Colimator

A început, au venit cămătarii! (II)

  Proiectul de buget al lui Cîțu prevede creșterea datoriei publice de la 35% din PIB, cât este acum, la […]

 

Proiectul de buget al lui Cîțu prevede creșterea datoriei publice de la 35% din PIB, cât este acum, la 45% din PIB. Adica, un plus de 10% din PIB. Avand în vedere că PIB-ul României pe 2020 va fi mai mare de 225 mld euro, înseamnă că dl Cîțu ne va îndatora cu încă cel puțin 22,5 mld euro. Într-un singur an. Cine poate furniza atât de repede o sumă atât de mare? FMI.

De aia îi vedeți deja pe birocrații semi-importanți ai FMI amușinând pe la București. De aia Cîțu este andosat în continuare și de Orban, și de Iohannis, și de Isărescu, deși Senatul l-a demis și deși toți trei sunt din ce în ce mai jenați de ieșirile publice psihedelice ale personajului și de banii pe care îi încasează anual din conturi offshore, nedeclarate fiscal.

Nu știți la ce vor fi utilizați acești bani? În niciun caz nu vor fi utilizați pentru investiții in infrastructură, educație și sănătate. Cîțu cel psihedelic a spus deja la UM 0024 că aceste chestii mărunte nu sunt treaba statului, ci a privaților. Banii nu se vor duce nici în salarii bugetare sau pensii, pentru că astea vor fi supuse austerității, reducerii cu 400 de mii a job-urilor bugetare și creșterii vârstei de pensionare la 70 de ani.

Unde se vor duce, totuși, acești 22 mld euro? În rezerva BNR, desigur, așa cum s-a întâmplat și în 2009 cu celălalt împrumut de 20 mld euro luat de Băsescu de la FMI si CE, cu „consultanță” de la BNR. Rezerva cu care BNR va întări băncile hiper-profitabile (sunt 7, în total) și va sprijini în vederea salvării de la faliment băncile cu pierderi (sunt 30 în total).

Bănuiesc că unii dintre dvs își imaginează că treaba asta cu FMI nu presupune consultanti, avocati, atârnători și profitori din băgarea de seamă, pentru că e treabă de birocrați plătiți de stat cu salarii, și nu cu onorarii. Mai gânditi-vă odată. La împrumutul din 2009 s-au achitat peste 25 mil euro cu titlu de comisioane si onorarii. Cui? Liotei din jurul aranjorilor împrumutului.

Se va scandaliza cineva că banii ăștia vor fi furați de la gura copiilor? Că vor fi cheltuiți în scopuri contrare voinței noastre, a naivilor care cred că a plati taxe și impozite este o onoare și o datorie morală cu care să te mândrești?

Nu. Au contraire. Ca în desenele animate cu coiotul și Road Runner, netul și paginile de socializare se războiesc în continuare cu comuniștii și cu ciuma roșie. Iar dl președinte încă intenționeaza să alunge în istorie un partid.

Se vor pune în mișcare organele? Nu. Interesul „național” este ca România să fie o țară ca afară, adică hiper-îndatorată la (anumite) bănci.

Va exista o ofertă și pentru populație? Probabil că da, vreo 500 mil euro, ca să se salveze aparențele. Dar derulate prin bănci, nu pe bursă. Ca să fie bine.

                                                                                                                        Gheorghe Piperea

 Citiți și prima parte: A început, au venit cămătarii!

3 Comments

 1. mototol

  care organe sa se puna in miscare ? alea intestinale poate, intelectualii care s-au ocupat traficarea influentei sunt emanatiile organelor, adica organele au ales locatia, meniu, formatia,cantaretii si invitatii si ca sa nu se certe invitatii pe scaune si-au chemat numai copii,consoarte,neamuri si “frati”, da nu e problema, ne scurgem incet si sigur spre groapa de gunoi a civilizatiilor

 2. gigimutu

  si bineinteles ca de vina este pesedeul, nu-i asa, ca asta tot repeta muppets-ul de iohanel pe toate teveurile! nu ma pot abtine sa nu spun ceva de dulce despre mortul ala de citu, asa arata de parca e un drogat, un bolnav psihic, cu siguranta nu e locul lui la ministerul de finante! daca iese scandal, pnl & iohan strauss band vor declara despre el ca era nebun si ca a actionat pe cont propriu! iohane, da drumul la capre !!!

 3. Ionela Ionescu

  Orban deja se lauda ca prin desfiintarea Fondului Suveran a sistat lucrari de 58,5 miliarde de lei , bani pe care “Guvernul nu ii avea” …. el n-a aflat ca banii se creeaza zilnic in economie, ca indiferent ca nu-i avea , in viitor ii va fi avut deoarece cineva ii va fi facut pana atunci.

  Oricum, “lucrarile” inseamnau locuri de munca pentru romani si “de lucru” pentru firmutele romanesti …. care adica S-AU SISTAT, pa.

  Lucrarile “sistate” nu vor mai genera impozite adica venituri la bugetul patriei, deci implicit vor genera (invers, adica dimpotriva) somaj la bugetari, inclusiv la bugetari nu doar la cei care trebuiau sa infaptuiasca lucrarile sistate.
  Circulatia banilor in natura este precum circulatia sangelui in organism : incetinirea VITEZEI de rotatie a banilor duce la anchilozare si moarte….

  Pentru a pune pe butuci ORICE organizatie economica , trebuie ca simultan sa ii fie retezate veniturile si umflate cheltuielile, faliment rapid si garantat.
  Sa presupunem ca o organizatie economica are venituri de o suta de unitati si cheltuieli de o sute de unitati : ii retezi veniturile la 70, ii umfli cheltuielile la 130 si iaca, hopa, are nevoie de o injectie de 60…. injectatorii financiari cred ca deja isi cumpara biletele de avion incoace….

  Eu credeam ca retezarea veniturilor statului se va face doar prin retezarea principalului export national (agricultura) , recunosc ca nu ma gandisem si la Fondul Suveran din aceasta perspectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.