Observator

„Proectele” lui Iohannis, vorbe în vânt

            Klaus Iohannis, o nouă lovitură editorială Există semne clare că unul dintre cei mai […]

 

          Klaus Iohannis, o nouă lovitură editorială

Există semne clare că unul dintre cei mai bine vânduţi scriitori români se pregăteşte să ne propună o nouă scriere de succes. De astă dată, autorul volumelor „Pas cu pas” şi „Primul pas” ne va introduce în fascinanta lume a sportului. Câteva din pasajele care vor apărea în carte au fost citite de autor, cu inegalabilul său talent, la întâlnirea pe care avut-o cu sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice. Atleţii, handbaliştii şi gimnaştii au aflat de la scriitorul de succes ce este sportul: „Sportul reprezintă antidotul multor probleme sociale, contribuie la un stil de viaţă sănătos, la o dezvoltare armonioasă atât fizică, cât şi psihică şi promovează o cultură bazată pe respect, toleranţă, corectitudine şi perseverenţă. Sportul apropie oameni şi celebrează competiţia în cel mai frumos şi paşnic mod”.

Preşedintele Comitetului Olimpic Român, Alin Petrache, speră că delegaţia României se va întoarce de la Rio cu 6 sau cu 8 medalii. În comparaţie cu rezultatele obţinute de sportivii români la olimpiadele din urmă cu 20-30 de ani, asta nu înseamnă nimic. Delegaţia care va reprezenta ţara noastră la Jocurile Olimpice din Brazilia este subţire, din cauză că sportivii noştri au rezultate slabe sau pentru că unii dintre folosesc substanţe interzise. În şcoli se face câte o oră de sport pe săptămână, iar bazinul de selecţie este unul aproape secat. Nu se fac investiţii în infrastructura sportivă, iar banii alocaţi cluburilor nu ajung nici pentru o ciocolată, darămite pentru vitamine. Patronii români sunt în puşcării, sunt în faliment, sunt zgârciţi sau nu le place sportul şi de aceea nu fac sponsorizări. Companiile străine preferă să trimită profiturile în ţările de origine sau în paradisurile fiscale. Nu există o lege clară a sportului, care să încurajeze firmele să ajute cluburile şi să le permită administraţiilor locale să dea bani fără teama că vor avea probleme cu procurorii sau cu inspectorii Curţii de Conturi. Mai mulţi primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni sunt anchetaţi pentru că au acordat sponsorizări cluburilor sportive din bani publici.

România a fost aproape de penibil la Campionatul European din Franţa, încă nu e clar care sunt toate echipele care au drept de joc în Liga I, iar oraşele care-şi pot permit să ţină o echipă de fotbal de liga a II-a sunt din ce în ce mai puţine. Cluburile de atletism, box, baschet sau handbal după ce că sunt puţine sunt şi depopulate.

La întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o cu sportivii români care vor concura la Rio, acesta le-a spus: „Îmi doresc ca proiectul meu «România educată» să contribuie din plin la introducerea spiritului sportiv în sistemul de învăţământ la toate nivelurile. Extinderea programelor sportive în şcoli este o urgenţă, dacă vrem să fim cu adevărat competitivi între statele lumii şi, mai ales, dacă ţinem să avem o naţiune de oameni sănătoşi”. Bine a mai spus-o scriitorul! Dar care „Românie educată” şi care programe? De când este preşedintele României, domnul Iohannis nu a demarat nici un proiect consistent. Numai vorbe, vorbe şi iarăşi vorbe aruncate într-un moment de criză, la un simpozion ori la o întâlnire protocolară. Klaus Iohannis a fost 14 ani primarul municipiului Sibiu. Are Sibiul echipe de fotbal, handbal sau rugby care fac performanţă, are Sibiul atleţi sau boxeri care au câştigat vreun turneu internaţional? Nu. Preşedintele Klaus Iohannis poate bifa încă de pe-acum o nouă nerealizare de-a sa. Ei, important pentru domnia sa este ca volumul despre sport pe care probabil îl va publica să se vândă mai bine decât „Pas cu pas” şi „Primul pas”.

                                                                                                                  Sorin AVRAM

1 Comment

  1. Țiți Șelaru

    Care o fi înțelegerea lui Iohannis cu Băsescu? Cum își vor împărți ei președenția și guvernul? Oare o vor numi pe Livia Stanciu la conducerea Ministerului Justiției așa cum se vorbește pe la colțuri lipsindu-se de aportul ei la conducerea CCR în locul lui Zegrean, țucălarul lui Băsescu? Poate că ar fi bine să vină turcii și să spargă haznaua asta bine întreținută de Koveși susținută la gașca ei pentru că nimeni nu mai speră în remedierea situației din România iar singura speranță pentru copii noștri a rămas străinătatea. Cine ne-o fi blestemat atâta de veninos? Oare să fie datorită odioasei crime din ajunul Sfântului Crăciun când actualii ”democrați penali” le-au înscenat procesul și i-au ucis pe Ceaușești?! Tot ce se poate! Dacă-i așa, atunci de merităm soarta din plin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *