaritate cu Venezuela în faţa atacurilor. „Facem apel la solidaritate la nivel mondial, a liderilor, mișcărilor sociale, a președinţilor, prim miniștri și guverne din lumea întreagă. În Venezuela este pusă în joc pacea acestei Americi și este jucat viitorul propriei noastre independenţe în secolul XXI”, a spus acesta.

Președintele a prezentat o investigaţie în privinţa unei campanii de atacuri care sau intensificat în ultimele patru luni, ce au venit din partea companiilor de comunicare din Columbia, Spania și Statele Unite. Mass-media spaniolă, cum ar fi ABC, El Mundo și El Pais, au publicat știri împotriva naţiunii sud americane care au ocupat primele pagini ale ziarelor în mod obișnuit. Ziarele americane, cum ar fi New York Times și Washington Post, au dezvoltat, de asemenea, campanii împotriva Venezuelei. „Între Bogota, Madrid și Miami au apărut o mie 315 știri împotriva Venezuelei”, a denunţat Maduro, și și-a pus întrebarea „este acest lucru normal?”.

„Nu există o ţară, un subiect, din acea ţară sau oraș care să merite mai multă atenţie decât Venezuela”, a spus Președintele, adăugând că din aceste note, 25 oferă informaţii despre Agenda Economică Bolivariană și doar două dintre acestea sunt pozitive. În plus, a făcut o analiză a diferitelor strategii pe care sectoarele de dreapta leau pus în aplicare în încercarea lor de a răsturna guvernul, de la poziţia complezentă a Președintelui Barack Obama faţă de planul loviturii de stat „La Salida” – promovat de către Leopoldo Lopez și care s-a soldat cu 43 de asasinate –, până la cea mai recentă interferenţă a fostului Președinte al Columbiei, Álvaro Uribe Vélez, care a cerut formarea unei armate internaţionale contra Venezuelei.

A menţionat, de asemenea, asediul financiar împotriva ţării, comis de către agenţiile de risc care se angajează într-un boicot internaţional, chiar dacă statul venezuelean îndeplinește în mod regulat obligaţiile datoriilor, împreună cu războiul geopolitic promovat de Guvernul Statelor Unite, care inundă piaţa cu șisturi petroliere, prin utilizarea de fracking sau fracturarea hidraulică.

Maduro, care a fost Ministru de Externe timp de aproape șapte ani în timpul mandatului Președintelui Hugo Chavez, a subliniat: „Pot spune astăzi că suntem victime ale agresiunii media, politică, diplomatică și a ameninţărilor cele mai grave pe care ţara noastră le-a trăit în ultimii 10 ani”.

A susţinut că după aprobarea procesului politic împotriva Președintei Braziliei, Dilma Roussef, campania împotriva Venezuelei s-a intensificat sub pretextul de a grăbi sfârșitul Guvernului. În opinia sa, procesul împotriva Dilmei este, de asemenea, și împotriva Americii de Sud și a Caraibilor, „este o lovitură împotriva BRICS pentru a contracara proiectul noului sistem financiar, pentru a contracara proiectul unui nou sistem monetar, pentru a contracara proiectul unirii celor cinci puteri”.

„Ceea ce trăiește Guvernul Dilma este același lucru pe care vor să îl facă aici sectoarele de dreapta, dar prin aplicarea unui referendum de rechemare”. De asemenea, el a avertizat că opoziţia încearcă să promoveze acţiuni violente care duc la realizarea adevăratului lor obiectiv: „subminarea democraţiei”.

                                                     Intervenție străină

Președintele a avertizat despre planul pus în aplicare de către unele sectoare ale dreptei locale, în încercarea de a crea haos și violenţă sub masca referendumului, pentru a permite intervenţia Departamentului de Stat al SUA.

„Rolul principalilor șefi și lideri de dreapta este de a garanta revoltele și violenţa pentru a da credibilitate și putere planului de intervenţie”, a declarat demnitarul în compania unora dintre membrii Cabinetului său. El a cerut atenţie și prudenţă în următoarele luni – ultimele luni ale Guvernului Obama -, pentru că Washington și-a propus să restaureze în lume dominaţia lor geopolitică și sistemul lor neocolonial, ceea ce evidenţiază un atac frontal și excesiv împotriva popoarelor suverane din America Latină.

„Geopolitica imperială funcţionează pe recompunerea capacităţilor de influenţă pierdută în ultimii 10 ani. Această geopolitică imperială și-a propus să folosească America noastră ca și curtea lor interioară și să recucerească influenţa geopolitică asupra Americii, asupra resurselor noastre naturale”, a avertizat el.

                                              Protest international

Apariţia bruscă în spaţiul aerian venezuelean a unui avion Boeing din SUA – echipat pentru spionaj electronic – a fost, de asemenea, raportată marţi de către Președintele Maduro. Aeronava este utilizată „pentru susţinerea comunicaţiilor grupurilor armate în zone de război, sau pentru a pregăti condiţiile pentru a dezactiva echipamentele electronice în funcţiune ale Guvernului, Forţa Armată Naţională Bolivariană (FANB) sau a economiei”.

În faţa acestei acţiuni, Ministerul de Externe al Republicii va efectua un protest împotriva guvernului Statelor Unite ale Americii, în scopul de a-și afirma suveranitatea naţională și întâietatea dreptul internaţional. Avionul, cu o capacitate tehnică letală, a descins în ţară în mod ilegal în zilele de 11 și 13 mai, și a fost scos din spaţiul aerian naţional prin acţiunea Aviaţiei Militare Venezuelene.

Această conferinţă de presă cu jurnaliști naţionali și internaţionali a fost realizată printr-un mod special de transmisie simultană cu ambasadele și consulatele Venezuelei din întreaga lume, la care au participat jurnaliști, lideri de opinie și lideri progresiști. Printre aceștia se evidenţiază jurnalistul spaniol Ignacio Ramonet, care a participat de la ambasada Venezuelei din Franţa, și sociologul argentinian Atilio Boron, care s-a aflat la ambasada venezueleană din Argentina. De asemenea, a participat de la Moscova Viera Ganzlia, deputată a Federaţiei Ruse, printre alţii.

                      AVN/TELESUR via Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela în România

4 Comments

 1. liviu

  bogatasii lumii nu se mai satura…lumea in schimb, e satula de putreziciunile astea…

 2. Dan Cristian Ionescu

  Patrice Lumumba, Ernesto „Che” Guevara, Salvador Allende, Nicolae Ceausescu, Saddam Hussein, Muamar al Gadaffi (si sint doar citeva exmple) – ce au toti in comun? Faptul ca au fost ucisi, in general, de proprii concetateni, cu sprijinul si la dorinta (sau ordinul CIA). Tot in general, au fost ucisi de cei care doreau sa le ia locul. Chiar boala galopanta care a dus la moartea lui Hugo Chavez ridica semne de intrebare. In urma cu o saptamina, netul a fost invadat cu declaratiile (inainte de moarte) ale fostului agent CIA Donald Rickard, care in baza informatiilor primite, a anuntat guvernul apartheid sud-african de deplasarea la Durban a lui Nelson Mandela, ocazie cu care acesta a putut fi arestat – dupa 27 de ani de inchisoare, Mandela a devenit primul presedinte de culoare al Africii de Sud. Pentru americani, independenta este foarte importanta – insa, doar independenta lor. Cind intr-o alta tara, cineva doreste independenta (politica si/sau economica) iar asta deranjeaza interesele americane, CIA intervine si provoaca rasturnarea si uciderea acestuia.

 3. Camelia Petrache

  „În opinia sa, procesul …”
  Really ??
  E un calc din engleza; româneste se spune ..”Dupa parea sa , … „.
  D-nul Graur se „intoarce” în mormânt ! For sure …. ca sa fiu în ton , cu cei care nu mai stiu sa scrie …româneste .

  • justitiarul

   Materialul este de la Ambasada Venezuelei la Bucuresti si nu ne-am permis sa facem modificari in text.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *