Atitudini

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi desfiinţarea funcţiei de administrator public!

  Cu circa patru luni înaintea alegerilor locale din acest an se acţionează de către Guvernul Orban pentru modificarea Legii […]

 

Cu circa patru luni înaintea alegerilor locale din acest an se acţionează de către Guvernul Orban pentru modificarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, în acele localităţi în care nici un candidat nu a obţinut peste jumătate din voturile alegătorilor.

Partidul România Noastră susţine revenirea la normalitate într-un stat democratic şi alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin!

Această modificare a cadrului legal nu este suficientă! Ea trebuie completată cu abrogarea  articolelor nr.244, nr.245 şi nr.246 din Codul administrativ (aprobat prin OUG nr.57/2019)  referitoare la administratorul public.

În perioada 1992-2004, în cele trei mandate de primar al municipiului Cluj-Napoca, mi-am exercitat atribuţiile prevăzute de lege pentru această funcţie, fără a le delega vreunui aşa-zis administrator public.

Marea majoritate a alegătorilor din România nu cunosc că a fost modificată legislaţia administraţiei publice locale şi s-a înfiinţat funcţia de administrator public. Ca urmare, după alegerile locale, primarul de comună, oraş şi municipiu poate să delege toate atribuţiile sale, inclusiv aceea de ordonator principal de credite, la un administrator public care va fi acceptat printr-o hotărâre a Consiliului local. În baza contractului de management încheiat între primar şi administratorul public se ajunge la următoarele consecinţe:

Primarul intră, practic, în concediu de odihnă pe perioada mandatului de patru ani, indemnizaţia prevăzută de lege  fiindu-i virată în cont în fiecare lună. În fapt, primarul nu munceşte, dar este foarte bine plătit de contribuabili pentru funcţia ocupată… degeaba.

Administratorul public îndeplineşte atribuţiile primarului şi este plătit de către contribuabili cu salariul şi sporuri mai mari decât indemnizaţia lunară a primarului.

În ultimii 15 ani, în aproape toate localităţile din România funcţia de primar a ajuns aproape onorifică, iar majoritatea atribuţiilor primarului au fost delegate adminstratorului public care nu a fost ales de cetăţeni pentru că nu a participat la alegerile locale.

În actuala situaţie din administraţia publică locală din România se impune revenirea la normalitate prin alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi desfiinţarea funcţiei de administrator public, de fapt, de înlocuitor al primarului.

                Funcţia de administrator public nu este prevăzută de Constituţia României! La articolul 121, alin.2 din Constituţie se precizează că: „…primarii…rezolvă treburile publice din comune şi din oraşe.”

                Deocamdată nu s-a înfiinţat funcţia de administrator public pentru Preşedintele României, Primul-ministru, miniştrii şi parlamentari.

Prin desfiinţarea funcţiei de administrator public de la nivelul localităţilor, Guvernul poate asigura plata alocaţiilor de stat pentru copii, încă din luna ianuarie a.c., aşa cum prevede legea.

                                                                                                                    Dr. Gheorghe Funar

                                                                                            Preşedintele Partidului România Noastră

 

 

1 Comment

  1. alex

    Inca un exemplu de calcare in picioare de catre pnl-isti a Constitutiei Romaniei! Uite asa se duc pe apa sambetei banii contribuabililor! Functia de Administrator Public, nu este supusa alegerilor, deci nu putem sti dinainte ce competente are acest administrator. In felul asta,primarul
    incheie un contract de management cu oricine doreste el, chiar daca acest lucru va trece prin Consiliul Local. Deci fuga de responsabilitate, bat-o vina! Aceasta atitudine este una din greselile natiei noastre, ca sa nu spun altceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *