Colimator

Actorii și sălbăticia

  Protestele stradale, privite mai de-aproape, dezvăluie o lume eterogenă formată din indivizi despre care ai spune că nu au […]

 

Protestele stradale, privite mai de-aproape, dezvăluie o lume eterogenă formată din indivizi despre care ai spune că nu au alte puncte de tangență cu excepția aversiunii pentru guvernarea de stânga și, evident, dorinței aprige de a-i lua, cu orice preț, gâtul lui Dragnea. Fără acestea două, ce ar putea avea în comun Mălin Bot & Angi Șerban cu Mihai Șora & Dan Grigore, spre exemplu? Absolut nimic. De aceea cetățenii vin la protest gata selectați în grupuri „de-o cultură și de-o seamă” … pentru fiecare grup, restul reprezintă numai „cantitate” . Între protestatarii „M**E PSD” și protestatarii „Europa suntem noi” prăpastia se cască nepăsătoare în viața reală… la manifestație însă au nevoie unii de alții și se tolerează reciproc. Iar simbioza le justifică „socializarea” de scurtă durată.

Printre aceștia, o specie aparte sunt actorii. Nu sunt foarte mulți și pot fi numărați lesne căci sunt, mereu, aceiași: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Marius Manole, Tudor Chirilă, Lia Bugnar, Marius Vizante… Sunt generații diferite dar îi leagă un discurs anticomunist rudimentar, virulent, sunând ca o nucă-n perete într-o perioadă a istoriei când comunismul a fost dus la groapă, cu fanfară, nu numai în Europa ci și pe planetă…

Și totuși, Victor Rebengiuc, nu crede asta: „Nenorocirea este că sunt destul de bătrân și, de la o vârstă destul de fragedă, de pe la 13 ani, trăiesc în comunism… Și nu-mi place asta. Nu m-am împăcat cu comunismul. A existat o scurtă perioadă, de încercare de a uita comunismul și de a trece la lucruri mai plăcute, dar văd că în ultima vreme, se insistă să ne întoarcem din nou în perioada comunistă. Lucrul ăsta mă enervează și nu cred că merităm așa ceva. Asta mă enervează cel mai mult: comunismul și PSD-ul.” (Victor Rebengiuc, 8 octombrie 2017 ZIARUL METROPOLIS)

Nici Oana Pellea nu mai poate de atâta CIUMĂ ROȘIE în aerul expirat: „NU. NU MAI VREAU ! Îmi vine să urlu. Am privit cu lacrimi în ochi. E sinistru. Toată copilăria …am trăit văzând și defilând astfel în comunism. Nu vreau ca România să se întoarcă cu 40 de ani înapoi! E sinistru. E un coșmar. Nu se poate…” (Oana Pellea, 22 aprilie 2018, ZIARUL PROFIT.ro)

…iar Tudor Chirilă, alt indignat de serviciu, e la a nu-știu-câta-revoluție anticomunistă în doar câțiva ani: „Tupeul ăstora ar trebui să ne aducă aminte de felul în care a fost sfidat poporul ăsta în comunism de către oligarhia de partid și de stat care ulterior a și preluat puterea… Faptul că ţara asta este condusă de o şleahtă de hoţi, care fac legi doar pentru ei şi ca să ne distrugă, e vina noastră… Să ne fie clar, e vina noastră. Şi un gest de normalitate ar fi sa terminăm dracului cu hoţii ăştia de la putere, o dată pentru totdeauna”. (Tudor Chirilă, 29 iulie 2018, discurs în timpul unui concert pe litoral) .

Lia Bugnar, mai pragmatică, își imaginează că totul se rezolvă dacă-l împachetăm în formol pe Dragnea Liviu… și nu numai ea, mulți alții cred că asta-i soluția: „Dan Chişu, nu ştiu cum ai făcut că l-ai distribuit pe domnul Albulescu în rol principal în filmul tău şi, după aia, s-a dus. L-ai distribuit pe domnul Besoiu în filmul tău, altul n-a mai făcut. S-a dus. Mă gândeam că ne-ai putea face un pustiu de bine să scrii ceva şi pentru Dragnea”. (Lia Bugnar, actriță și regizor, FACEBOOK, 19 ianuarie 2017).

Tânăr și neliniștit, vine puternic din spate Marius Manole: „În România lucrurile au luat-o razna și tocmai acum, când dictatura a început ușor, ușor să se instaleze, când ne conduc din nou niste analfabeți agramați și impertinenți, la fel ca în timpul comunismului, și-au făcut apariția și artiștii fără conștiință și cu dorința maximă de parvenire(…) Lucrurile au luat-o razna și se pare că ne îndreptăm cu pasi rapizi către comunismul de care cu greu am scăpat in ’89. Rând pe rând toate drepturile ne sunt luate. Iar nouă pare că nu ne pasă! Pericolul este extrem de mare, mai mare ca niciodată! În comunism au fost printre actori mulți oportuniști, lingăi care în ciuda faptului că țara murea încet, încet și nu numai țara, mureau oameni, mulți oameni, alții făceau pușcărie tocmai pentru că nu au vrut să facă pe placul sistemului, țineau mortiș să recite poezii la întrunirile de partid, pe stadioane și pe la revelioane private.Vorba cuiva «cu toții am mâncat rahat, doar că unii cereau și supliment»…

Despre o asemenea varză ideologică ce-ar fi de spus? Păi, ar fi de spus că pentru Victor Rebengiuc, de exemplu, perioada de dinainte de 1990 ar fi trebuit să fie o amintire luminoasă și caldă… căci pe-atunci actorii aveau un STATUT SOCIAL deosebit, trăiau în admirația și, uneori, în adorația publicului. Teatrul era o „ficțiune ideală”… nimeni nu trebuia să se dezbrace pe scenă pentru a „adăuga” la textul dramatic. Sălile, chiar dacă nu erau încălzite, erau pline. Premiile internaționale curgeau. Dacă aveai talent și dăruire, gloria era la îndemână. Cu alte cuvinte, nu trebuia să faci reclamă la programul REGIO, Victor Rebengiuc … ar fi părut un lucru neserios și derizoriu. Pun pariu, de asemenea, că doamna Oana Pellea nu avea așa o conștiință chinuită pe când defila, în uniformă de pionier, la 1 Mai sau la 23 August…

Dar cel mai trist exemplu din lista de mai sus mi se pare Marius Manole . El are 40 de ani – deci era copil în 1990 … cu toate acestea, pare specialist în comunism și dictatură. Când spune „…rând pe rând toate drepturile ne sunt luate” la ce se referă oare? Ce drepturi i s-au luat cu brutalitate lui Marius Manole, care nu ratează nici un protest și nici un „flash-mob” cu # în față? A fost el mai chinuit decât doamna Secară de la Oradea, cea căreia DNA-ul erect și iubit al domnului Manole și al doamnei Oana Pellea i-a distrus viața doar pentru că nu a vrut să scrie denunțuri după dictare despre fapte imaginare? A stat el în arest preventiv, pe degeaba, s-a îmbolnăvit de cancer, a făcut Parkinson, a fost târât în cătușe , cu piciorul în ghips, pe coridoare, i s-a distrus lui afacerea înfloritoare, lăsând pe drumuri 170 de angajați, a pierdut el tot, a avut tentația de a-și pune capăt zilelor, i-a pus banca în vânzare locuința, a trecut el prin chinurile iadului cum a trecut femeia aceea pe care am urmărit-o povestind, încremenită , fără să pot măcar să-mi imaginez până la capăt că așa ceva se poate întâmpla într-o țară europeană, în secolul 21?

L-aș fi înțeles pe Marius Manole dacă ar fi ieșit în stradă și dacă s-ar fi mutat acolo într-un protest nesfârșit pentru doamna Secară. În absența acestui tip de reacție însă, prefer să rețin din discursul patetic al domniei- sale numai fraza de sfârșit: „…cu toții am mâncat rahat, doar că unii cereau și supliment…”

                                                                                                          Luminița ARHIRE

P.S. „CIUMA ROȘIE” a mărit salariile actorilor cu 50% … sigur, poate că nu e destul, dar măcar Marius Manole își poate lua astăzi , înainte de a ieși la # PROTEST, o felie întreagă de parizer nu numai jumătate, așa cum se plângea acum câțiva ani la ANTENA 3.

 

2 Comments

 1. livia

  pentru ca infractorul Klaus Werner Iohannis sa poata insela electoratul roman ,Mihai Eminescu este interzis pe facebook,tocmai d ehuliganii #rezist/iohannis.
  Iata , poezia Doina a lui Mihai Eminescu interzisa pe facebook.
  Despre postarea ta
  Astăzi
  Nimeni altcineva nu poate vedea postarea şi nu mai poţi solicita o revizuire

  Am creat Standardele comunităţii pentru a încuraja utilizatorii să se exprime şi să intre în legătură unii cu alţii în mod respectuos.

  Cu speranta si in credere in viitor :LA MULTI ANI ROMANIA, LA MULTI ANI ,IN ETERNITATE MIHAI EMINESCU ! Avem dreptul sa-l omagiem pe poetul national Mihai Eminescu. Pe 15.ian se faimplinesc 169 de ani de la nasterea poetului Mihai eminescuu, cel interzis la Sibiu de catre nazistul Klaus Werner Iohannis, deoarece ” libraria “Mihai Eminescu”, a fost evacuata de familia Iohannis pe data de 15 ianuarie 2000, chiar in ziua in care se celebrau 150 de ani de la nasterea marelui poet, Mihai Eminescu. Doina lui Eminescu, varianta autentică și necenzurată DOINA de Mihai Eminescu De la Nistru pân’ la Tisa Tot românul plânsu-mi-s-a, Că nu mai poate străbate De-atâta străinătate Din Hotin şi pân’ la Mare Vin Muscalii de-a călare, De la Mare la Hotin Calea noastră ne-o aţin Şi Muscalii şi Calmucii Şi nici Nistrul nu-i înneacă Săraca ţară, săracă! Din Boian la Cornu Luncii Jidoveşte-nvaţă pruncii Şi sub mână de jidan Sunt românii lui Ştefan. Că-ndărăt tot dă ca racul Fără tihnă-i masa lui Şi-i străin în ţara lui. Din Braşov pân’la Abrud Vai ce văd şi ce aud Stăpânind ungurul crud Iar din Olt până la Criş Nu mai este luminiş De greul suspinelor De umbra străinilor, De nu mai ştii ce te-ai face Sărace român, sărace! De la Turnu-n Dorohoi Curg duşmanii în puhoi Şi s-aşează pe la noi; Şi cum vin cu drum de fier Toate cântecele pier Zboară paserile toate De neagra străinătate Numai umbra spinului La uşa creştinului Codrul geme şi se pleacă Şi izvoarele îi seacă Săraca ţară, săracă! Cine ne-a adus jidanii Nu mai vază zi cu anii Şi să-i scoată ochii corbii Să rămâie-n drum ca orbii Cine ne-a adus pe greci N-ar mai putrezi în veci Cine ne-a adus Muscalii Prăpădi-i-ar focul jalei Să-l arză, să-l dogorească Neamul să i-l prăpădească, Iar cine mi-a fost mişel Seca-i-ar inima-n el, Cum duşmanii mi te seacă Săraca ţară, săracă! Ştefane, Măria ta, Lasă Putna, nu mai sta, Las’ arhimandritului Toată grija schitului, Lasă grija gropilor Dă-o-n seama popilor La metanii să tot bată, Ziua toată, noaptea toată, Să se-ndure Dumnezeu Ca să-ţi mântui neamul tău… Tu te-nalţă din mormânt Să te-aud din corn cântând Şi Moldova adunând Adunându-ţi flamurile Să se mire neamurile; De-i suna din corn odată Ai s-aduni Moldova toată De-i suna de două ori Vin şi codri-n ajutor; De-i suna a treia oară Toţi duşmanii or să piară Daţi în seama ciorilor Ş-a spânzurătorilor. Ştefane, Măria Ta, Lasă Putna, nu mai sta Că te-aşteaptă litvele Să le zboare tigvele Să le spui molitvele Pe câţi pari, pe câţi fuştei Căpăţani de grecotei Grecoteii şi străinii Mânca-le-ar inima câinii Mânca-le-ar ţara pustia Şi neamul nemernicia Cum te pradă, cum te seacă Săraca ţară, săracă!

  Răspunsul tău
  Astăzi
  Ne-ai spus că nu consideri că postarea ta ar trebui să fie ştearsă.

  Revizuim postarea
  Astăzi
  Cineva va analiza din nou postarea. (APROPOS DE ANALIZAT, CU 15 ZILE IN URMA UN HULIGAN #REZIST, NUMIUTL tEO cHIRVASE MA ANUNTA CA PE 22.01. a.c VOI FI BLOCATA Acest huligan teo chiorvase intra pe pagina mea de facebook pentru a ma insulta, ameninta ,inclusiv cu moartea , dar eu nu am voie ,din partea facebook sa raportez aceste huliganisme #rezist.

  • lutalo

   Către Livia şi tuturor celor care citesc:

   Pe mii de site-uri de pe tot internetul, în toate formele, în toate limbile, etc.. scrie CLAR: Jidanii deţin facebucul, google, youtube, yahoo şi altele – toate “gratis” – numai că e grel cu cititul şi e mai greu cu înţelesul…

   Ce mai trebuie spus ? Mai nimic. E selecţie naturală aplicată asupra unor mase de oameni aflate într-un război invizibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *