Puncte de vedere

Al patrulea mandat Băsescu

  „Iohannis este unsul lui Dumnezeu, nu numai al poporului”, Traian Băsescu dixit. A devenit peste noapte fostul tovarăş Băsescu […]

 

„Iohannis este unsul lui Dumnezeu, nu numai al poporului”, Traian Băsescu dixit. A devenit peste noapte fostul tovarăş Băsescu Traian – protejatul Elenei Ceauşescu, al lui Ion Dincă şi Gheorghe Oprea – un mistic regalist? Foarte puţin probabil, deşi, deşi… Drumul Damascului e bun pentru oricine, chiar şi pentru fostul comandant Băsescu. E adevărat că Băsescu nu ne-a spus ce înţelege prin „Dumnezeu”. Îl cheamă cumva Traian pe respectivul? A fost marinar şi pescar de oameni sub pseudonimul „Petrov”?

Cea mai mare satisfacţie etalată public pentru realegerea lui Klaus Iohannis cu scor de maidan – în afara celei exprimate de Rareş Bogdan, poreclit, la rândul său, „Orhidel” sau „Batistuţă” – a trăit-o pe televiziuni, destins, Traian Băsescu. Începe cumva al patrulea mandat Băsescu? Este Klaus Iohannis doar marioneta lui Băsescu? Presa, prostituată, discreditată aproape complet şi deja abandonată de public, mai are încă cinci ani la dispoziţie să investigheze. Sau să primească noi dosare pe sub uşă, livrate anonim.

Într-un moment de cumpănă economică, poate chiar de cumpănă istorică, România este condusă la vedere de câţiva „clarvăzători” şi „salvatori naţionali”: Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Rareş Bogdan, Raluca Turcan, Eduard Hellvig şi încă vreo trei-patru genii de aceeaşi anvergură. Dar toată greutatea e pusă doar în cârca încă tânărului şi şcolitului ministru de Finanţe, Florin Cîţu. I se pregăteşte deja soarta de ţap ispăşitor, deşi e evident că nu are altă vină decât aceea de a-şi fi asumat Ministerul Finanţelor? Pesedistul rudimentar şi impostor calificat Eugen Orlando Teodorovici i-a lăsat, foarte probabil, o adevărată grea moştenire.

Soarta PSD-ului e şi ea pecetluită. Social-democraţia clasică e pe cale de dispariţie în întreaga UE, sarabanda cheltuielilor şi a risipei pentru bugetari (supranumerici) şi pentru simpatizanţi şi-a trăit de mult traiul în Europa de Vest şi se va încheia, foarte probabil, şi în Estul Europei. Rolul de scenă al PSD-ului, cel de partid de stânga, va fi preluat de USR, de PLUS, de Pro România, de Dan Barna, Dacian Cioloş şi Victor Ponta, şi asta încă începând cu următoarele alegeri, anticipate sau la termen (vezi Raoul Weiss, „Élections en Roumanie: une dépense inutile?”, 26 noiembrie 2019, visegradpost.com).

Rolurile paradoxale jucate de Liviu Dragnea şi de Viorica Dăncilă în prăbuşirea PSD-ului nu au fost încă aproape deloc analizate. Ba chiar Liviu Dragnea apare ca un martir populist, iar Viorica Dăncilă ca o nouă Ana Ipătescu revoluţionară. Să fie tot „programul” tovarăşului „ dreapta” Băsescu, care a fost pus în aplicare cu succes? Nu e deloc exclus. Generalul Aurel I. Rogojan, autorul mai multor cărţi despre serviciile secrete, îi recunoaşte lui Traian Băsescu mari calităţi în domeniu (vezi recenta lansare a cărţii Puterea umbrei la Târgul Gaudeamus).

România intră într-o perioadă cu necunoscute majore, plină de riscuri şi pericole, în care nu se mai poate baza serios nici pe NATO, nici pe UE, în descompunere accelerată, şi mai ales deloc pe clasa ei conducătoare. Ca şi cum ţara s-ar fi întors la începuturile ei bâlbâite, pretins democratice, din anii ’90. PSD-ul, continuatorul inerţial al PCR, pare pus la pământ de partidele de dreapta, PNL şi PMP, care sunt mai degrabă nişte anexe forţate ale Noii Securităţi. Singurul care se simte ca peştele în apă e Traian Băsescu, încântat peste măsură de debutul celui de-al patrulea mandat al său. Desigur, Băsescu nu e singur, are în spatele său întreg Sistemul băştinaş, în conlucrare cu alte Sisteme, cele ale „partenerilor strategici”.

Să recapitulăm, pe scurt: Traian Băsescu a anexat PNL, în care a pitit şi salvat PDL, l-a îndepărtat pe Crin Antonescu de pe prima scenă politică, a ridiculizat PSD-ul prin Viorica Dăncilă, i-a neutralizat anterior pe Adrian Năstase, Liviu Dragnea şi pe ceilalţi lideri istorici şi a asigurat implozia ireversibilă a PSD-ului. În plus, şi-a pus la adăpost toţi fidelii, după ce i-a aruncat peste bord pe cei inconfortabili, ca Florian Coldea, Laura Codruţa Kövesi sau Elena Udrea. Ce pârghii de putere trebuie să ai pentru asemenea reuşite? O fi numai Securitatea sau s-a amestecat şi Moscova, poate chiar mai mult decât s-a pretins că a făcut-o în SUA?

E uşor de anticipat că PNL şi PMP vor fuziona, cum s-a şi vânturat recent în presă, iar Traian Băsescu va deveni preşedintele de onoare al noului partid popular, după modelul instaurat deja de Ion Iliescu la PSD. Sub această umbrelă, europarlamentar în plus, Traian Băsescu va conduce România de la Bruxelles şi de la Bucureşti. Prin televiziunile de ştiri, care-i transmit fiecare „panseu”, va asigura direcţia politică a ţării. Klaus Iohannis va putea să-şi vadă în continuare liniştit de concedii, excursii, vacanţe şi de weekendurile sale la Sibiu. România profundă, România reală va trebui să se descurce dincolo de televiziuni, de partide, de panglicari şi şmecheri publici, aşa cum a mai făcut-o de atâtea ori în istorie.

                                                                                                                Petru ROMOŞAN

 

3 Comments

 1. Dr Copy Paste

  Cele două mandate de afaceri în stil marinăresc dirijate de la Cotroceni nu îi creau lui Klaus Iohannis nici un fel de disconfort. Dimpotrivă! Important era mecanismul de putere. Abia mai tîrziu am ajuns la concluzia că Iohannis a ajuns la putere cu susţinerea aceluiaşi mecanism bazat pe SRI, inclusiv cu o contribuţie a binomulului. Felul în care a evoluat relaţia lor ne trimite cu gîndul la faptul că între cei doi a existat o înţelegere solidă. Mai mult, eu cred că un soi de înţelegere între cei doi continuă să funcţioneze şi astăzi. Altfel, de ce toate afacerile clanului Băsescu şi ale bandei din PDL au trecut pe lîngă tribunale? Aparatul creat de Traian Băsescu l-a sprijinit pe Klaus Iohannis, iar acesta s-a făcut că plouă cînd a fost vorba de dosarele acestuia.
  Nu este exclus ca înţelegerea celor doi să vizeze şi un scenariu politic pentru PNL şi PMP. Faptul că în ultima vreme marinarul a ajuns parlamentar european (cu ajutorul voturilor din Moldova dar şi a calculatorului manevrat de STS) şi că PMP-ul este din ce în ce mai aproape de liberali ne îndeamnă la supoziţia unei fuziuni între cele două partide.
  Va deveni Traian Băsescu şi preşedinte al PNL în cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis? CITAT Cornel Nistorescu

 2. Dr Copy Paste 2

  Dupa ce prin Guvernul Orban a mai dat la SRI vreo 20 de milioane lei si aproape 4 milioane lei la SIE (in timp ce se taiau bugetele la Educatie, Transporturi si Agricultura), Klaus Iohannis a decorat, in bloc, la propunerea actualului director SRI Eduard Hellvig, nu mai putin de 11 colonei SRI, avansandu-i la gradul de general. Situatia este similara si la SIE unde directorul Gabriel Vlase (foto stanga) a propus, iar Iohannis a fost de acord, cu conferirea gradului de general pentru 13 colonei SIE. Semnarea in bloc a decretelor de acordare a gradului de general mai multor reprezentati SRI si SIE a fost remarcata de jurnalista Sorina Matei, care a postat pe pagina sa de Facebook sumarul decretelor semnate de Iohannis, conform Monitorului Oficial din 28 noiembrie 2019.

  Semnarea decretelor, astfel cum reiese din Monitorul Oficial a avut loc imediat dupa alegerile prezidentiale din 24 noiembrie 2019, si dupa sedinta CSAT de miercuri 27 noiembrie 2019. Pe langa unele decrete care vizau conferirea Ordinului si Medaliei Nationale Pentru Merit, despre care constatam ca sunt semnate cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei pentru militari, “in semn de apreciere pentru contributia importanta adusa la indeplinirea cu succes a misiunilor specifice Serviciului Roman de Informatii”, gasim si decrete de avansare in grad, semnate in 27 noiembrie 2019, la propunerea directorului SRI si SIE, prin Hotarararile Consiliului Suprem de Aparare a tarii nr. 098/2019 (pentru SIE) si nr. S102/2019 (pentru SRI). CITAT

 3. gigimutu

  base = johanel = jeg
  base + johan = love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.