Observator

Aflînd de la radio, în ultimele ore

  Din turnul meu de fildeș (de fapt nu este turn ci apartament de bloc vechi, nu este din fildeș […]

 

Din turnul meu de fildeș (de fapt nu este turn ci apartament de bloc vechi, nu este din fildeș ci din BCA) tot ce aflu din lume, aflu de la Radio România Actualități – am încredere în ei în ceea ce privește realitatea știrilor, dar nu am încredere în comentariile tendențioase pe care le fac și mai ales pentru lipsa extrem de multor informații incorect politic pe care nu le prezintă.

În ultimele ore am aflat lucruri care poate merită comentate.

                                                                        *

De cîteva săptămîni urmăresc la RRA evoluția numărului celor morți de gripă, număr care crește într-o veselie. Lipsit de informații, m-am mărginit ca timp de peste 10 zile să nu ies din casă, întrucît în turnul de fildeș, în care nu intră purtători de viruși, nu am cum să mă molipsesc.

Ieri însă, profitînd de faptul că singurul ajutor pe care îl mai am avea o zi liberă și a venit cu mașina să ma ajute să rezolv cîteva probleme, am coborît. Ieșind din casă, m-am simțit minunat! Nu mai era polei, aerul era curat, vremea era caldă, totul părea superb!

Am mers la administrația financiară unde mi-am plătit impozitul și taxa de salubritate. Acolo, o tînără (foarte tînără!), venită probabil să plătească impozitul pentru mașina de lux, purta pe față mască – m-am înnegurat, mi-am dat seama că am fost imprudent. Voi vedea zilele următoare – oricum, bătrîn, nevaccinat, suferind de alte afecțiuni, fac parte din categoria cea mai expusă. Am continuat deplasarea în alte locuri publice de unde mi-am luat telemea de oaie de Sibiu și tobă de porc, un cartuș de țigări și o pungă de cafea, apoi două borcane de muștar rusesc.

Eu eram foarte nedumerit, fiindcă într-o viață întreagă, nu auzisem de oameni care să moară de gripă. Dar RRA m-a lămurit – este vorba de virusul AH1N1, cel al gripei aviare, apărut acum 10 ani, și despre care eu scrisesem încă de atunci în cartea mea că a fost născut în laboratoarele armatei americane! Pe atunci, ucidea doar găini (dacă într-adevăr le ucidea și nu a fost o simplă afacere!), acum ucide oameni. Dar de ce să ucidă americanii pe români, partenerii lor strategici?

Vă dați seama că stăteam cu urechile pe radio infinit mai mult decît cu ochii pe butelie (fiindcă la București butelie nu am). Simpli medici, somități medicale, ministreasa Sorina Pintea, ne povățuiau să ne vaccinăm. Aflu de la ministreasă că a mai făcut rost de 10.000 de doze de vaccin – mă gîndeam că atît mai trebuia ca să obțin și eu o doză. Apoi se laudă că a mai făcut rost de 30.000 de doze. Iar ieri aflu că întreaga Românie a avut la dispoziție doar cca. 1,2-1,3 mil. de doze, adică mai puțin de 10 % din necesarul pentru sfatul vostru de a ne vaccina! Auzi cucoană, tu ești noua Maria Antoaneta care ne sfătuiești dacă nu avem pîine să mîncăm cozonac, dar ce ne sfătuiești? dacă nu avem vaccin, să ne injectăm heroină sau otravă?

                                                                 *

Poate că ați auzit scandalul cu apa curentă din București în sectoarele 5 și 6. Apa Nova a motivat prin faptul că “s-a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale” (https://www.descopera.ro/dnews/17858201-apa-potabila-buna-consum-bucuresti-pericol) – adică apele de munte ne aduc clor! Am dat și acest link pentru a nu mai comenta alte minciuni ale Apa Nova.

Dar azi am mai aflat de la RRA ceva uluitor.  Apa Nova a semnat cu autoritățile române un act  în sensul ca orice comunicat privind activitatea Apa Nova să fie făcut public doar cu acordul ambelor părți! Deci dacă Apa Nova otrăvește bucureștenii și nu este de acord să se afle, autoritățile române nu au voie să își anunțe cetățenii! Autoritățile române plătite de noi, ne mint în favoarea companiilor străine, chiar dacă acestea ne-ar ucide!

Am căutat știri, comentarii asupra acestei vești auzită cu ambele mele urechi, dar nu am găsit nimic! Asta mi-a reamintit ceva de acum 20 de ani. Cînd am declanșat campania de presă împotriva privatizării mafiote, frauduloase, păguboase și corupte a Romtelecom, instituția mafiotă deși nu avea nevoie de publicitate întrucît parlamentarii corupți îi asiguraseră împotriva Constituției exclusivitatea pentru încă trei ani pe piața telefoniei fixe din România, a încheiat contracte de publicitate cu întreaga presă română – condiția era ca mass-media română să nu pomenească nimic despre infracțiunile legate de privatizarea ilegală.

M-a amuzat un lucru. Cînd am văzut că nimeni nu mai publică acuzațiile mele, mă întîlnesc cu răposatul Ion Marin, pe atunci director la „Ultima Oră”. Îl întreb dacă are contract cu Romtelecom și el, cu ochii plini de speranță, m-a întrebat dacă pot să îi fac rost. I-am spus că nu pot, dar am un articol – așa că mi-a publicat articolul. Probabil că după aceea a primit și el contract de publicitate.

                                                            *   

După cum se știe, acum Europa este condusă de Vasilica. Azi, la București, s-au întîlnit miniștrii de război ai Europei (nu sînt ai apărării, fiindcă nu îi atacă nimeni). Sînt conduși de blonda Federica Mogherini (probabil ajutată de Ursula von der Leyen – https://en.wikipedia.org/wiki/Ursula_von_der_Leyen). Europa condusă de Vasilica, armata europeană condusă de Federica și Ursula! Nu știu ce chiloți poartă Vasilica și Ursula, nu cred că budigăi, dar prima fotografie cu Federica, atunci cînd s-a aplecat să semneze acceptarea unei funcții, ne-a arătat că poartă tanga. Poate că mai are și alte calități remarcabile, dar nu le-am observat eu.

                                                            *

Am scris multe materiale despre eroi, în care nu întîmplător am amintit nume de aromâni. Vreau să scriu acum despre un erou al fotbalului.

În anul 1930 România a fost una dintre cele 13 țări participante la primul campionat mondial de fotbal, din Uruguay (echipa noastră îl avea pe post de centru atacant, căpitan și antrenor pe evreul Rudy Wetzer). https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Fotbali%C8%99ti_ai_Campionatului_Mondial_de_Fotbal_1930 (la grămadă, aici mai sînt amestecați cu ai noștri și alți fotbaliști francezi sau latino-americani participanți la campionat).

Primul nostru meci a fost cu Peru. În minutul 1 aveam 1-0. În minutul 11 Souza sare pe piciorul lui Steiner și i-l rupe – arbitrul nu reacționează. Nu era permisă înlocuirea. În min. 21, Alberto de Negri îi smulge rotula lui Stanciu – arbitrul nu reacționează. Rămăsesem în 9 jucători. Văzînd că în America de Sud nu se practică fotbalul de salon vienez, intră în acțiune  „zimbrul ungur” Raffinsky și urmașii incașilor încep să se tăvălească la pămînt. „Rafi” devine inamicul public nr. 1, toți îl vînează, mai ales la săriturile la cap, cînd încearcă să-i bage un cot în burtă – dar el își umflă pieptul, și încă un incaș schelălăie la pămînt. Dar totuși, noi jucam 9 contra 11.

Cam în min. 60 același Souza a egalat. Atunci Stanciu (19 ani), s-a smuls de pe banca de rezerve și a aparut șchiopătînd pe teren. Era un invalid, cu genunchiul învelit în trei rînduri de genunchiere. În min. 75 Barbu centrează pe jos. Unde? Nicăieri! Acolo era doar invalidul Stanciu. Dar Stanciu oprește mingea, sare într-un picior, cel drept și sănătos, portarul Valdiviesos vrea să plonjeze, însă Stanciu pune piciorul beteag în pămînt, schimbă mingea, trage cu celălat, înscrie și se prăbușește definitiv. Am cîștigat în final cu 3-1, întrucît adversarii se prăbușiseră moral după golul lui Stanciu. Primul meci al României la CM a fost o victorie.  Cine vrea să știe extraordinara istorie a fotbalului românesc între anii ’30-’40, să îl citească pe Ioan Chirilă, „Finala se joacă astăzi” dar și „Și noi am fost pe Conte Verde”.

                                                                        *

Și dacă am ajuns la America de Sud, mă refer chiar la ultima știre aflată de la RRA. Parlamentul European a hotărît să îl recunoască drept președinte al Venezuelei pe președintele parlamentului, Juan Guaudo, întrucît parlamentul este forul suprem al țării. Asta spune multe despre democrația așa cum o înțelege PE – Nicolas Maduro nu a fost ales președinte al țării de către parlament, ci de către popor. Pe Guaudo l-au ales președinte SUA, Israel, UE și cîteva state sud-americane care nu îl înghit pe Maduro, dar asta nu se pune întrucît asta nu înseamnă democrație. Nu cei interesați de petrolul venezuelan hotărăsc cine conduce țara, ci poporul din Venezuela.

                                                                                                           Dan Cristian IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.