Colimator

Alegeri în America: între naţiune şi imperiu

  Americanii, spre deosebire de unele naţiuni europene şi ele foste imperii, au prostul obicei să-şi asasineze preşedinţii sau să […]

 

Americanii, spre deosebire de unele naţiuni europene şi ele foste imperii, au prostul obicei să-şi asasineze preşedinţii sau să încerce destituirea lor (impeachment) în timpul mandatului. Au fost asasinaţi: Abraham Lincoln (în 1865), James Garfield (în 1881), William McKinley (în 1901) şi John F. Kennedy (în 1963). S-a încercat destituirea prin procedura de impeachment cu Andrew Johnson (în 1868), Bill Clinton (în 1998) şi, recent, Donald Trump (în 2019). Richard Nixon a demisionat în 1974 ca să evite impeachment-ul. Nici un preşedinte american n-a murit de moarte naturală în timpul mandatului său.

Alegerile din noiembrie 2016 nu au reuşit să dea Americii un preşedinte acceptat de toată lumea. Mulţi dintre suporterii lui Hillary Clinton, activiştii şi liderii Partidului Democrat nu au recunoscut şi nu recunosc nici astăzi, la aproape patru ani, victoria lui Donald Trump, magnat imobiliar, producător şi vedetă de televiziune. Trump nu a fost recunoscut timp de aproape patru ani ca adevăratul preşedinte al SUA nici de media mainstreamWashington Post, New York Times, CNN, ABC, MSNBC etc. – şi nici de o parte importantă a reţelelor sociale. A fost, în schimb, susţinut de Fox News, cea mai puternică televiziune din America.

Nici Wall Street-ul, Silicon Valley, GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft), giganţii tehnologici care sunt azi coloana vertebrală a SUA, Hollywood-ul, pe lângă sponsorii Partidului Democrat, miliardarii oligarhi susţinători ai clanului Clinton, ai lui Barack Obama nu şi l-au însuşit pe Donald Trump ca preşedinte legitim. Nici Partidul Republican, pentru care până la urmă Trump a candidat, nu a fost în întregime convins că acesta este preşedintele său. Alegerea lui Trump de la finele anului 2016, neaşteptată, surprinzătoare, împotriva establishment-ului imperial de mult constituit, a bulversat probabil ireversibil America. Alegerea de altfel celebrului Donald Trump contra favoritei absolute Hillary Clinton, după ce Trump îi umilise grav pe contracandidaţii săi în alegerile primare, baroni de drept ai Partidului Republican (printre care Jeb Bush, Ted Cruz, Marco Rubio), a fost începutul haosului în care se găseşte America de peste trei ani, până la „revoluţia culturală” (de fapt, o contrarevoluţie a barbariei) în curs. O revoluţie culturală de culoare în care sunt net majoritari albii…

În aproape patru ani de trumpism, imperiul american a fost zguduit din temelii. Fără să renunţe la dominaţia mondială, deşi nu a mai declanşat până acum nici un nou război major, cu excepţia, poate, a amestecului în Siria şi Libia, preşedintele Donald Trump s-a declarat partizanul lui „America First”. Sloganul „America First” a fost imediat contrazis de sloganul „Make America Great Again!”, adică acelaşi imperiu dominant şi dominator, în vreme ce a susţinut suveranismul, protecţionismul, naţiunea. Dar Donald Trump nu s-a oprit la un paradox sau o contradicţie. Le-a înmulţit în toate direcţiile cu o energie ieşită din comun. Mai ales în relaţiile cu principalul său partener şi concurent economic, China. Dar, foarte recent, a atacat şi Germania şi Franţa, laolaltă cu UE, pentru taxele normale instituite de acestea pentru GAFAM.

Cu toate că nu va recunoaşte niciodată, America îi datorează Chinei perpetuarea puterii sale economice globale din ultimii 20-30 de ani. Tot aşa cum America le-a datorat mare parte din dezvoltarea şi creşterea sa după 1945 protectoratelor sale (Germania, Japonia, Italia) şi Coreei de Sud după Războiul Coreei de la începutul anilor ’50. Atâta doar că fostele protectorate au reuşit treptat să se elibereze de ocupaţia „protectoare” americană, iar China a făcut, cu preţul unui efort colosal al poporului chinez, cel mai mare şi mai rapid transfer de tehnologie din istorie, mai ales noile tehnologii, şi a devenit cea mai industrializată ţară, „uzina lumii”, astăzi inconturnabilă.

Românii, cei mai mulţi, populaţia tăcută, s-au bucurat sincer la alegerea lui Donald Trump în 2016. Pentru că o detestau la fel de sincer pe Hillary Clinton, cea care conducea Departamentul de Stat (Ministerul de Externe) în timpul preşedintelui Barack Obama şi l-a menţinut la Cotroceni pe Traian Băsescu împotriva unui referendum popular pierdut categoric de preşedintele impostor-marionetă. E adevărat că în 2012 pe Traian Băsescu l-a menţinut în funcţie şi cancelarul german, Angela Merkel, şi astfel, Băsescu şi România au devenit slugă la doi stăpâni. Mai târziu, acelaşi Băsescu, cel menţinut în funcţie împotriva votului popular, încă din februarie 2014 (aşa s-a spus atunci), împreună cu Noua Securitate (Florian Coldea), cu expertul în neant Vasile Dâncu şi reprezentantul deep state-ului american la Bucureşti, ne-a potcovit cu Klaus Iohannis – un fel de Vladimir Putin faţă de Elţin, dar român, care-i garantează imunitatea celebrului Petrov. Cu toată echipa lui „globalistă”, antisuveranistă, de la Eduard Hellvig, Emil Hurezeanu, Rareş Bogdan, la Sandra Pralong, Mădălina Dobrovolschi, Ludovic Orban, Lucian Pahonţu, Raluca Turcan etc.

Aproape toate pericolele pentru America vin din interior. Primul mare pericol este cel al secesiunii. Ruptura de azi dintre democraţi şi republicani, cu state democrate, albastre, şi state republicane, roşii, e aproape paroxistică. Dacă va fi ales preşedinte Donald Trump, democraţii pot face secesiune, şi invers, dacă vor câştiga democraţii, „progresiştii” (neocomunişti, de fapt), neomarxiştii, statele republicane, sub presiunea evangheliştilor, a fundamentaliştilor, ar putea să nu mai răspundă la comenzile federale. Datoria de peste 28 000 de miliarde de dolari e un alt pericol abisal. Mai poate fi onorată această datorie? E greu de crezut. Poate doar prin tipărire de bancnote fără acoperire, prin care datoria e pusă în spinarea tuturor, inclusiv a partenerilor economici, China, de exemplu, creditor major al SUA. Criza Covidului, oricum ai judeca-o, criza economică deja în desfăşurare, politica financiară turbulentă, şomajul de masă, instabilitatea socială, conflictele identitare agravate şi războiul politic intern exacerbat de anul electoral se constituie în acceleratori ai haosului.

Aflată la „răspântia imperiilor”, România, de pe vremea Daciei, a fost mereu călcată de imperii, începând cu cel Roman şi continuând cu Imperiul Bizantin, „mileniul tăcut” al românilor, când, de fapt, făcea parte integrantă, liber consimţită, din imperiul cu capitala la Constantinopol. Au venit apoi Imperiul Otoman, cel Habsburgic în Transilvania, Imperiul Ţarist şi apoi cel sovietic după cel de-al doilea război mondial. După anul 2000 au sosit să ne „elibereze”, „au cerut pământ şi apă”, imperiul european, condus de Germania, UE, şi cel american, NATO.

Alegerile americane din noiembrie 2020 sunt de o importanţă crucială pentru România, aşa cum sunt, de altfel, şi pentru Germania, pentru Polonia şi pentru UE în general, pentru Asia, unde s-a mutat centrul de greutate economică al lumii, şi pentru America de Sud. Ele sunt însă, poate, mai puţin importante pentru americanii de acasă (cum ar putea Donald Trump sau Joe Biden, republicanii sau democraţii, să influenţeze marea criză?!) şi pentru cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii (Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă). Pentru că foarte mulţi specialişti citesc în evoluţia recentă a Americii o foarte probabilă cotitură istorică pentru toată planeta.

                                                                                                     Petru ROMOŞAN

 

14 Comments

 1. Nea Ion De La Raion

  Cu toată echipa lui „globalistă”, antisuveranistă, de la Eduard Hellvig, Emil Hurezeanu, Rareş Bogdan, la Sandra Pralong, Mădălina Dobrovolschi, Ludovic Orban, Lucian Pahonţu, Raluca Turcan etc.
  Mai trebuie adaugati “imperialii” George Maior si Nicolae Ciuca, ministru “civil” si, mai nou. foarte executantul Marcel Ciolacu(PSD)…

 2. gheorghe

  “Nici un preşedinte american n-a murit de moarte naturală în timpul mandatului său.”
  Pardon, domnu’ Petrica!!!
  Pentru clarificare:
  “Roosevelt won reelection in 1944, but with his physical health declining during the war years, he died in April 1945, less than three months into his fourth term.” si “… April 12, 1945, 63 year-old President Franklin Delano Roosevelt unexpectedly died of a cerebral hemorrhage in his …”
  A murit NATURAL la putin timp dupa inceperea mandatului (al patrulea!) de Presedinte.

  • Nea Gheorghe De La Tara

   Daca nu murea in patrulea mandat murea sigur in al cincilea… Pardon, nu se pune! Mai cauta…

 3. gheorghe

  “Sloganul „America First” a fost imediat contrazis de sloganul „Make America Great Again!”
  Nu e nici o contradictie.
  As vrea sa vad definitia “trump”-ismului, termen folosit de autor.
  Nu exista ci este o forma de balacareala demo[n]cratica, adica schizofrenica.

 4. gheorghe

  “Cu toate că nu va recunoaşte niciodată, America îi datorează Chinei perpetuarea puterii sale economice globale din ultimii 20-30 de ani. ”
  Dimpotriva!
  China nu avea cum sa fie catapultata la rangul asta de putere economica decat prin manevrele globaliste (interesul jidanesc impotriva crestinilor) carora li s-au supus Bush Jr., Clinton si Obama – toti actionand spre DISTRUGEREA Americii, nu spre mentinerea pozitiei de lider global.

 5. gheorghe

  “ne-a potcovit cu Klaus Iohannis – un fel de Vladimir Putin faţă de Elţin,”
  Aici, vorbeste whisky-ul, nu mai e luciditate politica!
  Iohannis a adancit mizeria socio-economica sistematizata de Basescu.
  Putin a intors la 180 de grade decaderea Rusiei in care se ajunsese cu Eltin si Rusia si-a revenit, ni doar politic ci si social, sconomic si militar.

 6. Nea Gheorghe De La Tara

  Iar n-ai inteles mare lucru. Nu e aici vorba de calitatile de Tzar, Dictator, Salvator ale lui Putin ci de garatiile pe care acesta a fost obligat sa le acorde fostului Tzar alcoolic, in declin, Boris Eltzin si familiei sale cu intreaga avere acumulata ilicit. Iohannis ii garanteaza dupa acest model libertatea si averea (colosala!) a lui Basescu-Petrov. Eu asta am inteles, tu nu ?Desigur, ai tot dreptul sa-l iubesti pe marele Putin si imperiul sau rus…

  • gheorghe

   Ok, da’ asta-i secundar cand vorbesti de politica globala; cu un golan in plus omorat sau lasat sa huzureasca nu se schimba nimic.
   Nici Eltin, nici Basescu nu au fost personalitati ci personaje degradate moral.
   Eu am inteles ca articolul se ocupa de politica “mare”.
   ….
   Ce spui are valoare si ma lamureste, … doar ca eu am observat o alta corelare si am facut comparatia intre “subiecti”.
   Multumesc!

  • gheorghe

   Nu stiu – totusi – cui si de ce ar fi trebuit sa-i dea garantii “fostului Tzar alcoolic”…
   Daca atunci a fost obligat inseamna ca si azi este, …. nu-i asa?
   DE CATRE CINE?

  • Anonymus

   Dusmanul dusmanului meu e aliatul meu. Dusmanul celor care vrea sa ne bage in lagarul medical pare a fi rusul. Trebuie macar sa ma intreb : Cat de oportuna, cat de posibila este o alianta cu dusmanul nostru stravechi si ce consecinte ar avea o astfel de alianta pe termen scurt si lung?

   • Anonymus

    * care vor – mama lui de acord in gen numar si caz….

 7. gheorghe

  “Primul mare pericol este cel al secesiunii.” … lpericol… pentru cine?, pentru ce?
  Ar fi cel mai sanatos epilog – marxistii cu negrii si hispanicii iar ceilalti – oameni normali sa-si poata duce viata inainte.
  ======================
  “Datoria de peste 28 000 de miliarde de dolari e un alt pericol abisal.”
  Nu reprezinta nimic, nu are acoperire in vreo ceva; banii – emisi electronic cel mai probabil, nicidecum ca bacnota, mijloc palpabil de plata – doar comploteaza sistemul financiar ca sa nu se opreasca tranzactiile curente.
  Ca la instalatia de incalzire unde – cand exista scurgeri = pierderi, trebuie completat lichidul…
  In economie, pierderea este de “valoare agregata”, datorata variatiei indicilor folositi la calculul “de acoperire” si datorita inflatiei.
  Orice crestere a “datoriei” este o emisiune de “moneda” care face ca aceeasi valoare globala (masa economica de referinta) sa se imparta la mai multe unitati financiare, dolarii.
  ——————————-
  ” „mileniul tăcut” al românilor, când, de fapt, făcea parte integrantă, liber consimţită, din imperiul cu capitala la Constantinopol.”
  Nu a fost consimtit…. i-a cercetat autorul pe fratii Asan/Assa/Assen/Aþan?
  Au facut un imperiu vlah, erau “de-ai nostri” si vorbeau aceeasi limba cu mosii nostri daco-geti deveniti rumuni.
  =================
  A vorbi despre distrugerea Americii “din interior” fara a arata indoctrinarea talmudist-babiloniana venita inca din anii 30 prin fuga jidanilor care formau Scoala de la Frankfurt… mi se pare o bajbaire prin pestera, cu ochii inchisi.
  Sugestrie de cercetat organizatii si liderii lor (eu am facut si mi s-a aplecat…):
  – Thousand Currents – Susan Rosenberg (terorista condamnata la 57ani de puscarie si eliberata de Clinton, in ultima zi de presedintie…)
  – BLM – lesbiene marxiste …. Melinda Abdullah (fiica neagra de jidan turbat, comunist)
  – Indivisible – …. multi jidani
  – “Organizing for Action” (OFA) – mosita de Obama, organizator si activist comunist
  – Refuse Fascism – “proiect” al Partidului Comunist din SUA
  – The World Can’t Wait (WCW) – organizatie afiliata P. Comunist din SUA (national coordinator Debra Sweet)
  – Truthout – progressive news organization – cloaca de jidani si comunisti
  – Lincoln Project – “prietenii stiu de ce!”… borfasi infiltrati in P. Republican
  ….
  Apoi, sa ne auzim, ca atat de departe a patruns comunismul/marxismul cultural in SUA incat vom avea fie segregare – cat de cat pe cale pasnica fie razboi civil, de fapt razboi RELIGIOS.
  =====================

 8. dgbh

  “Nici un preşedinte american n-a murit de moarte naturală în timpul mandatului său.”

  -aproximativ:paraliticul de fdr,cel care A CONFISCAT aurul americanilor,era o paiatza pur si simplu,unchiul tom din biroul oval-a crapat in functzie dupa 3 mandate….
  nici restul:in numai 20 de ani (’50-’70) de la razboi cu china (prin proxy-coreea) au ajuns “best-buddies”;cele 38 de bombe nucleare propuse de generalul mcarthur pt. rezolvarea maoismului pan-asiatic ar fi inlaturat problema covidului de azi…..
  distruge cauza si dispare efectul!

 9. dgbh

  cele 59 de rachete de croaziera trimise “in siria” si anuntzate de trump lui xi la tortul de desert se pare ca nu au fost impushcaturile unui cow-boy beat…..
  -a favorizat islamistii kurzi?
  o simpla greseala provocata(de stuff)…
  -asasinarea gen. qasem?
  o greseala mai mare,l-a exterminat pe singurul individ care-l putea da cu haida-n sus pe ayatollahu necinstit (care a inchis moscheile pe pretext pe pan-virus chinezesc).
  -i-a conferit impunitate politzaiului criminal chaovin (shovin…)?
  sa vedem cum SE SCOATE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.