Colimator

Abuzuri și apucături mitocănești la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu

           Motto: „În pomul roditor se aruncă cu pietre.” (Proverb turcesc) Am primit la redacție o […]

 

         Motto: „În pomul roditor se aruncă cu pietre.” (Proverb turcesc)

Am primit la redacție o reclamație de la omul de afaceri sibian Cristian Marinescu cu referire la abuzurile inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu . Deși purtăm același nume de familie nu suntem rude, iar cu tatăl domnului în cauză am avut chiar niște clinciuri prin anii ’90, așa că sunt excluse și relațiile de prietenie. Cum de la domnul Cristian Marinescu mai primisem sesizări și în trecut l-am încadrat, poate pripit, la categoria „reclamagii-procesomani”.

Totuși, i-am dat curs și acum reclamației fiindcă așa mi se pare corect, să întreprinzi minime cercetări ca să vezi dacă plângerea este întemeiată și dacă se confirmă faptele sesizate. Dar, iată o parte a plângerii – textul fiind foarte amplu și irelevant în unele părți, am selectat doar părțile mai interesante, păstrând grafia originală fără diacritice:

„Societatea sau societatile administrate de familia mea (Marinescu), din punctul meu de vedere si demonstrate in instanta prin castigarea celor 3 procese [Nota redacției „Justițiarul”: Se referă la procesele cu ITM Sibiu.]. Incerc pentru acest prim mail sa fiu cat mai scurt (vor urma si alte mailuri), acum 6 ani aproximativ imi aduc aminte de un control „condus” de doamna Faur (fina d-lui Torok… si nu numai), control in care comportamentul d-nei Faur [Nota redacției „Justițiarul”: Faur Adriana Lucia – șef serviciu ITM Sibiu] s-a dovedit a fi unul asemanator cu o perchezitie si dupa cum scrie si in motivarea sentintei (d-na Faur practic le-a dictat ce sa scrie in declaratii celor gasiti la munca…), in fine si atunci si acum practic nu s a schimbat nimic [Nota redacției „Justițiarul”: Torok este Francisc Szombatfalvi-Török, fostul  inspector şef al ITM Sibiu.]; nimeni din conducere nu stie nimic, toti sunt „fecioara Maria” si nu au nici o implicare! […]

Sa revenim, d-na Faur a dat si amenda mare (30.000 ron), am contestat-o si am castigat in instanta unde s-a dovedit ca d-na Faur a comis un abuz in serviciu…

Apoi a inceput o alta piesa de teatru: piesa in care, ca la scoala, a ridicat manuta dl. Petcu si s-a aratat la dispozitia sefilor si ca doreste chiar el sa urce la aer curat si sa „ne execute”! A fost in control si culmea vrajelii auziti ce-mi spune: „Dl. Marinescu am ajuns intamplator la dv., am intrat doar sa pun o stampila pe ordinul de deplasare si daca tot am intrat la dv., m-am gandit sa fac si un control!” Interesant, nu?!
Practic, dl. Petcu a urcat la Paltinis sa verifice munca la negru la o cabana care era in lucru dar acolo nu a gasit pe nimeni si s-a gandit el asa sa faca tocmai la noi un control… Nu mai spun ca la fiecare control erau „incitati” si cei de la IGI [Nota redacției „Justițiarul”: IGI reprezintă prescurtarea de la Biroul pentru Imigrări al Județului Sibiu.].

In luna septembrie 2017 dl. Petcu [Nota redacției „Justițiarul”: Petcu Cristian Ioan – inspector ITM Sibiu] s-a oferit din nou sa mearga el in control si ffff hotarat sa „ne execute”! A reusit pt.moment prin atitudinea agresiva si amenintatoare sa sperie oarecum 2 persoane sa declare cam ce a dorit dansul….

Apoi la 2 zile am fost chemati la sediul ITM cu cateva hartii suplimentare pt .finalizarea controlului…; apoi eu am sunat de cateva ori si am trimis si sms uri si d lui Petcu si d-lui Torok, prin care ii intrebam cand sa vin sa mi se intocmeasca procesul verbal (exista dovezi). Nu am primit nici un raspuns…,ba mai mult intr o convorbire telefonica „bibanul (?) de Torok” imi spune ca nu trebuie sa mai merg ca totul e ok si ce sa vezi….

Petarda petardelor…, dupa 59 zile ma trezesc cu amenda lipita pe poarta la sediul firmei… Nimeni nu a stiut nimic!!! Am sunat sa intreb ce s-a intamplat ,efectiv abuz grosolan in serviciu de care ati fost informat si dv. Cum poti dupa aproape 2 luni sa lipesti amenda pe poarta CAND EXISTA DOVEZI CA AGENTUL ECONOMIC TE-A CAUTAT SA INTOCMESTI procesul verbal!? Este strigator la cer!!!

Eu nu am fugit, am raspuns la toate telefoanele, mesaje etc, ba mai mult i-am cautat eu si am insistat sa-mi faca proces verbal si au refuzat, spunandu-mi ca e ok! Apoi, dupa 2 luni sa ma trezesc cu amenda!  Vi se pare normal?! Ati verificat acest aspect? Ati luat masuri impotriva celor care au comis abuzuri? …,asa cum a luat dl.Torok masuri impotriva dv., cand v-a trimis sa lucrati jos la ghiseu !!!! Va aduceti aminte …?

D-le Furtuna vi se pare normal? [Nota redacției „Justițiarul”: Remus Furtună este actualul inspector şef al ITM Sibiu.] De ce nu am fost sunat macar o data ,o singura data sa mi se spuna sa ma prezint sa-mi incheie procesul verbal? De ce?

Am contestat procesul verbal si amenda si am castigat si de data aceasta, desi unii se laudau prin anumite birouri ca de data asta nu mai scapa! Fain. Faina institutia asta! Tin sa subliniez ca in cadrul ITM sunt si oameni cu frica de Demnezeu si corecti, desi putini, DAR SUNT.

Si poate vi se pare ciudata afirmatia dar imi doresc sa vina PNL-ul cat mai urgent la guvernare! Nu stiti de ce? Ciudat, nu? Si nu va obositi sa informati superiorii, ca acest mail a fost deja transmis incepand cu d-na premier si apoi in ordine descrescatoare, la toti.

O sa atasez mai jos cateva fragmente din sms urile primite de la dl. Petcu …,asa ca sa nu mai aberam. Acum va ganditi ce sa mi mai faceti sa ma puneti la colt?!!! Stiu o sa „plangeti” in toate directiile si o sa faceti tot ce puteti sa ma „executati” din nou!!!! Asa gandeste un om normal corect si cu frica de Dumnezeu???? [Click pe imaginile de mai jos pentru mărire!]

Daca va dau cateva societati,pun pariu ca nu aveti curaj nici sa mergeti la o cafea daramite sa faceti control?’!!!! Va spun eu ca nu are curaj dl. Radu Lucian [Nota redacției „Justițiarul”: Radu Lucian este inspector șef adjunct relaţii de muncă la ITM Sibiu, a fost o perioadă prefect al județului Sibiu] sa declanseze din proprie initiativa ceea ce v-am propus mai sus si NU INTAMPLATOR V AM RIDICAT MINGEA LA FILEU!!!!

Acum 2 saptamani din nou control…; culmea eram in concediu, doamna care a fost in control stia fff bine unde vine,a primit informatii si instructiuni clare si cum sa procedeze cand ajunge si culmea nici pana azi nu s a incheiat procesul verbal. Doamna Hambasan a inceput sa faca poze la cei din bucatarie probabil crezand ca vor fugii sau nu stiu de ce (exista camere video),dar problema este ca nu avea acordul acelor persoane sa le pozeze!!!! Asta vi se pare normal? Legal?

Si inca o intrebare: „A sunat cineva de la ITM la IGI sa ii roage sa trimita si ei o echipa??? ”
Daca da, va intreb daca este legal sa „incite” si alta institutie sa vina in control? Exista vreo dovada care sa i oblige sa sune la IGI??? [Nota redacției „Justițiarul”: IGI reprezintă prescurtarea de la Biroul pentru Imigrări al Județului Sibiu.]

O sa puneti 10 avocati sa dea un raspuns cat se poate de indescifrabil logic vorbind si diplomat din care sa nu se inteleaga nimic. Dv. puteti verifica sau deja ati verificat? Sunt deja 2 aspecte care dovedesc din nou ca eu si societatea mea suntem hartuiti!!!

D-na Hambasan a mai facut poze cand a fost in control in toata cariera dansei??? Va spun eu ca nu! Cu siguranta nu mai exista vreun dosar care sa contina poze facute de d na Hambasan.  Va spun eu ca d-na Hambasan este o persoana ok si cred eu corecta, DAR A FOST INDOCTRINATA SI INFORMATA INCORECT si a fost prima data cand a facut poze ca nu cumva sa-i scape vreo musculița care zbura prin bucatarie in ziua respectiva!

Am fost de mai bina de o saptamana cu actele solicitate de d na Hsmbasan si nici pana azi nu s a incheiat procesul verbal! De ce dureaza atat ? Sau patim ca ultima data? Ni l afisati la sediu peste 60 zile???
Vi se pare normal sa vina inspectori in control sa spuna ca sunt trimisi de X ,Y ????Vi se pare normal?

Si nu ma credeti prost! Doamna Hsmbasan a venit „pornita”,de aceea a facut poze, sa nu cumva sa-i scape ceva!!! Si sa fim seriosi a fost campanie dar in Paltinis sunt SINGURUL care are cetateni straini si NU INTAMPLATOR au fost „invitati” si cei de la IGI !? Sau? Si apropo, pe finalul intalnirii cu d-na Hambasan…, d-na mergea la dl.Radu Lucian sa ce? Sa intrebe cat sa ne dea amenda sau ce sa ne mai ceara sau ce?

A xeroxat si certificatul meu de nastere si tricoul! Tot a xeroxat, doar-doar…. Ma intreb si eu de ce tot mergea la dl. Radu Lucian in birou??? Si inca o intrebare: eu v am sunat pe dv. si mi-ati spus ca nu trebuie sa mai vin ca totul e ok in schimb d-na Faur imi spune ca sa vin a doua zi  sa-mi spuna d-na Hsmbasan ce acte sa aduc! D-na Hambasan NU A LASAT(cum lasa toata lumea),nici macar o invitatie in care sa specifice ce acte sa aduc! M-a chemat la sediu sa imi dea invitatia! Unde traim ? D-le Furtuna, d-na Faur si dl. Radu Lucian hotaraste cate abuzuri trebuie sa faca angajatii ITM? Dv. de ce mai sunteti inspector sef, daca conduc altii? Sau va faceti ca nu intelegeti?

Daca am facut pe prostul sau naivul, vreau sa va asigur ca nici o secunda nu am crezut nici macar o propozitie din povestile ascultate!!!! Fara lipsa de modestie, poate sunt mai plinut  sau nu sunt pe gustul unora desi in tinerete am „mancat” tot ce mi-am dorit , DAR PROST NU SUNT! […]

Pana acum am zis sa nu fac plangeri si la alte institutii dar in tara asta , numai PRESA SI TV-ul, mai nou si alte institutii fac dreptate. Daca nu e scandal si nu se mediatizeaza un subiect, MORI CU DREPTATEA IN MANA!!!”

                                                                                                                   Cristian Marinescu
                                                                                                        Complex turistic Alpina Păltiniș

Din câte am înțeles, acest e-mail, „ajustat” de noi prin selecția pasajelor relevante,  a fost trimis în forma lui completă la mai multe instituții, inclusiv la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu. Așa cum am spus în introducere, noi verificăm întotdeauna dacă plângerea este întemeiată și dacă se confirmă faptele sesizate. Ca atare i-am telefonat doamnei inspectoare de la ITM Sibiu Adriana Hămbășan, cea care a întreprins ultimul control la complexul turistic „Alpina” din Păltiniș.

Numele de Hămbășan nu-mi este străin, scrisesem despre escrocul Ioan Hămbășan din Sibiu în anul 2007, un individ fără scrupule care s-a făcut stăpân pe Asociaţia Teritorială a Organizaţiilor Cooperaţiei Meşteşugăreşti (ATCOM) Sibiu și a înstrăinat ilegal și pe sume uriașe imobillele din patrimoniul cooperativelor meșteșugărești (detalii aici: Ioan Hămbășan, președintele ATCOM Sibiu, s-a îmbogățit ilicit prin spolierea cooperativelor). Acesta a fost arestat preventiv de procurorii DNA Alba Iulia abia în aprilie 2014 pentru acte de corupție (luare de mită) și trimis în judecată în luna septembrie a aceluiași an. Parvenitul acesta poza într-o vreme în erou local fiindcă adusese echipa de fotbal „Voinţa” Sibiu în prima ligă, dar nu a rezistat decât un an. Şi acolo au fost suspiciuni de meciuri trucate în care ar fi fost amestecat acest Hămbăşan, personaj aflat permanent la marginea legii din dorinţa lui de îmbogăţire rapidă. Deşi mereu pe lângă lege, Ioan Hămbăşan a divorțat de prima nevastă și s-a căsătorit pentru câţiva ani cu o judecătoare, Hămbăşan Bianca-Maria, transferată de la Zalău la Judecătoria Sibiu în anul 2009, ca să fie alături de soţul cel certat cu legea.

Bianca Hămbăşan este o judecătoare obedientă sașilor sibieni. Aceasta, în data de 31 ianuarie 2012, prin Sentinţa penală nr. 61, la Dosar nr. 10979/306/2001 de la Judecătoria Sibiu, a respins plângerea subsemnatului împotriva rezoluţiilor procurorilor care au îngropat urmărirea penală în cazul declarării organizaţiei etnice Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) ca succesor al organizaţiei naziste Grupul Etnic German (Deutsche Volksgruppe), desfiinţată în toamna anului 1944 prin Convenţia de Armistiţiu din 12 septembrie 1944 şi Decretul – Lege nr. 485 din 7 octombrie 1944, semnat de regele Mihai. Organizaţia nazistă Grupul Etnic German (Deutsche Volksgruppe) a fost reactivată de colega Biancăi Hămbăşan, judecătoarea Maria Morar, care prin iresponsabila Sentinţă civilă nr. 2790 din 28 mai 2007, la Dosar nr. nr. 1672/306/2007, a constat calitatea de succesor în drepturi al FDGR-ului faţă de Grupul Etnic German (detalii aici: „Justițiarul”, prima publicație care a scris despre reactivarea organizației hitleriste Grupul Etnic German de către Klaus Werner Iohnnis!).

Nu știu dacă Adriana Hămbășan este rudă cu escrocul Hămbășan Ioan, s-ar putea să fie o simplă coincidență de nume, la fel cum este între mine și Cristian Marinescu. Chiar intenționam să o întreb pe parcursul discuției și dacă este rudă cu penalul Hămbășan, dar nu am mai apucat fiindcă cucoana mi-a închis telefonul în nas ca o necioplită, gest pe care nu și l-a permis nimeni față de mine și credeți-mă că am avut convorbiri telefonice cu persoane foarte importante, situate ierarhic cu mult deasupra acestei funcționare cu comportament mojicesc din Sibiu.

Am telefonat luni, 26 august, doamnei Adriana Hămbășan în timpul serviciului, m-am recomandat politicos cine sunt și i-am spus de reclamația primită la redacție. Mi-a răspuns arțăgos cu o întrebare, ca un rabin bătrân, cică de ce o sun în timpul serviciului? I-am răspuns, logic, că am sunat-o ca să discutăm chiar o problemă de serviciu, nu ca să o invit la o cafea în particular. La fel de țâfnos, doamna Hămbășan mi-a spus că au un purtător de cuvânt, care face declarații pentru presă. I-am replicat că purtătorul de cuvânt nu are de unde să știe ce a făcut dânsa în timpul controlului de la complexul „Alpina” din Păltiniș, așa că am rugat-o frumos  să mă lumineze  la niște nedumeriri ale mele.

Am solicitat respectuos răspuns la două întrebări: dacă este adevărat că a fotografiat angajați la „Alpina” fără acordul acestora și dacă a dat o amendă de 10.000 de lei doar pentru că o domnișoară din Republica Moldova, cu carențe în exprimarea pe limba românească,  angajată ca zilier, i-a spus greșit „pi moldovinește” că era ospătar, deși îndeplinea funcția de picolo. Am apucat să pun doar prima întrebare, Adriana Hămbășan închizându-mi cu nesimțire telefonul în nas!

L-am sunat pe șeful dânsei, domnul  Remus Furtună, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. Acesta, spre deosebire de subalterna sa, a fost foarte politicos, deși era în concediu, el chiar fiind îndreptățit să-mi reproșeze că-l deranjez în vacanță, nu în timpul serviciului – așa cum se ofuscase aiurea Adriana Hămbășan că-i tulbur sorbitul cafelei în timpul programului de lucru! –, arătându-se intrigat și dânsul de atitudinea lipsită de bun-simț a inspectoarei și-a cerut scuze în numele instituției pe care o conduce. M-a invitat să-l caut luni, 2 septembrie, la birou ca să discutăm despre aspectele sesizate în reclamația domnului Cristian Marinescu. Sincer, mi-a lăsat așa un gust amar atitudinea de țoapă a Adrianei Hămbășan, încât efectiv mi-e lehamite să mai calc pragul instituției unde lucrează respectiva persoană, așa că mă rezum la acest articol. Cert este că, după atitudinea doamnei Hămbășan, reclamația privind abuzurile inspectorilor ITM, semnată de administratorul complexului „Alpina” a devenit foarte credibilă.

                                                                                                   Marius Albin MARINESCU

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *