Fără categorie

Cunoscutul economist Radu Golban se retrage din proiectul politic Alianța Noastră România

  Am primit cu adâncă mâhnire verdictul CNSAS cu privire la relația consensual-patrimonială pe care a avut-o liderul Alianței Noastre […]

 

Am primit cu adâncă mâhnire verdictul CNSAS cu privire la relația consensual-patrimonială pe care a avut-o liderul Alianței Noastre România, Marian Munteanu, cu fosta Securitate. Mărturisesc: am crezut, asemeni unei generații întregi din care fac parte, că este vorba despre o tentativă ignobilă de a murdări imaginea liderului-simbol al luptei anticomuniste din Piața Universității.

Părinții mei au fugit de sistem și au trecut granița în anii 80, când am devenit azilanți în Germania. Este motivul pentru care îmi anunț astăzi retragerea de pe listele ANR și retragerea din partid: îmi este imposibil să candidez într-un partid condus de un lider care a semnat un angajament de colaborare cu poliția politică, aceeași care mi-a împins părinții în exil.

Așa cum am creditat proiectul politic ANR, la care am aderat cu toată deschiderea și încrederea că este o alternativă pe o piață politică distorsionată de relativism moral, l-am creditat pe liderul ANR, Marian Munteanu, atunci când a negat cu tărie orice fel de legătură consimțită cu organele de represiune ale regimului comunist.

Am crezut până în momentul în care documentele din dosarul de Securitate al lui Marian Munteanu au devenit publice.

Am citit și recitit argumentația CNSAS, care justifică verdictul de ”necolaborare cu Securitatea”, dar nu în sens literal ci ”în sensul legii”. Din facsimile rezultă clar, și fără îndoială că Marian Munteanu a semnat un Angajament pe 28 Martie 1988, devenind informator cu numele conspirativ ”Ioan”, că a dat, sub acest nume, mai multe note informative referitoare la mai mulți colegi și la un profesor al său de la Universitate și că a primit bani pentru asta.

Din punctul meu de vedere, sunt două fracturi morale majore care mă determină să renunț la candidatura pe listele ANR.

Prima: Marian Munteanu, liderul revoltei anticomuniste din Piața Universității, exponentul tinerilor frumoși și liberi Golaniadei anilor 90, simbolul unei generații ridicate din sângele Revoluției, a negat fără să clipească, și în repetate rânduri, orice fel de relație voluntară cu Securitatea. A negat astă-vară, din postura de candidat PNL pentru București și a negat aproape zilnic, în ultimele zile. Ne-a privit în ochi și ne-a spus că nu e ceea ce credem, în pofida tuturor evidențelor.

A doua: Este irelevant, din punct de vedere moral, dacă notele sale informative au fost sau nu folosite de organele represive ale Securității ca să distrugă viața unor apropiați ai săi. Marian Munteanu a furnizat muniția de care poliția politică a dispus ulterior așa cum a crezut de cuviință.

Dr. Ec. Radu Golban                                21 octombrie 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *