Cap limpede

Condrea şi Coldea. Şi Klaus, cu umbrela!

  Nici prin cele mai mobilate scăfârlii din zona culturală şi militară a spaţiului carpato-dunăreano-pontic nu a putut să treacă […]

 

Nici prin cele mai mobilate scăfârlii din zona culturală şi militară a spaţiului carpato-dunăreano-pontic nu a putut să treacă ideea că din nişte detergenţi medicali se poate ajunge la un asemenea cutremur. Generalii din Serviciul Român de Informaţii şi Afaceri au posăit miraţi, convinşi fiind că bomba de presă se duce ca un curcubeu mai lung. Câte articole n-au făcut zgomot pe scena patriei şi cu primele aplauze sau după câteva fluierături, s-a stins lumina şi a început un alt spectacol. Uite că de data asta afacerea nebună pusă la cale prin 1994 de un general de armată, prieten la cataramă cu un alt general de armată ajuns intendent la Geneva, nimeni altul decât tatăl fostului primar general Sorin Oprescu, a plesnit mai rău decât se aşteptau creatorii şi beneficiarii ei. Afacerea Hexi Pharma simbolică pentru plasa de relaţii create pentru a scoate bani de la bugetul public părea o maşinărie de neînfrânt şi de neoprit. Cine să o controleze, cine să toarne? Cine să o blocheze? Şi furnizorii, şi beneficiarii apei chioare cu etichetă pompoasă se pregăteau să o lase moştenire urmaşilor. A trosnit în aparenţă de la presă. În fapt, cineva din interior, îngrozit de consecinţele comportamentului dement al beneficiarilor, a început să livreze către presă. Şi astfel a detont cea mai spectaculoasă investigaţie care a dus la devoalarea unui mecanism de business întins peste spitale, unităţi militare, servicii secrete, guvern şi multe altele.

Afacerea Hexi Pharma a detonat cu mult mai puternic decât se aştepta şi Klaus Iohannis. Genialul nostru prin muţenie şi nepăsare s-a grăbit să iasă la pupitru să ne spună că ”se bazează pe experienţa sa că SRI îşi face treaba”. Preşedintele României s-a dat în stambă transmiţând românilor impresiile sale, amintirile sale, pe experienţa sa cu aerul că dă un raport către naţiune. De ce o fi garantat Klaus Iohannis pentru SRI? Unii avansează ideea că ar fi vorba de o încercare de a proteja serviciul într-un moment de dificultate. Alţii, că preşedintele este prizonierul instituţiei şi a ieşit la rampă să apere obrazul şi aşa şifonat al Serviciului spre a mai tempera niţel din zelul presei şi al celor care arătau cu degetul spre urmaşii băieţilor cu ochii albaştri.

Accidentul mortal al proprietarului Hexi Pharma (hazard sau lucrătură – nu vom afla niciodată!) a venit ca o explozie într-un depozit de benzină cu mai multe rezervoare mari. S-a fisurat şi s-a încins imaginea de oţel gânditor a preşedintelui. A sărit masca de pe serviciul nostru de informaţii, obligându-ne să-l rebotezăm cu un nume ceva mai aproape de adevăr. Serviciul Român de Informaţii şi Afaceri a luat-o razna! Dacă pe vremea PCR, securitatea dădea socoteală în faţa ”conducerii superioare de partid şi de stat”, astăzi, serviciile secrete din România au scăpat total de sub controlul societăţii civile, al partidelor politice şi al Parlamentului. Au devenit o putere în sine, autonomă, care dirijează liniile de bază ale României, instituţii ale statului, partide politice, ziare, reviste şi televiziuni, chiar şi zgomotoase ONG-uri plantate pe ici şi colo spre a da oamenilor impresia unei societăţi civile implicate în condimentarea civică a democraţiei.

Cum a devenit SRI un organ de informaţii şi afaceri? Foarte simplu! Încăpând de la început pe mâna lui Virgil Măgureanu şi Gioni Popescu! Ce a urmat, cu firme sub acoperire, cu operaţiuni de susţinere a unor oameni de afaceri, cu banii de care povestea Elena Udrea, cu nenumărate contracte pentru hard şi soft, cu achiziţii la preţuri gonflate (pentru a încăpea şi un para-ndărăt mai gras), n-a fost decât consecinţa logică a unui fenomen de jumulire a statului român. Cine şi-ar fi imaginat că politicienii pot vinde institute de cercetare, fabrici, terenuri şi utilaje iar şefii cei mari din SRI stau şi iau notiţe despre lecţiile nebune de privatizare din România!? Ce să facă? S-au aruncat şi ei la făcut bani cu lopata! Astăzi, Serviciul Român de Informaţii şi Afaceri poate fi cercetat la vârf cu rezultate spectaculoase mai ales pentru conflict de interese, îmbogăţire fără just temei, proprietăţi şi valori pe numele altora, rude, apropiaţi sau simple săgeţi. ANI poate verifica averea cadrelor cu stele multe şi mari din SRI (nici o comisie nu a investigat averea generalului Coldea, subiectul unui şocant armaghedon distribuit pe net în urmă cu câţiva ani!) spre a ajunge la aceleaşi surprize pe care le-ar avea la puricarea unor generali de poliţie sau procurori tari în clonţ, apărători vânjoşi ai statului de drept.

Trist este că România zice că ar vrea o schimbare iar preşedintele ei ţine umbrela de imagine pentru toate instituţiile de forţă, cauţionând mai ales un serviciu care s-a stricat până în măduva oaselor. Îi este dator într-un fel sau altul? Nu ştie ce face? Schimbarea promisă este o operaţiune de cosmetizare şi numai în cazul duşmanilor de decapitare politică? Din ultimele ieşiri, Klaus Iohannis a pierdut şi ce a mai câştigat cu tăcutul din gură.

În scandalul Hexi Pharma, două personaje s-au şifonat peste măsură. Preşedintele şi Ghiţă. Primul, ieşind cu umbrela în faţa presei pentru a garanta moral o instituţie dominată de neghiobi plini de importanţă, iar al doilea, făcând turul televiziunilor pentru a avertiza publicul că România riscă să pară un stat mafiot.

Vă daţi seama, omul Serviciului Român de Informaţii şi Afaceri pentru domeniul IT a făcut un efort disperat de a se băga în seamă, anunţând că va solicita Comisiei de supraveghere a SRI o discuţie şi eventual un raport despre supravegherea lui Dan Condrea. Suspectul din marile dosare de corupţie din Prahova şi de la Guvern (mă refer la atribuirile de contracte din vremea guvernului Ponta, unde aproape nimic n-a mişcat fără ştirea lui!) suna de zor pe la televiziuni ca un îngrijorat de libertăţile cetăţeneşti, de extinderea comportamentului de mafiot. Şi nu găsea în preajma lui o oglindă şi nici un om care să-i spună, taci dracului din gură! Vorbind despre Condrea, Ghiţă urla cu gândul la situaţia lui şi la pericolele care l-ar putea paşte. De mult România n-a mai apucat asemenea zile agitate şi pline de ţipete de neghiobi! De când Gigi Becali şi Mitică Dragomir strigau după dreptate şi după morală, de când Cataramă şi Dinu Patriciu dădeau lecţii de business, de când Vadim şi Funar jucau rolul marilor apărători ai spiritului naţional şi ai limbii române.

Cu prilejul acestei afaceri au mai încercat să se umfle în pene oameni ca Victor Ponta şi Cătălin Predoiu. Primul, cu acelaşi ton ţâfnos de june rebel, al doilea cu aerul că din afacerea Hexi Pharma poate ciuguli nişte voturi. Bieţii de ei, nu pricep că după toate cele făcute şi zise în atâţia ani de prestaţie la ciolan prea puţini mai sunt aceia care ar mai fi dispuşi să-i creadă. Băsescu, Ponta, Udrea, Predoiu, Videanu etc. fac parte din categoria celor la care nu-ţi mai vine să te uiţi nici când au dreptate.

Şi încă un lucru. S-a dus dracului una dintre zecile şi zecile de firme de care SRI-ul a avut grijă. Dacă ar fi vorba de un alt mod de a face politică ar trebui să vedem lacătul şi pe uşile altor companii şi mai ales pe uşile directorilor acestor servicii de informaţii şi afaceri care au încălecat România.

Nu ca să o apere, ci ca să o folosească!

CORNEL NISTORESCU

4 Comments

 1. cetatean

  tare poza . Asteptam traducerea

 2. nistropiceanu

  Alooo, domnuuu’, domnu’ Nistorectus!!! Vadim chiar a fost un mare apãrãtor al spiritului si limbii românesti. Dumneavoastrã, o apreciatã lichea ante si post-decembristã, ce-ati apãratãrã? Vorba aia: dealu-i deal si valea-i vale, curva-i curvã pînã moare… Pãcat cã justitiarul.ro, altminteri serios, se face pãrtas la asemenea infamii…

  • justitiarul

   Daca publicam un articol nu inseamna ca suntem de acord cu autorul in totalitate.

 3. nistropiceanu

  Ei, e bunã si aceastã minimã delimitare. 🙂 Cu aceeasi stimã…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.