Abuzuri

Cât câștigă lunar tătucul cămătarilor internaționali și adversar al românilor, guvernatorul pe viață al BNR?

   A căzut un mare secret Cât câștigă lunar proaspătul pensionar Mugur Isărescu   Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur […]

 

 A căzut un mare secret

Cât câștigă lunar proaspătul pensionar Mugur Isărescu

 

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, câștigă lunar în jur de 40 de mii de euro, bani care vin din pensie, salariu, bonusuri de performanță și participări la ședințe, susține analistul economic Lucian Isar, fost ministru. În declarația de avere a guvernatorului scrie în fiecare an la capitolul venituri: “conform fișei fiscale”, ținând astfel secret astfel salariul.

În urmă cu câțiva ani, până să se găsească această găselniță cu fișa fiscală, Isărescu a scris că are un salariu lunar de aproape 5.000 de euro. “Legea ANI se aplică fără excepţie la toţi cetăţenii români aflaţi în poziţii publice. Nu face excepţie Preşedintele României, nu fac excepţie de la lege şefii serviciilor secrete, nu face excepţie Preşedintele ASF (echivalentul direct al BNR)”, susține Isar, taxând secretomania guvernatorului. Acesta susține că însuși șeful FED, banca central din USA, își publică declarația de avere în mod transparent. Isar a dezvăluit că în urmă cu două luni Isărescu s-a pensionat cu două luni înainte de a câștiga în Parlament un nou mandate al BNR. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. “Da, s-a pensionat când a împlinit 65 de ani” a spus Suciu, care amai afirmat că Mugur Isărescu cumulează în acest moment pensia cu salariul.

Totuşi, Suciu a spus că, prin acest cumul, Isărescu nu încalcă nicio lege. “Începând cu dezbaterile legate de salariile astronomice de la CSA, CEC, Eximbank diferiţi consilieri BNR au lansat pe surse sau au declarat direct diferite nivele de salarizare pentru Guvernatorul BNR, ba că salariul de baza este de 10 mii de euro fără a preciza extra-urile, ba că nu depăşeşte 12 mii de euro cu tot cu sporuri, ba că este până în 15 mii de euro. În acest ritm al declaraţiilor se va ajunge la un moment dat şi la valoarea reală a veniturilor de 40 de mii de euro pe lună”, scrie Isar.

Conform acestuia, creșterea accelerată a veniturilor Guvernatorului BNR, provenite direct de la BNR, a început în 2009 când a aflat ce bonusuri se practicau în băncile comerciale. “Creşterea nu s-a bazat pe convingerea intimă că s-ar fi calificat chiar el pentru o poziţie în mediul privat remunerată la respectivul nivel ci pentru că aşa a simţit că e normal să fie plătit de către stat (există un reper în mediul privat ce trebuia depăşit). Deşi Consilierul Croitoru de la BNR a cerut tăierea pensiilor şi salariilor în 2010, veniturile Guvernatorului nu au fost tăiate ci au crescut pe tot parcursul crizei economice. Nu este o ruşine să câştige cineva 40 de mii de euro pe luna la stat în România deşi BNR a ratat obiectivul de inflaţie în 11 din ultimii 12 ani. Este în schimb o ruşine să ţii veniturile ascunse”, a mai spus Isar. Secretomania de la BNR este taxată și de avocatul Gheorghe Piperea. “Bun, deci dl. guvernator cumulează pensia cu salariul, plus cine ştie ce alte venituri, şi ajunge la 40 de mii de euro pe lună, şi totul e la secret. Cică asta asigură independenţa BNR. Mă rog. O fi independentă Federal Reserve, unde salariile membrilor board-ului, inclusiv ale şefei Fed, dna Janet Yalen, sunt transparente, vizibile pentru toată lumea? Eu nu înţeleg: ce e de ascuns în această privinţă în cazul României? De ce tace ANI? Şi de ce imunitatea de răspundere penală şi civilă a guvernatorului, a membrilor board-ului BNR şi a șefimii de rang doi din BNR e văzută numai în România că o garanţie a independenţei BNR?”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.

Ca Isar, Piperea susține că nu venitul de 40 de mii de euro pe lună este criticabil, ci secretomania acestui venit. “Ca să nu mai vorbim că mai nimeni în Parlament nu a ştiut că, înainte cu două luni de a primi al n-shpelea mandat de 7 ani, dl guvernator se pensionase. Şi, să nu uităm că BNR, prin vocea consilierilor multipli ai dlui guvernator, a solicitat ca măsuri de austeritate tăierea pensiilor, a indemnizaţiilor şi a salariilor bugetatorilor, având grijă, totuşi, ca pensiile şi salariile cumulate ale șefimii BNR să crească în ritm ameţitor pe vremea crizei (mai ales pe vremea crizei, aşa cu spune Lucian Isar)”, a mai spus Piperea.

                                                                                                    Cosmin Pam MATEI

Sursa articol: http://www.cotidianul.ro/cat-castiga-lunar-proaspatul-pensionar-mugur-isarescu-284869/

2 Comments

 1. Cremenarul

  Va felicit pentru publicarea acestui articol.
  Problema principala in cazul dlui ISARESCU nu este cat castiga, ci ce a facut pentru a merita un asemenea venit urias ?!
  Cred ca un individ care a supravegheat „prudential” DISTRUGEREA SISTEMULUI BANCAR ROMANESCU merita alt ceva – cu totul altceva ??
  Deoarece nu mai are nicio banca comerciala proprie (toate celelalte tari membre ale UE dispun de un sistem bancar propriu), România este nevoită să recurga la mila speculantilor de pe piata financiara internationala.
  In timp ce dl ISARESCU se lafaie in belsug, romanii sunt nevoiti sa achite – din salariile lor de mizerie – împrumuturile la care România a fost/este nevoita sa recurga din cauza DISTRUGERII SISTEMULUI BANCAR ROMANESCU in perioada guvernoratului dlui ISARESCU la Banca Nationala a României !?
  In loc sa fie sanctionat, dl ISARESCU asteapta sa fie recompensat pentru marile sale merite aduse capitalului strain/bancilor straine !?

 2. Țiți Șelaru

  A început ca să-și încaseze salariul în shekeli? Ăsta a câta căpușă este pentru poporul român? Amărâților, mei rezistați?! Dacă ”DA!” atunci văitați-vă în continuare ca și până acum că o să vă rezolvați problemele ”LA ANU ȘI LA MULȚI ANI!” ori așteptați ca să vină Poarta Otomană ca să facă ordine în Țara noastră? Dacă-i așa, cumpărați-vă din timp iminei, șalvari și turbane iar în timpul liber învățați-vă ca să faceți temenele! Offf, bine ne-a spus bătrânul Țutea înainte să plece pe Cealaltă Lume …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *