Cap limpede

Spionajul propriilor cetățeni are un preț mai mare?

  Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, între anumite servicii, se duce o luptă pentru fonduri și […]

 

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, între anumite servicii, se duce o luptă pentru fonduri și supremație, luptă care durează de foarte multă vreme. Dacă ai fonduri mai mari, ai și puteri mai mari în stat. Asta e clar. Ai putere, poți să controlezi tot: de la economie, importuri și exporturi, investiții și fonduri europene, până la ultimul cetățean al acestei țări. Este binecunoscut faptul că SRI intenționează să facă câte o „fișă” fiecărui cetățean al României. Câteva ONG-uri au depus sesizări la Comisia Europeană, în acest sens.
Pentru anul în curs, bugetul pentru Administrația Prezidențială crește cu 39%, față de anul trecut, ajungând la 56,3 milioane lei. Bugetul SRI crește cu 20%, astfel că acest serviciu beneficiază în total de aproximativ 1,85 miliarde lei. SIE, această „cenușăreasă” a serviciilor, are un buget de 272,5 milioane lei. O creștere de doar 7%, față de anul trecut. Partea pozitivă este că, SIE va acordă și anul viitor burse-probabil că de merit. Probabil că agenții noștri 007, vor fi obligați, în curând, să învețe să își gătească singuri și să își cârpească ciorapii. Bugetele diminuate cel mai drastic, cu 37%, sunt cele alocate SPP, care primește în 2016 aproximativ 163,8 milioane lei și STS, căreia i-au fost alocate 274 milioane lei. În an electoral! SRI-ul a fost întotdeauna favorizat de către președinții care s-au perindat la conducerea țării. Este normal să avem un SRI puternic, dacă am trăi într-o țara normală. Dar ce se întâmplă cu SIE? În actuală conjunctură europeană. când se întâmplă atâtea atentate teroriste, avem nevoie de un Serviciu de Informații Externe competitiv și performant. Este vorba despre siguranță națională. Nu vreau să devin avocatul niciunui serviciu, dar pe fondul acestor discrepanțe finaciare, ne mai mirăm că „transpiră” în media anumite informații?
                                                                                                 Jaqueline ȘERBĂNESCU

2 Comments

  1. Cu sau fara SRI,SIE,SPP,STS va anunț. Ca este pe drum un SIRE. Care va face ordine in Romania…este de neam domnesc,trimis de SUS.pentru acest popor CREȘTIN binecuvântat.

  2. George Cristian

    Transpira numai ce vor ei…..sa nu crezi ca vor furniza vreodată ceva concret….chestiile astea apar numai atunci când trebuie deviata atenția de la un scandal….un subiect fierbinte….diversiune…..sa nu crezi ca aceste servicii speciale se sapă unii pe alții…..nu însă mă miră implicarea tot mai deasă a DNA -ului…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *