Atitudini

Academicianul Dinu C. Giurescu: În zilele noastre a-ţi iubi ţara este aproape un delict!

    Elevii sunt invitaţi să-şi anunţe părinţii că, printr-o hotărâre plină de „patriotism“ şi curaj, disciplina Istorie s-ar putea […]

 

 

Elevii sunt invitaţi să-şi anunţe părinţii că, printr-o hotărâre plină de „patriotism“ şi curaj, disciplina Istorie s-ar putea ca pe viitor să se numească Educaţie cetăţenească.

Şi, uite aşa, ne-am întors victorioşi la epoca fericită când Roller coordona manualul „Istoria R.P.R.“ – manual pentru învăţământul mediu. „Fericita“ epocă în care tinerii erau îndreptaţi şi îndrumaţi printr-un manual unic, la reinventarea istoriei potrivit cu noile interpretări de sorginte marxistă.
Mai este vreo diferenţă între atunci şi acum? Da, este, atunci era Istoria Republicii Populare Române, astăzi se numeşte Istorie – clasa a XII-a.
Cu îndreptăţire ne întrebăm a cui istorie?
În fapt, Istoria românilor a dispărut ca disciplină formativ în învăţământul liceal. Tinerilor li se oferă o istorie care poate fi a oricui. Şi este aşa deoarece curricula este una singură pentru toate categoriile de şcoli.
Regresul este şi mai mare pentru că se renunţă definitiv la studiul Istoriei ca disciplină fundamentală, pe cale de consecinţă şi la români şi a lor istorie ca materie de studiu. Este o hotărâre fenomenală acum când ne apropiem de centenarul Marii Uniri!!!
Dacă la revoluţie Istoria avea 3 ore pe săptămână, azi este o materie secundară, cu o singură oră pe săptămână şi nu mai este materie obligatorie pentru bacalaureat.
Veniţi elevi de azi, de mâine şi dintotdeauna, veniţi părinţi, veniţi profesori, veniţi toţi cei pentru care înseamnă ceva Istoria poporului nostru şi minunaţi-vă de insulta adusă Istoriei naţionale şi eroilor care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pentru ca românii să trăiască, să răzbească indiferent de vitregiile trecute sau prezente.
În zilele noastre a-ţi iubi ţara este aproape un delict! Cu cât uiţi mai repede şi mai ireversibil trecutul care-ţi aparţine, cu atât mai uşor îţi pierzi identitatea.
Cine vrea să devenim ca popor o masă uniformă, cenuşie, fără trecut, deci fără viitor? Stupida trufie de-a şterge din memoria oamenilor trecutul va duce mai devreme sau mai târziu la dispariţia noastră ca neam.
Asta vrem?

                                                                                                  Academician Dinu C. Giurescu

5 Comments

 1. Dan Poenaru

  Tot respectul pentru atitudine !!!

  • Vasile Joanta

   Chiar si istoria lui Roller era mai „a Romanilor” decat ceea ce se invata astazi. Eu am invatat dupa ea, dar si dupa manualul d-lui Giurescu Sr. din „biblioteca” taraneasca de acasa.

 2. George

  Va trebui să iesim in stradă mii si zeci de mii , așa ceva este prea de tot !

 3. Vlad

  La liceu mi-a fost predata si Istoria Basarabiei si Bucovinei care nu era in manual in 1985-1986.
  Tot atunci am invatat si despre regalitate , despre aromani, despre Noica si curentul legionar…multumim acestor dascali care au avut curaj sa ne deschida ochii spre cunoastere…sper sa existe si acum curajul de a depasi manualul….respect!

 4. Mara

  Din pacate, superficialitatea va defini patriotismul. Minimul de cultura despre istoria Romaniei se va rezuma maxim la a numara cati presedinti au fost de cand ne-am nascut. Oare aceasta este identitatea si constiinta national cu care se lauda toti in ultima vreme?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *