Cadran international

Ce a spus Aleksandr Dugin la Ankara, cu o zi înainte de puciul eșuat

  EXPLICAȚIILE LUI DUGIN CU PRIVIRE LA TURCIA, CU O ZI ÎNAINTEA TENTATIVEI DE ÎNLĂTURARE A PREȘEDINTELUI ERDOGAN Publicăm un […]

 

EXPLICAȚIILE LUI DUGIN CU PRIVIRE LA TURCIA, CU O ZI ÎNAINTEA TENTATIVEI DE ÎNLĂTURARE A PREȘEDINTELUI ERDOGAN

Publicăm un fragment edificator, privind viitorul relațiilor ruso-turce, din conferința de presă susținută de Aleksandr Dugin la Ankara, în calitate de trimis special al Rusiei în Turcia. Conferința de presă a fost susținută de filosof în 14 iulie, cu o zi înaintea tentativei de lovitură de stat. Mulțumim colaboratoarei noastre, doamna Aurora Inoan, pentru traducere!

„Este vorba nici mai mult, nici mai puțin decit de un parteneriat strategic între Rusia și Turcia. Trebuie să găsim exact mijloacele și metodele de consolidare a suveranității, integrității teritoriale a Rusiei și Turciei, care sunt amenințate de același inamic. Pe primul loc se afla politica de hegemon a SUA în Orientul Apropiat și ca instrument al politicii. – terorismul islamic radical … Sunt convins că, în curând, Putin și Erdogan se vor întâlni personal…  dar acum cel mai important este că acele forțe, care au contribuit la maxim pentru a reduce conflictul dintre Turcia și Rusia, au început să lucreze în această direcție și să se pregătească UN MODEL de alianță strategică.

Sunt convins că turiștii ruși vor reveni în Turcia, că se vor restabili relațiile economice, va lucra și conducta cu Turcia,  dar acest lucru nu este cel mai important, el este secundar. Cel mai important astăzi este de a dezvolta o strategie comună între Rusia și Turcia, de salvare a ÎNTREGULUI ORIENT MIJLOCIU. Am înțeles perfect originea amenințării pentru statul turc și pentru suveranitatea sa națională! Aceasta este separatismul național și radicalismul islamic. Dar noi nu putem sa menținem integritatea teritorială a Turciei și Rusiei, dacă nu susținem integritatea teritorială a Siriei. Iar în legatură cu asta trebuie să avem o strategie comună. Putem să ne raportam diferit la Bashar al Assad, dar poziția noastra comună trebuie sa fie aceea de a nu permite prăbușirea Siriei. (…)

În acest moment, ne aflăm în fața unui proces foarte important, esențial: începutul creării alianței strategice ruso-turce. Vreau să atrag atenția asupra unui detaliu geopolitic foarte important: Statele Unite se afla acum în imposibilitatea de a securiza integritatea teritoriala a oricăruia dintre aliații săi! Din contră,  VEDEM INTERVENȚIE – HAOS și dezintegrarea statului. Ceea ce au devenit Afganistan, Irak, Yemen, Libia, UCRAINA.  Același scenariu se pregătea și pentru Turcia. Singura cale pentru salvarea statului turc  constă în revenirea lui la politica lui Ataturk și la încheierea aliantei stategice cu Rusia. Rusia sovietică a ajutat Turcia sa devina republică independentă. Cine înțelege ce este geopolitica vede că astăzi situația din nou este foarte critică. Nu trebuie să ne concentrăm pe partea domestică a problemei … La începutul conflictului, Siria a fost pașnică, seculara, o țară aproape europeană. Astăzi este un iad insingerat. Ca să nu se repete așa ceva în Turcia și în țările din Caucazul de Sud, ca și în altă parte, noi trebuie să acționăm împreună în mod deschis și să ne intelegem unii cu alții.”

                                          Despre kurzi

„Avem o atitudine duală: pe de o parte kurzii sunt împotriva DAESH, cu care ne luptăm; pe de ceallata parte, kurzii sint sprijiniți de SUA, își propun să creeze un Kurdistan unificat. Acest model nu se potrivește în proiectul nostru strategic, de aceea privim cu mare atenție la propunerea Turciei ca trupele rusești să utilizeze baza aeriana Incirlik și împreună, într-un parteneriat strategic cu Turcia, vom analiza, desigur, aceste relații. Astăzi, insa, cel mai important lucru este de a dezvolta o strategie comună in ce priveste diferitele forțe implicate în conflictul din nordul Siriei. Noi nu avem interese speciale diferite fata de interesele turcești, iar dacă Ankara și Moscova sunt de acord asupra integrității teritoriale a Siriei și dacă Ankara își schimbă atitudinea față de Assad, aceasta va afecta si atitudinea noastră față de kurzi. Dar nu trebuie să vorbim despre o asociere împotriva cuiva, ci să avem o poziție clară asupra intereselor naționale ale Turciei și să le punem de acord cu interesele Rusiei. Înțelegem perfect sensibilitatea turcilor cu privire la problema kurdă și într-un termen rezonabil și transparent de echilibrare a forțelor suntem gata să ne deplasam în această direcție împreună cu prietenii noștri turci. Aceasta este ceea ce se numește un parteneriat strategic. Suntem serioși cu privire la interesele și problemele voastre, iar voi tocmai ați pune acest lucru în legătură cu interesele și problemele noastre.”

                                                                                              Traducerea Aurora INOAN

1 Comment

  1. Dan Grosu

    Concluzie fara echivoc: rusii aveau informatii sigure ca ceva se va intampla in scurt timp in Turcia; cred ca stia si ca se pune la cale revolta unei parti a armatei, ca SUA se va implica direct (stia si cum se va implica SUA)… stia!
    O inlaturare a lui Erdogan insemna o intarire a pozitiei elementului proamerican in Turcia; o crestere periculoasa a influentei americane in zona.
    Dughin le-a spus-o turcilor aproape fara perdea: sunteti in pericol sa deveniti colonie a SUA si alta marioneta a lor in Orientul Mijlociu (alaturi de Arabia Saudita, Qatar si Iordania).
    Si le-a mai spus ca SUA nu este capabila sa le asigure pacea interna si integritatea in zona.
    Asa ca… sa se mai gandeasca cu privire la ceea ce au de facut in viitor: sa devina sluga americanilor sau sa reia relatiile cu Rusia si sa-si pastreze pozitia geostrategica!
    Probabil ca Erdogan a mai primit anterior o oferta de parteneriat, pe care a luat-o in serios; dovada ca si-a cerut scuze de la rusi si si-a declarant disponibilitatea sa reia relatiile normale cu Rusia. Numai ca puciul (despre care a fost avertizat) l-a determinat sa considere Rusia
    mai sincera si mai sigura decat America; si sa o trateze cu si mai multa atentie!
    Rusia si-a jucat magistral rolul in acest caz. America a pierdut o pozitie politico-militara enorma! Iar asta se va accelera ca o avalansa.
    Din cauza asta va pierde si partida in Siria (deja e in sah permanent de un an incoace!) dupa ce a pierdut-o pe cea cu Iranul. Si va mai pierde si in Irak si, foarte posibil, si in Afganistan.
    Agitatia lor (cam scremuta) cu sprijinul Irakului in lupta cu ISIS sunt o dovada a intelegerii faptului ca pierd din ce in ce mai repede teren; le cam fuge covorul lui Aladin, in Orientul Mijlociu, de sub picioare.
    Arabia Saudita nu compenseaza catusi de putin influenta in zona si puterea militara a Turciei. Israelul va pierde si el capacitatea de disuasiune.
    SUA nu mai are capacitatea economica de a-si sustine pozitia de hegemon mondial. Cu toata propaganda ei agresiva si cu toate demonstratiile de forta pe care se chinuie sa le faca convingatoare.
    E Imperiul roman in decadere!!! Si-a facut prea multi dusmani. Cand va incepe sa piarda si pe plan militar (iar puterea armata fara putere economica reala nu se poate sustine) cei care acum i se declara prieteni se vor intrece s-o sfasie! Care-mai-de-care!
    Ideea ca, intr-un eventual conflict planetar, teritoriul American nu va deveni teatru de razboi (ca in fostele conflicte) nu se mai poate sustine in situatia in care rachetele nucleare pot atinge orice punct de pe glob, cand satelitii urmaresc orice miscare, in orice mediu, cand conexiunile intre natiuni aproape nu mai au granite.
    “Marea bata” a lui Truman si-a pierdut puterea; au aparut mai multe bate mari in lume.
    Alegatiile de om senil ale lui Kissinger nu tin locul puterii reale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.