Abuzuri

Crescătorii de vaci din Sărmaș, județul Harghita, înșelați și descurajați de autoritățile locale

  Jaful din agricultură, posibil numai cu complicitatea autorităţilor Motto:  „Vai de biet român săracul! Îndărăt tot dă ca racul, […]

 

Jaful din agricultură, posibil numai cu complicitatea autorităţilor

Motto: 

„Vai de biet român săracul!
Îndărăt tot dă ca racul,
Nici îi merge, nici se-ndeamnă,
Nici îi este toamna toamnă,
Nici e vară vara lui,
Şi-i străin în ţara lui.”

                          (Mihai Eminescu, „Doina”)

În urmă cu zeci de ani, România era considerată grânarul Europei. Cu un sol fertil şi suprafaţă agricolă impresionantă,economia noastră s-ar fi putut baza numai pe agricultură, turism şi puţină industrie. După 26 de ani de jaf şi distrugere, am ajuns să importăm cereale şi alimente din ţările vecine, la preţuri piperate. După revoluţie, sistemele de irigare şi desecare au dispărut în proporţie de 80%. Niciunul dintre miniştrii care au condus Ministerul Agriculturii, nu a vrut să facă nimic pentru ţăranul român, pentru crescătorii de animale sau pentru agricultură. Românii din mediul rural au fost lăsaţi să se descurce singuri, într-o sărăcie cruntă. Mulţi dintre ei au căzut pradă samsarilor, vânzându-şi produsele pe un preţ de nimic. Totul sub oblăduirea şi cu complicitatea autorităţilor, care ar fi trebuit să îi protejeze. Un astfel de caz ne-a fost semnalat în judeţul Harghita, în localitatea Sărmaș.

În anul 2011, actualul primar PNL, Cristian Ţăran, a înfiinţat Cooperativă Agricolă Obştea Sărmașului, cu sediul social în localitatea Sărmaș, sat Fundoaia nr.798/A. Prin această cooperativă se colecta lapte de la crescătorii de animale din comunele şi satele învecinate. Preţul de achiziţie fiind de 80 de bani pe litru. În medie, din fiecare gospodărie se colecta, zilnic, aproximativ 25-30 de litri de lapte, în funcţie de numărul de animale deţinute. Înregistrarea cotei se făcea pe baza unui tabel nominal. Între 1 aprilie şi 15 iulie 2016, sătenii nu şi-au mai primit banii pe laptele colectat. Au fost minţiţi că sunt ceva probleme, că procesatorul nu vrea să plătească etc….

Domnul primar PNL, Cristian Ţăran, nu a mai fost de găsit, nici la primărie şi nici la sediul cooperativei. Dacă oamenii au insistat să ia legătură cu dansul, au fost ameninţaţi şi intimidaţi de unul dintre aghiotantii primarului, Sorin Zeic, nimeni altul decât fiul poliţistului din comună Sărmaș. În urmă cu două săptămâni, sătenii au aflat că domnul primar a introdus procedura de faliment pentru cooperativă în cauza. Oamenii sunt disperaţi şi au început să îşi piardă speranţa că li se va face vreodată dreptate, atâta timp cât autoritile, plătite din bani publici, nu îşi fac datoria. Poate că ar fi timpul că DNA-ul să se deplaseze şi în alte judeţe ale ţării şi să înceapă să îşi facă datoria, pe care o are faţă de cetăţenii acestei ţări. Să meargă până în judeţele Harghita, Mureş, Arad şi în altele, unde mafia locală îşi bate joc de românii necăjiţi.

                                                                                                   Jaqueline ŞERBĂNESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.