Investigatii

Agenții și „agențioare” – breșe de scurgere a banului public

  Nu am să mă refer la toate agențiile aparținătoare ministerelor, ci doar la una aflată sub autoritatea ministerului muncii […]

 

Nu am să mă refer la toate agențiile aparținătoare ministerelor, ci doar la una aflată sub autoritatea ministerului muncii și justiției sociale și anume ANOFM ce coordonează 41 agenții județene (AJOFM-urile) șase agenții ale sectoarelor din București plus agențioarele locale și punctele de lucru aferente fiecărui județ și sectoarelor bucureștene. Mai precizez faptul că ANOFM mai are în subordine opt centre regionale de formare profesională a adulților, 23 centre propri de formare profesională, un centru național de formare profesională a personalului propriu Râșnov.

Niciun ministru dintre cei care s-au perindat la conducerea ministerului muncii (minister cu foarte mulți bani) nu au luat vreo măsură împotriva unor funcționari publici, numiți în funcții de conducere, la aceste mari „căpușe” a banului public, pe alte  criterii decât cele de competivitate, care la rândul lor le-au facilitat a se „cuibări” pe bază de nepotism (membri de familie, nepoți, prieteni, fel și fel de rubedenii, etc) în funcții de conducere a diferitelor compartimente decizionale, având acces la banul public pe care-l împart între ei.

Am să arăt, în continuare, despre fapte ce ar putea friza legea penală, petrecute la una dintre AJOFM-urile județene și anume AJOFM Hunedoara, sub coordonarea căreia se află trei agenții locale, două centre de formare profesională, 10 puncte de lucru, unde dl. Iorgovan Velichi, „plantat” politic, de către ministru muncii dl. Barbu Gheorghe, la conducere a instituției (1 iunie 2005- 10 iunie 2014), a devenit „magnetul” fenomenului infracțional din instituție, aspect confirmat, în mai 2014, prin trimiterea sa în judecată de către procurori, fiind acuzat și sancționat simbolic pentru comiterea infracţiunii conflict de interese. În decembrie 2014 același Iorgovan Velichi era suspectat de mai multe infracţiuni: conflict de interese, abuz în serviciu, infracţiuni împotriva intereslor financiare ale Comunităţii Europene, totul, de această dată terminându-se „în coadă de pește”

De menționat faptul că veniturile salariale ale funcționarilor publici din agențiile guvernamentale erau mult mai mari decât ale celorlalți funcționari bugetari. Stimulentele din banii publici erau la modă beneficiind cu prioritate cei care făceau parte din structurile guvernamentale. Alții să mai aștepte. Un exemplu în acest sens este venitul salarial al lui Iorgovan Velichi, care potrivit declarației sale de avere, în anul 2007 câștiga 83.108 lei asta însemnând 6.926 lei lunar, în timp ce salariul minim brut în 2007 era de 390 lei lunar

În goana după înavuțire, vânător de cât mai multe venituri bănești, directorul Velichi, în loc să-l intereseze crearea de locuri de muncă pentru șomeri, a creat noi locuri de muncă membrilor familiei sale, respectiv soției sale Iorgovan Luiza (pe timpul când era funcționară la „Mediu” din Deva) și fiicei, Popa Laura, domiciliate în Deva, facilitându-le contracte de muncă tocmai la Petroșani (200 km dus-întors) într-un proiect derulat de Asociația „Thumende” Valea Jiului prin programul POSDRU în parteneriat cu AJOFM Hunedoara reprezentată de Iorgovan Velichi.

În același sens de căpătuială a familiei : „În cursul anului 2012, în calitate de director executiv al AJOFM Hunedoara a încheiat, prin atribuire directă, un contract de executări de reparații curente cu o societate administrată de ginerele său, numitul V.A. (Andrei Vizitiu-N.R.), afin de gradul I, ceea ce a dus la obținerea unui folos material pentru A.V, constând în suma de 82.772,48 lei, reprezentând valoarea contractului, sumă încasată efectiv de societate de la AJOFM Hunedoara” se arăta într-un comunicat remis presei de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. De menționat faptul că V.A. este soțul celeilalte fiice a lui iorgovan Velichi.

Prin transfer, în septembrie 2005, de la ANOFM București la AJOFM Hunedoara, apare Bercea Valentin devenind „consilier superior” al instituției hunedorene, dar și „locotenentul” fidel al lui Iorgovan Velichi.

Nici nu se uscă bine cerneala pe actele de transfer când noul consilier, din cadrul Compartimentului de Control Măsuri Active al agenției, trece la crearea de noi locuri de muncă, dar nu pentru șomeri, așa cum ar fi fost normal, ci pentru el de unde să poată obține venituri bănești în plus față de cele de la stat.

Astfel, cugetă spre mediul privat, orientându-se spre două firme; una cu sediul la Arad, Asociația de Formare și Consiliere Arad (AFC Arad) reprezentată de logodnica sa, Indricău Mihaela, devenită d-na Bercea la data de 03.05 2014 (au amânat momentul evenimentului demografic numit căsătorie până în mai 2014 pentru a nu fi un impediment în calea accesarii de fonduri prin sinonimia de nume ce ar fi condus la conflict de interese în cadrul institutiei) iar a doua firmă, cu sediul la diferite adrese din Petroşani, Asociația de Calificare, Specializare, Perfecționare Petroșani (ACSP Petroşani), administrată de sora sa, Chimerel Mihaela.

Cu multă prudență, funcționarul Bercea Valentin, recurge la metoda ofertei de „împrumuturi”, metodă des întâlnită pentru justificarea proveniențelor misterioase a unor sume de bani, (mecanism de spălare a banilor).

Așadar, potrivit declarațiilor sale de avere, acordă suma de 171.613 lei reprezentând totalul împrumuturilor oferite în nume personal soției sale cât și celor două firme, administrate de sora și soția sa, de la care ulterior obține venituri salariale din „activități didactice” în sumă totală de 179.888 lei.

La începutul activității sale la AJOFM Hunedoara  NU a declarat deținerea vreunei averi, dar într-o perioadă foarte scurtă a reușit să dobândească două  locuințe în Petroșani, în perioada când prețul unei garsoniere în Petroșani pornea de la 10.000 euro, un autoturism nou „Toyota”, dar, să nu bată la ochi, a contractat și un împrumut bancar de 44.000 lei scadent în 2032.

Totodată, își constituie și conturi bancare pe care reușește să le încarce (înainte de a se căsători) cu sume considerabile care au ajuns la peste 147.000 lei, dar să achite și creditul bancar de 44.000 lei, potrivit declarației de avere nr.15/30.04.2014. La toate acestea se adaugă (de recuperat) și suma de 171.613 lei reprezentând totalul împrumuturilor acordate, cu larghețe, în nume personal, atât celor două firme cât și soției sale, împrumuturi despre care funcționarul public, Bercea Valentin, nu spune de unde au provenit și nici nu face dovada returnării acestora. De observat faptul că toată averea este strânsă începând cu perioada de când a devenit funcționar la AJOFM Hunedoara.

Deși, pentru activitatea sa în mediul privat de doar câteva ore (sâmbăta și duminica, așa cum „explică”) acesta a ajuns a se înfrupta cu câștiguri bănești de patru ori mai mari decât cele obținute de la stat (declarația nr. 64/30.04.2013) acesta nu renunță la activitatea din instituția bugetară

Pus pe căpătuială, funcționarul bugetar, Bercea Valentin, după modelul șefului său Iorgovan Velichi, identifică noi locuri de muncă și pentru soția sa. Deși nu era șomeră, fiind beneficiara unor venituri bănești de la mai multe locuri de muncă, îi facilitează contracte de muncă la Petroșani la Asociația „Thumende” Valea Jiului și la asociașia sorei sale, ACSP Petroșani, asociații care derulau proiecte finanțate de Comunitatea Europeană prin programul POSDRU în parteneriat cu AJOFM Hunedoara unde Bercea Valentin are calitatea de funcționar public.

Și uite așa, familia Bercea reușește să sfideze chiar și regulile spațiului și timpului, întrucât locurile de muncă se află la distanțe de sute de km între ele, respectiv Petroșani-Deva Arad (distanțele rămânând aceleași indiferent în ce ordine le-am lua), iar naveta nu poate fi posibil mai ușoară, chiar dacă domiciliul navetistului este în municipiul Vulcan, decât prin tele-portare.

Un alt „tentacul” al caracatiței corupției de la AJOFM Hunedoara este funcționarul public, doamna Uifălean Dorina, şefa Centrului de Formare Profesională Petroşani (C.F.P Petroşani) care se foloseşte la fel de metoda ofertei de „împrumuturi” în nume personal aceloraşi firme ale apropiaţilor colegului de instituţie, Bercea Valentin.

Potrivit declarațiilor sale de avere (nr. 30/23.04.2012, nr. 56/29.04.2013) şefa C.F.P Petroşani oferă împrumuturi în sumă totală de 123.658 lei asociațiilor ACSP Petroşani, AFC Arad și persoanei fizicice Indricău Mihaela devenită Bercea Mihaela

În această încrengătură este cooptat şi dl.Uifălean Ioan (soțul doamnei Uifălean Dorina)  pensionar, fost profesor la Universitatea Petroşani unde Bercea Valentin studiază de mult timp, cu asiduitate, obţinând licenţe şi masterate între anii 2008-2015.

Domnul profesor, Uifălean Ioan, după ce iasă la pensie, câştigă sume consistente de bani de la Asociaţia „Thumende” Valea Jiului, ASCP Petroşani, asociaţii ce derulau proiecte prin programul POSDRU în parteneriat cu AJOFM  Hunedoara. Din contractele cu aceste asociații, familia Uifălean a încasat din „activități didactice” un total de 269.916 lei la care trebuie adăugat și împrumuturile în sumă de 123.658 lei, oferite de soția sa, Uifălean Dorina, împrumuturi despre care nu se ştie nimic, neexistând dovada returnării lor, ca și în cazul lui Bercea Valentin            

Nici doamna Pălivan Livia, funcționar public al AJOFM Hunedoara, nu lipsește din această încrengătură. La fel identifică locuri de muncă în mediu privat pentru familia sa. Potrivit declarațiilor sale de avere din 30.03.2011, 23.04.2012, împreună cu soțul său, Pălivan Daniel, beneficiază de venituri salariale de peste 55.000 lei încasate atât de la ACSP Petroșani cât și de la Asociația „Thumende” Valea Jiului, asociații care derulau proiecte finanțate din fonduri europene prin programul POSDRU în parteneriat cu AJOFM Hunedoara, instituție unde Pălivan Livia are funcția de expert.

Aceste aspecte, fiind cunoscute de către cei care au atribuții în luarea de măsuri legale ce se impun, au fost pasate de la o instituție la alta, ajungând în final (spre „analiză” și „rezolvare”) exact la instituția unde sunt angajați cei vizați, respectiv AJOFM Hunedoara dirijată de ANOFM- București, unde solidaritatea de grup funcționează „bine”.

Pentru a fi înțeles și mai bine păienjenișul din aceste agenții, trebuie să mai știți că ANOFM a fost condusă, în perioada 2005-2007 ; 10 ianuarie 2009-16 octombrie 2011, de către Bian Silviu, acuzat și condamnat la închisoare cu executare, că în calitate de secretar de stat la ministerul muncii, cerea mită de la angajații ANOFM care gestionau programe în care erau utilizate fonduri europene. De precizat faptul că Bian Silviu era șeful organizatiei PDL Alba, județ unde acesta declara proprietăți la fel cum și Iorgovan Velichi, coleg de partid, pe lângă alte proprietăți din județul Hunedoara, declara (după ce a devenit șeful AJOFM Hunedoara) și în județul Alba deținerea de proprietăți, respectiv terenuri.

În perioada 28 mai 2012-25 mai 2016 ; 5 ianuarie 2017-12 iulie 2018, ANOFM a fost condusă de către mama fostului parlamentar PSD Cătălina Ștefănescu, respectiv Barbu Cristiana revocată din funcția de președinte a agenției, cu rang de secretar de stat, fiind acuzată de incompetență de către Comisia Europeană privind lipsa reformelor și proasta gestionare a fondurilor europene destinate creării de locuri de muncă pentru tineri și acuzată de către Curtea de Conturi de suspiciuni de plăți ilegale și abateri contabile, conducerea instituției fiind preluată de către Barbu Gheorghița-Daniela prin numirea făcută de prim-ministru Viorica Dăncilă.(numele Barbu domină)

Procentul scăzut al șomajului în România nu este meritul acestor agenții și agențioare, care pun presiune pe bugetul statului, ci a plecării din țară a peste 5 milioane de români pentru un loc de muncă.

„Este clar că aceste agenţii guvernamentale au devenit moşia financiară a clienţilor politici. Şi sunt soluţii să se pună stop acestui dezmăţ ” spunea cineva.

Click pe imagine pentru mărire!

„SCHEMA SCURGERII BANILOR PUBLICI” este, edificatoare, rezumat a celor prezentate, având la bază declarațiile de avere ale celor vizați, informații reale, publice, unde se poate observa foarte clar că respectivi funcționari ai AJOFM Hunedoara, constatând că problema șomajului, atât în județ cât și la nivel național, este „rezolvată”(rezolvată prin plecarea din țară a peste 5 milioane de români) iar ei pentru a nu rămâne fără activitate, au identificat alte preocupări prin care pot să-și burdușească buzunarele din banul public, bineînțeles, cu acceptul celor care îi îndrumă și controlează.

                                                                                                                   Petre LUNGOCI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                     Petre Lungoci

 

1 Comment

  1. Fost angajat la AJOFM Hunedoara

    Infractorul velichi iorgovan, fost PDList 17 ani, după infracțiunile săvârșite a ajuns secretar general al BPJ PNL-jud.Hunedoara și cu un tupeu, obrăznicie care întrece orice limită apare la diferite televiziuni locale unde vorbește despre normalitate, adică ne explică cum ar trebui să fie normalitatea. Cu alte cuvinte, infractorul ne dă lecții despre normalitate.
    https://www.facebook.com/replica.infohd/videos/468824497231172/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *