Atitudini

Politologul german Hardy Schloer: „Este în joc securitatea României, nu a Germaniei.”

Trăim într-o corporatocraţie Hardy F. Schloer este directorul general executiv şi fondatorul grupului de consultanţă Schloer Consulting Group. Compania sa […]

Trăim într-o corporatocraţie

Hardy F. Schloer este directorul general executiv şi fondatorul grupului de consultanţă Schloer Consulting Group. Compania sa realizează analize geopolitice, economice şi strategice. Specialistul în geopolitică a vorbit despre conflictul din Ucraina şi despre poziţia României în această cauză. Potrivit acestuia, România trebuie să-şi croiască propria poziţie faţă de criza din Ucraina şi să discute separat cu Rusia, „pentru că România se află la graniţa unei probleme adevărate, nu Germania”.

Schloer crede că Rusia va încerca să anexeze o parte din Republica Moldova şi că posibilitatea ca războiul din estul Ucrainei să devină nuclear este reală. „Cred că, în acest punct, Rusia este foarte interesată să preia partea estică a Moldovei. Asta ar însemna să captureze întâi sudul Ucrainei, să-i taie Kievului complet ieşirea la Marea Neagră, să ia Odesa şi întreaga zonă. Cred că aceasta este prioritatea Rusiei acum”, a spus Hardy F. Schloer, pentruAdevărul.

Schloer mai spune că aderarea ţărilor din Europa de Est la Uniunea Europeană a fost o greşeală: „Putea să fie Uniunea Est-Europeană, spre exemplu, şi nu ar fi fost deloc un lucru rău, pentru că ţările din Europa de Est au istorii şi culturi similare, precum şi probleme şi resurse asemănătoare. Spre exemplu, solul din Bulgaria şi până în Letonia este cel mai fertil din lume, cu oportunităţi minunate pentru irigaţii. Cred cu fermitate că România ar trebui să preia iniţiativa în crearea acestui coridor estic al cooperării economice, în primul rând pentru consolidarea sectorului agricol şi pentru ca regiunea să devină puntea agroalimentară dintre Est şi Vest. Europa de Est ar trebui să se concentreze de acum pe producţia alimentară, acolo stă adevărata valoare a regiunii, însă trebuie să lucreze la implementarea tehnologiilor moderne, pentru a se eficientiza”.

Acesta are un sfat pentru România, şi anume dialogul cu Rusia: „Angela Merkel discută cu Putin? Da. Preşedintele francez, François Hollande, discută cu Putin? Da. Premierul italian discută cu Putin? Da. Şi-atunci România de ce ar trebui să fie ca un copil care să facă ceea ce-i spune părintele UE să facă? România trebuie să se trezească, să se emancipeze şi să gândească pentru ea însăşi, să acţioneze pentru ea însăşi şi să acţioneze regional. Pentru că România este la graniţa unei adevărate probleme, nu Germania, nu Franţa, nu Italia. Şi atunci de ce ar trebui să ia ei decizii pentru România?

Evident, este un interes european comun şi evident că România, Germania, Franţa şi Italia şi toţi ceilalţi vor acţiona împreună, cu respect şi interes comun. Însă asta nu înseamnă că România n-ar trebui să ridice ochii şi să privească către zonele în care are de lucrat, pentru a începe să se definească individual ca lider regional şi să-şi înceapă negocierile. Pentru că este în joc securitatea României, nu a Germaniei.”

Schloer mai spune că lumea se va schimba masiv în următorii 10-20 de ani: „În perioada 2025-2035 vom trece printr-o tranziţie fantastică. Probabil că vom avea o singură monedă la nivel mondial, dacă vom mai avea monedă. Nu avem neapărat nevoie de monedă, ea este mai degrabă o barieră. La fel şi bursele şi sistemele financiare. Toate sunt bariere.

Guvernele sunt absolut inutile. Nu ne mai trebuie la nimic. Putem înlocui tehnologic tot ceea ce fac acum guvernele pentru noi. Putem crea astăzi tehnologii care să ţină cont de nevoile tuturor, de problemele de mediu, de securitate şi să creeze echilibru între toate provocările şi toate resursele pe care le avem.

Corporaţiile dictează cine câştigă alegerile, pentru că finanţează campaniile. Ele controlează activităţile de lobby şi dictează ceea ce ar trebui să credem, corporaţiile deţin presa, aşa că presa transmite mesajele lor. Totul este foarte bine organizat, iar această organizaţie nu vrea să renunţe şi să dispară pur şi simplu, pentru că această organizaţie consideră că trebuie să controleze totul. Şi, apropo, o corporaţie nu este o democraţie. Nu funcţionează aşa. Toate corporaţiile sunt dictaturi. Trăim într-o lume în care totul, mai mult sau mai puţin, ne este dictat.”

2 Comments

  1. un mizantrop

    Ii trimite cineva textul asta lui Iohanis? Sau il citeste cineva in fata camerelor reunite? Poate-l face cineva viral pe feisbuc sa poata afla si tinerii frumosi si liberi. E elementar: daca ai un vecin nebun, te porti frumos cu el, ii dai tu primul binete, ca talambul e in stare sa-ti dea foc la casa… mentalitatea aia de sluga, cu licuriciul si cu “damblaua” de a te afla pe o axa, de care capetele axei n-a aflat o sa ne aduca pieirea ca natie.

  2. edita jorza

    La finele anilor 60′ ai secolului trecut, Uniunea Sovietica lansa, in special pt Romania, printr-un economist de vaza sovietic, Valuev parca, un plan foarte asemanator cu cel propus de Hardy Scloer – Romarea urmand sa devina un mare producator agricol…

    Imi amintesc foarte bine ce reactii virulente a provocat, cum romanii au sarit ca arsi…
    Cum adica, fara industrie, otel, masini, etc?

    Acum , la 26 ani de la “lovilutie” am ramas si fara agricultura si fara industrie performante…!!
    Cu sau fara planul Valev, ar fi fost extraordinar sa avem o agricultura performanta, care sa
    hraneasca nu numai Romania ci si o mare parte a UE…
    iAm ajuns sa importam 70-80% alimente de tot felul …

    De ce?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.